Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Türk Havacılığından Haberler | Sayfa 5 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Türk Havacılığından Haberler

  • #81

Türkiye, Avrupa’da hava sahası en yoğun 3. ülke oldu​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ülkemiz hava trafik sayılarının her geçen gün artarak, Avrupa çapında zirveye çıkacağımıza olan inancımız tamdır.” ifadesini kullandı.​

18.06.2024 - Ankara

Türkiye, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) Performans İnceleme Biriminin 15 Haziran’daki ölçümlerine göre, teşkilata üye 41 ülke arasında, seyrüsefer hizmeti verdiği 5 bin 573 uçuşla hava sahası en yoğun 3. ülke oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tüm ulaşım modlarına olduğu gibi hava yollarına da yaptıkları yatırımlarla Türkiye’nin dünyada ve Avrupa’da söz sahibi ülke konumuna geldiğini ifade etti.

Yatırımlar sonucunda Türkiye’nin havacılık alanında önemli bir aktarma merkezi olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Yaz döneminin başlamasıyla havalimanlarımızdaki hava trafiğinde önemli derecede yoğunluklar yaşanıyor. Türkiye’deki hava yolu trafiği her geçen gün artıyor. 15 Haziran’da ülkemizdeki havalimanlarına iniş kalkış yapan uçak sayısı 4 bin 227’e ulaşarak 2023’ün aynı gününde kayıtlara geçen 3 bin 587 rakamına oranla yüzde 17,8 arttı. Ülkemiz hava trafik sayılarının her geçen gün artarak, Avrupa çapında zirveye çıkacağımıza olan inancımız tamdır.”

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Rafet ve Ali_Adana
  • #82

DRONLARA ÖZEL HAVA OTOBANLARI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, otonom dron koridoru için çalışmaları başlattıklarını açıkladı. Oluşturulacak güzergahın Avrupa’nın sayılı otonom dron koridoru olacağını belirten Uraloğlu, “Birçok ülke havayollarına sonradan katılan amatör İHA ve dronlar konusunda yeni düzenlemeler hazırlamaya başladı. Biz ise yerli ve milli teknolojilerle Avrupa’nın sayılı otonom dron koridorunu hayata geçirerek İHA ve dronların uygunsuz uçuşlarının önüne geçmekle kalmayacağız, takip ve trafik yönetim sistemini de getireceğiz. Bu sayede hava araçlarının belirlenen güzergahların dışına çıkmasını engelleyeceğiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün İnsansız Hava Aracı (İHA) ve dronlara özel bir hava koridoru oluşturmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıtlı toplam 1 Milyon 521 bin 615 lisanslı İHA pilotu ve 65 bin 859 insansız hava aracı için, bakanlık olarak temel hedeflerinin ulaşımın her modunda güvenli ulaşımı sağlamak olduğunu belirterek, “Karada araçlar, havada uçaklar ve denizde gemiler için nasıl belirli güzergahlar ve yollar oluşturuyorsak, dünyada ve ülkemizde son zamanlarda kullanımı oldukça artan İHA ve dronlar için de şehir içi ve şehirler arası uçuşlarda belirlenecek koordinatlar çerçevesinde gidip gelmesini sağlayacak hava koridorları ve güzergahlar oluşturacağız. Bu sayede uygunsuz uçuşların önüne geçerek dronlar için güvenli hava sahasını oluşturacağız.” açıklamasında bulundu.

“Özel Yaşamın Gizliliğini Korumayı Planlıyoruz”

Birçok ülkenin, insansız hava araçları konusunda yeni düzenlemeler hazırlamaya başladığına da değinen Uraloğlu, “Sivil Havacılıkta önemli bir alan yaratan insansız hava araçlarına ve dronlar dair farklı kullanım türleri görüyoruz. Askeri, güvenlik, istihbarat, tarım, kargo, gümrük işlemleri, orman yangınlarıyla mücadele, sivil ve ticari uçuşlara kadara farklı amaçlarda kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Biz ise yerli ve milli teknolojilerle getireceğimiz yeni sistem ile uygunsuz uçuşların önüne geçip, hassas bölgelerde hem güvenlik zafiyeti oluşmamasını hem de özel yaşamın gizliliğini korumayı da planlıyoruz. Sadece bununla sınırlı değil elbette, bununla birlikte getireceğimiz sistem ile erişilebilir, verimli ve çevre dostu dijital bir uygulama ile operatörler mobil uygulamalar üzerinden uçuş izni alma ve hava sahası bilgilerini görme gibi imkanlara ulaşabilecek.” dedi.

‘Tamir İstasyonları Kurulacak’

Bir kontrol mekanizması ihtiyacının tüm ulaşım modlarında olduğu gibi İHA ve dronlar için de gerekliliğine değinen Bakan Uraloğlu, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz yeni sivil havacılık modelleri üzerinde çalışmalar yapıyor. İHA ve dronlar için takip ve trafik yönetim sistemimiz İHA’ların mevcut hava sahasına entegrasyonunu sağlayacak. Dronlar sistem bilgileri, konum, irtifa, hız, pilot bilgileri canlı olarak havacılık kontrol merkezine iletilecek ve kayıt altına alınacak. Bu sayede trafik yönetimi ve uçuş izinleri tek bir merkezden hızlı, kolay, emniyetli bir şekilde gerçekleşecek.” dedi. Bakan Uraloğlu, ayrıca belirlenen güzergahlarda dronlar arıza, pil bitmesi ya da olumsuz bir durumla karşı karşıya kalmasına karşı da güzergah üzerinde tamir istasyonları kurmayı planladıklarının altını çizdi.

19 HAZİRAN 2024

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
  • #83

Adıyaman’da Mayıs ayında 31 bin 145 kişi uçak yolculuğunu tercih etti​

22 Haziran 2024 Cumartesi 14:27

görüntü


Mayıs ayında Adıyaman Havalimanı’ndan 31 bin 145 kişi uçakla yolculuk yaptı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Adıyaman Havalimanı’nın 2024 yılı Mayıs ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Adıyaman Havalimanı’nda Nisan ayında iç hat yolcu trafiği 30 bin 790, dış hatlarda 355 yolcu olmak üzere toplam 31 bin 145 yolcuya hizmet verildi. Mayıs ayında, Adıyaman Havalimanı’na iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda 272, dış hatlarda 2 olmak üzere 274’e ulaştı.

Yük (kargo, posta, bagaj) trafiği ise Ocak ayında toplam 209 ton oldu.

Kaynak: İHA
 
  • #84

HAVA YOLUNDA REKORLARIN BAYRAMI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurban Bayramı tatilini kapsayan 14-23 Haziran tarihleri arasında Türkiye geneli havalimanlarında 7 milyon 916 bin 726 yolcuya hizmet verildiğini bildirirken, tatil süresi boyunca havalimanlarından 52 bin 819 uçuş gerçekleştiğini kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurban Bayramı tatilinde gerçekleşen havayolu kullanım istatistiklerini açıkladı. Bayram tatilinde Türkiye genelindeki havalimanlarında yoğun bir havayolu trafiği gerçekleştiğine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, “14-23 Haziran tarihlerinde Türkiye genelindeki havalimanlarında gerçekleştirilen 52 bin 819 uçuşta 7 milyon 916 bin 726 yolcuya hizmet verildi.” diye konuştu.

İstanbul Havalimanı’nda 2 Milyon 434 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

Turizm merkezlerindeki havalimanlarında 14-23 Haziran tarihlerinde gerçekleşen uçak ve yolcu trafiğine dair de bilgiler veren Bakan Uraloğlu, turizm bölgelerindeki havalimanlarında bayram tatili süresince 2024 yılının yolcu rekorunun kırıldığını vurguladı. İstanbul Havalimanı’nda 14-23 Haziran tarihlerinde gerçekleşen 15 bin 541 uçak trafiği ile 2 milyon 434 bin 107 yolcuya hizmet verildiğini kaydeden Uraloğlu, söz konusu havalimanında 23 Haziran Pazar günü 261 bin 916 yolcu sayısı ile 2024’ün en yüksek rakamına ulaşıldığını bildirdi.

22 Haziran Cumartesi Günü Antalya Havalimanı’nda 199 Bin 751 Yolcuya Hizmet Verilerek 2024 Yılının Yolcu Rekoru Kırıldı

Bakan Uraloğlu, bayram tatilinin 9 güne çıkması ile birlikte havalimanlarında yoğunluklar yaşandığını söylerken sözlerini şöyle sürdürdü:

“Esenboğa Havalimanı’nda 2 bin 858 uçak trafiği gerçekleşti ve 408 bin 920 yolcuya hizmet verildi. 14 Haziran Cuma günü 46 bin 69 yolcu sayısıyla 2024 yılının en yüksek rakamına ulaşıldı. İzmir Adnan Menderes Havalimanında ise 2 bin 429 uçak trafiği ile 386 bin 292 yolcuya hizmet verildi. Söz konusu havalimanımızda 21 Haziran Cuma günü 2024 yılının en yüksek yolcu sayısına ulaşılarak 43 bin 508 yolcuya hizmet verildi. 14-23 Haziran tarihleri arasında Antalya Havalimanımızda da 10 bin 198 uçak trafiği gerçekleşirken 1 milyon 756 bin 615 yolcuya hizmet verildi. Havalimanımızda 22 Haziran Cumartesi Günü 199 bin 751 yolcu sayısına ulaşılarak 2024’ün yolcu rekoru kırıldı.” dedi.

Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda da Rekor Kırıldı

Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda ise bin 453 uçak trafiği gerçekleştiğini dile getiren Uraloğlu, ilgili tarih aralığında 224 bin 972 yolcuya hizmet verildiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda 20 Haziran tarihinde 26 bin 762 yolcu ile 2024 yılının en yüksek rakamına ulaşıldığının da bilgisini verdi. Uraloğlu, Muğla Dalaman Havalimanı’nda da bayram tatilinde bin 705 uçak trafiği gerçekleştiğini ve 285 bin 43 yolcuya hizmet verildiğini ifade ederken, bu havalimanında da 17 Haziran tarihinde 31 bin 728 yolcu ile 2024 yılının en yüksek yolcu sayısına ulaşıldığını kaydetti.

25 HAZİRAN 2024

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
  • #86

Türkiye Avrupa’nın en verimli hava sahalarından biri oldu​

EUROCONTROL’un 26 Haziran tarihinde yayımladığı raporda 17-23 Haziran 2024 haftası Türkiye, Avrupa hava sahasının en verimli ülkeleri arasına adını yazdırdı.

Söz konusu başarıyı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Hüseyin Keskin açıkladı.

image


image


Kaynak: Airport Haber
 
  • #87

Türk Hava Yolları, 4 Boeing 777 kargo uçağı daha sipariş etti​

Boeing, Türk Hava Yolları’nın (THY) küresel hava kargo pazarındaki konumunu daha da güçlendirecek olan dört 777 kargo uçağı siparişini duyurdu.​

İstanbul - 02.07.2024​

Ekli dosyayı görüntüle 43581

Boeing’den yapılan açıklamaya göre, yeni sipariş ile birlikte THY, kargo kaldırma kapasitesine 408 metrik ton eklemiş olacak.
THY’nin bu ek 777 kargo uçağı alımı, e-ticaretin hızla büyümesi ve dünya genelinde verimli ve güvenilir taşımacılık ihtiyacı nedeniyle artan kargo hizmetleri talebini karşılamasına yardımcı olacak. Yeni kargo uçakları, THY’nin kargo operasyonlarını optimize etmesini, maliyetleri düşürmesini ve teslimatlarını dünya çapında tüm varış noktalarına zamanında ulaştırmasını sağlayacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Hava Yolları Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Türk, kargo filosunu genişletmeye yönelik bu yeni yatırımlarının, hava kargo hizmetleri için artan küresel talebi karşılama konusundaki kararlılıklarının göstergesi olduğunu belirtti.

Türk, “Boeing 777 kargo uçaklarının filomuza katılması operasyonel kabiliyetlerimizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimize sunduğumuz benzersiz hizmet ve verimlilikle lider konumumuzu korurken, dünya çapında hava kargo sektörünün zirvesine ulaşmaya yönelik stratejik vizyonumuzun da önemli bir adımı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Boeing Avrasya Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Paul Righi de Boeing 777 kargo uçaklarının şirketin filosuna dahil olmasıyla birlikte, THY’nin kargo operasyonlarının genişlemesini desteklemekten ve THY ile uzun yıllara dayanan ortaklıklarını sürdürmekten gurur duyduklarını ifade ederek, “777 kargo uçağının yük taşıma kapasitesi, menzil ve esneklik kabiliyetleri ile THY’nin operasyonel verimliliğini en üst düzeye çıkarırken olağanüstü düzeyde müşteri hizmetleri sunmasını sağlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #88

İGA İstanbul Havalimanı "doğrudan bağlantı"da Avrupa’nın zirvesinde​

İGA İstanbul Havalimanı, Airport Council International – Europe’un (ACI Europe) yayımladığı “2024 Havalimanı Endüstrisi Bağlantı Raporu”na göre, “doğrudan bağlantı” sağlayan havalimanları arasında Avrupa’da birinci sırada yer aldı.​

İstanbul - 02.07.2024​

Ekli dosyayı görüntüle 43583

Şirketten yapılan açıklamaya göre, raporda, Avrupa’daki doğrudan ve dolaylı toplam hava bağlantısının salgın öncesi seviyelerin yüzde 14 altında kaldığı belirtildi. Ayrıca, jeopolitik gerilimler ve havacılık sektöründeki yapısal değişikliklerin havalimanlarının performanslarına olan etkisi vurgulandı.
Rapora göre, performansını salgın öncesine göre yüzde 9 artıran İGA İstanbul Havalimanı, “doğrudan bağlantı” açısından Avrupa’nın zirvesinde yer alıyor.

İGA İstanbul Havalimanı, Orta Doğu’ya “en iyi”, Asya-Pasifik’te ise “en iyi ikinci” doğrudan bağlantıya sahip ve bu bağlantılarını geçen yıla kıyasla yüzde 23 artırdı.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #89

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Uçuş ağımız 131 ülkede 346 noktaya ulaştı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağımıza 286 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 346 noktaya ulaştırdık.” dedi.​

İstanbul - 03.07.2024​

Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI Europe), "34. Yıllık Kongresi ve Genel Kurulu"nda konuşan Uraloğlu, 169 ülkede 2 bin 110 havalimanını temsil eden Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin bu seferki genel kurulunu Avrupa ve Asya-Pasifik coğrafyalarının merkezinde yer alan İstanbul’da gerçekleştirmesinin çok yerinde bir adım olduğunu söyledi.

Türkiye’nin tarih boyunca coğrafi ve kültürel olarak kıtaların, medeniyetlerin ve kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer aldığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin, Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi görev yaptığını, Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasında bulunduğunu aktardı.

Türkiye’nin ayrıca Tarihi İpek Yolu’nun devamı olarak büyük öneme sahip olan Orta Koridor hattının kilit ve Avrupa’nın başlangıç noktası olarak çok etkili bir konumda olduğunun altını çizen Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Tüm bunların yanı sıra Türkiye tam 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde avantajlı ve muhteşem bir lokasyonda bulunmaktadır ve bugün hava yolu sayesinde sermaye hareketlerinin, bilgi birikiminin ve yetişmiş insan gücünün küresel dolaşım kabiliyetinin tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hız kazandığını beraberce görüyoruz. Aynı şekilde günümüz toplumları da zamanın geri döndürülmesi, depolanması ve durdurulması mümkün olmayan kıt ve çok değerli kaynak olduğunu biliyor. Tüm bu hız kavramanın hayatımızda yer etmesinde de hava yolu taşımacılık sektörünün gelişmesi yatıyor. Ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomik işbirliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesi için gerekli olan en hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım yolu da hava yolu taşımacılığıdır.”

Uraloğlu, geçen yıl gerçekleştirilen Routes World 2023 zirvesinin ve şu anki etkinlik gibi uluslararası havacılık sektörünü ilgilendiren etkinliklerde Türkiye’nin artık başı çeken ev sahiplerinden biri olmayı başardığını ve bunu da sürdüreceğini dile getirerek, “Bu başarıda elbette Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2002 yılından itibaren yürüttüğümüz hava ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle, dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri olmamızın payı yadsınamaz.” ifadelerini kullandı.

İlk olarak iç hat yolcu taşımacılığını rekabete açarak, havacılık sektörü açısından dönüşümü gerçekleştirdiklerini belirten Uraloğlu, 2002’den bu yana aktif havalimanı sayısını 26’dan 57’ye yükselttiklerini, “Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak” hedefiyle hareket ederek ülkeyi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden birine dönüştürdüklerini söyledi.

Uraloğlu, hava ulaştırma anlaşması bulunan ülke sayısının 81’den 174’e yükseldiğini dile getirerek, “Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağımıza 286 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 346 noktaya ulaştırdık.” dedi.

2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34,5 milyon olan yolcu sayısını 2023’te 214 milyonun üzerine çıkardıklarını kaydeden Uraloğlu, Türk hava sahasında geçen yıl gerçekleşen transit üst geçişler dahil uçuş sayısının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 15’lik artış göstererek 2 milyon 167 bine yükseldiğini ifade etti.

Geçen yıl Türkiye semalarından yaklaşık her 15 saniyede 1 uçak geçtiğine işaret eden Uraloğlu, bu yıl bu istatistiklerin çok daha üzerinde değerlere ulaşılacağını öngördüklerini belirtti.

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatının (Eurocontrol), 26 Haziran tarihli Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu’nu açıkladığını aktaran Uraloğlu, “17-23 Haziran tarihleri arasında ülkemiz günlük ortalama 3 bin 894 uçuş ile Avrupa’da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında İtalya’nın ardından 6. sırada yer aldı.” dedi.

“İstanbul Havalimanı’nda günlük ortalama 1520 uçuş oluyor”​

Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama 1520 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak yıllardır sahip olduğu birinciliği sürdürdüğünü kaydetti.

30 Haziran’da İstanbul Havalimanı’nın açıldığı günden bu yana tüm zamanların en yüksek yolcu sayısıyla yeni bir rekora imza atarak 268 bin 275 yolcuya hizmet verdiğini vurgulayan Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın en iyi 25 küresel havalimanı uçak kalkışları değerlendirmesinde de İstanbul Havalimanımız dünya genelinde 7. sırada yerini aldı. Antalya Havalimanımız ise günlük ortalama 992 uçuş ile aynı listede 8. sıraya yerleşti. 29 Haziran 2024 tarihinde de yaklaşık 210 bin yolcuyla Antalya Havalimanımız 2024’ün en yüksek yolcu sayısına ulaşmış oldu. Dün de Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi, Havalimanı Endüstrisi Bağlantı Raporu’nu yayımladı. Bu raporda da Türkiye’nin ve İstanbul Havalimanı’nın sektör açısından kayda değer başarılara imza attığını görebiliyoruz. Örneğin, Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği harici ülkeler sıralamasına bakıldığında Türkiye, Kovid-19 pandemi öncesi Haziran 2019 dönemine göre yüzde 24 bir artış elde etti ve üçüncü sırada yer aldı.

Ayrıca geçen yılın ayı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 4’lük bir büyümeyi de gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Toplam Hava Bağlantı Seviyesi rakamlarına göre de 34 bin 269 bağlantıyla listede ilk sırada yer aldı. İGA İstanbul Havalimanımız ise doğrudan bağlantı açısından Avrupa sıralamasında en üst sırada yer alıyor. HUB Merkezleri olan İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanlarımız, Orta Doğu’ya en iyi doğrudan bağlantı gerçekleştiren merkezler oldu. İstanbul Havalimanı 2019’dan bu yana merkez bağlantısını yüzde 87 artırarak 57 bin 60 bağlantıya ulaştırdı."

Türkiye’nin, gökyüzünde kurdukları köprülerle havacılık alanında Avrasya bölgesinde lider, dünyada ise küresel bir havacılık merkezi olduğunu dile getiren Uraloğlu, 2018’de hizmete açılan İstanbul Havalimanı ile İstanbul’un havacılık alanında dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

İstanbul Havalimanı’nın küresel bir aktarma merkezi olmanın ötesinde, doğrudan destinasyon olma ve özellikle düşük maliyetli olmasıyla da hava yolu şirketlerini cezbettiğini anlatan Uraloğlu, “Buradaki slotların serbestliği ve bolluğu havalimanımıza başta göklerdeki bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları olmak üzere birçok hava yolu şirketinin gelmesine imkan sağlıyor.” diye konuştu.

İstanbul Havalimanı’nın küresel planda iddialı hava yolu şirketlerine faaliyet merkezi olarak hizmet edecek çok önemli bir üs olabilme potansiyelinde olduğunun altını çizen Uraloğlu, “Türk Hava Yolları’nın 1933’te 5 uçakla başlayan serüveni de bugün, dünyanın en fazla ülkesine uçan hava yolu olarak devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, “Türk Hava Yolları’nın bugün dünya sivil havacılık sektöründe dünya devleriyle yarışır bir konuma gelmesindeki sıra dışı başarının altında ise atılımlar ve yeni operasyon merkezi İstanbul Havalimanı’ndaki geniş imkanları ve kusursuz organizasyon yapısı yatmaktadır.” dedi.

Financial Times’ın yakın bir zamanda, Türk Hava Yolları’nın Ryanair ve Eeasy Jet’in ardından 3. en yoğun hava yolu olduğuna dair bir yazı yayımladığını belirten Uraloğlu, THY’nin 24 kargo uçağı ve 416 yolcu uçağıyla 364 noktada sunduğu hava kargo hizmetleriyle, geçen yıl taşıdığı ücretli kargo miktarını da yüzde 16 artırdığını dile getirdi.

“Turkish Cargo, IATA verilerine göre, dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı oldu”​

Uraloğlu, “Turkish Cargo da Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre, 2023’te dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı oldu. Ayrıca, THY 2023 yılında Apex ve Skytrax gibi kuruluşlardan önemli ödüller almayı başardı.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin dört bir köşesinde de hava yolu ağının gücüne güç katacak yatırımları sürdürdüklerini kaydeden Uraloğlu, “Çok yakında açılışını gerçekleştireceğimiz Adana ve Mersin illerimize hizmet edecek Çukurova Uluslararası Havalimanı ile birlikte Yozgat Havalimanı ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanı projelerimizin yapım çalışmaları devam ediyoruz.” diye konuştu.

Kayseri Havalimanı’na yeni bir terminal kazandırdıklarını, Malatya’ya da yeni bir terminal binası yaptıklarını, Trabzon yeni havalimanı ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirten Uraloğlu, ülkenin gelişmesi ve havacılık alanında uluslararası bir aktarma merkezi olması adına akılcı ve milletin ihtiyaçlarına cevap veren tüm proje ve hizmetlere destek vermeye de devam edeceklerini vurguladı.

Bakan Uraloğlu, şöyle devam etti:

“Uluslararası Havalimanları Konseyi’ne kurulmuş olduğu 1991 yılından bu yana üyeyiz. Yolcu ve uçuş sayısı bakımından Avrupa havalimanları arasında ilk 10’da yer alan İstanbul Havalimanı, Antalya Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı gibi havalimanlarımız başta olmak üzere toplam 52 havalimanımız ile üyeliğimiz her geçen gün büyüyerek devam etmektedir. Konsey tarafından yürütülen ve havalimanlarında sürdürülebilirliğin göstergesi olan Havalimanları Karbon Akreditasyon Programı’na neredeyse tüm havalimanlarımızla akredite olarak önde gelen ülkeler arasında yerimizi almış durumdayız. İlk olarak 2020 yılında çalışmalarımıza başlayarak 2021 yılında pilot uygulama olarak seçtiğimiz 12 havalimanımızla Havaalanı Karbon Akreditasyonu programına katılımımız gerçekleştirdik. Ardından tüm havalimanlarımızı programa dahil ettik. Şu anda doğrudan işlettiğimiz ve Kamu Özel İşbirliğiyle sorumluluğumuzda olan 50 havalimanımız farklı seviyelerde sertifikalandırılmış durumdadır.”

İGA İstanbul Havalimanı’nın Aralık 2023’te iklim kriziyle mücadelede 2050 Net Sıfır taahhüdü kapsamındaki çalışmalarıyla Konsey tarafından havalimanlarına verilen Havalimanı Karbon Akreditasyonu sertifikasında 4. seviyeye ulaştığını anımsatan Uraloğlu, “Bildiğiniz üzere bu programdaki en yüksek aşama 5. seviyedir. Türkiye’de 4. seviye sertifikasını almayı başarmış ilk havalimanı İGA İstanbul Havalimanı olmuştur. 4. seviye, kurumun karbon yönetiminin, 2050 sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda küresel iklim hedefleriyle uyumlu hale gelindiğini ve operasyonların mutlak emisyon azaltımları göz önünde bulundurularak yönetildiğini ifade etmektedir. 86 ülkeden toplam 571 havalimanın sertifikalandırıldığı programda ülkemiz sahip olduğu sertifika sayısı bakımından küresel ölçekte birinci sırada yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

Dünya sivil havacılık faaliyetlerinin de küreselleşmeyle tek bir pazar olması yönünde ilerlediğini gördüklerini belirten Uraloğlu, “Bu pazardan daha fazla pay alabilmek adına, orta ve uzun vadedeki hedeflerimizi hepimiz gözden geçirmeliyiz. Yerkürenin birbirine uzak coğrafyalarında yer alan ülkelerimiz arasında yapacağımız işbirlikleriyle uzakları yakın, ülkelerimizi komşu kapısı haline getirebiliyoruz ve getiriyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Uraloğlu, havalimanları kaynaklı karbon emisyonlarını kontrol altına almak ve azaltmak adına çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerinin altını çizerek, turizm faaliyetlerinin ve ticaretin artacağını, sosyal ve kültürel ilişkilerinin hızlanacağını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #90

TAV 2023 yılında 15 havalimanında 96 milyon yolcuya hizmet sundu​

TAV Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Serkan Kaptan ise 8 ülkede 15 havalimanı işlettiklerini söyledi.

Kaptan, Türkiye’nin dışında Letonya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya (Üsküp ve Ohrid), iki havalimanı Tunus (Monastır ve Enfidha), Medine, iki havalimanı Gürcistan (Tiflis ve Batum) ve Kazakistan’da havalimanları işlettiklerini kaydetti.

Kaptan, “2023 yılında 15 havalimanında 96 milyon yolcuya hizmet sunduk.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #91

TBMM’den Yeni Sivil Havacılık Yasası Geçti​

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Türk Sivil Havacılık Kanunu ile ilgili değişiklikler

YOLCULARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK TESİSLER İÇİN HAVALİMANLARINA İZİN VERİLECEK


Yeni yasa ile havalimanlarında yolcuların zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık, otel, motel, lokanta, dini tesis, alışveriş üniteleri gibi tesislerin yanı sıra akaryakıt istasyonu, lojistik kargo tesisleri, yönetim ve idari binalar, geçici konaklama tesisleri ve terminal binalarına izin verilecek. Bu tesisler havalimanı sınırları içerisinde kalmak kaydıyla faaliyet gösterebilecek. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’nün yapacağı demir yolları ve ilgili tesisler için de izin verilecek.

ULUSLARARASI DENETİMLER VE SERTİFİKALANDIRMA DÜZENLEMELERİ

Yeni düzenlemeyle, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın denetçileri, denetimlerin yanı sıra incelemeleri de kapsayacak şekilde yetkilendirilecek ve uluslararası havalimanlarının sertifikalandırılması düzenlenecek. Ayrıca, yurt içinde veya yurt dışında sivil havacılık faaliyeti gerçekleştiren tüm yerli ve yabancı kişiler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün denetim ve incelemesine tabi olacak.

YOLCULAR İZİN ALMAKSIZIN ARANABİLECEK

Havalimanlarında güvenliği sağlamak amacıyla, gizlilik bilgilerine erişim sağlayacak kişiler ve havaalanlarının güvenlik bölümlerine yetkisiz erişim sağlayabilecek kişiler güvenlik kontrolüne tabi tutulacak. Özel güvenlik görevlileri, şüpheli gördükleri kişileri havaalanı mülki idare amirinin yazılı emrine dayanarak kolluk gözetiminde üstlerini, bagajlarını ve mallarını teknik cihazlarla veya gerektiğinde elleriyle kontrol edebilecek. Yasaklı nesneler emanete alınarak Ceza Mahkemesi Kanunu’na uygun şekilde adli aramaya tabi tutulacak.

HAVAALANI GÜVENLİĞİNİ RİSKE ATACAK YAPILAR YASAKLANIYOR

Havaalanlarının çevresinde hava trafiğini veya seyrüsefer yardımcı cihazlarını engelleyecek, havacılık emniyetini tehlikeye düşürecek yapılar yasaklanacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, tehlike arz eden yapıların kaldırılması için yerel idare amirleri aracılığıyla müdahale edebilecek.

SİVİL HAVACILIK KURALLARINA UYMAYANLARA YÜKSEK CEZALAR

Ticari hava işletmelerinin gerekli izinleri almaması, tarifelerdeki değişiklikleri bildirmemesi, Türk sivil hava araçlarının tescil edilmemesi gibi durumlarda ceza miktarları artırıldı. Buna göre, daha önce 500 liradan başlayan cezalar, yeni düzenlemeyle 10 bin liradan 500 bin liraya kadar çıkarıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün düzenlemelerine uymayanlara da 500 bin liraya kadar ceza verilecek.

Kaynak: Airline Haber
 
  • #92

ALTI AYDA 105 MİLYONA YAKIN YOLCU​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, haziran ayında Türkiye genelindeki havalimanlarında toplam 22 milyon 723 bin 642 yolcuya hizmet verildiğini belirterek, “2024 yılının Haziran ayında hizmet verilen yolcu trafiği 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında toplam yolcu trafiği yüzde 7,9 artış gösterdi.” dedi. 2024 yılının ilk altı ayında ise Türkiye geneli havalimanlarında iç hat yolcu trafiğinin 46 milyon 157 bin 20’ye dış hat yolcu trafiğinin 58 milyon 568 bin 244’e, transit yolcu sayısının ise 108 bin 126’ya ulaştığını ifade eden Uraloğlu, altı ayda direkt ve transit yolcular ile birlikte toplam 104 milyon 833 bin 309 yolcuya hizmet verildiğini bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün, 2024 Haziran ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Haziran ayında yolcu ve çevre dostu havalimanlarında iniş-kalkış yapan uçak sayısının içi hatlarda 83 bin 21, dış hatlarda ise 88 bin 322 ye ulaştığını belirten Uraloğlu, toplam uçak trafiğinin üst geçişler ile birlikte 217 bin 663’e ulaştığını bildirdi. Uraloğlu, haziran ayında hizmet verilen uçak trafiğinin 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiğinde yüzde 3,8; dış hat uçak trafiğinde yüzde 6 olmak üzere üst geçişler dâhil toplam uçak trafiğinde yüzde 6,4 artış meydana geldiğini söyledi.

Haziran’da, Türkiye genelinde hizmet veren havalimanlarında iç hat yolcu trafiğinin 9 milyon 48 bin 214’e, dış hat yolcu trafiğinin ise 13 milyon 645 bin 102’ye ulaştığını kaydeden Bakan Uraloğlu, söz konusu ayda direkt transit yolcular ile birlikte toplam 22 milyon 723 bin 642 yolcuya hizmet verildiğini bildirdi. Uraloğlu, “2024 yılının Haziran ayında hizmet verilen yolcu trafiği 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 6,4; dış hat yolcu trafiğinde yüzde 9,1 olmak üzere direkt transit dâhil toplam yolcu trafiği yüzde 7,9 artış gösterdi. Havalimanları yük trafiği ise haziran ayında iç hatlarda 87 bin 78 ton, dış hatlarda ise 376 bin 957 ton olmak üzere toplamda 464 bin 35 tona ulaştı.” ifadelerini kullandı.

“İstanbul Havalimanı’nda Haziran Ayında 7 Milyon 55 Bin 51 Yolcuya Hizmet Verildi”

İstanbul Havalimanı’nda haziran ayında uçak trafiğinin iç hatlarda 10 bin 817’ye, dış hatlarda 34 bin 497 olmak üzere toplamda 45 bin 314’e ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, “Bu havalimanında iç hatlarda 1 milyon 620 bin 581, dış hatlarda 5 milyon 434 bin 470 olmak üzere toplamda 7 milyon 55 bin 51 yolcuya hizmet verildi. 2024 yılının Haziran ayında iniş-kalkış yapan uçak trafiği 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında ise toplam uçak trafiğinde yüzde 1 artış meydana geldi. 2024 yılının Haziran ayında hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında toplam yolcu trafiği yüzde 4 artış gösterdi.” şeklinde konuştu.

“Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 3 Milyon 613 Bin 714 Yolcuya Hizmet Verildi.”

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise haziran ayında uçak trafiğinin iç hatlarda 10 bin 151, dış hatlarda 10 bin 853 olmak üzere toplamda 21 bin 4’e ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, “Sabiha Gökçen Havalimanı’nda iç hatlarda 1 milyon 825 bin 301, dış hatlarda 1 milyon 788 bin 413 olmak üzere toplamda 3 milyon 613 bin 714 yolcuya hizmet verildi. 2024 yılının Haziran ayında hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiğinde yüzde 6, dış hat uçak trafiğinde yüzde 1 olmak üzere toplam uçak trafiğinde yüzde 4 artış meydana geldi. 2024 yılının Haziran ayında hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiği yüzde 19; dış hat yolcu trafiği yüzde 7 olmak üzere toplam yolcu trafiği yüzde 13 artış gösterdi.” diye konuştu. Uraloğlu, Ayrıca genel havacılık faaliyetlerinin devam ettiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda ise Haziran ayında 2 bin 495 uçak trafiği gerçekleştiğini bildirdi.

Altı Ayda Hava Yolu İle Seyahat Eden Yolcu Sayısı 104 Milyonu Geçti

2024 yılının ilk altı ayında havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak trafiğinin, iç hatlarda 431 bin 991, dış hatlarda ise 387 bin 113’ulaştığını vurgulayan Uraloğlu, üst geçişler ile birlikte toplam 1 milyon 71 bin 801 uçak trafiğine ulaşıldığını kaydetti. 2024 yılı Haziran sonunda hizmet verilen uçak trafiğinin 2023 yılı aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiğinde yüzde 3,8, dış hat uçak trafiğinde yüzde 9,3 olmak üzere üst geçişler dahil toplam uçak trafiğinde yüzde 8 artış gösterdiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, “Türkiye geneli havalimanları iç hat yolcu trafiğinin 46 milyon 157 bin 20’ye, dış hat yolcu trafiğinin 58 milyon 568 bin 244’e, transit yolcu sayısının ise 108 bin 126’ya ulaştığı bu dönemde direkt transit yolcular ile birlikte toplam 104 milyon 833 bin 309 yolcuya hizmet verildi. 2024 yılı Haziran sonunda hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 10,2, dış hat yolcu trafiğinde yüzde 13,1 ve direkt transit dâhil toplam yolcu trafiğinde yüzde 11,6 artış oldu.” dedi. Uraloğlu, altı ayda havalimanlarında iç hatlarda 412 bin 44 ton, dış hatlarda 1 milyon 829 bin 741 ton olmak üzere toplamda 2 milyon 242 bin 185 ton yük trafiği gerçekleştiğini söyledi.

“İstanbul Havalimanı’nda Altı Ayda 38 Milyon 92 bin 629 Yolcuya Hizmet Verildi”

İstanbul Havalimanı’nda altı aylık sürede iç hatlarda 57 bin 783, dış hatlarda 195 bin 332 olmak üzere toplamda 253 bin 115 uçak trafiğine ulaşıldığını açıklayan Bakan Uraloğlu, iç hatlarda 8 milyon 154 bin 410, dış hatlarda 29 milyon 938 bin 219 olmak üzere toplamda 38 milyon 92 bin 629 yolcuya hizmet verildiğini duyurdu. Uraloğlu, “2024 yılı Haziran sonunda hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında toplam uçak trafiği yüzde 4 artış gösterdi. 2024 yılı Haziran sonunda hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında toplam yolcu trafiğinde yüzde 7 artış oldu.” açıklamasında bulundu.

“Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Altı Ayda 19 Milyon 822 Bin 886 Yolcuya Hizmet Verildi”

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise altı aylık sürede; iç hatlarda 54 bin 983, dış hatlarda 62 bin 790 olmak üzere toplamda 117 bin 773 uçak trafiği gerçekleştiğini bildiren Uraloğlu, iç hatlarda 9 milyon 463 bin 44, dış hatlarda ise 10 milyon 359 bin 842 olmak üzere toplamda 19 milyon 822 bin 886 yolcuya hizmet verildiğini ifade etti. Uraloğlu, “2024 yılı Haziran sonunda hizmet verilen uçak trafiği 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat uçak trafiği yüzde 7; dış hat uçak trafiği yüzde 10 olmak üzere toplam uçak trafiği yüzde 9 artış gösterdi. 2024 yılı Haziran sonunda hizmet verilen yolcu trafiği ise 2023 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 21, dış hat yolcu trafiğinde yüzde 16 olmak üzere toplam yolcu trafiğinde yüzde 18 artış oldu.” dedi. Uraloğlu, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da altı aylık dönemde 13 bin 270 uçak trafiği gerçekleştiğini bildirdi.

“Turizm Merkezlerimizdeki Havalimanlarında 6 Ayda 23 milyon 891 bin 91 Yolcu Ağırlandı”

2024 yılının ilk altı aylık döneminde; dış hat trafiğinin yoğun olduğu turizm merkezlerindeki havalimanlarında hizmet sunulan yolcu sayısının iç hatlarda 8 milyon 604 bin 682, dış hatlarda ise 15 milyon 286 bin 409 olmak üzere toplam 23 milyon 891 bin 91 yolcuya hizmet verildiğini bildiren Uraloğlu, “Söz konusu dönemde iç hatlarda 67 bin 799, dış hatlarda ise 98 bin 609 uçak trafiği gerçekleşti.” diye konuştu. 2024 yılı ilk altı aylık dönemde İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda iç hatlarda 3 milyon 420 bin 585, dış hatlarda ise 1 milyon 890 bin 893 olmak üzere toplamda 5 milyon 311 bin 478 yolcuya hizmet verildiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “

Antalya Havalimanı’nda iç hat yolcu trafiği 3 milyon 208 bin 734, dış hat yolcu trafiği 11 milyon 365 bin 299 olmak üzere, toplamda 14 milyon 574 bin 33 yolcuya hizmet verildi. Bir diğer önemli turizm merkezlerimizden biri Muğla’da Muğla Dalaman Havalimanı’nda iç hatlarda 758 bin 476 yolcuya, dış hatlarda 1 milyon 243 bin 750 olmak üzere toplam 2 milyon 2 bin 226 yolcuya hizmet verildi. Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda ise iç hatlarda 988 bin 202, dış hatlarda 585 bin 921 olmak üzere toplamda 1 milyon 574 bin 123 yolcuya hizmet verildi. Gazipaşa Alanya Havalimanı’nda da iç hat yolcu trafiği 228 bin 685, dış hat yolcu trafiği 200 bin 546 olmak üzere, toplamda 429 bin 231 yolcuya hizmet verildi.” ifadelerini kullandı.

05 TEMMUZ 2024

image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
  • #93

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yarın hava koşulları nedeniyle uçuş azaltılacak​

Sabiha Gökçen Havalimanı işletmecisi Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ), beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle yarın saat 13.00’e kadarki uçuşlarda yüzde 10 azaltma kararı alındığını duyurdu.​

İstanbul - 10.07.2024​

HEAŞ’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklama şöyle:

“Sabiha Gökçen Havalimanında 11.07.2024 tarihinde beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle, Meteorolojik Acil Durum Komitesinde alınan karara göre saat 13.00’e kadar olan uçuşların yüzde 10’u iptal edilecektir. Uçuşunuzu hava yolunun web sitesi ve çağrı merkezinden takip edebilirsiniz.”

Anadolu Ajansı​

 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #95
Sivil havacılık genel müdürlüğü nde işlem yapabilmeniz için sisteme üye olmanızı istiyor. Ama üyelik için mail adresinize onay kodunu atmayı BECEREMİYOR. Arayınca sistemin çöktüğünü söylediler. 2024 yılında bir devlet kurumunda nasıl böyle şeyler olur inanamıyorum ki bir anlık mesele değil haftalardır durum aynı
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana ve Rafet
  • #96

Yurt dışı çıkış harcına zam geldi​

Yeni vergi düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu. Uzun zamandır merak edilen, bin 500 TL hatta 3 bin TL’ye yükseltileceği konuşulan yurt dışı çıkış harcı da belli oldu. Açıklamayı AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yaptı.​

Vergide adalet ve etkinliği artırmayı amaçlayan vergi paketi taslağına çalışmalar tamamlandı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşına zam ve vergi düzenlemesi konusunda açıklama yaptı.

Güler, yurt dışı çıkış harcının her yıl değerleme oranına göre artacağına bildirip zam yapıldığını duyurdu.

150 TL ödenen harcı 500 TL’ye yükseldi.

YILLARA GÖRE ZAM TUTARLARI

Yurt dışı çıkış harcı 2024 yılı itibarıyla 150 TL olarak uygulanıyordu. Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL olan çıkış harcı, Mart 2022’de 150 TL’ye yükseltilmişti.

NTV
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana
  • #98

Kule inisiyatiften vazgeçti, rötarlar arttı!​

Uçak seferlerindeki gecikmeler son dönemde en çok tartışılan konular arasında. Özellikle de yaz aylarının gelmesiyle şikayetler daha da arttı. Rötarlarının birçok sebebi var. Bunlardan biri de hava trafik kontrolörlerinin 26 Mayıs’tan beri “inisiyatif almadan” çalışması. Peki bu durumun nedenleri neler? NTV’den Beyzanur Özer araştırdı.​

Uçak seferlerinde rötarlar arttı, kimi zaman yolcuların bekleme süresi 10 saati aştı.

Gecikmenin nedenlerinden biri de hava trafik kontrolörlerinin inisiyatif almadan çalışması.

Önceden bir yardımcı pilot kadar ücret alan hava trafik kontrolörleri maaşlarında düzeltme ve özlük haklarında iyileştirme talep ediyor.

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası Başkanı Halil ibraim Sunaç, “Karayollarındaki gibi uçaklarımızın da takip etmesi gereken belli rotalar mevcut ve bu rotalar doğrusal değil, burada kontrolörlerimiz kendi sorumluluklarında uçağın daha doğrusal uçuşunu sağlayarak rotayı kısaltma yetkisine sahip ancak bunu yapmak zorunda değiller, bu bir insiyatif örneği.” açıklamasında bulundu.

KULE ARTIK İNİSİYATİF ALMIYOR

Normalde bir havalimanında saate 40 olabilecek uçuş sayısı, hava trafik kontrolörlerinin inisatifiyle 50-60’a kadar çıkabiliyordu. Şimdi inisitayif alınmayınca, kapasite üstü trafik gecikmeye başladı.

Halil ibraim Sunaç, “Bu durum grev ya da iş yavaşlatma niteliğinde değil. Çünkü biz görevimizi icra etmeye görev tanımımızda yazan ne varsa onu yapmaya devam ediyoruz. Sunduğumuz bazı kolaylıklar, trafiği ciddi anlamda hızlandırabiliyor ve aynı zamanda meydan kapasitelerini fiziksel kapasitenin üstünde çalışabilmesine olanak sağıyordu. Bizim bu inisiyatifi almıyor oluşumuz sadece trafik akışını normal hale getirdi. Bunla beraber şirketlerimiz hala eski kapasiteler üzerinden planlamalar yaptığı için buna bağlı olarak gecikmeler ortaya çıkabiliyor.” dedi.

GEÇEN YILA GÖRE İKİ KAT ARTTI

Türkiye’de yaklaşık 2 bin hava kontrolörü çalışıyor. 26 Mayıs’tan itibaren, inisiyatif almadan çalışma sistemi uygulanıyor.

Verilere göre uçak seferlerinde 15 dakikayı aşan gecikme oranı geçen yıla göre iki kat arttı.

NTV
 
  • #100

Trabzon-Kocaeli direkt uçuşları 9 Ağustos’ta başlıyor​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 9 Ağustos’ta Trabzon ile Kocaeli arasında direkt uçuşların başlayacağını belirterek, “Şehirlerarası otobüslerle yaklaşık 14 saat süren 995 kilometrelik mesafeyi 1,5 saate indiriyoruz.” ifadesini kullandı.​

görüntü

Ankara - 24.07.2024​

Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Pegasus Havayollarınca 9 Ağustos- 20 Eylül tarihlerinde cuma günleri düzenlenecek uçuşların ilk etapta 7 hafta süreyle planlandığına işaret etti.

Bakan Uraloğlu, “Trabzon’dan 06.00’da kalkacak uçak Kocaeli’ye 1 saat 50 dakika sonra ulaşacak. Kocaeli’den hareket edecek uçak da sabah saat 08.25’te kalkış yapacak ve yolcular sadece 1 saat 30 dakika içerisinde, 09.55’te, Trabzon’a varmış olacaklar. Şehirlerarası otobüslerle yaklaşık 14 saat süren 995 kilometrelik mesafeyi bir buçuk saate indiriyoruz.” bilgisini paylaştı.
görüntü

“İki şehrin ekonomilerine katkı sağlayacak”​

Uraloğlu, Trabzon Havalimanı ile Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı arasında yapılacak uçuşların, özellikle bölgenin ekonomik gelişimine katkı sağlayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin doğusuyla batısını yakınlaştırmaya devam ediyoruz. Trabzon ve Kocaeli’yi kapı komşusu yaptığımız bu uygulamayla hem iki şehrin hem de çevre illerin nüfus hareketliliğinin esnekleşmesini sağlayarak ekonomilerine ve turizm potansiyellerine önemli katkılar sağlamış olacağız. Yeni uçuşlarla, yolculara hızlı ve konforlu seyahat deneyimi yaşatmayı amaçlıyoruz. Seferlerin, başlangıç tarihinden itibaren yolcu talebine göre uçuş sayıları ve saatleri artırılabilecek.”
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular