Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri | Sayfa 134 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• #2,661
Avukatım. Müteahit müvvekkilerimiz var isteyen olursa tanıştırabiliriz insanları. İnsanlar bekledi burda bende dahil olmak üzere uzun süredir. Artık herkes biran önce başlasın inşaatlar istiyor osman bey.
Sayın Emre bey ,
Planlamacıyla yapılan sözleşmeler den ,
bilginiz varmı ?
Burada bazı arkadaşlar , planlamacı hakkını alır ,
Bazı arkadaşlarda , planlamacının bir hakkı kalmadığı ; yönünde fikir beyan ediyorlar .
Sizin bir hukukçu olarak bu konudaki görüşünüz nedir ?

• #2,663
Hocam bu konu detaylı ama bize göre sözleşmeden kaynaklı alınamayacağı düşüncesindeyiz.

Sözleşmeyi tekrar incelerseniz yüksek emsal olayı ana sözleşme konusu değil, ikincil derecede kalıyor.

Ortadaki sözleşme iştakipçiliği, müşavirlik sözleşmesi.

Bu sözleşme uyarınca imar sonuçlandığı zaman plancı iştakipçisi olarak ücreti hakediyor.

Sözleşme süresi açısından tek nokta, planın davalık olup yürütmesinin durdurulması, yani mahkeme süreci mücbir sebep olarak geçerli mi? Geçerli ise plancı her halükarda ücreti alır.

Üstelik dava sırasında yürütmesi durdurulmuş olsa da plan iptal edilmemiş, tapu kayıtları imar öncesi tarla vasfına dönmemiş. Yani plan devamlı geçerli kalmış.

Değilse bile mahkeme önünde ücreti hakediyor çıkması ihtimali var, o da sözleşme süreci içerisinde imar planının tapuya işlenmiş olmasından dolayı.

Ben 2019'da aldığımda arsa tapusu olarak aldım, plancı tapuya işletmemiş olsa tarla tapusu olurdu.

Tabii hukuken mahkeme nasıl yorumlar emin değilim ama plancının elindeki sözleşmenin hissedarların elini bağladığını düşünüyorum.

• #2,664
Adi yazılı sözleşmeye dayali olarak tapu iptal ve tescil davası açılamaz. Zira adı yazılı sözleşme, gayrimenkul satış vaadi vasfı niteteliginde degildir. Noter sözleşmesi var ise, satış vaadi var ise tapu iptal ve tescil davası açılabilir. Ya da, firma tamamıyla genel kukumlere gore tazminat istemine yönelebilir. Not: Bu bilgi, ilk okul 3. Sınıf terk kolpacilara uygun bir bilgi değildir. Anlayışlı insanlar anlıyor zaten.

• #2,665
Benim anladığım ,
Planlamacı kesin olarak arsa alamaz .
Müşavirlik hizmetinden dolayı ücret alabilir .
Ama alacağı ücret neye göre olacak. Sözleşmede , arsa vermekten kaçınırsa metrekare: 1.250 tl den , yasal faizleriyle alınır ; diyor.
Yasal faiz , tapuya imar planının işlenmesiyle olur diyor.
Henüz imar planı tapuya işlenmediğine göre ; yasal faizde başlamamış oluyor .

• #2,666
Noter sözleşmesi yapilmis gayrimenkul satış vaadi niteliğinde ise tapu iptal ve tescil davası kapsamında pay talebinde bulunabilir.

• #2,667
Zannedersem Formda birisi yazmıştıki,planlamacı bizden aldığı vekaletle adımıza bizden habersiz noterde sözleşme düzenleyerek,tapuya satış vaadi şerhi koydurmuş

• #2,668
Yani sözde noterden sözleşme var.ama ne şekilde düzenlenmiş o sorgulanabilir.firma öyle bir plan yapmışki,çoğunlukla aynı parsel tarlada olanları çapraz olarak ayrı imar parsellerine atarak,birbirlerini bulamasınlar diye,mahkemede birlikte hareket etmelerinin önüne geçmeye çalışmış

• #2,669
Ancak platform oluşturulup ortak mahkemeye verilirse tapu sahiplerinin eli güçlü olur

• Beğen
Tepkiler: Makita
  • #2,670
Hocam bu konu detaylı ama bize göre sözleşmeden kaynaklı alınamayacağı düşüncesindeyiz.
iddia ya göre Planlamacı sözleşmeyi kendi düzenlemiş kendide notere imzalatmış deniliyor.o halde lehine olan o sözleşme gerçekleşmiş olur.ancak planlamacının belediye ile anlaşmasına bakmak lazım.çünkü tapu müdürlüğü planlamacıyı tanımaz belediyeyi muhatap alır.yani tapu sahipleri belediyeyi de arkasına alarak toplu hareket ederek sözleşmenin iptali için dava açmaları gerekir

• #2,671
iddia ya göre Planlamacı sözleşmeyi kendi düzenlemiş kendide notere imzalatmış deniliyor.o halde lehine olan o sözleşme gerçekleşmiş olur.ancak planlamacının belediye ile anlaşmasına bakmak lazım.çünkü tapu müdürlüğü planlamacıyı tanımaz belediyeyi muhatap alır.yani tapu sahipleri belediyeyi de arkasına alarak toplu hareket ederek sözleşmenin iptali için dava açmaları gerekir

Planlamacı hissedarlarla iştakipçiliği sözleşmesi yapmış, imar tamamlandığında müşavirlik ücreti adı altında ücret hakkı doğuyor.

Sçzleşmede zaten emsal olayına girmemiş, bu nedenle de eli sağlam görünüyor.

Sözleşmesinde de zaten sadece imar tamamen iptal olur, arsalar yeniden tarla vasfına dönerse sözleşme geçersizdir diye yazmış.

Planı geçirip, tapuya işlettiğinden beri zaten arsa olarak devam ediyor, bu nedenle ücreti tapuya ilk işlettiği tarihten itibaren geçerli diyebilir. Hukuken bu durum nasıl sonuçlanır, o konuda Emre bey bilgi verebilir sanırım.

IMG_20250603_012648.jpg

• #2,672
Burada birincisi 0.50 tehdidi var,ikincisi Sözleşmeyi tarla sahibiyle yapmamış vekaletle sözleşme yapmış binlerce kişiye (mahkeme demeyecekmi bu binlerce kişiyle direk sözleşme yapmadın neden arkadan dolandın) yani tehdit eşitsizlik ve art niyetli evrak düzenleme sözleşmeyi geçersiz kılar.

• #2,673
iştakipçiliği sözleşmesi yapılmışsa hangi işi takip ediyor bu planlamacı? Misal ben kimseyle sözleşme imzalamadim, kimseye vekalet vermedim. imzalayan ile benim aramda nasil bir fark oluştu?

• Beğen
Tepkiler: Alp1 ve Makita
  • #2,674
Burada birincisi 0.50 tehdidi var,ikincisi Sözleşmeyi tarla sahibiyle yapmamış vekaletle sözleşme yapmış binlerce kişiye (mahkeme demeyecekmi bu binlerce kişiyle direk sözleşme yapmadın neden arkadan dolandın) yani tehdit eşitsizlik ve art niyetli evrak düzenleme sözleşmeyi geçersiz kılar.

Ne tehdidi? Adamın önerdiği sözleşmede benim bildiğim kadarıyla emsal rakamları geçmiyor, o sebeple tehdit iddiası boşa çıkıyor.

İkincisi bu menfaate dayalı bir iştakipçiliği sözleşmesi ve bildiğim kadarıyla tarla zamanı, yani imar öncesi mal sahipleriyle sözleşme yapmış, ki sadece o sözleşmeler sayesinde %90 civarı vekalet aldığı için belediyeden imar yetkisini alabilmiş.

Tarla zamanı arsa sahibi kişinin kendisiyle veya vekalet verdiği kişiyle sözleşme yapmasında hukuken sakınca olamaz. İmar tapuya işlendikten sonra hisse alan benim gibi binlerce kişiyle plancının işi yok, zaten onun muhatabı bizler değiliz.

Herhalde iyi anlaşılmayan bir nokta şu: İştakipçiliği sözleşmesini yapmış olan tarla sahipleri o sözleşme ile zaten plancıyı imar işlemleri konusunda tam yetkili vekil tayin etmişler. Adam elindeki sözleşme sayesinde tapu vesaire bütün işlemleri yapabildiği için satış vaadi vesaire sözleşmeleri yapabilmiştir.

• #2,676
Ne tehdidi? Adamın önerdiği sözleşmede benim bildiğim kadarıyla emsal rakamları geçmiyor, o sebeple tehdit iddiası boşa çıkıyor.

İkincisi bu menfaate dayalı bir iştakipçiliği sözleşmesi ve bildiğim kadarıyla tarla zamanı, yani imar öncesi mal sahipleriyle sözleşme yapmış, ki sadece o sözleşmeler sayesinde %90 civarı vekalet aldığı için belediyeden imar yetkisini alabilmiş.

Tarla zamanı arsa sahibi kişinin kendisiyle veya vekalet verdiği kişiyle sözleşme yapmasında hukuken sakınca olamaz. İmar tapuya işlendikten sonra hisse alan benim gibi binlerce kişiyle plancının işi yok, zaten onun muhatabı bizler değiliz.

Herhalde iyi anlaşılmayan bir nokta şu: İştakipçiliği sözleşmesini yapmış olan tarla sahipleri o sözleşme ile zaten plancıyı imar işlemleri konusunda tam yetkili vekil tayin etmişler. Adam elindeki sözleşme sayesinde tapu vesaire bütün işlemleri yapabildiği için satış vaadi vesaire sözleşmeleri yapabilmiştir.
Adamın önerdiği sözleşmemi var.adam bizzat sözleşmeyi kendisi vekaletle imzalamış.ilk askıya çıktığı zaman 0.50 emsal yokmuydu.işte o askı 0.50 bir tehdididir.başka belge aramaya gerek yok.

• #2,677
Adamın önerdiği sözleşmemi var.adam bizzat sözleşmeyi kendisi vekaletle imzalamış.ilk askıya çıktığı zaman 0.50 emsal yokmuydu.işte o askı 0.50 bir tehdididir.başka belge aramaya gerek yok.

Sözleşmede emsal yazıyor mu? Benim bildiğim yazmıyor. Sözleşme imar işlerini yapıp tapuya işletme şeklinde müşavirlik sözleşmesi olarak düzenlenmiş.

• #2,679
Emsal yazıyor 1.75 ya da 2 emsal olursa diyor

Şahsi bilgiler bölümünü kapatıp sözleşmenin tümünü yayınlamanız mümkün mü?

Hakediş açısından "olursa" şeklinde bir ifade kullanmış ise kurnazlık etmiş. Bu şekilde şantajdan bahsedilemez, aksine menfaat paylaşımı demektir.

Konu görüntüleyen kullanıcılar