Türk Savunma Sanayi Ürünleri, Projeleri ve İhracat Haberleri

T-70 helikopteri için kritik ay Ağustos​

Haber Merkezi23 Temmuz 2024

görüntü


TUSAŞ tarafından üretilen T-70 Genel Maksat Helikopteri için Ağustos 2024 kritik bir ay olarak öne çıkıyor. Helikopterdeki lisans sorunun akıbeti, ağustos ayı içerisinde belli olacak.
Türk Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında TUSAŞ, Sikorsky S-70i helikopterinin lisansıyla Türk güvenlik güçleri için 109 adet helikopter üretmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz dönemde imzalanan anlaşma kapsamında TUSAŞ, ilk helikopterlerin Türk güvenlik birimleri ve Orman Genel Müdürlüğü’ne yönelik teslimatına, Aralık 2022’de başladı.

Ancak başlangıçta 109 adet üretilmesi planlanan [T-70] helikopterlerinden, ortaya çıkan lisans sorunu nedeniyle 38 adet üretilebilecek. Kokpitinden motoruna, tüm gövdesi ve kritik bileşenlerinin önemli bir kısmı Türkiye’de üretilen T-70 helikopterlerinin geri kalan 71 adedi için ise kritik tarih Ağustos 2024.

Savunma SanayiST com tarafından Farnborough Havacılık Fuarı (FIA 2024) sırasında edinilen bilgilere göre; Sikorsky ile TUSAŞ yetkilileri, lisans sorununu aşmak için uzun bir süredir temaslarını sürdürüyor. Bu kapsamda 109 adetten geriye kalan 71 adet helikopterin üretimi için ABD Senatosu’ndan izin alınması ve lisans sorunun ortadan kaldırılması hedefleniyor. ABD Senatosu’ndan ilgili onayın ise Ağustos 2024 içerisinde çıkması bekleniyor.
görüntü

Kim ne kadar T-70 teslim alacak?​

109 adet helikopterden; Kara Kuvvetleri Komutanlığı 22 adet, Hava Kuvvetleri Komutanlığı 6 adet, Özel Kuvvetler Komutanlığı 11 adet, Jandarma Genel Komutanlığı 30 adet, Emniyet Genel Müdürlüğü 20 adet ve Orman Genel Müdürlüğü’nün 20 adet helikopteri teslim alması planlanıyordu.

Orman Genel Müdürlüğü, alacağı helikopterlerin 17’sinden vazgeçerek bunları TSK ve Jandarma’ya devretti. Bu kapsamda Orman Genel Müdürlüğü için üretilmesi planlanan 17 helikopterden 14’ü TSK’ya, 3 adedi de Jandarma Genel Komutanlığı’na aktarıldı.

TUSAŞ T70 Projesi​

T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde ve Sikorsky, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık firmalarının alt yükleniciliğinde, Sikorsky Aircraft firmasının S70i Helikopteri’nden yola çıkılarak geliştirilen T70 Genel Maksat Helikopteri, Türkiye’de lisans altında üretim modeliyle, 5 farklı kullanıcıya teslim edilecek.
görüntü


109 adet üretilecek olan helikopterin kullanıcıları; Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü.
Proje kapsamında, ana yüklenici TUSAŞ; T-70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm ana parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini; ASELSAN, temel aviyoniklerin geliştirilmesini, entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS); TEI, T700 motorunun üretimini; Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştiriyor.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Türk F-16’ları kalıcı olarak Katar yolcusu​

Haber Merkezi25 Temmuz 2024

görüntü


Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 6 adet F-16 savaş uçağı, Katar Hava Unsur Komutanlığı’nın kurulmasıyla birlikte bölgeye intikal ediyor.
Katar’daki Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı Tarık bin Ziyad Kışlası’nda konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri mevcudu artıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Katar’da ‘Kara Unsur Komutanlığı’nın ardından ‘Hava Unsur Komutanlığı’ ile ‘Deniz Unsur Komutanlığı’nı da aktif hale getiriyor.

Bu kapsamda Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait 2 adet TUZLA Sınıfı Karakol Botu (TCG KUMKALE ve TCG KUŞADASI), 26 Temmuz’da Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’ndan Katar’a törenle uğurlanacak. Akabinde ise Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 6 adet F-16 Fighting Falcon savaş uçağı, 30 Temmuz’de Katar’a intikal edecek.

Hava ve deniz unsur komutanlıklarının faal hala gelmesiyle birlikte Katar Silahlı Kuvvetleri’yle yapılan çalışmalar, eğitimler, tatbikatlarla ortak bilgi, tecrübe ve yetenek paylaşımı farklı alanlarda da yaygınlaştırılacak.

Ağustos ayından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri, Katar’da; T-155 FIRTINA Obüsü, [ZMA-15 Zırhlı Muharebe Aracı], TUZLA Sınıfı Karakol Botu ve F-16 Fighting Falcon savaş uçağı gibi bir dizi önemli platformu konuşlandırmış olacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Katar’daki mevcudiyeti, Türkiye-Katar savunma sanayii iş birliğine de çok kritik faydalar sağlıyor. Katar, son 5 yıl içerisinde Türkiye’den çok önemli savunma ve havacılık sanayi tedarikleri gerçekleştirdi.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

HÜRJET ve KAAN’ın motoru için ABD’den izin çıkmazsa ne olur?​

26 Temmuz 2024

görüntü


Milli Muharip Uçak KAAN ve HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nın motorları için ABD’den izin çıkmazsa ne olur?
İngiltere’de gerçekleştirilen Farnborough Airshow esnasında SavunmaSanayiST com Genel Yayın Yönetmeni Anıl Şahin, uzun süredir gündemde olan [KAAN ve HÜRJET] ’in motorları konusunda Türkiye’nin izleyeceği yol haritasıyla ilgili sorularını Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu’na yöneltti.

‘’KAAN ve HÜRJET motorlarının transferine izin çıkmazsa ne olur?’’ sorusuna MEHMET DEMİROĞLU, ‘’Motor işin önemli bir parçası. Şu anda Amerika’nın kongresinde veya kongreye gitmek üzere Dışişleri Bakanlığı’nda bekliyor hem HÜRJET’in hem de KAAN’ın motorları. Şu anda çok bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Bu bir süreç. Biraz uzayabiliyor bazen.

Ama F-16’daki iyimser havanın devam edeceğini ümit ediyoruz. Olmazsa ne olur? Biz de başımızın çaresine bakarız, ne yapalım yani burada duracak değiliz. Bir şekilde bir çözüm bulacağız. Ya yeni bir motor bulacağız ya da biz kendimiz motor yapacağız. Zaten yapıyoruz KAAN için ama HÜRJET için de başlarız ne yapalım yani? Oraya gitmeyiz inşallah öyle bir niyetimiz isteğimiz yok ama olursa da bu programı biz burada bırakacak, terk edecek değiliz.” ifadelerini kullandı.

Bilindiği üzere TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak KAAN’da kullanılan F110 motoru ve HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nın F404 motorunu Amerikan General Electric Şirketi üretiyor. Türkiye daha önce HÜRJET için 100 adet F404 motoru siparişi vermiş, F110 motorları için ise ABD ile ortak üretim talebinde bulunmuştu.

Şu anda gerçekleştirdiği test uçuşlarında KAAN F110 motorunu, HÜRJET ise F404 motorunu kullanıyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST com
 

TUSAŞ CEO’sundan KAAN için kritik açıklama​

Haber Merkezi26 Temmuz 2024

görüntü


TUSAŞ CEO’su Mehmet Demiroğlu, KAAN savaş uçağının mevcut durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. KAAN’ın ‘asıl’ prototipleri montajda.
Farnborough Airshow sırasında SavunmaSanayiST’nin sorularını yanıtlayan TUSAŞ CEO’su Mehmet Demiroğlu, Milli Muharip Uçak [KAAN] hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Demiroğlu, KAAN’ın ‘asıl prototiplerinin’ montaj aşamasında olduğunu belirtti.

Demiroğlu tarafından yapılan açıklamada, “Bu prototip ile şu ana kadar iki kere uçtuk. Üçüncüye hazırlanıyoruz. Yakınlarda üçüncü kez uçarız ama esas testleri yoğunlukla yapacağımız bir prototip değil. O, önümüzdeki senenin ikinci yarısında ortaya çıkacak P-1 ve P-2 prototipleri şu anda hızlı bir çalışmayla devam ediyor. Önümüzdeki senenin ikinci yarısında uçaklar ortaya çıkar.

Herhalde sene sonuna doğru veyahut da 2026’non başında biz KAAN’ın her gün olmasa bile gün aşırı uçtuğunu görürüz inşallah. Yoğun bir programımız var. Çünkü kısa bir takvimimiz var. Verilmiş sözlerimiz var. Onları elimizden geldiğince yerine getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışacağız. 2026 KAAN için çok yoğun bir yıl olacak diyebilirim.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: SavunmaSanayiST com
 

30mm VENOM LR topundan güzel haber: Ağustos’ta başlıyor​

Haber Merkezi26 Temmuz 2024

görüntü


AEI Systems yatırımıyla orta kalibre top konusunda iddialı bir oyuncu haline gelen Samsun Yurt Savunma, şirketin hava araçları için uzun yıllardır ürettiği 30×113 mm Aden Topu’nun düşük geri tepmeli versiyonu VENOM LR’ın Ağustos ayındaki ilk teslimatıyla yeni bir dönemin kapısını aralıyor.
CANiK’in de aralarında bulunduğu grup şirketleriyle global savunma sanayiinde güçlü bir oyuncu olan Samsun Yurt Savunma (SYS), İngiltere’nin köklü savunma sanayisi şirketlerinden orta kalibre hafif top üreticisi AEI Systems’ı bünyesine katarak stratejik bir hamle yapmıştı. Bu sayede ulaştığı geniş ürün yelpazesiyle dünyadaki az sayıdaki orta kalibre top üreticiden biri haline gelen SYS, AEI Systems’ın sahip olduğu kabiliyetleri, diğer SYS Grup şirketlerinin yüksek kaliteli ürünleriyle birleştirerek, dost ve müttefik ülkeler için muharebe sahasında fark yaratacak çözümlere imza atmaya başladı.

AEI Systems’ın 60 yıllı aşan orta kalibre silahlardaki bilgi birikimiyle ortaya çıkan 30×113 mm düşük geri tepmeli, orta kalibre top VENOM LR, yurt içinde ve dışında sergilendiği fuarlarda büyük ilgi gördü. Bu ilgiyi kısa sürede sözleşmelere dönüştüren [AEI System]s, Ağustos ayında VENOM LR’ın ilk teslimatını gerçekleştirecek.
görüntü


Alanında, tüm dost ve müttefik ülkelerin kara, hava ve deniz platformlarının bu kalibredeki ihtiyacını karşılamayı hedefleyen AEI Systems, 5 sene sonunda orta kalibre top satış cirosunu yıllık 100 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyor. SYS, bu yöndeki çabalara başta yüksek teknoloji uzaktan komutalı silah sistemi (UKSS) üreticisi olan UNIROBOTICS olmak üzere tüm grup şirketleriyle de destek verecek.

“Yoğun talebi karşılamak için tüm hazırlıklarımızı yaptık”

SYS Grup Genel Müdürü Cahit Utku Aral, modern dünya orduları için orta kalibre topların, özellikle 30×113 mm mühimmatın öneminin gün geçtikçe arttığını söyledi.

Bu kalibrede top üretebilen ve dünya genelindeki talebi karşılayabilen sadece 3 üretici bulunduğuna dikkati çeken Aral, ABD ve Fransa’nın yanı sıra Türkiye’nin pazardaki yerini aldığını ifade etti.

Bu tablonun, AEI Systems’ın 2022 yılında SYS Grup Şirketleri arasına katılmasıyla birlikte yapılan yatırım ve kapasite artışının, hem Türkiye hem de dost ve müttefik ülkeler için çok önemli bir atılım olduğunu vurgulayan Aral, şöyle konuştu:

“Grup şirketlerinden AEI Systems, orta kalibre silahlarda bir dünya markası. Bundan sonra da diğer grup şirketlerimizin desteği ve tamamlayıcı çözümleri ile AEI Systems’ı daha da üst seviyelere taşıyacağız. VENOM LR’ye gösterilen yoğun ilgi, doğru hamle yaptığımızı ve doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Kullanıcılardan ve ihtiyaç makamlarından gelen talepleri titizlikle değerlendiriyor ve en iyi çözümleri hayata geçiriyoruz.

Yakın bir zamanda müşterilerimiz bu deneyimi sahada kullanma imkânı bulacaklar. AEI Systems olarak yoğun talebi karşılamaya yönelik tüm hazırlıklarımızı yaptık. Önümüzdeki dönemde orta kalibre top üretimi, faaliyetlerimizde önemli bir yer tutmaya başlayacak. Bu sayede yüksek katma değerli üretim ve ihracat hedeflerimize ulaşma yolunda çok değerli bir adım atmış olacağız.” dedi.

“Dünya ordularının gözdesi”

AEI Systems Genel Müdürü Simon Angel, AEI Systems’ın SYS Gruba katılması sonrası yapılan yatırımlar ve kapasite artışı ile orta kalibre üretiminde önemli bir güç haline geldiğini söyledi.

VENOM LR’nin ilk teslimatları için hazır olduklarını bildiren Angel, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bilindiği üzere VENOM LR, çok düşük geri tepmeye sahip 30×113 mm orta kalibre bir top. Ayarlanabilir atış hızına sahip olan bu yüksek teknoloji ürün, tüm dünyada kara, deniz ve hava platformları için çok önemli bir çözüm. Her geçen gün daha fazla modern ordu, envanterine 30×113 mm topları eklemeyi arzu ediyor. 30×113 mm düşük geri tepmeli toplar için uzaktan komutalı silah sistemleri (UKSS) üreten SYS Grup şirketi UNIROBOTICS de bu yoğun ilgiden pozitif etkileniyor. SYS bünyesinde bir takım olarak hareket ederek en iyisini üretmek için çalışıyoruz. Bunun karşılığında gördüğümüz yoğun ilgi de bizi fazlasıyla mutlu ediyor.”

Kaynak: SavunmaSanayiST com
 

3 Ayda 4. ihracat: Dünya’nın En İyisi Aselsan’dan!​

bayraktar-tb3-yerli-motor-irtifa-rekoru-4


Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi projeleri kapsamında üretilen Aselsan ASELFIR 500 büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. Elektro optik keşif ve gözetleme kamerası ASELFLIR 500, çıkışının ardından 3 ayda 4. ihracat başarısına imza attı. İşte dünyanın en iyisi olarak nitelendirilen Aselsan ASELFLIR 500 teknik özellikleri ve detaylar…

3 ayda 4. ihracat! Aselsan ASELFLIR 500 teknik özellikleri​

Aselsan tarafından geliştirilen ASELFLIR 500 kamera sistemi İnsansız Hava Araçları (İHA), helikopterler ve uçaklar dahil sabit kanatlı ve döner kanatlı hava platformları için geliştirildi. Tüm platformlara uyum sağlayabilen kamera sistemi şu an dünyanın en iyisi olarak nitelendiriliyor.

3-ayda-4.-ihracat-Dunyanin-en-iyisi-Aselsandan-768x403


Yüksek performanslı bir elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi olarak tanımlanan sistem 3-5 mikrometre Yüksek Çözünürlüklü Kızılötesi Kamera , Yüksek Çözünürlüklü Gündüz Görüş Kamerası , Yüksek Çözünürlüklü SWIR Kamera , Lazer Hedef İşaretleme Birimi , Lazer Mesafe Ölçme Birimi , Lazer Nokta Takibi ve Lazer Noktalama özelliklerine sahip.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet AKYOL tarafından bugün 4. ihracat başarısı duyurulan sistem için dünyada alanında en iyi kabul edilecek bir kamera olduğu, 20 kilometrelerin üzerinde insan tespiti, 80 kilometrelerde tank tespiti yapabilen ve 20 kilometrelerin üzerinde gece-gündüz işaretleme yapabilme gibi yeteneklere sahip olduğu belirtildi.

Aselsan ASELFLIR 500 teknik özellikleri tablosu

Genel Özellikler
  • 220 mm Çaplı Ortak Optik Açıklık
  • HD IR, HD Day TV, HD-SWIR Kameraların Dar Görüş Açısı
    ve Çok Dar Görüş Açısı İçin Çok Büyük Optik Açıklık
  • Daha Büyük Optik Açıklık Sayesinde Alınan Daha Fazla
    Işık ile Daha İyi Görüntü Kalitesi ve Daha Uzun Menzil
  • Küçük ve Hafif Sistem
  • Termal ve Day TV Görüntüleme Kanallarında Yapay Zeka
    Tabanlı Görüntü İşleme Çözümleri
  • Tek Bir Hatta Değiştirilebilir Birim
  • Üstün Menzil Performansı
  • Yüksek Performanslı HD IR Kamera
  • Gerçek “Full High Definition” (4096×2880 sensör
    çözünürlüklü) HD Day TV Kamera Sayısal Büyütme
    Uygulanmaksızın 1920x1080p Video Çıkışı
  • “High Definition” (1280x720p) HD Day TV Kameralara Göre
    12.8 Kat Daha Fazla Sensör Pikseli
  • Yüksek Çözünürlüklü SWIR Kamera
  • HD IR, HD Day TV ve HD SWIR kameralar için ortak görüş
    açıları
  • Lazer Hedef İşaretleyici ve Mesafe Ölçer
  • Lazer Nokta Takibi
  • Lazer Noktalayıcı
  • Dahili Sensör Hizalama Birimi
  • Tümüyle Sayısal Video İşleme Hattı
  • Gelişmiş Görüntü İşleme
  • Çoklu Hedef Takibi
  • IR, Day TV ve SWIR Videoları Üzerinde Eşzamanlı Hedef
    Takibi
  • Hassas Hedef Konumu Belirleme
  • Hareketli Hedefin Yönünü ve Hızını Belirleme
  • Ataletsel Ölçüm Birimi
  • Hassas Stabilizasyon
  • Platform ile Otomatik Hizalanma
  • Yüksek İrtifalardaki Çok Düşük Sıcaklıklarda Çalışma
Yeni-IHA-krali-Artik-ABD-ve-Cin-degil-Turkiye-zirvede-1


Teknik Özellikler

Giriş Aynası Çapı:
220 mm

HD IR Kamera:
  • Sensör Çözünürlüğü: 1280×1024
  • Görüş Açıları (Yatay): 0.86° – 1.3° – 4.3° – 8.6° – 15°
  • Dalga Boyu: 3-5 µm (MWIR)
HD Day TV Kamera:
  • Sensör Çözünürlüğü: 4096×2880
  • Görüş Açıları (Yatay): 1.16° – 3.5° – 12.5° – 30°
  • Sürekli Zoom
HD SWIR Kamera:
  • Sensör Çözünürlüğü: 1280×1024
  • Görüş Açıları (Yatay): 0.66° – 1°
Kapsama Açıları:
  • Yanca: 360° sürekli
  • Yükseliş: -15° ile +110° arası
Lazer Hedef İşaretleyici ve Mesafe Ölçer:
  • Dalga Boyu: 1064 nm
  • Menzil: 25 Km’ye kadar
  • Kodlama: STANAG 3733 (Edition 3)
Lazer Noktalayıcı:
  • Dalga Boyu: 808 nm
  • Lazer Noktalayıcı Dalga Boyu: NIR/SWIR (Gece görüş cihazları ile uyumlu)
Haberleşme Arayüzü:
  • RS-422, MIL-STD-1553B
Video Arayüzü:
  • 4x SMPTE-292M HD-SDI (1920x1080p)
  • 2x PAL
Güç Arayüzü:
  • 28 VDC
Boyut:
  • Genişlik: 480 mm
  • Yükseklik: 520 mm (ileri bakış konumunda)
Ağırlık:
  • 32 kg±5
Sıcaklık:
  • Çalışma: -40°C ile +52°C arası
  • Depolama: -55°C ile +70°C arası
Kaynak: ShiftDelete. Net
 
Son düzenleme:

KALKAN DİHA 43. Testi De Başarıyla Tamamladı​

Bayraktar KALKAN DİHA, kabiliyetlerini test etmeyi sürdürüyor. Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı 43’üncü sistem tanımlama uçuşu testini de başarıyla tamamladı.​

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirmiş olduğu Bayraktar KALKAN DİHA, testlerine hız kesmeden devam ediyor.

Keşif ve istihbarat görevleri için faaliyetler yürütebilecek Bayraktar KALKAN DİHA, 43’üncü uçuşundaki sistem tanımlama uçuşu testini başarıyla tamamladı.

Selçuk Bayraktar Duyurdu​

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından gelişmeyi duyurdu.

Selçuk Bayraktar, sistem tanımlama uçuşu testinin gerçekleştirildiği anlara ilişkin videoyu sosyal medya hesabında paylaştı.

20240817_123243306


Bayraktar KALKAN DİHA, nisan ayında VTOL Uçuş Testi kapsamında 14 bin 500 feet irtifaya çıkmıştı ve 70 saatlik başarılı uçuş süresini geride bıraktı.

Testlerini başarıyla sürdüren KALKAN DİHA, Taktik İHA sınıfında bir hava aracı olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Kaynak: TRT Haber
 

ANKA III iniş takımlarını havada kapattı​

Türk savunma sanayii bünyesinde geliştirilen ANKA III, iniş takımlarını havada kapatarak önemli bir aşamayı daha tamamladı.​

Görüntüler, Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı.

28 Aralık 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştiren ANKA III, havada iniş takımlarını kapatarak önemli bir aşamayı daha geride bıraktı.

“Türkiye’nin savunma sanayiinde fark yaratacak”​

Bu gurur verici adımın, ANKA III’ün üstün performansını bir kez daha kanıtladığının vurgulandığı açıkalamada, şu ifadelere yer verildi:

“Elde sensin, dilde sen; gönüldesin, baştasın! Ülkemizin savunma gücüne güç katacak yeni teknolojilere bir adım daha yaklaştırdı. ANKA III, gelişmiş teknoloji ve yenilikçi tasarımıyla gökyüzünde yükselmeye hazırlanırken, Türkiye’nin savunma sanayisinde fark yaratacak. Her geçen gün daha da güçlenen ANKA III, vatanımızın güvenliği için gün sayıyor.”

Kaynak: TRT Haber
 

Türkiye’nin Yeni Denizaltısı Pirireis Denize Açıldı​

Turkiyenin-Yeni-Denizaltisi-Pirireis-Denize-Acildi


Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk savunma sanayiine önemli katkılar sağlayacak olan Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı olan Pirireis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı. Bu denizaltı, Türkiye’nin deniz savunma kabiliyetini artırmada önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Pirireis: Türkiye’nin Yeni Nesil Denizaltısı​

Pirireis denizaltısı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilk ürünü olarak Türk Deniz Kuvvetleri’ne kazandırıldı. Bu denizaltılar, uzun süre su altında harekât yapabilme, yüksek süratli gelişmiş torpidolar ve kara hedeflerine de atılabilen güdümlü mermiler gibi yeteneklere sahip. Toplam 68,35 metre uzunluğa, 6,3 metre mukavim tekne dış çapına ve 1.850 ton deplasmana sahip olan bu denizaltılar, 40 kişilik personel kapasitesi ile dikkat çekiyor.

Pirireis denizaltısı, sahip olduğu yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine sahip, bu özelliği ile Türk Deniz Kuvvetleri’nde bir ilk olma niteliği taşıyor. Su altı, su üstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış olan denizaltı, çeşitli tiplerde torpido ve füze atabilme, mayın dökebilme özellikleri ile donatılmıştır.

Hızırreis ve Muratreis Denizaltıları da Geliyor​

Pirireis’in ardından, projenin diğer denizaltıları olan Hızırreis ve Muratreis de sıradaki görevlerine hazırlık yapıyor. Hızırreis denizaltısı bayrak çekme ve seyir deneyimlerine başlayacakken, Muratreis denizaltısı havuz donatım faaliyetlerine start verecek. Ayrıca, YAKIT 2-3-4 Akaryakıt gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3 bin tonluk denizaltı havuzu da hizmete girecek. Bu denizaltılar, Türk Deniz Kuvvetleri’nin operasyonel yeteneklerini daha da artırmayı hedefliyor.

Yerli Katkı: Türk Savunma Sanayii’nin Gücü​

Pirireis denizaltısı ve diğer yeni tip denizaltılar, büyük ölçüde yerli üreticilerin katkısıyla inşa edildi. ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK, AYESAŞ gibi Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii firmaları, projeye milli sistemler geliştirerek katkı sağladı. Ayrıca, Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, İ-Marine gibi birçok yerli üretici de inşa sürecinde yer aldı.

Denizaltının Kalbi HAVELSAN’dan​

Pirireis denizaltısının “kalbi” olarak nitelendirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS), HAVELSAN tarafından geliştirildi. Bu sistem, denizaltı bünyesindeki 105 farklı birimle kesintisiz entegrasyon sağlamak için 2011 yılında başlatıldı ve 2019’da ek özelliklerle birlikte tamamlandı. Sistem, gerçek zamanlı çalışan gömülü yazılım teknolojisi kullanılarak geliştirildi ve 400 bin satır kod yazıldı. HAVELSAN, bu sistem için marka tescili ve patent başvurusunda bulunarak Türkiye’nin teknolojik gücünü denizaltı platformlarına taşıdı.

ASELSAN’dan Yenilikçi Haberleşme Sistemleri​

ASELSAN, Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında askeri haberleşme sistemlerinde yeni bir boyuta adım attı. Şirket, ilk defa denizaltı platformuna yönelik haberleşme sistemi çözümü tedarik etti. Bu kapsamda geliştirilen Entegre Muhabere Sistemi, su altı ve üstü ses ve veri haberleşmesini sağlıyor. Telsiz sistemleri, Uydu Haberleşme Sistemi, Dost Düşman Tanıma/Tanıtma Sistemi (IFF), Muhabere Kontrol Sistemi gibi alt sistemler, ASELSAN tarafından bu proje için özel olarak geliştirildi.

Yeni Tip Denizaltı Projesi, Türk Deniz Kuvvetleri’ne modern denizaltılar kazandırarak Türkiye’nin deniz savunma kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Pirireis denizaltısının hizmete girmesi, Türkiye’nin savunma sanayiinde ulaştığı noktayı gözler önüne sererken, yerli üreticilerin projeye katkıları da Türkiye’nin teknolojik bağımsızlık yolundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Bu proje, Türkiye’nin denizlerdeki gücünü ve caydırıcılığını daha da pekiştirecek.

Kaynak: Ray Haber
 

TCG Anadolu’dan iki kat daha büyük… Türkiye’nin yeni yerli uçak gemisi yolda!​

Türkiye, TCG Anadolu’dan iki kat büyük yeni milli uçak gemisini tanıttı. 258 metre uzunluğunda ve 60 bin ton kapasiteye sahip olacak.

Ekli dosyayı görüntüle milli-ucak-gemisitrt-haber-2272291_2-jpg.webp

Türkiye, deniz kuvvetlerini güçlendirmek ve stratejik gücünü artırmak için milli bir uçak gemisi projesini hayata geçiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın direktifiyle Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Dizayn Proje Ofisi, TCG Anadolu’dan daha büyük ve gelişmiş bir uçak gemisi tasarlamaya başladı.

Yeni tasarlanan uçak gemisi, 258 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde olacak, deplasmanı ise 60 bin ton olarak planlandı. Geminin üzerinde iki kalkış ve bir iniş pisti bulunacak. Ayrıca, asgari 50 insanlı ve insansız hava aracını taşıyabilecek kapasiteye sahip olacak. Uçuş güvertesi, havacılık sektöründeki öncü firmalar Baykar ve TUSAŞ ile yapılan işbirlikleriyle tasarlandı.

Ekli dosyayı görüntüle thumbs_b_c_c90a4dc58dedad953e1b53dad1798b3a-jpg.webp

YÜKSEK YERLİLİK ORANI​

Tasarım sürecinde kritik aşamalar tamamlandı ve 3 boyutlu genel yerleşim çalışmaları devam ediyor. Milli uçak gemisi, TCG Anadolu’dan iki kat daha büyük olacak ve TCG Anadolu’nun yerli oranının üzerinde bir yerlilik oranına sahip olacak. Bu yeni geminin, 25 knot hız yapabilmesi ve yakıt ikmalsiz 10 bin deniz mili seyir yapabilmesi planlanıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 1200x627-tcg-anadolunun-ardindan-yeni-hamlebaskan-erdogan-mujdesini-vermisti-yerli-ve-milli-u...webp

TCG ANADOLU’DAN DAHA ÜSTÜN ÖZELLİKLER​

Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, yeni geminin deniz aşırı etkiler ve operasyonlar için önemli bir güç oluşturacağını belirtti. TCG Anadolu’nun iki katı büyüklüğündeki bu yeni gemi, daha fazla hava aracı taşıma kapasitesine sahip olacak ve mevcut ana tahrik sistemi ile daha yüksek süratlere çıkabilecek.

Yeni milli uçak gemisi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne geniş bir coğrafyada stratejik üstünlük kazandıracak ve ulusal güvenliği daha etkin bir şekilde sağlamak için önemli bir rol oynayacak.

Kaynak: Sanayi Gazetesi
 

Savunma sanayii milli hidrojen teknolojileriyle atılım hedefliyor​

Türkiye’nin savunma sanayiinde son dönemde elde ettiği başarılar, yerli ve milli hidrojen teknolojileriyle yeni bir aşamaya geçecek.​

hidrojen-santrali-1632838_2


Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde yoğunlaşılan projeler hidrojen teknolojileriyle devam edecek.

Bu kapsamda sessiz, iz bırakmayan, düşük ısı yayan, daha yüksek itki gücü sağlayan, daha uzun süre görev yapabilen, küresel ölçekte rekabetçi ve yenilikçi olma özelliğiyle yerli ve milli hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Emniyet ve güvenlik güçlerinin sahada operasyon kabiliyetlerini artırması öngörülen projelerle hidrojenin depolanmasından yanma ve yakıt hücresi teknolojilerinin geliştirilmesine kadar çeşitli yetkinlikler kazanılması amaçlanıyor.

İHA’lardan uzay sistemlerine kadar kullanılacak​

Söz konusu teknolojinin kara, hava, deniz araçlarında, uzay platformlarında, insansız ve akıllı sistemlerde, motor ve güç aktarma sistemlerinde ve stratejik sistemlerde kullanılması planlanıyor.

Yürütülecek projeler kapsamında elde edilecek bilgi birikimi ve altyapıyla geliştirilecek malzemeler ile platform/sistemlerin yerli teknolojinin gelişimine de hız kazandırması öngörülüyor.

Projelere odaklanıldı​

Hidrojen teknolojilerinin savunma sanayisinde kullanımına yönelik Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 11. AR-GE Paneli gerçekleştirilmişti. Burada alınan karar doğrultusunda "Savunma Sanayii Uygulamaları İçin Hidrojen Teknolojilerinin Geliştirilmesi Savunma Sanayii AR-GE Geniş Alan (Hidrojen SAGA) Çağrısı"na çıkıldı. Çağrı kapsamında hidrojen projelerine yönelik başvurular 13 Eylül’e kadar yapılabilecek.

Projelerde yerli sanayi kuruluşlarının ve üniversitelerin iş birliği yapması bekleniyor.

Son yıllarda Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programı gibi stratejik hedefler belirleyen ve bu doğrultuda adımlar atan Türkiye’nin hidrojen teknolojileriyle savunma sanayisinde de gücünü artırması hedefleniyor.

Kaynak: TRT Haber
 

Roketsan’dan 7.5 milyar liralık AR-GE bütçesi​

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, 2024 yılı Ar-Ge bütçelerini 7.5 milyar TL olarak açıkladı.​

maxresdefault-25


Turkishtime dergisi için bir yazı kaleme alan İkinci, Roketsan’ın faaliyetlerini anlattı.

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, 2023 yılında cirolarının yüzde 19’unu 154 Ar-Ge projesine ayırdıklarını açıkladı.

İkinci, 2024 yılı Ar-Ge bütçesini ise 7,5 milyar TL olarak açıkladı.

“22 patent, 1 faydalı model ve 6 uluslararası patent başvurusu yapıldı”​

2023 yılında Roketsan tarafından yürütülen 154 Ar-Ge projesi için şirket cirosunun yüzde 19‘una tekabül eden 4 milyar 165 milyon 682 bin TL bütçe ayrılarak geleceğe yönelik yatırımlar yapıldı.

Murat İkinci “Bunların 134’ünü Ar-Ge işbirliğinde (81 kurum/kuruluş ve beş üniversite) gerçekleştirdik. 2023’te imzalanan ve üniversitelerle işbirliği içinde yürütülen Ar-Ge projelerinin toplam bütçesi 10 milyon 276 bin TL oldu.” dedi.

Ayrıca İkinci, 2022 yılında 22 patent, bir faydalı model ve altı uluslararası patent başvurusuna imza attıklarını ifade ederek, “2024 yılında Ar-Ge bütçemizi 7,5 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı ve uydu fırlatma teknolojileri, yenilikçi silah sistemlerine yönelik teknolojiler, seyrüsefer, itki, kontrol, harp başlığı, balistik koruma, ileri malzemeler, enerji depolama ve terminal güdüm teknolojileri gibi birçok alanda yeni çalışmalar yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: Son Mühür
 

ASELSAN’ın ilk 6 aydaki net karı yüzde 133 artarak 3,6 milyar TL oldu​

ASELSAN’ın yılın ilk yarısında cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 büyüyerek 35,7 milyar TL’ye ulaşırken, net karı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 133 artarak 3,6 milyar TL oldu.​

ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı ilk altı aylık finansal sonuçlarını açıkladı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklanan sonuçlara göre, yıla hızlı bir giriş yapan şirket, açıklamış olduğu sonuçlara göre finansal istikrarını bu dönemde de devam ettirdi.

Şirketin yılın ilk altı ayındaki cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 büyüyerek 35,7 milyar TL’ye ulaşırken, imzaladığı yeni sözleşmeler de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124 artış göstererek 2,6 milyar dolar oldu. Böylelikle 2023 yıl sonunda 11 milyar dolar olan ASELSAN’ın bakiye siparişleri yüzde 11 artarak 12,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Şirketin brüt karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış gösterdi. Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK), 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artış göstererek 8,7 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise yüzde 24 olarak gerçekleşti.

ASELSAN’ın net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 133 artarak 3,6 milyar TL seviyesine ulaşırken, özkaynaklarının toplamı 2023 sonuna kıyasla yüzde 3 arttı. Şirketin özkaynaklarının aktiflerine oranı da yine artış göstererek yüzde 61 oldu. Cirosunu, brüt satış ******, FAVÖK’ünü, net ******, özkaynaklarını, sözleşme büyüklüğünü, bakiye sipariş tutarını ve diğer birçok finansal göstergesini geliştiren ASELSAN, böylece 2024 yılının ilk yarısını da başarı ile geride bıraktı.

“Başarı çıtamızı her geçen gün yükseltiyoruz”​

Şirket açıklamasında görüşlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Rakamlarla somutlaşan yüksek büyüme performansımızla başarı çıtamızı her geçen gün yükseltiyoruz.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin savunma sanayi lideri olarak 2024 yılının ilk altı ayında birçok yeni ve önemli başarıya imza attıklarına vurgu yapan Akyol, şunları kaydetti:

"Geleceğe emin adımlarla yürüdüğümüzü finansal verilerimizle somutlaştırdık. Finansal sonuçlarımız, güven veren ürün ve sistemlerimizle teknolojide bir dünya gücüne dönüştüğümüzü gösteriyor. 2024 yılının ilk altı ayında oyun değiştirici teknolojiler geliştirerek, alanında en iyi ürünleri yaparak ve ihracat odaklı büyüyerek yükselişimizi sürdürdük. Seri üretime yönelik altyapı ve geleceğin teknolojilerini üretmek adına AR-GE harcamalarımızın yoğun bir şekilde gerçekleştiği bu dönemde hasılatımızı yüzde 8, net karımızı yüzde 133 yukarıya taşıdık. Güçlü finansal yapımızı oyun değiştirici teknolojileri geliştirme hedeflerimiz doğrultusunda koruduk.

Bu dönemde göğsümüzü kabartan önemli başarıların altına imza attık. Savunma sanayinin en büyük projelerine ASELSAN’ın izini kazıdık. Denizlerin derinliklerinden uzayın derinliklerine kadar ASELSAN teknolojileriyle var olduk. Canla başla çalışmamızın bir sonucu olarak çok geniş bir coğrafyada varlık gösteren küresel bir şirket haline geldik. KORKUT, CENK, FERSAH, ASELFLIR 500, GÖZDE gibi sekiz ürünümüz için ilk defa ihracat sözleşmesi imzaladık. ASELSAN’ı küresel bir marka haline getirme noktasında faaliyetlerimizi sürdürdük. ASELSAN, küresel bir şirkete dönüştü."

“AESA uçak burun radarımızın da envantere girmesiyle, ülkemizin radar alanındaki bütün ihtiyaçlarını karşılayabilir hale geleceğiz”​

Akyol, altı aylık dönemde Türkiye’nin tam bağımsız savunma ekosistemi için çok kritik bir proje olan "Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi ALP 300-G"yi güvenlik güçlerine teslim ettiklerini, böylece her frekans bandında radar üretebilen bir şirket haline geldiklerini bildirdi.

ASELSAN AESA Uçak Burun Radarı’nın da envantere girmesiyle, Türkiye’nin radar alanındaki bütün ihtiyaçlarını karşılayabilir hale geleceklerini belirten Akyol, şu bilgileri verdi:

“Mavi Vatan’da her türlü tehdide karşı kritik bir rol üstlenecek olan GÖKSUR yakın hava savunma sisteminin geliştirme çalışmalarını sürdürdük. KORKUT hava savunma silah sisteminin 8x8 araç üzeri entegre versiyonunu ilk kez Avrupa’da vitrine çıkardık. Türkiye’nin uzaydaki bağımsızlığının sembolü olan TÜRKSAT 6A’yı ASELSAN’ın ileri haberleşme teknolojisiyle donattık. Reis sınıfı yeni tip denizaltı TCG PİRİREİS ile ilk defa bir denizaltı platformuna yönelik haberleşme sistem çözümleri başta olmak üzere çok sayıda sistem sunduk. En alçaktan en yükseğe uzanan Gök Vatan sahasında geliştirdiğimiz sistemlerden HİSAR O’nun artırılmış menzil atış testi ile belirlenen hedefi, direkt vuruş ile imha ettik. Bayraktar AKINCI’dan atılan ASELSAN TOLUN mühimmatı ile hedefi yerle bir ettik.”

“ASELSAN dünyanın en hızlı büyüyen 10 savunma sanayi şirketinden biri”​

Ahmet Akyol, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinin yer aldığı listedeki yükselişlerinin bu sene de devam ettiğini belirterek, “Geçtiğimiz yıl 47’inci sırada yer aldığımız Defense News Top 100 listesinde bu sene beş basamak birden yükselerek 42’nci sıraya yerleştik. Özverili çalışmalarımız neticesinde dünyanın en hızlı büyüyen 10 savunma sanayi şirketinden biri olduk.” ifadelerini kullandı.

Küresel alanda ses getiren projeler yürütürken, Türk milletinin gururu ASELSAN’ı geleceğe hazırlamak için gece gündüz çalıştıklarını aktaran Akyol, hayata geçirdikleri “aselsanext 2030 vizyonu” kapsamında 2030 yılında dünya çapında savunma sanayi alanında en büyük ilk 30 şirket arasında yer almayı hedeflediklerini bildirdi.

Akyol, “Tüm planlarımızı dünya savunma liginin en favori oyuncuları arasında olduğumuzu bilerek yapıyoruz. Bu amaç doğrultusunda 2030’a ilerlerken öncelikle teknolojide derinleşmeyi sağlamak istiyoruz. Güney Amerika, Balkanlar ve Körfez coğrafyasında açtığımız ofislerimizle ihracat ağımızı genişletmeye, dünyaya damga vuracak teknolojiler geliştirmeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Mısır ve Türkiye’den dev adım! Tarihi gelişmeyi duyurdular…​

İtalya merkezli Notizie Geopolitiche gazetesi Türkiye ile Mısır arasındaki dev anlaşmayı duyurdu. Habere göre, Mısır yabancı tedarikçilere olan bağımlılığı azaltmak amacıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile iş birliğine hazırlanıyor.​

Ensonhaber
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular