Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 50 seviesinde sabit tuttu.

Kaynak: TRT HABER
 

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu​

Istanbul - 23.07.2024​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50’de tuttu.

Anadolu Ajansı​

 
Eylül ayında düşecek faiz oranı temmuz ayı enflasyon oranı geldi yüzde 61 enflasyon bir önceki ay 72 enflasyon oranı vardı Ağustos ayı enflasyon oranı 50 seviyelerinde olacağı için Eylül ayında ilk indirim muhtemel 200 baz puan olup 48 incek
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Tam35

Merkez Bankası faizi sabit tuttu​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı faiz kararını açıkladı. Piyasaların gözlerinin çevrildiği TCMB’nin, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından temmuz ayında olduğu gibi politika faizini yüzde 50’de sabit bırakma kararı çıktı.

Ekonomistlerin beklentisi de TCMB’nin faiz kararını sabit bırakacağı yönündeydi.

Kaynak: T24
 

Merkez Bankası rezervlerinde düşüş!​

TCMB toplam rezervleri, 29 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 40 milyon dolar düşüşle 149 milyar 373 milyon dolara indi.​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, 29 Ağustos itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 1 milyar 385 milyon dolar azalışla 89 milyar 329 milyon dolara geriledi. Brüt döviz rezervleri, 23 Ağustos’ta 90 milyar 715 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Bu dönemde altın rezervleri ise 345 milyon dolar artışla 59 milyar 698 milyon dolardan, 60 milyar 43 milyon dolara çıktı.

Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, 29 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 40 milyon dolar azalarak 150 milyar 413 milyon dolardan, 149 milyar 373 milyon dolara indi.

Kaynak: Egedesonsöz
 

TCMB, ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun uluslararası konferansına ev sahipliği yapacak​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), uluslararası akademik konferansa ev sahipliği yapacak.​

TCMB’den yapılan duyuruya göre, gelişmekte olan piyasalarda para politikası konusunda araştırmaları teşvik etmek ve gelişmekte olan ekonomilerin geçmiş deneyimlerini incelemek amacıyla ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER), 7-8 Mayıs 2025’te İstanbul’da “Gelişmekte Olan Piyasalarda Para Politikası (Monetary Policy in Emerging Markets)” başlıklı bir araştırma konferansı düzenleyecek.

TCMB’nin ev sahipliği yapacağı konferansta, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlardan da katılımcıların olması bekleniyor.

Konferansın detaylarına NBER’in internet sitesinden erişilebilecek.

Konferansın konu başlıkları, “yüksek enflasyon ortamlarında para politikası”, “gelişmekte olan piyasalarda optimal para politikası duruşunu tanımlayan ödünleşimler”, “gelişmekte olan piyasalar özelinde para ve maliye politikaları etkileşimi”, “para politikası, sermaye akımları ve döviz kurları”, “para politikası, finansal uyuşmazlıklar, uluslararası arbitraj sapmaları”, “para politikası ve makroihtiyati politika etkileşimleri, risk primleri, finansal piyasalar”, “ticaret ve tedarik zincirinde yeniden yapılanmanın para politikası üzerindeki enflasyonist etkileri”, “yüksek faiz ortamında borç yönetimi”, “para politikası, döviz kurları, sermaye kontrolleri ve diğer politikalar arasındaki etkileşimler”, “küresel güneyin jeopolitik ayrışmalardaki rolü” olarak belirlendi.

Konferansa katılmak isteyenlerin, söz konusu konular başta olmak üzere hazırlayacakları çalışmalarını konferans sayfası üzerinden iletmeleri gerekiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Yurt içi piyasalarda gözler faiz kararında​

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuştu.​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 19 Eylül Perşembe günü toplanacak.

Aynı gün saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Politika faizi cari ay sonu beklentisi yüzde 50
TCMB, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 64 katılımcıyla gerçekleştirdiği eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı.

Buna göre, politika faizine ilişkin cari ay sonu beklentisi yüzde 50 olurken 3 ay sonrası için beklenti yüzde 46,48’e düştü.

12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 33,30’dan yüzde 31,66’ya geriledi.

Kaynak: Egedesonsöz
 

TCMB’nin TL depo alım ihalesine 8 milyar 44 milyon liralık teklif geldi​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) TL depo alım ihalesinde teklif tutarı 8 milyar 44 milyon lira oldu.​

TCMB’nin bugün açtığı 20 milyar liralık TL depo alım ihalesinde, minimum faiz oranı yüzde 49,99, maksimum faiz oranı yüzde 50, ortalama faiz oranı da yüzde 50 olarak ilan edildi.

İhaleye 8 milyar 44 milyon liralık teklif geldi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Yurt içinde gözler TCMB’ye çevrildi​

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından karışık bir seyir izlenirken, bugün gözler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi.​

Dün, Fed politika faizini 4 yıl aradan sonra ilk kez indirdi ve 50 baz puan düşürerek yüzde 4,75-5,00 aralığına getirdi.

Analistler, faiz kararı sonrasında piyasalarda oynaklığın artmasının dikkati çektiğini belirterek, ABD’de pay piyasalarında, karara ilk tepkinin olumlu olmasına karşın, resesyon endişelerinin devam etmesiyle satıcılı bir kapanış gerçekleştiğini söyledi.

Fed’den yapılan açıklamada, son göstergelere göre ekonomik aktivitenin sağlam bir hızda genişlemeye devam ettiğinin görüldüğü aktarılarak, istihdam kazanımlarının yavaşladığı ve işsizlik oranının yükseldiği ancak düşük kalmayı sürdürdüğü kaydedildi.

Ekonomik görünümün belirsiz olduğu kaydedilen açıklamada, her iki taraftaki risklere dikkat edildiği vurgulandı.

Fed’in gelecek döneme ilişkin tahminleri de açıklanırken, projeksiyonlar, bankanın bu yıl 50 baz puan daha faiz indirimi yapabileceğini ortaya koydu.

Fed projeksiyonlarına göre enflasyon tahminleri ise bu yıl için yüzde 2,6’dan yüzde 2,3’e, 2025 için yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e düşürüldü.

ABD ekonomisinin büyüme tahmini bu yıl için yüzde 2,1’den yüzde 2’ye indirilirken, 2025, 2026 ve 2027 için yüzde 2 olarak öngörüldü.

İşsizlik oranına ilişkin tahminler ise bu yıl için yüzde 4’ten yüzde 4,4’e ve 2025 için yüzde 4,2’den yüzde 4,4’e çıkarıldı.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını ve istihdama ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını belirterek, 50 baz puanlık faiz indirimi kararının politika duruşunun uygun şekilde yeniden ayarlanmasıyla iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine olan artan güvenim yansıttığını ifade etti.

ABD ekonomisinin genel olarak güçlü olduğunu ve son iki yılda hedeflere doğru önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Powell, iş gücü piyasasının eski “aşırı ısınmış” haline kıyasla “soğuduğunu” ve enflasyonunun önemli ölçüde azaldığını kaydetti.

Söz konusu gelişmelerle piyasalarda oynaklığın arttığı görülürken, altının ons fiyatı dün Fed’in faiz kararının ardından 2600,17 doları görerek rekor kırsa da, bu seviyelerden artan satış baskısıyla günü 0,4 düşüşle 2.559 dolardan tamamladı. Altının ons fiyatı şu sıralarda yüzde 0,6 artışla 2.574 dolardan işlem görüyor.

Faiz kararı öncesi yüzde 3,69 seviyesinde bulunan ABD’nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi kararın ardından yüzde 3,63’e kadar gerilerken, günü 3,71 seviyesinden tamamladı.

Öte yandan, Fed’in projeksiyonlarında yıl sonuna kadar 50 baz puanlık faiz indirebileceği öngörülse de, para piyasalarındaki fiyatlamalarda yıl sonuna kadar yüzde 80 ihtimalle 75 baz puanlık indirim yapılacağı tahmin ediliyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 1,1 düşerken, yeni işlem gününde yüzde 1,4 değer kazancıyla 73,4 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,25, S&P 500 endeksi yüzde 0,29 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,31 düştü. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün satıcılı bir seyir hakim olurken, bölgede bugün gözler İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz kararına çevrildi.

BoE’nin bu toplantıda politika faizini sabit tutacağını kesin gözüyle bakılırken, para politikası metni ve BoE Başkanı Andrew Bailey’nin açıklamalarından alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Analistler, dün Fed’in faizler 50 baz puan indirmesinin gevşeme döngüsü için küresel bir alan açtığı belirterek, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yıl sonuna kadar atacağı adımlarda daha da güvercinleşebileceğini söyledi.

Dün, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,08, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,57, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68 ve İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 0,37 düştü. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni işlem gününe ise karışık bir seyirle başladı.

Asya tarafında yeni işlem gününde pozitif bir seyir öne çıkarken, yarın açıklanacak Japonya Merkez Bankasının (BoJ) faiz kararı yatırımcıların odağında bulunmayı sürdürüyor.

BoJ’un yarınki açıklamasında faiz oranının yüzde 0,25’te sabit tutması bekleniyor. Banka politika faizini 31 Temmuz 2024’de 15 baz puan artışla yüzde 0,25’e yükseltirken, devlet tahvil alımlarının ise azaltılmasına karar vermişti.

Fed’in faiz kararının ardından 140,44 seviyesine kadar gerileyen dolar/yen paritesi, günü 0,1 azalışla 142,27 seviyesinden tamamladı. Dolar/yen paritesi yeni günde bir önceki kapanışın 0,5 üzerinde 142,9 seviyesinde bulunuyor.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,3, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,9 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 yükseldi.

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,17 artışla 9.774,49 puandan tamamlarken, bugün TCMB’nin faiz kararı yatırımcıların odağına yerleşti.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, eylül ayında TCMB’nin politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplandı.

Dolar/TL, dün dar bantta hareket ederek 34,0763’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyirle 34,0640 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB’nin faiz kararının yanı sıra uluslararası yatırım pozisyonu ve haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise İngiltere’de BoE’nin faiz kararı, ABD’de cari işlemler dengesi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, öncü endeks ve ikinci el konut satışlarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.900 ve 10.000 seviyelerinin direnç, 9.700 ve 9.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayı uluslararası yatırım pozisyonu

11.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı cari işlemler dengesi

14.00 İngiltere, eylül ayı BoE’nin faiz kararı

14.00 Türkiye, eylül ayı TCMB’nin faiz kararı

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, 2. çeyrek cari işlemler dengesi

15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

17.00 ABD, ağustos ayı öncü endeks

17.00 ABD, ağustos ayı ikinci el konut satışları

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Merkez Bankası, serbest döviz hesapları için ödenecek faiz oranını 75 baz puan indirdi.​

Karar ile Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin faizle tesis edilen kısmına uygulanan faiz oranı yüzde 4,50’den yüzde 3,75’e çekildi.
 
Son düzenleme:
image
 

TCMB’den zorunlu karşılık adımları​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), makrofinansal istikrar ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi amacıyla bazı adımlar attı.​

TCMB’den yapılan duyuruya göre, Türk lirası (TL) mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı değiştirildi.

Buna göre, kısa vadeli TL mevduatta yüzde 12 olan oran yüzde 15’e, uzun vadeli TL mevduatta yüzde 8 olan oran da yüzde 10’a çıkarılırken, YP mevduat için TL tesis oranı yüzde 8’den yüzde 5’e indirildi. Zorunlu karşılıklar, 27 Eylül 2024’te tesis edilecek.

TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz uygulamasında TL’ye geçiş oranı koşulu kaldırıldı.

TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan azami komisyon oranı yüzde 5’ten yüzde 8’e yükseltildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
Bu konuda kulağımın arkası dahil her yerimden darbe aldım. İktidar, Kasım ayı sonrası piyasa hareketlensin istiyor. Yaklaşık 20 aydır çok durgun. Piyasa durgun olacağına varsın döviz yükselsin anlayışı başlıyor.
Krediler düşecek ve kredi verilmeye başlanacak.
Borsa yükselecek.
Döviz yükselecek.
Mevcut fiyatlardan ev ve arsa almak için son bir iki ay. Krediler düşünce rağbet artacak.

1 ocak 2025 günü şu rakamlar beni şaşırtmaz :

1 dolar = 39-40 TL
1 euro = 43-44 TL
Bist 100 = 12.000
MB Faizi = 45
 
Son düzenleme:

Reuters anketi: Merkez Bankası faizi kasıma kadar sabit tutacak​

Reuters anketine göre Merkez Bankası (MB) faizi kasıma kadar yüzde 50’de sabit tutacak.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, TCMB’den ilk faiz indirimini 250 baz puan ile kasım ayında beklediklerini belirterek, “Politika faizinin 2024 sonunda yüzde 45, 2025 sonunda da yüzde 25’e kadar inebileceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı , kasım ve aralık aylarında faiz indirimi beklediklerini açıkladı.

Deutsche Bank, Morgan Sanley, Citi, Goldman Sachs, Barclays, UBS kasımda Türkiye’de faiz indirimlerinin başlayabileceğini söyledi. BofA’nın beklentisi aralık ayında faiz indirimlerinin başlaması yönünde.
 

TCMB’nin ikinci TL depo alım ihalesine 257 milyar 340 milyon liralık teklif geldi​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) ikinci TL depo alım ihalesinde teklif tutarı 257 milyar 340 milyon lira oldu.​

TCMB’nin bugün açtığı 360 milyar liralık ikinci TL depo alım ihalesinde, minimum faiz oranı yüzde 49,98, maksimum faiz oranı yüzde 50, ortalama faiz oranı yüzde 50 olarak ilan edildi.

İhaleye, 257 milyar 340 milyon liralık teklif geldi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

TCMB'den ödeme hizmet sağlayıcılarının yükümlülük tarihleri ile ilgili değişiklik​

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nezdinde ödeme hesabı bulunduran ödeme hizmet sağlayıcılarının yerine getirmesi gereken yükümlülük tarihinde değişiklik yaptı.​


TCMB'nin Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmetleri Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmeliğe göre geçici birinci maddenin dokuzuncu fıkrasının üçüncü cümlesi, "Nezdinde ödeme hesabı bulunduran diğer tüm ödeme hizmeti sağlayıcıları, bu yönetmeliğin 59'uncu maddesinin beşinci fıkrası kapsamında yerine getirmesi gereken yükümlülükleri 31 Mart 2025 tarihine kadar yerine getirir." şeklinde değiştirildi.

Ayrıca, geçici birinci maddenin 19'uncu cümlesinin yeni hali de şöyle oldu:

"Bu yönetmeliğin 4/A maddesinin yürürlük tarihinden önce dijital cüzdan hizmeti sunmakta olup kanun kapsamında ihdas edilen ödeme kuruluşu veya elektronik para kuruluşu kategorisine dahil edilebilecek olan ancak faaliyet izni bulunmayan kişiler, 7 Nisan 2025 tarihine kadar Banka'ya başvurarak gerekli izinleri almak zorundadır. Kuruluşlardan dijital cüzdan hizmetini sunanlar ise 7 Nisan 2025 tarihine kadar bu yönetmeliğin 4/A maddesine uyum sağlamak zorundadır."

Tebliğ ile de eski tebliğin geçici birinci maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesi, "Nezdinde ödeme hesabı bulunduran diğer tüm ödeme hizmeti sağlayıcıları, bu tebliğin 24'üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamında yerine getirmesi gereken yükümlülükleri 31 Mart 2025 tarihine kadar yerine getirir." şeklinde değiştirildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular