Defalarca yazmışım, belediye isterse bu plan işini 2 ayda halleder demişim.
Her işin bir hukuki yolu vardır.
Belediye, mahkemenin kısmen iptal ettiği planı kafasına göre uygulayamaz. Belediye meclisinden geçmiş plan ile şu an mahkeme kararından geriye kalan plan birebir aynı değil, işte o sebeple mevcut plan uygulanamaz olduğu için revizyonu gerekir.
“Uygulama planlarının yenilenmesi revizyon imar planı anlamına geliyor. Revizyon imar planı, uygulama imar planlarının uygulamalarında problem olması halinde veya söz konusu planların ihtiyaca cevap vermemesi durumunda planın tümünün veya büyük bir kısmının plan yapım tekniklerine uyularak yenilenmesi ile ortaya çıkan yeni plana deniyor.”
“İmar planlarının düzenleyici işlem olarak kabul edilmesi, imar planlarının doğrudan kazanılmış hak doğurmayacağı, düzenleyici işlemle yaratılan statünün bizatihi kendisinin bir kazanılmış hak sayılamayacağı anlamına gelmektedir.”
Mevcut hukuki koşullara bakıldığı zaman “dava açarız, belediye şuna mecbur, buna mecbur” gibi ifadelerin geçerli bir temelinin olmadığı görülmektedir.
Önemli olan belediyenin zaman kaybetmeden mahkeme kararına uygun şekilde sadece plan notları değişmiş yeni bir planı hemen geçirerek askıya çıkarmasıdır.
Yalnızca bu yolla sadece 2 ay içinde geçerli bir plana kavuşmak mümkündür. Üstelik parselasyon planı da hazır olduğuna göre derhal ruhsat aşamasına geçilebilir ve bu sayede hissedarlar için “kazanılmış hak” yaratmak mümkün olur.
Bunun aksine belediye kısmen iptal yemiş plana göre işlem yaparsa daha açılacak ilk davada yürütmenin durdurulması riski doğar ve asıl o zaman işler terse gider.