Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Türk Havacılığından Haberler | Sayfa 3 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Türk Havacılığından Haberler

  • #41

Corendon, Zonguldak Havalimanı’nda Sezonu Açtı​

Zonguldak Havalimanı, yeni bir döneme adım atıyor. Corendon Airlines’in Almanya’dan Zonguldak’a düzenlediği yaz aylarında yoğun talep gören ilk yurt dışı seferi, bölge için önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Düsseldorf’tan İlk Uçuş

25 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen bu önemli sefer, Corendon Airlines’in Düsseldorf’tan Zonguldak’a düzenlediği XC4015 sefer sayılı uçuşla gerçekleşti. TC-TJR tescilli B737-800 tipi uçakla yapılan bu ilk sefer, Zonguldak Havalimanı’nın uluslararası arenadaki potansiyelini göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

Açıklamalar ve Beklentiler

Zonguldak Havalimanı yetkilileri, yapılan açıklamada, Corendon Airlines’in başlattığı yurt dışı seferlerin bölgedeki turizm potansiyeline önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı. Bu yeni başlangıcın, Zonguldak ve çevresinin turizm alanında daha da canlanmasına, bölgeye gelen ziyaretçi sayısının artmasına ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlamasına bekleniyor.

Corendon Airlines’in Zonguldak’a yönelik yurt dışı seferlerinin başlamasıyla birlikte, bölgedeki havacılık sektöründe büyüme ve gelişme potansiyeli artıyor. Bu adımın, Zonguldak Havalimanı’nın uluslararası hava trafiğinde daha aktif bir rol oynaması ve bölge ekonomisine yeni olanaklar sunması bekleniyor.

 
  • #43

Hatay Havalimanı yeniden uçuşlara açıldı​

Hatay Havalimanı’nda uçuşlar yeniden başladı. 3 seferde 350 yolcu ile iniş yapıldı.

6 Şubat depremlerinin ardından Hatay Havalimanı’nda ilk seferler gerçekleştirildi.

Hatay Valiliği, AnadoluJet’in TK7312 sefer sayılı SAW-HTY uçağının 17.00’de 138 yolcuyla, AnadoluJet’in TK7112 sefer sayılı Esenboğa-Hatay uçağının 18.19’da 55 yolcuyla, THY’nin de TK2254 sefer sayılı İstanbul-Hatay uçağının 19.23’te 157 yolcuyla Hatay’a sorunsuz şekilde iniş yaptığını açıkladı.

Seferlerin başladığı ilk gün, 350 yolcu Hatay’a iniş yapmış oldu.

 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana
  • #44

Hava ulaşımına Türkiye damgası​

Coğrafi konum avantajı ve havacılık sektörüne yapılan yatırımlar, Türkiye’yi hava yollarında öne çıkan ülke haline getirdi. Merkezinde Türkiye’nin olduğu ve 4 saatlik uçuş mesafesi ile çizilen bir dairede 1,4 milyar insan, 67 ülke bulunuyor. Türkiye, dünyanın transit merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.​

Türkiye, havayolunda dünyanın transit merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.

Geçmişte kısıtlı bir nüfusun ulaşabildiği havayolu taşımacılığı hem teknolojik gelişmeler hem de artan dünya nüfusunun ihtiyaçları doğrultusunda hızla büyümeye devam ediyor. Türkiye’de de özellikle son yıllarda havayolu taşımacılığına yapılan yatırımlar ve havaalanı sayılarının artmasıyla, yolculuk ve kargo taşımacılığında öne çıkmaya başladı.

1.4 milyar insana 4 saatlik uçuşla ulaşılabiliyor

Ancak Türkiye’nin havayolunda yaptığı atılım ülke içiyle sınırlı kalmadı. Türkiye’nin coğrafi konumunun verdiği avantaj, bu alana yapılan yatırımlarla bir araya gelince, hızlı bir büyüme gerçekleşti. Türkiye’den yaklaşık 4 saatlik bir uçuşla 1.4 milyar nüfusun yaşadığı ülkelere ulaşabilmek mümkün. Bu 4 saatlik uçuş sınırları içinde 67 ayrı ülke bulunuyor. Bu da Türkiye’yi havacılıkta dünyanın transit merkezi olma yolunda hızla ilerletiyor. Son olarak dünyanın en büyük ve en işlek havaalanları arasında yer alan İstanbul’un 2018’de hizmete girmesiyle, Türkiye havayolu ulaşımı ve taşımacılığında en önemli ülkeler arasına girdi. İstanbul Havalanı 2022’de 64 milyon 486 bin, 2023 yılında 76 milyon 236 bin yolcu ile Avrupa’nın en çok uçuş yapılan havaalanı oldu. Geçtiğimiz yıl yapılan uçuşların 58 milyon 200 bini dış hatlar terminalinden gerçekleşti. 22 Haziran 2023’te ise bir günde sadece İstanbul Havaalanı’ndan 1684 uçuş gerçekleştirilerek rekor kırıldı.

image


Ticaret açısından önemli

Türkiye’nin havayolundaki bu gelişimi sadece yolcu taşımacılığı açısından değil, ticaret açısından da önemli bir avantaj sağlıyor. Türkiye’den yaklaşık 4 saatlik bir uçuşla, Etiyopya, Fas, İrlanda, Kazakistan, Yemen, Özbekistan, Portekiz, Tacikistan, Norveç gibi noktalara, 3 saatlik bir uçuşla ise Avrupa’da hemen her ülkeye ve Orta Asya’ya ulaşmak mümkün. Bir çok Balkan ve Ortadoğu ülkesine seyahatler ise 2 saat civarına düşmüş durumda. Bu durum ticari faaliyetlerin de artmasına katkıda bulunuyor.

image


337 milyon yolcu kapasiteli terminal var

2002 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıtarafından ‘Sivil Havacılık Politikası’ başlatılmıştı. Bu politika sonucunda 22 yılda 26 olan sivil havaalanı sayısı, 59’a, 55 milyon olan yolcu terminal kapasitesi ise 337 milyon 450 bine yükseldi. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya gerçekleştirilen uçuşlar ise 130 ülkede 243 ülkeye yükseldi. Böylece Türk sivil havacılığında 22 yılda yüzde 472’lik bir artış sağlanmış oldu. 2002 yılında 489 olan toplam hava aracı sayısı ise bin 813’e ulaştı.

Bu gelişmeler nedeniyle, 2022 yılında yolcu trafiğinde Türkiye Avrupa’da 3’, dünyada ise 6’ıncı sırada yer aldı. Yolcu trafiği bazında ise İstanbul, Sabiha Gökçen ve Esenboğa havaalanları Avrupa’da ilk 20, dünyada ilk 50 içinde yer alıyor.

14 havayolu şirketi var

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre Türkiye merkezli ve aktif 14 havayolu şirketi var. Bunların bazıları yolcu, bazıları kargo taşımacılığı yaparken bazı firmalar her ikisini de yerine getiriyor. THY’nin yolcu ve kargo taşımacılığında liderliği bulunan sektörde, bu firmaya ait Anadolujet ise 2023 yılı Kasım ayından beri Ajet adıyla faaliyet gösteriyor.

 
  • #47

Bayram tatilinde 6 milyon 852 bin yolcu hava yoluyla seyahat etti​

Bakan Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatilinde Türkiye genelindeki havalimanlarında gerçekleşen 42 bin 573 uçak trafiğiyle 6 milyon 852 bin 948 yolcunun seyahat ettiğini bildirdi.​

16.04.2024 - Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, bayram tatiline dair hava yolu istatistikleri paylaştı.

Uçak yolculuğunun gündelik hayatın vazgeçilmezi olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Ramazan Bayramı tatilinde Türkiye genelindeki havalimanlarında gerçekleşen 42 bin 573 uçak trafiğinde 6 milyon 852 bin 948 yolcu seyahat etti. Hava yollarında artan yolcu sayıları ve vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda Türkiye’nin dört bir yanında güvenli, ekonomik, konforlu ve hızlı bir hava yolu ulaşımı sağlamak için Bakanlık olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını 'Türkiye Yüzyılı’na yakışır projeler ve hizmetlerimizle taçlandırarak ulaşımın yüzyılı yapacağız.”

Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu ve liderliğinde son 22 yılda yaptıkları hava yolu yatırımlarının meyvesini verdiğini, vatandaşların yolculuklarda uçak konforunu tercih ettiğini vurguladı.

“Hizmet fırtınası estirmeye devam edeceğiz”​

Bakanlık olarak ulaşımın her modunda, son teknoloji sistemler ve yatırımlarla ulaşımda Türkiye’ye çağ atlattıklarının altını çizen Uraloğlu, “Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak her projede ülkemizin ekonomisini ve istihdamını artırmak için çalışıyoruz. Ülkemizin turizmini, sanayisini ve ulaşım ağını geliştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nda da hizmet fırtınası estirmeye devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

İstanbul Havalimanı’nı 9 günde 2 milyondan fazla yolcu kullandı​

Uraloğlu, turizm bölgelerindeki havalimanlarında bayram tatili süresince 2024’ün yolcu rekorunun kırıldığını kaydetti.

Tatili kapsayan 5-14 Nisan’da İstanbul Havalimanı’nda 14 bin 546 uçak trafiğinin gerçekleştiğini belirten Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda 2 milyon 212 bin 709 yolcuya hizmet verildiğini, 14 Nisan’da da 245 bin 995 yolcu sayısıyla 2024’ün en yüksek rakamına ulaşıldığını bildirdi.

Turizm bölgelerindeki havalimanları yoğun çalıştı​

Uraloğlu, bayram tatilinin 9 gün olması ve okul ara tatilinin de aynı döneme denk gelmesi nedeniyle turizm bölgelerine doğru önemli oranda seyahat gerçekleştirildiğine dikkati çekti.

Turizm merkezlerindeki havalimanlarının da bayram tatilinde yüksek oranlı dolulukla çalıştığına işaret eden Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Esenboğa Havalimanı’nda 2 bin 502 uçak trafiği gerçekleşti ve 365 bin 972 yolcuya hizmet verildi. 14 Nisan’da ise 42 bin 453 yolcu sayısıyla 2024’ün en yüksek rakamına ulaşıldı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda ise 2 bin 160 uçak trafiği gerçekleşti ve 324 bin 595 yolcuya hizmet verildi. 14 Nisan’da 38 bin 168 yolcu sayısıyla 2024’ün en yüksek rakamına ulaşıldı. Turizm şehrimiz Antalya’ya ise yine en fazla yolcunun seyahat ettiği şehirlerimizden oldu. Antalya Havalimanı’nda 4 bin 941 uçak trafiğinde 786 bin 962 yolcuya hizmet verilirken 13 Nisan’da 97 bin 791 yolcu sayısıyla 2024’ün en yüksek rakamına ulaşıldı. Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda 764 uçak trafiği gerçekleşti ve 76 bin 544 yolcuya hizmet verildi. Muğla Dalaman Havalimanı’nda da 736 uçak trafiği gerçekleşirken 115 bin 960 yolcuya hizmet verildi.”

 
  • #50

Financial Times yazdı: Türk havacılık sektörü Avrupalı rakiplerini geçiyor​

Financial Times, pandemi sonrasında Türkiye’nin havacılık sektörünün hızla büyümesi ve Avrupalı rakiplerini geride bırakmasına yönelik bir haber yazdı. Yazıda Türk havayolu şirketlerinin pandemi öncesi yıla kıyasla yüzde 10 daha fazla yolcu taşıdığı vurgulandı.​

Dünyaca ünlü Financial Times’ın haberine göre Türkiye’nin en büyük iki havayolu şirketi yani Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları geçen yıl, pandemiden önceki yıl olan 2019’a göre yüzde 10 artışla 115 milyon yolcu taşıdı. Aynı şekilde havalimanı yolcu sayılarında da Türk havalimanlarının başarısının yüksek olduğuna dikkat çekildi.

OAG veri firmasına göre geçen yıl İstanbul Havalimanı, uçuş sayıları açısından bölgenin en yoğun havalimanı olurken, Türk Hava Yolları da Ryanair ve easyJet’in ardından üçüncü en yoğun havayolu oldu.

Habere göre Türkiye’nin havacılık sektörünün rakiplerine göre hızlı bir şekilde genişlemesi, ülkenin Avrupa pazarında baskın bir oyuncu haline gelmesine de yol açtı. Büyüme ise; ülkedeki havayollarının ve havalimanlarının iyileştirilmiş altyapı ve filolara yatırım yapması ve salgının ardından kapasiteyi hızlı bir şekilde geri getirmesiyle ortaya çıktı.

Konuya yönelik konuşan Aviation Advocacy Danışmanı Andrew Charlton, “Türkiye, potansiyel olarak orta sınıfa dönüşebilecek ve tüm ülkeyi ileriye taşıyabilecek demografik yükselişe sahip gelişmekte olan bir ülke. Bu nedenle politika ayarları büyümeye yelken açacak” dedi.

Türk Hava Yolları, rota haritasını ve uçak filosunu genişletirken, sektör için önemli bir kapasite ölçüsü olan arz edilen Koltuk Kilometre (ASK) değerini geçen yıl 2019’a göre yaklaşık yüzde 25 artırdı. Pegasus da benzer şekilde pandemiye rağmen filosunu inşa ederek kapasitesini artırdı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’ne göre, sektör genelindeki ASK, pandemi sırasında birçok taşıyıcının işten çıkarılmasıyla aynı dönemde yüzde 5,6 küçüldü. Türk Hava Yolları, Aralık ayında 200’den fazla Airbus uçağı siparişi verdikten sonra daha da genişlemeyi planlıyor. Pegasus ise önümüzdeki beş yıl içinde orta mesafe uçuşlara yönelik 68 adet tek koridorlu Airbus jetinin teslim alınmasını bekliyor.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yakın zamanda ikinci bir pist açılırken, başkent Ankara ve turizm merkezi Antalya’da da genişletme çalışmaları sürüyor. Türkiye’nin hakim turizm sektörü aynı zamanda havacılık sektörü için de itici güç olmuştur. Geçen yıl rekor 54 milyar dolara ulaşan turizm gelirlerinin, zayıf para birimi sayesinde yabancı ziyaretçi sayısında güçlü bir artışla 2024’te 60 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

FactSet verilerine göre 2023 yılında Türk Hava Yolları’nın geliri neredeyse yüzde 14 artışla 21 milyar dolara yükseldi ve satış açısından ilk 10 küresel havayolu şirketi arasında yer aldı. Faiz vergisi amortismanı ve amortisman öncesi kazanç yüzde 11,7 artarak 5,5 milyar dolara yükseldi.

image

“AVRUPA’DA TABLO TAM TERSİ”​

Türk havacılığının yükselişine karşın Batı Avrupa’da ise tam tersi bir tablo söz konusu. Bölgenin büyük ulusal havayolu grupları IAG, Air France-KLM ve Lufthansa, işlerini salgının getirdiği aksaklığa karşı dikkatli bir şekilde yeniden inşa etmesine rağmen halen 2019’a göre daha kısıtlı tarifelerle uçuyor.

Bununla beraber önde gelen havalimanları da, gürültü ve kirliliğin yerel halk üzerindeki etkisi ve artan uçuşlardan kaynaklanan karbon emisyonlarının yükselmesi nedeniyle genişleme konusunda zorluk çekiyor. Londra’daki Heathrow Havalimanı, üçüncü bir pist inşa etmek için onlarca yıldır süren mücadelelerin ardından daha küçültülmüş bir büyüme planına odaklanırken, Hollanda hükümeti Amsterdam Schiphol’deki uçuş sayısını azaltmak için baskı yapıyor.

2019’da açılan 11 milyar dolarlık uluslararası transit merkezi yani İstanbul Havalimanı’nın, yaklaşık 200 futbol sahası büyüklüğünde devasa bir terminale sahip olduğu belirtilirken, İstanbul’dan yaklaşık 76 milyon yolcunun geçtiği ve bu rakamın Heathrow’un 79 milyon yolcu sayısının biraz altında olduğu ifade edildi.

“BU ENDİŞE VERİCİ”​

Avrupalı bir havayolu yöneticisi, “Daha sıkı düzenleme, insanları daha az düzenlemenin olduğu bölgelere çekebileceğiniz anlamına geliyor” derken ismini açıklamak istemeyen bir diğer yönetici ise “Bu endişe verici. AB’de kirliliğin maliyetinin daha ucuz olduğu 2019’da bunu pek umursamadık ama şimdi ‘aman tanrım’ diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Analistlere göre jeopolitik gerginliklere rağmen Avrupalı havayolları, Türk havayollarının ve aktarmalar yoluyla doğu ile batıyı birbirine bağlayan Körfez’deki havayollarının büyümesini artan bir endişeyle izliyor, izlemeye de devam edecek gibi görünüyor.

 
  • #51

İstanbul’daki havalimanlarından yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu uçtu​

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından ocak-mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde 27 milyon 104 bin 54 yolcu seyahat etti.​

22.04.2024 - İstanbul

AA muhabirinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün internet sitesinden derlediği bilgilere göre, Kovid-19 salgını sürecinde dünya genelinde ve Türkiye’de büyük ölçüde azalan hava trafiği ve yolcu yoğunluğunda 2023’te görülen yükseliş bu yılın ilk çeyreğinde de sürdü.
görüntü


İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında bu dönemde ağırlanan yolcu sayılarının 2023’ün aynı dönemine göre arttığı belirlendi.
Yolcu sayısındaki artışlar, hava yolu şirketlerinin bilançolarını da olumlu etkiledi. Turizm sezonunun gelişiyle birlikte gelecek aylarda da artışın devam etmesi bekleniyor.

İstanbul Havalimanı, bu yılın ilk 3 ayında toplam 17 milyon 671 bin 971 yolculuyu misafir etti. Bu havalimanında, ocak-mart döneminde 3 milyon 558 bin 813 yolcu iç hatlar, 14 milyon 113 bin 158 yolcu da dış hatlardan seyahat etti.

Geçen yılın aynı döneminde İstanbul Havalimanı’nda 16 milyon 237 bin 909 kişi seyahat etmişti.

İstanbul Havalimanı’nın geçen yıla kıyasla yolcu sayısını 1 milyon 434 bin 62 ve yüzde 9 artırdığı hesaplandı.

Sabiha Gökçen’deki artış yüzde 22 oldu​

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, ocak-mart döneminde iç hatlarda 4 milyon 294 bin 968, dış hatlarda 5 milyon 137 bin 115 olmak üzere toplam 9 milyon 432 bin 83 yolcu uçtu.

Geçen yılın ilk çeyreğinde toplam 7 milyon 728 bin 44 yolcunun geliş ve gidiş yaptığı havalimanında, yolcu sayısı bu dönemde 1 milyon 704 bin 39 kişi (yüzde 22) arttı.

İstanbul’un iki havalimanında, bu yılın ilk çeyreğinde toplam 27 milyon 104 bin 54 yolcu misafir edildi. Geçen yılın aynı döneminde ise toplam yolcu sayısı 23 milyon 965 bin 953 olarak hesaplanmıştı.

İstanbul’daki havalimanları, geçen yıla kıyasla yolcu sayısını 3 milyon 138 bin 101 ve yüzde 13 arttırdı.

Seferler artmaya devam ediyor​

İstanbul’daki havalimanlarında bu yılın ilk çeyreğinde oluşan yolcu sayılarına paralel icra edilen seferler de arttı. İstanbul Havalimanı’nda, ocak-mart döneminde 26 bin 435’i iç, 93 bin 713’ü dış hatlar olmak üzere toplam 120 bin 148 sefer düzenlendi.

Geçen yılın ilk 3 ayında bu havalimanından toplam 113 bin 840 sefer yapılmıştı. Söz konusu dönemde sefer sayısı 6 bin 308 (yüzde 6) artış gösterdi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçuşlar yüzde 12 arttı​

Bu yılın ilk çeyreğinde, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 25 bin 611’i iç, 31 bin 119’u dış toplam ise 56 bin 730 uçuş gerçekleşti.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 2023’nin aynı döneminde toplamda 50 bin 654 uçuş yapılırken sefer sayısı yüzde 12 (6 bin 76) arttı.

Atatürk Havalimanı’nda ise bu yılın ilk çeyreğinde iç ve dış hatlarda toplam 6 bin 195 uçuş düzenlendi.

Geçen yıl aynı dönemde ise bu havalimanından 5 bin 977 sefer icra edilmişti.

İstanbul havalimanlarından bu yılın ilk çeyreğinde toplam 183 bin 73 sefer düzenledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
 
  • #52

TAV Havalimanları ilk çeyrekte 17,1 milyon yolcuya hizmet verdi​

TAV Havalimanları 2024’ün ilk üç ayına ilişkin finansal ve operasyonel sonuçları açıkladı. TAV bu dönemde 321 milyon avro ciro ve 86 milyon avro FAVÖK elde etti.​

25.04.2024 - İstanbul

Şirketten yapılan açıklamaya göre, TAV Havalimanları yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 17,1 milyon yolcuya hizmet verdi. TAV’ın işlettiği havalimanlarında dış hat trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 arttı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, kış döneminde yolcu trafiklerinin uzayan turizm sezonu ve havalimanlarına uçan havayollarının yürütmekte olduğu filo genişletme stratejilerinden olumlu etkilendiğini belirtti.

Kaptan, “Böylece birinci çeyrekte, geçen seneye göre dış hat yolcumuz yüzde 27, toplam yolcumuz da yüzde 22 büyüdü. Gerek İzmir, gerekse Ankara havalimanlarımız iç hattan dış hata transfer stratejisine odaklanan AJet, Pegasus ve SunExpress’in filo büyümesinden olumlu etkileniyor.” ifadelerini kullandı.

Faaliyetlerindeki başarının tamamını finansal sonuçlarına da yansıtmayı başardıklarını belirterek, “Ciromuz yüzde 28 artarak 321 milyon avroya ve FAVÖK de yüzde 97 artarak 86 milyon avroya ulaştı. Düşük sezonda olmamıza rağmen net kar da pozitife döndü ve 9 milyon avro oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

“Havalimanı ve hizmet şirketlerimize yatırım yapıyoruz”​

İyi bir başlangıç yaptıkları 2024’ün yüksek sezonu olan yaz aylarında da canlı bir trafik beklemeye devam ettiklerinin altını çizen Kaptan, şu açıklamalarda bulundu:

“Erken rezervasyonlar da bize bu yönde olumlu sinyaller veriyor. Tarihi ölçekteki büyük yatırım programımız planladığımız takvime uygun bir şekilde ilerliyor. Bu program doğrultusunda Antalya, Almatı ve Ankara Esenboğa havalimanlarımızla birlikte diğer havalimanı ve hizmet şirketlerimize yatırım yapıyoruz. Almatı yatırımımız yüzde 94 oranında tamamlandı ve Haziran 2024’te yeni dış hat terminalinin açılışını yapmaya hazırlanıyoruz. Yeni terminalin Almatı yolcusu için hizmet kalitesi ve seyahat tecrübesinde iyileşme yaratmasını bekliyoruz. Yüzde 77 oranında tamamlanan Antalya yatırımımızı 2025’in ilk çeyreğinde ve yüzde 42 oranında tamamlanan Ankara yatırımımızı da 2025’in son çeyreğinde bitirmiş olmayı planlıyoruz. Bu yatırımlarımıza ek olarak, Medine Havalimanı’nın kapasitesini yıllık 8 milyon yolcudan 18 milyon yolcuya çıkaracak ve iki etap halinde yapılacak olan ek yatırımlara da katılma kararı aldık.”

Kaptan, büyük yatırım programları sonucunda 2020 yılında 8 sene olan ortalama işletme sürelerini 2024’te 29 yıla çıkardıklarına dikkati çekti.

“2024’te 430-490 milyon avro arasında FAVÖK bekliyoruz”​

Satın alma bedelleri ve kira peşinatlarını dahil ettiklerinde 2025’e kadar toplam yaklaşık 2,5 milyar avro yatırım büyüklüğüne ulaşmış olacaklarını vurgulayan Kaptan, şunları kaydetti:

“Bu büyüklük sektörümüzün geleceğine olan güvenimizin en önemli göstergesidir. Programımızda mesafe kaydettikçe yatırımlarımızın meyvelerini de almaya başlıyoruz. Bu kapsamda, 2024 yılı için 430 milyon ile 490 milyon avro arasında FAVÖK beklemeye devam ediyoruz. İlerleyen senelerde yatırımlarımızdan daha da artan geri dönüşler bekliyoruz ve kendimize orta vadede 2018 yılında yakaladığımız tarihi en yüksek FAVÖK seviyesi olan 573 milyon avroyu geçme hedefi koyuyoruz. Bu hedef artık kısa zamanda ulaşılabilir bir mesafede duruyor. Çalışanlarımızın büyük gayretleri ve hissedarlarımızla iş ortaklarımızın destekleri sayesinde TAV Havalimanlarını bir dünya markası haline getirmeyi başardık. Orta vadeli hedefimiz olan tüm zamanların en yüksek FAVÖK rakamına ulaşmak hedefimizi de yakın zamanda birlikte gerçekleştireceğimize olan inancım tam.”

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #53

Türk Hava Yolları tarihe geçti! Tüm zamanların rekoru kırıldı​

Türk Hava Yolları (THY), 2023 yılında taşıdığı 83,4 milyon yolcuyla tüm zamanların rekorunu kırdı.​

GİRİŞ 26.04.2024 02:47
GÜNCELLEME 26.04.2024 02:47

Ekli dosyayı görüntüle 33695

Dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden Türkiye’nin gururu Türk Hava Yolları tarihi bir rekora imza attı.

THY’DEN TARİHE GEÇEN REKOR

2023 yılı yolcu verilerini paylaşan THY, söz konusu yılda yolcu sayısını yüzde 16,1 artırarak 83,4 milyon yolcuya ulaştı.

‘ÜLKEMİZİ DÜNYADA GURURLANDIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

İç hatlarda yüzde 19,1, dış hatlarda ise yüzde 14,4 artış meydana geldi.
Ekli dosyayı görüntüle 33696

’2033 Butikten Zirveye’ misyonuyla yurt içi ve yurt dışı yatırımlara devam ettiklerini ifade eden THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Tüm zamanların en yüksek yolcu sayısına ulaşarak hedeflerimize adım adım yaklaştığımızdan bir kez daha emin olduk. Bugün, dünyada en çok ülkeye uçan havayolu olarak global uluslararası trafikte azalan talebe rağmen, yolcu sayımızda büyük bir artış kaydettik. Bu büyük başarıyı elde eden tüm çalışma arkadaşlarıma ve Türk Hava Yolları ailesine bir kez daha teşekkür ediyorum. Birlikte ülkemizi dünyada gururlandırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber7
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana
  • #54

:studio_microphone:Havacılıkta öncü ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz!

4 saatlik bir uçuşla 67 ülkeye gidebiliyoruz!

Hava yolunda yaptığımız yatırımlar en üst seviyede…

Hava yolu ulaştırma anlaşmamız bulunan 174 ülke var.

Hâlihazırda bulunan 57 havalimanımızda geçtiğimiz sene iç ve dış hatlarda 214 milyon insan yolculuk yaptı.

Gökyüzü koridorlarının hâkimiyiz!
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana
  • #55

Tavan bilet fiyatı 3250 TL’ye yükseldi!​

İç hatlar ekonomi sınıfı uçak biletlerinde tavan fiyat artırıldı. Yurt içi uçuşlarda tavan fiyat yüzde 30’luk artışla 3 bin 250 TL’ye yükseltildi.

Türkiye’de iç hatlarda tek yön ekonomi sınıfı tavan ücretine yüzde 30’luk bir zam geldi.

Yeni uygulama ile uçağın yüzde 85’lik bölümü için tavan fiyat 1650 TL’den 2 bin TL’ye, geri kalan yüzde 15’lik bölümü için 2 bin 500 TL’den 3 bin 250 TL’ye yükseltildi.

Kararın ardından iç hatlarda bilet satan firmalar gerekli düzenlemeleri yaparak zammı fiyatlarına yansıttı.

SON ZAM 8 AY ÖNCE GELMİŞTİ

Geçen yıl alınan karar ile uçağın koltuk kapasitesinin yüzde 85’ine kadar olan bölümü için bilet fiyatı en fazla 1650 TL, geri kalan yüzde 15 oranındaki bölüm içinse 2 bin 500 TL’ye yükseltilmişti.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ilk olarak 2013 yılında iç hatlarda tek yönde tavan fiyat uygulaması getirilmişti. İç hat business sınıfında ve dış hat bilet fiyatlarında ise tavan ücret uygulaması bulunmuyor.

Kaynak: Airport Haber
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #56

Türkiye’deki pilot sayısında artış​

Türkiye’de geçen yılın sonu itibarıyla istihdam edilen pilot sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak 14 bin 884 oldu.​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) 2023 Faaliyet Raporu’ndan derlenilen bilgiye göre, havacılık sektörü 2003 yılından itibaren çıkarılan yasal düzenlemelerle hızla büyüdü.

Sektör, hava yolu şirketlerinin artmasına paralel olarak altyapı ve filo yatırımları, bağlantı sayısı ve uçak bilet fiyatlarındaki düzenlemelerle büyümesini son dönemde de sürdürdü.

Türkiye’de 2003’te sektörde yaklaşık 65 bin çalışan istihdam edilirken bu sayı 2022’de 262 bin 925’e ulaştı. 2022 yılı sektör cirosu, 2003’ten itibaren Türk lirası bazında 218 kat, dolar bazında ise kurdaki artışa rağmen 16 kat artış gösterdi. Sektörün 2022 yılı cirosu 668,06 milyar liraya ulaştı.

Sivil havacılık işletmeleri bünyesinde geçen yılın sonu itibarıyla 668 uçak bulunuyor. Ayrıca, 207 hava taksi, 524 genel havacılık araçları, 431 balon ve 26 çok hafif hava aracı olmak üzere 1856 araç faaliyet gösteriyor.

YABANCI PİLOT SAYISI 518

Türkiye’de istihdam edilen pilot sayısı geçen yılın sonu itibarıyla 14 bin 884’e yükseldi. Söz konusu rakam, 2022’de 14 bin 55 olarak kayıtlara geçmişti. Böylece pilot sayısında, bir yılda yüzde 6 artış gerçekleşti.

Uçak ve helikopterlerde çalışan pilotların yüzde 4,2’sini yabancılar oluşturuyor. Türk sivil havacılığında 518 yabancı pilot hizmet veriyor.

Geçen yılın sonunda 2 bin 45 hava trafik kontrolörü, 463 dispeçer, 4 bin 684 teknisyen, 620 hava trafik emniyeti elektronik personeli ve 609 havacılık bilgi yönetimi uzmanı olmak üzere diğer lisanslı teknik personelin toplamı 8 bin 421’i buldu.

Kaynak: NTV
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #57

Bakan Uraloğlu: 4 Haziran’da Trabzon ve Suudi Arabistan arasında direkt uçuşları başlatıyoruz​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “4 Haziran’da Trabzon ve Suudi Arabistan arasında direkt uçuşları başlatıyoruz. Yaz dönemi boyunca gerçekleşecek uçuşlarda Trabzon’dan direkt uçuşla Cidde ve Riyad’a seyahat mümkün olabilecektir.” dedi.​

02.05.2024 - Trabzon

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana
  • #58

Corendon’un Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndaki İlk Base Uçuşu Su Takıyla Karşılandı​

Gazipaşa-Alanya Havalimanı, Corendon’un bugün Brüksel’den gerçekleştirdiği ilk base uçuşunu su takıyla karşıladı. Boeing 737-800 tip uçakla gerçekleştirilen XC7655 sefer sayılı uçuşla 189 yolcu Alanya’ya geldi. Yolcular terminalde çiçeklerle karşılandı. Corendon, sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan yedi ülkeden 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirecek. TAV Havalimanları tarafından işletilen Gazipaşa-Alanya Havalimanı, Corendon’un sezon boyunca gerçekleştireceği uçuşlara ev sahipliği yapacak.

TAV Gazipaşa Genel Müdürü Oğuzhan Karatürk, havalimanının geçen seneye göre yolcu sayısını artırarak bu yıla başarılı bir başlangıç yaptığını belirtti. Karatürk, Alanya’nın daha fazla destinasyona bağlanması için paydaşlarla işbirliği içinde çalışacaklarını ve dünyanın dört bir yanından misafirleri ağırlamaktan sabırsızlandıklarını ifade etti. Gazipaşa-Alanya Havalimanı, sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran da dahil olmak üzere yedi farklı ülkeden toplam 17 destinasyona 1.278 uçuş gerçekleştirecek.

Havalimanı, 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre dış hatlarda %88 artışla 36,729 yolcuya hizmet verdi. Toplam yolcu sayısı ise yine geçen senenin aynı dönemine göre %29’luk bir artışla 135,651 oldu.

Kaynak: Airline Haber
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #59

Türkiye ile Cezayir arasında frekans artışı anlaşması​

Türkiye ve Cezayir Arasında Hava Ulaşımı İçin Yeni Anlaşma İmzalandı

Türkiye ve Cezayir arasında hava ulaşımını artırmaya yönelik yeni bir mutabakat zaptı imzalandı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden (SHGM) yapılan açıklamaya göre, 7 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen müzakereler sonucunda iki ülke arasındaki haftalık 35 frekans olan sefer sayısı, 80 frekansa çıkarılan bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Bu anlaşma ile birlikte, iki ülke arasında uçuş gerçekleştirilebilecek noktalara ilişkin kısıtlamalar da kaldırıldı.

Mutabakat Zaptı, Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kemal Yüksek ve Cezayir Sivil Havacılık Otoritesi Genel Müdürü Hakim Ganoun tarafından imzalandı.

Anlaşmanın, Türkiye ve Cezayir arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmesi ve havayolu işletmeleri için olumlu bir gelişme olması bekleniyor.

Kaynak: Airport Haber
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #60

HAVAYOLUNDA REKOR​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, nisan ayında Türkiye genelinde hizmet veren havalimanlarında toplamda 17 milyon 973 bin 101 yolcu taşındığını belirterek, “2024 yılının nisan ayında 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında toplam yolcu trafiğinde yüzde 53,7 oranında artış yaşanmıştır. Bu yılın ilk dört ayında ise toplam 653 bin 472 uçak trafiğine ulaşılırken toplam yolcu sayısı 61 milyon 879 bin 94’ı buldu” dedi. Bakan Uraloğlu, 2024 yılının ilk 4 ayında havalimanlarında taşınan yük ve kargo miktarının ise iç hatlarda 256 bin 240 ton, dış hatlarda 1 milyon 117 bin 156 ton olmak üzere toplamda 1 milyon 373 bin 395 tona ulaştığını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün 2024 Nisan ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Nisan ayında havalimanlarında iniş-kalkış yapan uçak sayısının, iç hatlarda 74 bin 591’e, dış hatlarda ise 63 bin 727’ye ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, toplam uçak trafiğinin üst geçişler ile birlikte 178 bin 614’e ulaştığını açıkladı. Uraloğlu, Nisan ayında hizmet verilen uçak trafiğinin 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında toplam uçak trafiğinde yüzde 28,0 artış meydana geldiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, Nisan ayında Türkiye genelindeki havalimanlarında iç hat yolcu trafiğinin 8 milyon 244 bin 590’a dış hat yolcu trafiğinin 9 milyon 715 bin 111’e ulaştığını belirterek, “Bu ayda direkt transit yolcular ile birlikte toplam 17 milyon 973 bin 101 yolcu trafiğine hizmet verildi. 2024 yılının Nisan ayında hizmet verilen yolcu trafiği 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 52,9; dış hat yolcu trafiğinde yüzde 55,1 olmak üzere direkt transit dâhil toplam yolcu trafiği yüzde 53,7 artış ile rekor tazeledi. Havalimanları yük trafiği ise nisan ayında iç hatlarda 72 bin 269 ton, dış hatlarda 300 bin 161 ton, toplamda 372 bin 430 tona ulaştı.” açıklamasında bulundu.

Dört Ayda Yolcu Sayısı 62 Milyona Yaklaştı

2024 yılının ilk 4 ayında havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak sayısının, iç hatlarda 270 bin 495, dış hatlarda 221 bin 040’e ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, üst geçişler ile birlikte toplam 653 bin 472 uçak trafiğine ulaşıldığını ifade etti. 2024 yılı ilk dört aylık süreçte hizmet verilen uçak trafiğinin 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiğinde yüzde 6,4; dış hat uçak trafiğinde ise yüzde 17,2 artış gösterdiğini belirten Uraloğlu, üst geçişler dâhil toplam uçak trafiğinin yüzde 13,4 artış gösterdiğini bildirdi. Bakan Uraloğlu, bu süreçte Türkiye geneli havalimanlarında iç hatlarda 28 milyon 950 bin 375 yolcuya, dış hatlarda ise 32 milyon 868 bin 310 olmak üzere bu dönemde direkt transit yolcular ile birlikte toplam 61 milyon 879 bin 94 yolcuya hizmet verildiğinin altını çizdi. 2024 yılı Nisan sonunda hizmet verilen yolcu trafiğinin ise geçen yılın aynı dönemine göre iç hatlarda yüzde 23.1 dış hatlarda yüzde 24,4 olmak üzere direkt transit yolcu trafiği dahil olmak üzere yolcu trafiğinde yüzde 23,6 artış olduğunu kaydetti. Uraloğlu söz konusu dönemde havalimanlarında taşınan yük ve kargo miktarının ise iç hatlarda 256 bin 240 ton, dış hatlarda 1 milyon 117 bin 156 ton olmak üzere toplamda 1 milyon 373 bin 395 tona ulaştığını bildirdi.

İstanbul Havalimanı’nda Yolcu Sayısı Yüzde 48 Arttı

Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda Nisan ayında uçak trafiğinin iç hatlarda 10 bin 180’e, dış hatlarda 32 bin 700 olmak üzere toplamda 42 bin 880’e ulaştığını belirterek, bu havalimanında iç hatlarda 1 milyon 499 bin 4, dış hatlarda 5 milyon 92 bin 523 olmak üzere toplamda 6 milyon 591 bin 527 yolcuya hizmet verildiğini açıkladı. Uraloğlu, “Nisan ayında iniş-kalkış yapan uçak trafiği 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiğinde yüzde 29, dış hat uçak trafiğinde yüzde 36 olmak üzere toplam uçak trafiğinde yüzde 34 artış meydana geldi. Nisan ayında hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiği yüzde 38 dış hat yolcu trafiği yüzde 51 olmak üzere toplam yolcu trafiği yüzde 48 artış gösterdi.” diye konuştu.

İstanbul Havalimanı 4 Ayda 24.2 Milyon Yolcu Taşıdı

Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda dört aylık sürede; iç hatlarda 36 bin 615, dış hatlarda 126 bin 413 olmak üzere toplamda 163 bin 028 uçak trafiğine ulaşıldığını bildirdi. Dört aylık süreçte İstanbul Havalimanı’nı iç hatlarda 5 milyon 57 bin 817, dış hatlarda 19 milyon 205 bin 681 yolcu olmak üzere toplamda 24 milyon 263 bin 498 yolcunun kullandığını belirten Uraloğlu, “2024 yılı Nisan sonunda hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiği yüzde 2; dış hat uçak trafiği yüzde 15 olmak üzere toplam uçak trafiği yüzde 12 artış gösterdi.” dedi. 2024 yılı Nisan sonunda hizmet verilen yolcu trafiğinin ise 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 14; dış hat yolcu trafiği yüzde 18 olmak üzere toplam yolcu trafiğinde yüzde 17 artış gerçekleştiğini kaydetti.

Sabiha Gökçen’de yüzde 59’luk rekor artış

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda nisan ayında 9 bin 571’i iç hatlarda, 10 bin 244’ü dış hatlarda olmak üzere toplam uçak trafiğinin 19 bin 815’e ulaştığını açıklayan Bakan Uraloğlu, “Sabiha Gökçen Havalimanımızda yolcu trafiği; iç hatlarda 1 milyon 655 bin 799, dış hatlarda 1 milyon 680 bin 387 olmak üzere toplamda 3 milyon 336 bin 186 oldu. Nisan ayı uçak trafiği 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında toplam uçak trafiğinde yüzde 30 artış meydana geldi. Nisan ayında hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiği yüzde 55; dış hat yolcu trafiği yüzde 63 olmak üzere toplam yolcu trafiği yüzde 59 artış gösterdi.” şeklinde konuştu. Uraloğlu, ayrıca genel havacılık faaliyetlerinin devam ettiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda nisan ayında 1.877 uçak trafiği gerçekleştiğinin altını çizdi.

Sabiha Gökçen, Dört Ayda 76 Bin 545 Uçak Trafiğine Ulaştı

Bakan Uraloğlu, “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise dört aylık sürede; iç hatlarda 35 bin 182, dış hatlarda 41 bin 363 olmak üzere toplamda 76 bin 545 uçak trafiği; iç hatlarda 5 milyon 950 bin 767, dış hatlarda 6 milyon 817 bin 502 olmak üzere toplamda 12 milyon 768 bin 269 yolcu trafiğine hizmet verildi. 2024 yılı Nisan sonunda hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiği yüzde 11; dış hat uçak trafiği yüzde 20 olmak üzere toplam uçak trafiği yüzde 16 artış gösterdi.” ifadelerini kullandı. 2024 yılı Nisan sonunda hizmet verilen yolcu trafiğinin ise 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 30; dış hat yolcu trafiğinde ise yüzde 30 olmak üzere toplam yolcu trafiğinde yüzde 30 artış olduğunu bildirdi. Uraloğlu, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bu dönemde 8 bin 72 uçak trafiği olduğunun da altını çizdi.

08 MAYIS 2024

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular