Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Türkiye diri fay hattı haritası Açıklandı | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Türkiye diri fay hattı haritası Açıklandı

wow_Admin

Paylaşımcı Üye
Diri fay hattı haritası MTA tarafından paylaşıldı. Türkiye’de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay yer alıyor.

Deprem kuşağında bulunan Türkiye’de Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu diye adlandırılan üç büyük fay hattı yer alıyor.

MTA güncellenmiş Türkiye diri fay hattı haritası kapsamındaki bilgilere göre ise Türkiye’de 45 ilde bulunan 485 diri fay 5,5 ve üzerinde deprem üretebilir.

fay.PNG


MTA’nın yenilenmiş Türkiye deprem risk haritası fay hattı HaberTürk tarafından paylaşıldı.

Doğu Anadolu Fay Hattı

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde kuzeydoğu yönünde son buluyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Antep, Maraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş’a kadar devam ediyor ve sonrasında Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan iller

AFAD tarafından edinilen bilgiye göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80’den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

Türkiye’nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı Saros Körfezi’nden başlıyor, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor.

Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit vadisi ile Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde uzanıyor. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik bu kuşak içerisinde kalıyorr.

Batı Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan iller

Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunuyor.

Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir’in içine alır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın uzey eteklerinde de faylar uzuyor.

İstanbul ve Ankara’da diri fay bulunmuyor

MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor.

İstanbul ve Ankara’da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.

MTA Diri Fay Haritasına göre birinci derece riskli bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Dersim, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

Yenilenmiş diri fay haritasına göre ikinci derece riskli bölgeler

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Maraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

Türkiye MTA Diri Fay Haritasına göre üçüncü derece riskli bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Antep’in de bazı bölgeleri ve Maraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

MTA yenilenmiş diri fay haritasına göre en az riskli bölgeler

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.
 
Bugün aşağıdakilerine benzer başlıkla çok sayıda yayın organında bir haber vardı. Genelde başlıklar şöyle:
1- AFAD listeyi güncelledi: İşte Türkiye'nin deprem riski en düşük şehirleri
2- Türkiye'nin deprem haritası yenilendi! AFAD duyurdu: İşte en az risk taşıyan iller
3- Deprem haritası güncellendi, AFAD güvenli bölgeler listesini açıkladı: Deprem riskinin en az olduğu 23 şehir hangileri?

Başlıklarda dikkat çekici iki iddialı konu vardı. Birincisi "AFAD'ın deprem risk haritasını güncellemesi", diğeri ise "AFAD’ın en az tehlikeli illeri açıklaması”.
Şaşırarak okudum. Öyle böyle değil, hemen hemen tüm haber sayfalarında benzer başlıklarla yer alıyordu. Ben buna bakarken bir haberci aradı ve bu durumu sordu. Ben de onlara görüşlerimi ilettim.

Ayrıntısına girmeyeyim. Türkiye’de biz hala “tehlike” ile “risk” terimlerini ve kavramlarını anlayamamışız! Tehlike ile risk ilişkili ama her tehlike her zaman risk oluşturmaz.

Deprem bir doğa olayıdır ve durumunuza göre tehlikedir. Farkındaysanız ve hazırlıklıysanız, hasar görebilirliğiniz az, direnciniz varsa, baş etme kapasiteniz yüksekse; o tehlike can ve mal kaybına neden olmaz, dolayısıyla risk sıfıra yakın olur.

AFAD’ın 2018 yılında yayınladığı ve tehlike sınıflamasına göre 12 adet harita üretebildiğiniz “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” risk haritası değildir. Riski saptamak için tehlike haritası gereklidir ama bunun için nüfus dağılımı, yapı sağlamlığı, zemin özellikleri, hasar görebilirlik analizi, sektörel dağılım, toplumun direnç düzeyi, sosyal yapı vb bir çok konu hakkında bilgi sahibi olup maruz kalınacak tehlikenin ne tür kayıplara neden olabileceğini, yani riskin derecesini önceden saptamanız gereklidir.

Yukarıda bahsettiğm haber başlıkları yanlıştır. AFAD maruz kalınabilecek deprem yer hareketi ivme değerlerinin düşük olduğu yerleri 2018'deki haritasına dayanarak açıklamıştır. Türkiye'nin deprem tehlike haritasına baktığınız zaman koyu kırmızı renkli alanlar çok tehlikeli, açık renkli alanlar az tehlikelidir.

Ama unutmayalım. Koyu renkli alanlarda sizden uzaktaki bir büyük deprem bölge depremi kimliğindedir ve etkisi uzaklara kadar gider. Unutmayınız, 7.6 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 depreminin merkezi Gölcük’tü ama Avcılar’da yıkım ve can kaybı vardı. 30 Ekim 2020’de Ege Denizi’nde Sisam Adası’ndaki 7.0 büyüklüğündeki depremde 75 km uzakta İzmir’in Bayraklı İlçesi ve çevresinde büyük yıkım oldu ve 117 can kaybettik.
Sonuç olarak, büyük depremler bölge depremleridir ve uzak da olsanız bazı koşullarda deprem binadaki ve zemindeki zafiyeti bulur ve binayı yıkar. Bunun en acı örneğini 6 Şubat 2023’de hareket eden faydan oldukça uzaklardaki yerleşimlerde oluşan yıkımlarda ve can kayıplarında yaşadık.

Sonuç; deprem bir doğa olayıdır. Tehlikedir. Hazır değilseniz, toplumun ve yapılarımızın direnci yoksa o tehlike afete dönüşür. Yani, deprem doğadan, afet insandandır.

Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nı bu yazıya ekledim. Tehlike haritası risk haritası değil....

1744656657039.jpg


Not: Bu yazı Prof. Dr. Haluk EYİDOĞAN'ın Linkedin hesabından alınmıştır.
 
  • Beğen
Tepkiler: fustun

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular