Türk Savunma Sanayi Ürünleri, Projeleri ve İhracat Haberleri

ASOJ-234U: ASELSAN’dan İHA’lara oyun değiştirici teknoloji​

Haber Merkezi19 Haziran 2024

ASELSAN, İHASOJ Projesi kapsamında ASOJ-234U Radar ve Haberleşme Karıştırma Sistemi’ni geliştiriyor. AKINCI TİHA’da kullanılacak sistem, dünyada ilk olma özelliğine sahip.

Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen Eurosatory 2024 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı sırasında ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ASOJ ürünüyle ilgili olarak Savunma SanayiST com’a açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili olarak Ahmet Akyol tarafından yapılan açıklamada, “ASOJ ismini verdiğimiz İHA’ya yönelik stand-off jammer ürünümüz yine dünyada yapılamayan konseptleri yapmak anlayışından çıkan gerçekten oyun değiştirici olacağını düşündüğümüz bir ürün ailemiz. ASOJ, Türkiye’nin gerçekten dünyaya liderlik ettiği İHA’larımız ile elektronik harp yetkinliğimizi buluşturmayı ve stand-off jammerı İHA’lar üzerinden dünyada ilk defa yapan ülke ve ürün haline getirmeyi hedeflediğimiz bir çözüm.

Bununla kalmıyor, aynı anda; HF, UHF ve radar bantlarını hem ESM hem jamming olarak kapsayan ve bunu insansız platformdan yapan bir çözümü Savunma Sanayii Başkanlığımız öncülüğünde başlattık. Çok yolunda giden bir proje, BAYKAR firmamız ile birlikte AKINCI İHA üzerinde uygulanıyor ve gerçekten bittiğinde ‘oyun değiştirici teknoloji’ kavramının içini tam olarak dolduran bir yetkinliği kazanmış olacağız.

Elektronik harp bizim gerçekten mükemmeliyet merkezi olarak adlandırabileceğimiz bir faaliyet alanımız. Türk Silahlı Kuvvetleri’mizle 30 yılı aşkındır denizde, karada, havada çok kritik yetkinlikler geliştirdik. Bunu ASOJ, konsept olarak da oyun değiştirici bir anlayışla taçlandıracak bir ürünümüz. Bu konuda çalışan bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Yerli turbojet füze motorları yurt dışı yolcusu​

Haber Merkezi19 Haziran 2024

Kale Arge tarafından geliştirilen yerli turbojet füze motorlarına yönelik yurt dışı ilgisi, giderek artıyor. Kale Arge, yakında motorların ihracatına başlamayı hedefliyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Eurosatory 2024 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, devam ediyor. Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt Kenger, fuar sırasında SavunmaSanayiST’nin sorularını yanıtlayarak son durumla ilgili bilgi verdi.

“Motorlarımız uluslararası rakiplerine göre çok daha iyi”​

“Bugüne kadar ağırlıklı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak motorlarımızı geliştirdik, üretmeye devam ediyoruz. Motorlarımızın sahip olduğu özellikler, uluslararası arenadaki rakiplerine göre çok iyi olduğu için bunları artık uluslararası platformlarda da tanıtmayı daha çok hedefliyoruz.

Bunun sonucunda da motorlarımızı ihraç etmeyi hedefliyoruz, o nedenle de son dönemde uluslararası fuarlarda daha fazla boy göstermeye başladık.

İhracat an meselesi​

İhracat anlamında çok yakın olarak görüştüğümüz yabancı şirketler var. An itibariyle henüz resmi olarak bir anlaşmamız bulunmamakla beraber aldığımız teklif istekleri var. Önümüzdeki kısa süre içerisinde bunları değerlendiriyor olacağız. Yakın zamanda da anlaşmaya dönüşmesini beklediğimiz angajmanlarımız mevcut.

2022 yılında, düşük oranlı seri üretimimize başladık. 2023 yılında bu sayılar arttı, içinde bulunduğumuz yıl motor sayılarımız daha da arttı. Bununla birlikte, kapasitemizi arttırmak için bu yılın başından itibaren önlemler almaya başladık. İkinci bir yerleşkeyi devreye aldık ve aynı zamanda mevcut yerleşkemizde de yeniden bir organizasyona gittik. Bu anlamda kapasitemizi halihazırda arttırdık, arttırmaya da devam edeceğiz.” dedi.

Daha küçük turbojet motorlar yolda​

Öte yandan minyatür bomba gibi daha küçük platformlara yönelik motor çalışmaları hakkındaki soruyu yanıtlayan Cüneyt Kenger, “Belirttiğiniz platformlarda, 1000-1200 Newton arası itkiye sahip motorlara ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Müşterilerimizden de buna yönelik talepler gelmeye başladı son zamanda. Biz de resmi olarak henüz böyle bir projeyi başlatmadık ama arka planda kavramsal bazlı çalışmalarına başladık. Önümüzdeki bir-iki yıl içerisinde daha küçük bir motorun geliştirmesini yapmamız gayet olası gözüküyor, muhtemelen yapacağız.” dedi.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Ahmet Akyol’dan KORKUT ihracatı müjdesi: 25 ve 30 da geliyor​

Haber Merkezi20 Haziran 2024

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile ilgili olarak SavunmaSanayiST’ye özel açıklamalarda bulundu.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Eurosatory Fuarı sırasında SavunmaSanayiST’nin sorularını yanıtlayan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SavunmaSanayiST’nin sorularını yanıtladı. Akyol, ASELSAN’ın hava savunma sistemi çözümleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Özellikle hava savunma, son dönemde dünyada ki gelişmelerde öne çıkan bir alan. Bizim de uzun yıllardır yatırım yaptığımız ve kendi içinde birden çok teknolojiyi barındıran bir büyük faaliyet alanı. Biz bunu bir konsept olarak Türkiye’de Gök Kubbe konsepti altında toparladık. Burada yabancı uluslararası camiada Skydome olarak sunuyoruz.

Bunun içerisinde en alçak irtifa da artık çok yaygın olarak kullanılan dronları önleme sistemleri var. İHTAR’lar, ŞAHİN’ler… Bir taraftan jammerlarla soft-kill yöntemiyle etkisiz hale getirdiğimiz çözümler de varken bir taraftan da kısa menzilli parçacıklı mühimmat atan, ATOM mühimmatımızı atan 40mm ŞAHİN çözümümüz var. Bir üstünde [KORKUT] sistemimiz var bunun kısa mesafede parçacıklı mühimmatla bu sürü dronları, kamikaze dronları etkisiz hale getirebilme yine seyir füzesi, helikopter ve benzeri hedefleri etkisiz hale getirebilme yetkinlikleri var ki burada da benzer alt sistemleri milli olarak donatıyoruz ve bu akıllı mühimmatı da Türkiye’deki paydaşlarımızla MKE’nin de katkılarıyla tamamen kendi dizaynımızla sağlayabilir duruma geldik.

8×8 KORKUT ilk kez Paris’te sergilendi​

KORKUT sistemimizin lastik tekerlekli versiyonunu ilk defa uluslararası arenada Paris’te sergiliyoruz. Buraya giden yolda önce bu paletli versiyonunu geliştirdik ve şu anda kahraman silahlı kuvvetlerimiz oldukça etkin bir şekilde Türkiye’nin değişik coğrafyalarında özellikle sınır ötesi operasyonlarında kullanıyor bu sistemleri. Gerçekten etkili bir şekilde, gayet aktif bir şekilde bundan sonuç aldığımızı söyleyebilirim. Coğrafi şartların getirdiği bazı gereklilikler; biraz daha yüksek mobiliteye çıkmak, biraz daha çevik hale getirmek için bunun 8×8 versiyonunu da geliştirdik. Bugün burada uluslararası camiada ilk defa sergiliyoruz.

Burada bir dakikada 1.100 adet ATOM mühimmatını atabilen bir sistem mevcut. ATOM mühimmatını da şöyle anlatalım: İçinde aslında yüzlerce tungsten bilyelerin olduğu ve bu bilyelerin hava sahasında bir bulut etkisiyle gelen hedefe mutlaka bir yerinden temas ederek etkisiz hale getirdiği bir mühimmat türü. Gerçekten özel bir dizaynı var, içinde özel elektronik komponentler var ve tamamıyla kendi tasarladığımız ve kendi üretimlerimizle destekleyebildiğimiz, Makina Kimya kurumumuzun da bize destek olduğu bir mühimmat ailesi ve burada maliyet etkinlik çok önemli.
görüntü

Dronlar en maliyet etkin şekilde nasıl etkisiz hale getirilir?​

Biz dronları, en hızlı ve en maliyet etkin bir şekilde nasıl etkisiz hale getiririz? Yine seyir füzesi ve helikopter gibi hedeflere de bunu kullanabilmekle beraber bugünlerde en çok bu sürü dronlar ve değişik tipteki dronlara karşı etkin kullanılıyor. Burada o mühimmatın namludan çıkmadan önce programlanması gerekiyor.

Bunu yapabilmek için çok hassas bir radar. Öncelikle hedefi takip eden sonra onun mesafesini kestiren sonra onu elektro-optikle otomatik takibe alan ve nerede bu mühimmatın patlayacağını hesaplayan bunun doğruluğunu artırmak için navigasyon sistemlerini de içinde barındıran ve namludan çıkarken ilk hızı da ölçtükten sonra içindeki elektronik bileşenlerle nerede patlayacağını ve nasıl patlayacağını programladığımız bir teknolojiden bahsediyoruz.Gerçekten her bir atışta bu tekrar tekrar yapılıyor ve bunun devamlı güvenilir bir şekilde yapılması da çok kritik bir konu.

KORKUT ihracatı için sözleşme imzalandı: 25mm ve 30mm yolda!​

Bu teknolojiyi biz şu anda uluslararası markete çıkardık. Yoğun ilgi var, Türkiye’de zaman zaman demolar oluyor. Uluslararası bir sözleşme de imzaladık bu KORKUT sistemiyle ilgili. Ben önümüzdeki dönemde, bu sistemin harp sahasında giderek yaygınlaşacağını söyleyebilirim. Biz 35mm’lik bu sistemin 40mm’lik ŞAHİN’ini de geliştirmiştik. Şimdi 30mm ve 25mm gibi ailelere de çalıştığımızı ve onu da önümüzdeki dönemde kullanıcılarımızın hizmetine verileceğini burada söylemek isterim.”

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

BAYKAR’ın aylık TB2 ve AKINCI üretim adetleri açıklandı​

Haber Merkezi21 Haziran 2024

Dünyanın en büyük SİHA üreticisi olan BAYKAR, ayda 300 adet Bayraktar TB2 ve AKINCI tiplerinde insansız hava aracı üretiyor.

Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) alanında önemli başarılar elde eden BAYKAR, halihazırda 33 ülkeye Bayraktar TB2 ve 9 ülkeye ise AKINCI TİHA ihracatı gerçekleştirmiş durumda. BAYKAR, aldığı siparişlerin zamanında teslimi için üretim altyapısını her geçen gün daha da geliştiriyor.

BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın Capital Dergisi’ne yaptığı açıklamaya göre şirket, her ay yaklaşık 250 adet Bayraktar TB2 SİHA ile 50 adet [AKINCI] Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA)’nın üretimini gerçekleştiriyor. Gelirlerinin önemli bir kısmını ArGe faaliyetlerine ayıran BAYKAR, 2023 yılında 250 milyon dolarlık ArGe harcaması yaptı.

Şu anda 4500 kişilik bir çalışma ekibine sahip BAYKAR’da 2000 mühendis ile 2500 teknisyen görev alıyor.

Bayraktar TB2 için yerli motor: BM100​

Haluk Bayraktar’ın açıklamasına göre; BAYKAR, Bayraktar TB2 SİHA için BM100 adında yerli bir motor geliştirdi. Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “Bu yıl 20 adetlik üretim hedefimiz mevcut. Daha sonra seri üretimini planlıyoruz. Bayraktar TB2 yılda 250 bin saat uçuyor. Bu da her yıl 200 adet yedek motor ihtiyacı demek.

KIZILELMA’ya yerli motor​

Bayraktar AKINCI ve Bayraktar KIZILELMA’da türbin motoru kullanılıyor. BAYKAR olarak geçen yıl bu alana da yatırım yapma karar verdik. Şu an çok büyük bir yatırım hazırlığı içerisindeyiz. BAYKAR olarak önümüzdeki 5 yılda bu uçaklarımızın motorunu üretmek için 300 milyon dolar yatırım yapacağız.

Dört yıl içinde Bayraktar KIZILELMA’nın motoru yerli olur. Genel olarak BAYRAKTAR projesinin geliştirilmesine 1 milyar dolarlık kaynak harcadık. Dünyayla rekabet edeceksen yatırım yapmak zorundasın. Geçenlerde New York’taydım, Elon Musk’la tanışma fırsatı buldum. Ona TOGG’da bana sıra gelmediği için alamadığımı onun yerine hemen alabileceğim Tesla’yı aldığımı söyledim. Musk da Türk şirketlerini övdü. Tesla’nın bir sürü parçasını Türkiye’deki şirketlere yaptırdığını anlattı.

KIZILELMA’da üretim hedefleri​

2024 yılında en az 12 adet Bayraktar Kızılelma üretmeyi planladıklarını belirten Bayraktar, 2025’te bu sayıyı artırarak devam edeceklerini ve 2026’da en az 48 adede ulaşacaklarını ifade etti. Bu artışın katlanarak devam edeceğini vurguladı.

Bu yıl 20 adet Bayraktar TB3 üretileceğini, 2025’te ise bu sayının en az 50’ye çıkacağını belirten Bayraktar, Bayraktar Akıncı’nın motorunun kritik olduğunu ve bu alana yatırım yaparak gerekli yetkinliği kazanmanın önemine dikkat çekti.

Dört yıl içinde Türkiye’de motor üretileceğini iddia eden Bayraktar, Bayraktar TB2 ve TB3’ün motorlarını zaten ürettiklerini, Akıncı’nın motorunun iki yıl, Kızılelma’nın motorunun ise dört yıl sonra Türkiye’de üretileceğini söyledi.

Bu yıl 20 tane Bayraktar TB3 üreteceğiz. 2025’te en az 50’ye çıkacağız. Bayraktar Akıncı’da motor gerçekten kritik. Çünkü o türbin motoru. O alana da yatırım yapıp kabiliyet kazanmamız lazım. İddia ediyorum 4 yıl içinde Türkiye’de motor yapılacak.

Bayraktar, bu yatırımların sonucunda dört yıl içinde dünyanın en gelişmiş insansız savaş uçağını üreten ülke haline geleceklerini belirtti. Türkiye’nin SİHA üretiminde dünya birincisi olduğunu vurgulayan Bayraktar, hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediklerini ve bunu binlerce mühendis ve teknisyenle gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Kaynak: gdh.digital, Savunma SanayiST com
 

Bayraktar TB3 SİHA yerli motorla 36 bin feet irtifaya çıktı​

Bayraktar TB3 SİHA, Keşan’da başarıyla gerçekleştirilen Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama ve Performans Testi’nde yerli motor ile 36 bin 310 feet irtifaya çıktı.​

görüntü

İstanbul - 25.06.2024​

Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3’ün test süreci başarıyla devam ediyor. İlk uçuşunu Cumhuriyet’in 100. yılına armağan olarak 27 Ekim 2023 tarihinde yaptıktan sonra çeşitli irtifalarda sistem tanımlama ve performans testlerini başarıyla sürdüren milli SİHA, başarısını bir adım daha ileriye götürerek kendisine ait en yüksek irtifaya çıktı.
görüntü


Bayraktar TB3 SİHA, Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen uçuşta 36 bin 310 feet irtifaya çıktığı Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’ni başarıyla tamamladı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, böylece kritik bir eşiği daha geçti. Milli havacılık tarihinin irtifa rekoru ise 45 bin 118 feet ile Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya ait bulunuyor.

TCG Anadolu’daki rampanın benzerinden havalandı​

Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ Çorlu’da başlayan ve Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde devam eden testlerde ilk kez 1 Haziran 2024’te rampadan havalandı. Keşan’da Bayraktar TB3’ün konuşlandırılacağı TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartlar ile aynı özelliklerde inşa edilen pistte 12 derece eğime sahip bir rampa bulunuyor. Test kampanyası başarıyla ilerleyen Bayraktar TB3, başarılı rampa testleriyle birlikte gemiye çıkmaya giderek yaklaşıyor.

Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 445 saat 3 dakika havada kaldı. Milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kaldı ve gökyüzünde 5 bin 700 kilometre yol katetti.

Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi.

Anadolu Ajansı​

 

SİHA’lara yeni pençe: IIR MAM-L/T’nin özellikleri belli oldu​

Haber Merkezi26 Haziran 2024

görüntü


Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L IIR ve MAM-T IIR Mini Akıllı Mühimmat’ın teknik özellikleri belli oldu. Her iki mühimmat da bir önceki versiyonlara kıyasla yaklaşık 2 kat daha fazla menzile sahip.
Türkiye’nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) alanındaki atılımı, SİHA platformlarının kullandığı faydalı yüklere de yansıyor. Türkiye’nin ilk SİHA mühimmatını geliştiren Roketsan, lazer arayıcı başlığa sahip MAM-L, MAM-C ve MAM-T ürün ailesine değişik arayıcı başlıklara sahip yeni üyeler ekliyor.

Bu kapsamda Roketsan, görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı başlık entegrasyonu gerçekleştirdiği MAM-L IIR ve MAM-T IIR mühimmatının test faaliyetlerini BAYKAR ile birlikte tamamladı.

MAM-L ve MAM-T’de vurulacak hedefin SİHA operatörü veyahut harici bir dost unsur tarafından sürekli olarak lazer ile işaretlenmesi gerekirken, MAM-L IIR ve [MAM-T IIR] için böyle bir ihtiyaç bulunmuyor. Operatör, mühimmata ilk hedef bilgisini verdikten sonra bölgeden ayrılabiliyor veyahut hedef değişikliği gerçekleştirebiliyor.

Savunma SanayiST com tarafından edinilen bilgilere göre; lazer arayıcı başlıklı [MAM-L] mühimmatı 15 kilometre menzile ve 22 kilogram ağırlığa sahipken, MAM-L IIR ise 25+ kilometre menzile ve 23 kilogram ağırlığa sahip. MAM-L mühimmatı; parçacık etkili, yüksek infilaklı, anti-tank ve termobarik harp başlığı seçeneklerine sahip. MAM-L IIR’de ise parçacık etkili ve anti-tank özellikli bir çok maksatlı harp başlığı bulunuyor. MAM-L IIR’in başlıca hedef tipleri arasında; personel, ana muharebe tankı, radar anteni vb. yer hedefleri ile zırhlı araçlar bulunuyor.

MAM serisi mühimmatların en fazla patlayıcıya sahip olan üyesi MAM-T’nin lazer arayıcı başlıklı versiyonu, 30+ kilometre menzile ve 95 kilogram ağırlığa sahip. MAM-T IIR ise 96 kilogram ağırlığında ve 50+ kilometre menzili bulunuyor. MAM-T’de parçacık etkili, yüksek infilaklı ve termobarik harp başlığı seçenekleri bulunurken, MAM-T IIR ise parçacık etkili ve termobarik harp başlığı seçeneklerine sahip.

Roketsan, TV Arayıcı Başlıklı MAM serisi mühimmat için de çalışmalarını sürdürüyor. MAM serisi mühimmat, şu ana kadar 40’ı aşkın ülkeye ihraç edildi.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

CANiK sanayinin devleri arasına girdi​

Haber Merkezi28 Haziran 2024

görüntü



CANiK’in de içinde bulunduğu Samsun Yurt Savunma(SYS), grup şirketlerinden aldığı güç, son dönemde ihracat, katma değerli üretim ve stratejik yatırım kararlarıyla elde ettiği kazanımlarla 320 basamak birden ilerleyerek “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” arasına girdi.
İstanbul Sanayi Odasının (İSO) her yıl hazırladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 Araştırması sonuçları açıklandı.

Samsun Yurt Savunma, grup şirketleri arasında oluşturulan sinerjiden aldığı güçle, Türkiye’nin sanayi sektöründeki en büyük şirketlerinin performansını değerlendirmek ve sektördeki gelişmeleri izlemek amacıyla oluşturulan listede önemli bir başarıya imza attı.

“Üretimden satışlar” dikkate alınarak oluşturulan listede bu yıl 9 savunma ve havacılık şirketi yer aldı. Samsun Yurt Savunma, 320 basamak birden ilerleyerek İSO 500’e adını yazdı. 2023 yılı verilerine göre üretimden satış performansı sıralamasında en fazla basamak atlayan 4 şirketten biri olmayı başaran Samsun Yurt Savunma(SYS), savunma sanayi şirketleri arasında özel bir konumda yer aldı.

SYS, özel sektörden silah üreticisi olarak ilk 500’e giren tek şirket olarak da dikkati çekti.

Bu başarı, SYS’nın tüm grup şirketleriyle son yıllarda ihracat, katma değerli üretim ve stratejik yatırım kararlarıyla elde ettiği kazanımlarla geldi.

Güncel global ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen geniş ürün yelpazesiyle ihracat performansını sürekli artıran Samsun Yurt Savunma, yüksek kaliteli savunma ürünleri ve uluslararası pazarda elde ettiği güvenle yeni pazarların kapısını açıyor.

Orta kalibre top ve kule sistemleri gibi yüksek katma değerli ürünlerin katkısıyla ihracatı nicelik yanında nitelik olarak da artıran Samsun Yurt Savunma, 2023 yılında 300 dolar olan kilogram başına ihracat değerini daha da yukarıya çekecek çalışmalara imza atıyor.

Stratejik yatırım kararlarının önümüzdeki dönemde olgunlaşmaya başlamasıyla birlikte Samsun Yurt Savunma ürünlerine yenileri eklenecek, bu ürünler başta ülkemiz olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin mevcut ve gelecekteki platformları üzerinde yer almaya başlayacak. Tüm bu gelişmeler SYS’nin dünyaca ünlü markası CANiK ve grup şirketlerinin savunma ve havacılık sektöründe adının yeni başarılarla çok daha sık duyulmasını sağlayacak.

Kaynak: CANiK
 

Ekli dosyalar

  • 38EE96FC-F2A9-45CF-8262-C295F674C747.jpeg
    38EE96FC-F2A9-45CF-8262-C295F674C747.jpeg
    215 KB · Görüntüleme: 0

Roketsan’dan pick-up’a CİRİT Füzesi entegrasyonu: Sıra dışı​

Haber Merkezi2 Temmuz 2024

görüntü


Roketsan, pick-up bir araca CİRİT Füzesi entegrasyonu gerçekleştirerek ortaya yeni bir ürün koydu. CİRİT Füzeli pick-up’lar, özel ihtiyaçları karşılayacak.
Türk savunma sanayii, ortaya koyduğu çözümler ile sahadan gelen ihtiyaçları karşılamaya devam ediyor. Bu kapsamda Roketsan, zırhlı pick-up bir araç üzerine CİRİT Lazer Güdümlü Füze ile beraberindeki sistemlerin entegrasyonunu gerçekleştirdi. Güvenlik birimlerinin kullanımına sunulan CİRİT Füzeli Zırhlı Pick-Up, özel görevler için ortaya konulan özel ihtiyaçlar kapsamında geliştirildi.

Zırhlı pick-up’ta; atışa hazır 4 adet CİRİT Lazer Güdümlü Füze, hem keşif/gözetleme hem de [CİRİT Füzesi] için ihtiyaç duyulan lazer işaretleme ihtiyaçları için ASELSAN KARAKURT Elektro-Optik Sensör Sistemi, elektronik harbe karşı Anti-Jam GNSS ve gelişmiş kullanıcı konsolları bulunuyor.

Tekerlekli ve paletli tipteki zırhlı araçlara göre oldukça hafif bir yapıda olan CİRİT Füzeli Zırhlı Pick-Up’ın, özellikle ‘vur-kaç’ operasyonlarında aktif olarak kullanılması bekleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, yurt dışında bölücü örgüt mensupları tarafından kullanılan araçları genellikle savaş uçakları veyahut SİHA’lar ile imha ediyor. Bu görevler için hareket kabiliyetleri sınırlı olan nispeten ağır zırhlı araçlar tercih edilmezken, CİRİT Füzeli Zırhlı Pick-Up ile bu alanda bir alternatif ortaya konulmuş oldu.
görüntü

CİRİT Lazer Güdümlü Füze​

Hava, kara ve deniz platformları tarafından yoğun olarak kullanılan CİRİT Füzesi; 8 kilometre menzile, 1.9 metre uzunluğa, 15 kilogram ağırlığa, 70mm çapa ve yarı aktif lazer arayıcı başlığa sahip. Yüksek infilaklı, çok maksatlı veyahut termobarik harp başlığı seçeneklerini bünyesinde barındıran CİRİT, hafif zırhlı araçlara karşı etki gösterebiliyor.

CİRİT Füzesi, tanksavar füzeleri ile 70mm’lik roketler arasındaki boşluğun doldurulması amacıyla geliştirildi. Roketsan, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılan CİRİT’i birçok ülkeye de ihraç etti.

KARAKURT Elektro-Optik Sensör Sistemi​

görüntü


ASELSAN KARAKURT
ASELSAN tarafından geliştirişen KARAKURT Elektro-Optik Sensör Sistemi ise hem gündüz görüş hem de termal kameralara sahip. Bu sayede gece ve gündüz şartlarında kesintisiz görev yapabilen KARAKURT, lazer hedef işaretleme kabiliyetine de sahip.

Otomatik hedef ve nesne takibi gerçekleştirebilen KARAKURT, 20 kilometre menzilli bir lazer mesafe ölçer ile donatıldı.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Savunma ve havacılık sanayisi haziranda 563 milyon dolarlık ihracat yaptı​

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma ve havacılık sanayisinin haziranda 563 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.​

İstanbul - 03.07.2024​

Görgün, X’teki paylaşımında, savunma ve havacılık sanayisi ihracatının haziranda 563 milyon dolar olarak gerçekleştiğine işaret ederek, “İlk 6 aydaki ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,6’lık bir artış sergileyerek 2 milyar 883 milyon dolar olarak gerçekleşti.” ifadesini kullandı.

İhracat stratejilerinde temel hedeflerinin yüksek katma değerli ürünlerin ihracatında kalıcı bir artış sağlamak olduğunu aktaran Görgün, şunları kaydetti:

“İhracatımızın artmasında öncü olan tüm şirketlerimizi ve çalışanlarını canı gönülden tebrik ediyorum. Bugün itibarıyla dünyanın 185 ülkesinde Türk savunma ve havacılık ürünlerinin başarıyla kullanıldığını gururla paylaşmak isterim. Türkiye savunmasına güvenen, yerli ve milli sistemlerimizi envanterine ekleyen ülkelere de bu vesileyle ayrıca teşekkür ediyorum. Savunma ve havacılık sanayisi, Türkiye’mizin yüz akı olacak işler yapmaya ‘yükselen Türkiye’nin güçlenen yıldızı’ olmaya devam edecek.”

Anadolu Ajansı​

 

Bayraktar TB3 SİHA 4. Rampa Kalkış Testi’ni başarıyla tamamladı​

03 Temmuz 2024 Çarşamba

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Milli SİHA Bayraktar TB3, 4. Rampa Kalkış Testi’ni başarıyla tamamladı. Çeşitli irtifalarda başarısına yenilerini ekleyen Bayraktar TB3 Toplam 57 test yaptı.​

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3’ün test süreci başarıyla devam ediyor. İlk uçuşunu Cumhuriyetin 100. yılına armağan olarak 27 Ekim 2023 tarihinde yaptıktan sonra çeşitli irtifalarda başarısını başarıyla sürdürüyor. Bayraktar TB3 4. Rampa Kalkış Testi’ni de başarıyla tamamladı. Bayraktar TB3 toplam 57 test yaptı. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, test görüntülerini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

İHA​

 

Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan KIZILELMA ve KAAN ilgisi​

Haber Merkezi4 Temmuz 2024

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman Al-Suud ve beraberindeki heyet, TUSAŞ ve BAYKAR’ı ziyaret ederek projeler hakkında bilgi aldı.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki savunma sanayii iş birliği, son dönemde artarak devam ediyor. Son olarak BAYKAR, Suudi Arabistan’a 3 milyar doların üzerinde bir tutarda Bayraktar [AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı] ihracatı gerçekleştirerek Türkiye’nin bu alandaki ihracat rekorunu tazelemişti.

Suudi Bakan ve heyet, Türkiye ziyaretleri kapsamında BAYKAR ve TUSAŞ’ı ziyaret etti. TUSAŞ’ta KAAN savaş uçağı hakkında bilgi alan heyet, BAYKAR’da ise KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı ve [KEMANKEŞ 2 Mini Akıllı Seyir Füzesi] başta olmak üzere çeşitli ürünleri inceledi.

Heyete; Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı, Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ve diğer yetkililer eşlik etti.
görüntü


Görüşmeler kapsamında, Suudi Arabistan’ın ihtiyacı olan savunma sanayii teçhizatlarının tedariki ile olası teknoloji transferi alanlarının ele alınması bekleniyor. Suudi Arabistan, son dönemde savunma sanayiinin tedarik kısmına ilaveten geliştirme tarafına da önemli derecede yatırım yapıyor. Krallık, ‘Saudi Vision 2030’ kapsamında 2023 yılına kadar savunma sanayii alanında önemli bir yetkinliğe ulaşmayı hedefliyor.
BAYKAR gibi ana yüklenici şirketlerin açtığı ihracat kapıları, Roketsan ve ASELSAN için de kritik öneme sahip. Suudi Arabistan’a yönelik 3 milyar dolardan fazla bedele sahip AKINCI TİHA ihracatı sayesinde Roketsan ile ASELSAN da pakete dahil ve hariç çeşitli ürünleri ihraç edecek.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Türksat 6A’nın haberleşme görev yükleri ASELSAN’dan​

Türk savunma sanayisinin önde gelen firmalarından ASELSAN, uzay alanında sahip olduğu bilgi birikimini Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’ya aktararak, uydunun haberleşme görev yüklerini millileştirdi.​

Ekli dosyayı görüntüle 44424

Ankara - 07.07.2024​

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ASELSAN, Türkiye’nin uzay alanındaki ihtiyaçlarını milli çözümlerle karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Şirket, uydu ve uzay teknolojileri alanındaki faaliyetlerini yer sabit yörünge (GEO), alçak yörünge haberleşme (LEO), uydu tabanlı navigasyon, uzaydan istihbarat, gözetleme ve keşif alanlarında gerçekleştiriyor.

GEO haberleşme alanında Türksat 5B’deki işbirlikleriyle Türkiye’nin ilk milli ekipmanları Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant LNA’yı geliştiren ASELSAN, 2022’den bu yana uzayda operasyonel olarak görev yapan ekipmanlarıyla ilk “milli uydu haberleşme görev yükü ekipmanlarını” geliştiren kuruluş unvanını kazandı.

ASELSAN’ın geliştirdiği Uydu Tabanlı Düzeltme Sistemi, ilk etapta GPS ve takiben diğer GNSS sistemlerinin kaynak sinyallerini, bu sistemlere ait verilerin doğruluk, güvenilirlik, elverişlilik değerleri ile bütünlük bilgisini içerecek düzeltme verileri vasıtasıyla iyileştirerek, kapsanacak coğrafyadaki kullanıcılar için performans artışı getirecek.

Bilgi birikimleri Türksat 6A’ya aktarıldı​

Türksat 5B’de edindiği bilgi birikimiyle Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’da da görev alan ASELSAN, Ku-Bant ve X-Bant haberleşme görev yükleri çözümlerini bir üst seviyeye çıkardı.

Proje kapsamında uzay kalifiye tasarım, üretim, entegrasyon ve test süreçleri ASELSAN bünyesine kazandırıldı. Ayrıca, projede görev alan 100’den fazla personelle uzaya yönelik tecrübeli insan kaynağı Türkiye’nin diğer uzay projelerinde görev almak üzere deneyim elde etti.

Türksat 6A ile yeryüzünden her türlü haberleşmeye imkan sağlayacak "haberleşme görev yükleri"ni geliştiren ASELSAN, Türkiye’nin gelecekteki alçak yörünge haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak görev yükleri için teknoloji yatırımlarını öz kaynaklarla gerçekleştirdi.

ASELSAN, bu uydulardan elde ettiği deneyim, tecrübe ve kazanımlarla Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı takım uydulardaki tüm görev yüklerini ve haberleşme alt sistemlerini takvim ve maliyet etkin bir şekilde milli olarak sağlamayı hedefliyor.

24 çeşit ekipman yerlileştirildi​

Alt sistemleri, uydu yer istasyonu yazılımları, uçuş bilgisayarları, güç dağıtım düzenleme birimleri yerli ve milli geliştirilen Türksat 6A, yüzde 80’in üzerinde yüksek yerlilik oranıyla üretildi. Kurumların kendi temiz odaları kullanılarak geliştirilen ve üretilen ekipmanlar Ankara TUSAŞ’taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde bir araya getirildi ve sistem seviyesi testlerine tabi tutuldu.

Bu süreçte 24 çeşit ekipman yerlileştirilirken uçuş modelinde 84 yerli ekipman kullanıldı. Proje süresince 400’e yakın çevresel ve fonksiyonel testler tamamlandı.

Türksat 6A, TÜBİTAK, TUSAŞ, ASELSAN, CTech ekiplerinden dönem dönem 400’e yakın kişinin ortak çalıştığı ve Türkiye’nin uzay alanında yetişmiş personel gücünün artırılmasını sağlayan bir proje olarak kayıtlara geçti.

Bu kurum ve şirketlerin küresel deneyim kazanma fırsatı yakaladığı projeden elde edilen bilgi birikiminin, gelecek dönemde uydu geliştirme faaliyetlerinde artan oranda kullanılması amaçlanıyor.

Türkiye, Türksat 6A ile uzaydaki iddiasını daha ileri boyuta taşırken bundan sonra milli bir uydu markası oluşturmayı amaçlıyor.

Türkiye’yi kendi yerli ve milli uydusunu geliştirebilen 11 ülkeden biri yapan Türksat 6A, fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz saat 17.20’de, Türkiye saati ile 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de uzaya gönderilecek.

Anadolu Ajansı​

 

AKINCI’dan GÖZDE ile tam isabet​

Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), GÖZDE Güdüm Kiti Atış Testi’ni tam isabetle vurarak başarıyla tamamladı.​

GİRİŞ 07.07.2024
GÜNCELLEME 07.07.2024

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar AKINCI TİHA’ya entegre edilen GÖZDE Güdüm Kiti atış testinin başarıyla tamamladığını açıkladı.

AKINCI TİHA, ASELSAN-TÜBİTAK SAGE ortaklığında geliştirilen GÖZDE güdüm kitiyle hedefi tam isabet vurdu.

Selçuk Bayraktar, test görüntülerini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.
görüntü


görüntü

GÖZDE 82

TÜBİTAK SAGE ile ortak olarak geliştirilen GÖZDE güdüm kiti, 500 lb. MK-82 genel maksat bombalarını ANS/KKS ve Lazer Arayıcı Başlıklı (LAB) güdümlü mühimmata dönüştürerek sabit ve yüksek hızlı hareketli hedeflerin hassas vurulmasını sağlar.
görüntü

Haber7​

 

ASELSAN’ın ENGEREK’i gücünü milli üründen alacak​

ASELSAN tarafından üretilen ve lazer güdümlü mühimmatların hedefine ulaşmasını sağlayan, temininde güçlükler yaşanabilen ENGEREK Lazer Hedef İşaretleyici’deki “kapasitör şarj güç kaynağı” millileştirildi.​

görüntü

Ankara - 07.07.2024​

Lazer güdümlü mühimmatların hedefe etkin şekilde ulaşmasını sağlayan ENGEREK Lazer Hedef İşaretleyici’nin yurt dışından temin edilen, temininde güçlükler yaşanabilen “kapasitör şarj güç kaynağı” millileştirildi.

Teknopark Ankara’da faaliyet gösteren ARTI Endüstriyel Elektronik, savunma ve endüstriyel elektronik sistemleri için geliştirdiği özel tasarımların seri üretim, teknik destek, onarım ve bakımını gerçekleştiriyor.

ARTI, sahip olduğu bu yeteneklerle savunma sanayisindeki millileştirme projelerine katkı sağlıyor.

Üretim ve Teknik Servis Müdürü Aslı Büşra Demirbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yılı aşkın süredir bu görevi üstelendiğini, şirketin de 1995 yılından bu yana AR-GE tabanlı olarak güç elektroniği çözümleri ürettiğini söyledi. Demirbaş, bu kapsamda güç dağıtım birimleri, batarya yönetim sistemleri, güç elektroniği, baskılı devre kartı tasarımı, şematik tasarımı, yazılım tasarımı ve mekanik tasarım alanlarında aktif olarak rol oynadıklarını, tüm tasarımların üretimini de kendi bünyelerinde yaptıklarını ifade etti.

Bu faaliyetleri 40’ı aşkın personelle gerçekleştirdiklerini anlatan Demirbaş, millileştirme projeleri ve ülkenin refahını yükseltecek olan ürünleri geliştirmeye çok hevesli olduklarını vurguladı.

Özellikle savunma sanayisine çalışan alt yüklenicilerde bu bilincin olması gerektiğini dile getiren Demirbaş, şöyle konuştu:

“Hepimiz vatanımız ve milletimiz için bir şeyler gerçekleştiriyoruz. Son olarak ASELSAN’dan gelen bir ürünle ilgili çalışma yaptık. Millileştirme çalışmaları kapsamında yurtdışından alınan bir ürünün yurtdışı kaynaklarının tükenmesi durumunda alternatif olarak değerlendirilmiştir. Bu ürünle ilgili tasarımlar tamamlandıktan sonra ürünün üretimi yani elektronik kart dizgisi, elektronik kart testi ve mekanik montaj kısımları üretim bölümümüzde gerçekleştirmektedir. Millileştirilmiş bir ürün olduğu için seri üretim hattının da yoğunluğu göz önünde alınarak tasarım aktiviteleri gerçekleştirilmiştir. Bu tasarım aktivitelerinde seri üretim hızımızı ayarlayabilmek ve arttırabilmek, verimimizi arttırabilmek amacıyla test sistemi oluşturarak seri üretim tarafımızı da canlandırdık ve yükselttik.”

Demirbaş, 2 prototipin ardından 8 adet teslimat tamamladıklarını, önümüzdeki aylarda bunlara 30 adet daha ekleneceğini ve 2025 yılındaki 125 adet teslimat gerçekleştireceklerini aktardı.

Yeni teknolojilerle daha gelişmiş çözüm​

Tasarım ve AR-GE Mühendisi Selim Enes Yolalan da millileştirme için Mart 2022’de birim teklifine çıkıldığını söyledi.

Bu konudaki ihtiyacın farkında olduklarını vurgulayan Yolalan, şunları kaydetti:

"Daha önce ABD menşeli firmadan alınan bir ürün. Daha sonra belirli ambargolar nedeniyle alınamamaya başlandı. Bu da yerlileştirme için büyük bir imkan sağladı bize. Gelen teklif doğrultusunda gerekli çalışmalarımızı yaptık. Daha sonra kabul aşamasına eriştik. Ön tasarımla birlikte prototip üretim için hazırlıklara başlamış olduk.

18-33 volt giriş gerilim aralığında 775 ile 1000 volt arasında bir çıkış gerilimi isteniyordu. Bu süre 42 milisaniye gibi ciddi kısa bir süre. Bu süreyi elde etmek için başlarda çok daha alışık olmadığımız komponentler kullanmaya başladık. Bu bize güç elektroniği alanındaki tecrübelerimizi kullanarak yeni tecrübeler edinmeyi sağladı. Yurt dışındaki benzer ürünleri de inceleyerek kendimize yeni özellikler, teknolojiler katmaya başardık. Daha sonrasında nominal gerilimde 26 milisaniye gibi ciddi bir süre elde ettik. Yurt dışına kıyasla yüzde 50’ye yakın daha hızlı şarj süresine ulaştık"

Geliştirdikleri çözümün ASELSAN’ın ENGEREK sisteminde kapasitör şarj güç kaynağı görevi gördüğünü anlatan Yolalan, “Lazer güdümlü mühimmatların ateşlenmesinde kullanılırken, mühimmatların hedefini bulması için sahada bir operatör tarafından komuta edilmesi gerekiyor. O lazerin ateşlenmesi için de bu güç kaynağına ihtiyaç var. 1000 volt gibi bir seviyede lazer ateşlenmesi yapılıyor. Bu belli periyotlarla hızlı şekilde yapıldığından dolayı da mühimmatın hedefine ulaşılması sağlanıyor.” dedi.

Ürün için bir yıl gibi bir tasarım aşaması yürüttüklerini anlatan Yolalan, daha sonra 6 ay kadar kalifikasyon, sıcaklık, titreşim gibi askeri standartlara yönelik testleri geçtiklerini belirtti.

Daha yüksek performans, daha düşük maliyet​

Muadil üründen çok daha küçük hacme sahip bir çözüm geliştirdiklerine işaret eden Yolalan, buna karşın halen kullanılan bir sistemde yer aldığı için hacmi küçültme yoluna gitmediklerini belirtti. Yolalan, “Mekaniğin içi ısı atımı olarak daha rahat bir seviyede olduğundan sıcaklıkla ilgili sorunlar hiç yaşanmadı. Şarj süresi olarak çok daha iyi bir seviyede olduğumuz için farklı alanlarda, değişik tasarımlarda da kullanılma imkanı mevcut. Yerlileştirdiğimiz ürünün şarj seviyesi gözü açıp kapamadan çok daha hızlı bir sürede ve yüzde 50’ye yakın daha yüksek hızda.” diye konuştu.

Millileştirmedeki önemli hedeflerden birinin yüksek katma değer elde etmek olduğunu vurgulayan Yolalan, bunun yanında ürünün ülke içinde daha uygun fiyatlara son kullanıcıya teslim edilmesinin amaçlandığını söyledi. Yolalan, yerlileştirilen ürün sayesinde yüzde 60’a yakın maliyet avantajı sağlandığını bildirdi.

Selim Enes Yolalan, bundan sonraki hedeflerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bu, bir platforma özel geliştirdiğimiz bir ürün. Bunu daha iyi bir teknolojiyle raf ürünü haline getirerek farklı platformlara da entegre etmeyi hedefliyoruz. Şu an bu mekanik montajı yapılan bir ürün. Konnektör yardımı ile birlikte enerji aktarımı sağlanıyor. Bunun daha sonra modül haline getirilerek PCB tipi kart üzerine lehimlenerek de kullanımını hedeflemekteyiz. Raf ürünü olarak da ülkemize bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu tarz millileştirmelerin her zaman ülkemizde daha aktif rol alması gerektiğini düşünüyorum. Bunun sadece ambargolarla kalmaması, halihazırda alınan muadil ürünlere yönelik benzer çalışmaların yapılmasını, böylece ülkemize yeni katma değerler katılmasını desteklemekteyiz.”

Anadolu Ajansı​

 

KIZILELMA’da ikinci prototip görüldü: Neler değişti?​

Anıl ŞAHİN10 Temmuz 2024

görüntü


BAYKAR tarafından geliştirilen KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı’nın ikinci prototipi, ilk uçuş için gün sayıyor. Uçaktaki tasarım değişiklikleri ise dikkat çekti.
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman Al-Suud ve beraberindeki heyet, geçtiğimiz günlerde BAYKAR’ı ziyaret etti. Al-Suud’un BAYKAR ziyareti esnasında, [KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı] ‘nın ikinci prototipi ilk kez görüldü.

Montaj faaliyetlerinin büyük oranda tamamlandığı görülen ikinci prototipin, yakında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor. Paylaşılan tek bir fotoğraf karesi ise ikinci prototipte, birinci prototipe göre farklı olan tasarım özelliklerini görmemizi sağladı.

1. Burun Kısmı:​

KIZILELMA’nın ikinci prototipinde (sağda) burun kısmının, ilk prototipe göre daha geniş ve oturaklı bir hal aldığı görülüyor. Bunun nedenleri arasında, burun kısmında bulunacak aviyonik ekipmanların için alan ihtiyacı olduğu değerlendiriliyor.
görüntü


KIZILELMA’yı, yakında ASELSAN tarafından geliştirilen [MURAD AESA Radarı] ile görebiliriz.

Hava hava füzeleriyle teçhiz edilecek olan KIZILELMA’nın agresif hava hava manevralarını gerçekleştirebileceği, daha önce BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından açıklanmıştı. Dolayısıyla KIZILELMA’ya yönelik MURAD AESA Radarı entegrasyonu, oldukça anlamlı.

2. Dikey Stabilizeler​

Yine yeni prototipte KIZILELMA’nın kuyruk kısmında bulunan dikey stabilizelerin, eski prototiptekine göre çok daha sade bir görünüme kavuştuğu görülüyor. Buradaki temel etken, stabilizenin kontrol edilmesini sağlayan alt sistemlerin, uçağın gövde içerisine alınması.

Bu durumun temel etkileri ise uçağın daha düşük bir RF ize (kesit alanı) sahip olması ve aerodinamik iyileştirmelerin uçağı genel performansına katkıları olarak açıklanabilir. Uçağın radar kesit alanı düştükçe, hasım radarları tarafından fark edilmesi ihtimali ve menzili oldukça düşüyor.
görüntü

İniş Takımları​

Son KIZILELMA prototipinde, iniş takımlarında da bazı tasarımsal değişikliklere gidildiği gözlemleniyor. İniş takımının iyileştirilmesi, özellikle iniş anlarında gövde üzerinde oluşan stresin azaltılması açısından kritik öneme sahip. Bir diğer önemli durum ise KIZILELMA’nın, [TCG ANADOLU](‘ya iniş/kalkış yapacak olması.

BAYKAR, [Bayraktar TB3] ve KIZILELMA’yı TCG ANADOLU’da da kullanılacak şekilde geliştirdiği için bu amaç doğrultusunda da tasarım değişiklikleriyle karşılaşılıyor.

Son olarak uçağın gövde kısmında da yine bazı aviyonik değişikliklerin olduğu gözlemleniyor.

İlk uçuş sonrası paylaşılacak görüntü ve veriler, bu değişiklikleri daha iyi anlamamıza vesile olacak.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Sualtı savunmasında yeni dönem: SAS projesi imzalandı​

12 Temmuz 2024

Milli Sentetik Açıklıklı Sonar (MİLSAS) sistemi geliştirilmesine yönelik, Su Altı Sentetik Açıklıklı Görüntüleme Yeteneği Kazandırılması (SAS) projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı ile Meteksan Savunma Sanayii A.Ş. arasında imzalandı.

MİLSAS, sahip olacağı yenilikçi sensör teknolojisi ve sinyal işleme algoritmaları ile yüksek çözünürlüklü sualtı görüntüsü alınmasına imkân sağlayacak.

Hem sivil hem de askeri amaçlı kullanımı olan MİLSAS sayesinde dünyada sayılı birkaç ülkenin sahip olduğu kritik bir teknoloji ülkemize kazandırılacağı vurgulandı.

Bilkent, Yıldırım Beyazıt ve Gebze Teknik Üniversitelerinden alanında uzman öğretim üyelerinin işbirliği ile Meteksan Savunma tarafından geliştirilecek olan Milli Sentetik Açıklıklı Sonar (MİLSAS) sisteminin, 2026 yılında üretiminin tamamlanması ve kabul testlerinin ardından 2027 yılı başında envantere girmesi hedefleniyor.

Meteksan Savunma Genel Müdürü Adil Baktır, Su Altı Sentetik Açıklıklı Görüntüleme Yeteneği Kazandırılması (SAS) Projesi imza töreninde yaptığı açıklamada, MİLSAS’ın İnsansız Deniz Araçları ve Otonom Sualtı Araçlarına entegre edilerek mayın önlemleri, üs ve liman güvenliği, kritik tesislerin korunması, petrol ve doğalgaz hatlarının denetlenmesi, deniz arkeolojisi ve yüksek çözünürlüklü deniz tabanı haritalarının çıkarılması gibi çeşitli alanlarda kullanılacağını ifade etti.

MİLSAS’ın, birçok farklı alanda kullanım potansiyeli ile Türkiye’nin su altı savunma ve güvenlik yeteneklerini önemli ölçüde artıracağı düşünülüyor.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

KIZILELMA’nin yeni prototipinde dikkat çeken detay​

Haber Merkezi22 Temmuz 2024
görüntü


BAYKAR, KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı için geliştirme ve test faaliyetlerini sürdürüyor. KIZILELMA’nın yeni prototipindeki motor detayı gözlerden kaçmadı.
TC-OZB3 kuyruk numaralı KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı prototipi, ilk uçuşunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, yeni [KIZILELMA] prototipinin yer testlerinden ilk görüntüyü paylaştı.

Paylaşılan görüntüden TC-OZB3’ün, yerdeyken tam motor gücüne ulaştığı ve hatta artyakıcı olarak Türkçeye çevrilen afterburner açtığı görülüyor. Yakıt sarfiyatını çok ciddi oranda arttıran afterburner, genellikle savaş uçakları tarafından aniden yüksek manevra kabiliyetine ve süpersonik hıza ihtiyaç duyulduğu dönemde açılıyor. KIZILELMA’nın ilk konfigürasyonu olan KIZILELMA-A, Ukrayna üretimi Al-25 Turbofan Motoru’nu kullanıyor ve aftterburner dolayısıyla da süpersonik uçuş kabiliyetine sahip değil.

Ancak Selçuk Bayraktar tarafından Ağustos 2023’te yapılan açıklamada, “Önümüzdeki yıllarda o varyantını (süpersonik) da tasarlıyoruz. Geliştirme faaliyetleri devam ediyor ama KIZILELMA-A dediğimiz ilk varyantı, süpersonik olmayan varyantını şu anda üretime hazırlıyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.
görüntü


Al-322F
Bugün fotoğrafı paylaşılan TC-OZB3 kuyruk numaralı prototipin, yine Ukrayna üretimi artyakıcılı Al-322F Turbofan Motoru’na sahip olduğu değerlendiriliyor.

Al-322F Motoru​

Motorun itki kapasitesi ve yakıt tüketimi ise şu şekilde:

11 bin metre irtifa, 1.4 mach hız ve ISA hava standardında,
  • Art yakıcı ile 28kN itki
  • 1.9 kg/kN.h yakıt tüketimi
Deniz seviyesinde ve ISA hava standardında
  • Art yakıcı olmadan 25kN
  • Art yakıcı ile 42kN itki
624mm fan çapına sahip motor, 560kg kuru ağırlığa sahip. Ivchenko-Progress’e göre motorların küçük modifikasyonlar ile istenildiğinde 50kN’a kadar itki sağlayacak varyantları türetilebilir.

Motor Sich tarafından üretilmekte olan motor, halihazırda Çin üretimi Hongdu L-15B süpersonik jet eğitim uçağında kullanılıyor. Çin, 2021 yılının başında 400 adet daha AI-322F motoru için Ivchenko-Progress’e sipariş geçmişti. Ancak tabii ki Ukrayna-Rusya Savaşı, tedarik zincirini derinden etkiledi.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular