Türk Savunma Sanayi Ürünleri, Projeleri ve İhracat Haberleri

Türk savunma sanayisinin yeni teknolojileri KEMANKEŞ 2 ve DAĞHAN H-620, İzmir’de vitrine çıktı​

EFES-2024 Tatbikatı kapsamında ilk kez sergilenen mini akıllı seyir füzesi KEMANKEŞ 2 ve zırhlı muharebe aracı DAĞHAN H-620, üstün özellik ve yüksek teknolojileriyle dikkati çekiyor.​

30.05.2024 - İzmir

İzmir’in Seferihisar ilçesinde devam eden EFES-2024 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı’nda ilk defa kullanılacak silah ve savunma sistemlerinin de bulunduğu teknolojiler, açılan sergiyle tanıtıldı.
görüntü


görüntü


görüntü


görüntü


Türk savunma sanayisinden 48 şirketin ürünlerini görücüye çıkardığı sergide, ilk kez tanıtılan sistemlerle, tatbikatın fiili atışlı bölümünde kullanılan bazı ürün ve sistemler de yer aldı.
Türk savunma sanayisinin kabiliyetlerinin tatbikat katılımcısı ülkeler tarafından sahada görülmesine olanak sağlanan sergide Baykar’ın geliştirdiği mini akıllı seyir füzesi KEMANKEŞ 2 ile Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) yapımı zırhlı muhabere aracı DAĞHAN H-620 öne çıkıyor.

Yapay zeka destekli oto pilot sistemi​

Adını Türk savaş tarihinde önemli bir role sahip olan okçulardan alan KEMANKEŞ Füze Ailesi’nin yeni üyesi olan KEMANKEŞ 2, yapay zeka destekli oto pilot sistemi ile otonom uçuş gerçekleştirip stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirebiliyor.

Yaklaşık 1 saat havada kalabilen mini akıllı seyir füzesi, sahip olduğu yerli jet motoru sayesinde süratle düşman hattı gerisindeki riskli hedeflere karşı etkinlik gösterebiliyor.

200 kilometre görev menziline sahip olan ve yapay zeka destekli optik güdüm sistemi sayesinde hedefini zorlu hava şartlarında dahi tanıyarak tam isabetle imha edebilen KEMANKEŞ 2, gece ve gündüz şartlarında kullanılabiliyor.

Barındırdığı anti-jamming teknolojisi sayesinde elektronik karıştırmalardan etkilenmeden görev yapabilen KEMANKEŞ 2, elde ettiği tüm veri ve görüntüleri yer kontrol istasyonuna ileterek kullanıcıya veri takibi konusunda da destek sağlayabiliyor.

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen mini akıllı seyir füzesi KEMANKEŞ 1 ise geçen yıl Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen TEKNOFEST 2023 kapsamında ilk kez halka açık bir şekilde sergilenmişti.

Zırhlı, paletli ve yüzde 100 elektrikli​

Sergide MKE tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri ve modern orduların ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilen hibrit tahrik sistemli, paletli ve zırhlı muharebe aracı DAĞHAN H-620 de ilk kez tanıtılan araçlardan biri oldu.

Yeni nesil teknolojileri barındıran 18-20 ton sınıfındaki bu aracın üzerine 20-40 milimetre uzaktan komutalı silah sistemi entegre edilebiliyor.

DAĞHAN H-620, düşük kızılötesi iz bırakan ve sessiz hareket etmesini sağlayan hibrit tahrik sistemine sahip olmasıyla da dikkati çekiyor.

MKE Anonim Şirketi AR-GE Mühendisi Seyfettin Topaloğlu, AA muhabirine, DAĞHAN H-620’nin zırhlı, paletli ve yüzde 100 elektrikli bir araç olarak tanımlanabileceğini belirtti.

Hibrit bir teknolojiyle de donatılan DAĞHAN’ın üzerinde jeneratörlerinin bulunduğunu, bu sayede kendi kendini şarj edebildiğini anlatan Topaloğlu, şunları kaydetti:

“Hem ZMA hem ZPT araçlarının karışımı bir araç diyebiliriz. 18-20 ton sınıf aralığında bir araç. Hem personel taşıyabiliyor hem de üzerindeki silah sistemleriyle muharebe yapabiliyor. Bu yüzden aslında kompakt bir araç oldu. Şu an kendi envanterimizde elektrikli bir araç yok. Bu araç o yüzden güzel bir teknoloji olacak kuvvetimiz için. Üzerindeki pil paketleriyle ve jeneratör desteğiyle beraber 830 kilometreye kadar menzile sahip. Bu aracımızın testleri yeni tamamlandı. Bütün sürüş testlerini ve atış testlerini başarıyla geçti. Sergiye test parkurundan geldi diyebiliriz.”

Anadolu Ajansı​

 

Bayraktar TB2’den dünyada bir ilk daha​

Dünya havacılık tarihinde “otonom fıçı tonosu” gerçekleştiren ilk SİHA (silahlı insansız hava aracı) Bayraktar TB2 oldu.​

31.05.2024 - İstanbul

Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan milli SİHA Bayraktar TB2, test uçuşlarında otonom fıçı tonosu manevrasını başarıyla tamamlayarak dünya havacılık tarihinde de bir ilki daha gerçekleştirdi.
görüntü

Dünyada ilk ve tek​

Manevra testleri için gökyüzünde seyir halinde bulunan Bayraktar TB2, sarmal bir yörünge izleyerek ve kendi ekseni etrafında tam tur dönerek icra ettiği bu manevra ile dünya havacılık tarihine bir kez daha adını yazdırdı. Bu manevrayı başarıyla yapabilen ilk ve tek SİHA olan Bayraktar TB2, otonomi ve aerodinamik kabiliyetlerinin ne kadar gelişmiş olduğunu da bir kez daha gösterdi.

Bayraktar TB2’nin tarihi anlarını ise test faaliyetlerini sürdüren bir başka Bayraktar TB2 ve Konya’daki mühimmat atış testinden dönen Bayraktar AKINCI TİHA kayıt altına aldı.

3’te 3 yaptı​

Bayraktar TB2 SİHA test sırasında otonom olarak gerçekleştirdiği fıçı tonosu manevrasını 3 kez denedi ve bu denemelerin hepsini başarıyla tamamladı.

Özellikle savaş jetlerinin önemli kaçış manevralarından biri olan fıçı tonosu şimdiye kadar dünya üzerinde hiçbir SİHA tarafından yapılamadı. Fıçı tono manevrası sırasında uçak veya hava aracı gökyüzünde yatay burgu (tirbuşon) hareketi yaparken spiral bir rota izliyor.

Anadolu Ajansı​

 

HÜRJET için Mısır yolculuğu başlıyor​

Haber Merkezi31 Mayıs 2024

Ekli dosyayı görüntüle 39990

Jet eğitim uçağı HÜRJET, Mısır’a gitmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET’in ilk yurt dışı durağı, Mısır olacak.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında ilk kez TUSAŞ tesislerinden ayrılıp Samsun’da özel bir gösteri gerçekleştiren HÜRJET, ardından EFES-2024 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı kapsamında İzmir’de gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

Yurt içindeki faaliyetlerinin ardından HÜRJET’in ilk yurt dışı durağı da belli oldu. HÜRJET, 3-5 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Egypt International Airshow’a katılacak, yapılması planlanan gösteride yeteneklerini sergileyecek.

Mısır HÜRJET sınıfı bir uçak arayışında​

Edinilen bilgiye göre; bu sınıfta bir uçak arayışında olan Mısır, HÜRJET ile ilgileniyor. Airshow kapsamında başta Mısır olmak üzere bölge ülkeleriyle HÜRJET ve diğer TUSAŞ ürünleriyle ilgili görüşmeler gerçekleştirilecek.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en prestijli havacılık ve savunma etkinliklerinden biri olan Egypt International Airshow, uluslararası havacılık endüstrisinin önde gelen isimlerini, savunma sanayisi profesyonellerini ve teknoloji meraklılarını bir araya getiriyor.

Yeni iş ortaklıkları ve bölgesel pazarlarla bağlantı kurma fırsatı sunan etkinlikte, Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Dassault Aviation gibi küresel üreticiler ürün ve teknolojilerini tanıtıyor.

Etkinlikte, ayrıca dünyaca ünlü akrobasi timleri, askeri hava kuvvetleri ve çeşitli hava araçları uçuş gösterileri gerçekleştiriyor.
Ekli dosyayı görüntüle 39991

Pazar büyüklüğü 1.6 milyar dolara ulaştı​

Airshow, HÜRJET’in dahil olduğu jet eğitim uçağı pazarı önemli bir potansiyel barındırıyor. Bu alandaki pazar büyüklüğü 20 yıl içerisinde yıllık ortalama 1.6 milyar dolara ulaştı.

Gelecek 10 yıl içerisinde Türk Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere pek çok silahlı kuvvetin mevcut jet eğitim uçaklarının yerini gelişmiş sürümlerine bırakacak olması sebebiyle artan ihtiyacı karşılamak üzere ABD, Avusturalya, Brezilya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Kolombiya, Fransa, Tayvan, Peru, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsveç gibi ülkeler çalışmaya başladı.

Aynı zamanda, yeni nesil savaş uçaklarının üstün performansları ve harp teknikleri, jet eğitim uçaklarında daha üst seviye performans ihtiyacını beraberinde getirdi. Bu da buna uygun yeni nesil jet eğitim olan uçaklarına olan ilgiyi artırıyor.

Hedef ayda 2 HÜRJET​

Ekli dosyayı görüntüle 39992

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Projesi kapsamında çalışmalar Ağustos 2017’de başladı.
Türkiye’nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET, 30 Ocak 2023’te ilk kez motor çalıştırdı. Taksi testleri için 18 Mart 2023’te pistle buluşan HÜRJET, 25 Nisan 2023’te ilk kez gökyüzüyle buluştu.

TUSAŞ, HÜRJET’in seri üretim sürecinde ilk yıl 6-7 uçak yapıp sonraki seneden itibaren ayda 2, yılda 24 uçak imal etmeyi hedefliyor. 2025’ten sonra her ay 2 HÜRJET’in müşteriye teslim edilebilir olması amaçlanıyor.

HÜRJET’in Türk Hava Kuvvetlerine teslimatlarının da 2025’te başlaması planlanıyor.

Kaynak: AA, Savunma SanayiST com
 

Beklenen oldu: Bayraktar TB3 ilk kez rampadan kalktı​

Haber Merkezi1 Haziran 2024

görüntü


Bayraktar TB3 SİHA, TCG ANADOLU’nun uçuş rampasını simüle eden karadaki test platformundan ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
Bayraktar TB3 SİHA, bugün Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen testte ilk kez rampadan havalandı. Keşan’da Bayraktar TB3’ün konuşlandırılacağı TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartlar ile aynı özelliklerde inşa edilen pistte 12 derece eğime sahip bir rampa bulunuyor.

İlk Rampa Kalkış Testinde 4 kez rampadan kalkış deneyen Bayraktar TB3 SİHA, tüm kalkışları başarıyla gerçekleştirdi. Böylece test kampanyasında gemiye çıkmadan önceki aşama başlamış oldu.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkez’inde alçak irtifa, orta irtifa ve yüksek irtifada performans ve sistem tanımlama testlerini başarıyla tamamlayan Bayraktar TB3, 22 Mayıs 2024 Bayraktar AKINCI TİHA’nın kolunda Tekirdağ Çorlu’dan havalandı.

İki platform ilk kez gerçekleştirdiği kol uçuşu ile Keşan’a yol aldı ve Bayraktar TB3’ün Edirne Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne intikali başarıyla tamamladı. Bayraktar TB3 SİHA, bundan sonraki test faaliyetlerine bir süre Keşan’da özel olarak hazırlanmış rampalı pistte devam edecek.

TOPLAM UÇUŞ 395 SAATE ULAŞTI

Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 395 saat 43 dakika havada kaldı. Milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kalmış ve gökyüzünde 5.700 km yol katetmişti.

MİLLİ SİHA, MİLLİ KAMERA

Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi.
görüntü

TCG ANADOLU’DAN İLK UÇUŞ 2024’TE

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı.

Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Aziz Yıldırım’dan dikkat çeken savunma sanayii açıklaması​

Haber Merkezi2 Haziran 2024

Dearsan adlı Türk askeri gemi tersanesinin sahibi olan Aziz Yıldırım, savunma sanayii ile ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Yıldırım, Dearsan’ın ilk kez ‘Türkiye ile çalışacağını’ açıkladı.

Ekonomi basınıyla kahvaltıda bir araya gelen Aziz Yıldırım, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Türkiye merkezli askeri gemi üreticisi Dearsan adlı şirketin sahibi olan Yıldırım, “Türkmenistan’da 45 donanma gemisi yaptık. Katar, Nijerya, Tanzanya’ya gemiler yaptık. Bugüne kadar Türkiye’yle çalışmıyorduk. İlk kez ocak ayında savunma sanayi anlaşması yaptık, gemi yapacağız. Allah’a şükür iyi kazanıyoruz. Parayı harcayacak yer arıyorum.” dedi.

Tuzla Sınıfı Karakol Gemileri ve Römorkörler​

Aziz Yıldırım’ın açıklamaları, sosyal medyada gündem oldu ve binlerce yorum aldı. Son dönemde Türkmenistan’a ihracatlarıyla dikkat çeken Dearsan, kısa süre önce de Katar ile 2 adet hücumbot üretimine yönelik sözleşme imzaladı.
görüntü


Ancak SavunmaSanayiST tarafından derlenen bilgilere göre; Dearsan, söylenenin aksine daha önce Türk Donanması için çeşitli gemilerin üretimini gerçekleştirdi. Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde 16 adet bulunan TUZLA Sınıfı Karakol Gemisi ile TCG KIZILIRMAK ve TCG YEŞİLIRMAK Römorkörleri, geçtiğimiz dönemde Dearsan Tersanesi tarafından üretilerek kullanıma alındı.
Öte yandan Aziz Yıldırım’ın sahibi olduğu Dearsan tersanesi; firkateyn, korvet, hücumbot ve römorkörlere ilaveten, insansız deniz aracı da geliştirmiş durumda. Şirket, özel sektör firması olması hasebiyle askeri gemi üretimi de gerçekleştiren Koç Grubu’na ait RMK Tersanesi’nin rakibi olarak görülüyor.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Paraşütlü TR-122 Roketi: Roketsan’dan ezber bozan jammer​

Haber Merkezi7 Haziran 2024

görüntü


Roketsan, Paraşütlü TR-122 Roketi geliştirdi. Geliştirilen roket, sinyal bozucu veyahut görüntü toplayıcı başlıklar entegre edilerek özel görevleri yerine getirecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından uzun yıllardır kullanılan [TR-122] Roketi, artık sadece hedef imhasında kullanılmayacak. TR-122 roketine paraşüt entegre eden Roketsan, böylelikle rokete oldukça farklı bir kullanım konsepti kazandırdı.

Sinyal Bozucu (Jammer) Başlık veya Görüntü Toplayıcı Başlık kullanabilen Paraşütlü TR-122 Roketi, 36 kilometre çapta özel görevleri yerine getirebilecek. Geleneksel harp başlıkları yerine faydalı yük olarak sinyal bozucular, kameralı başlıklar veya diğer özel ekipmanlar alacak şekilde tasarlanan Paraşütlü TR-122 Roketinde ön kısım, hedefe yakın belirli bir irtifaya ulaştığında motor kısmından ayrılıyor. Böylelikle roketin taşıdığı faydalı yükün, paraşüt sistemi yardımıyla aşağı doğru süzülmesi sağlanıyor.

Sinyal bozucu faydalı başlık versiyonu, önceden belirlenen süre boyunca hedef üzerindeki elektronik ekipmanları karıştırmaya/köreltmeye ve küresel konumlama sistemi (GPS vs.) sinyallerini karıştırmaya hizmet ederken; kameralı faydalı yük versiyonu ise hedefin fotoğraflarını/videolarını alıp bunların fırlatma noktasına eş zamanlı olarak iletilmesini sağlıyor.
görüntü


TR-122 SAKARYA ÇNRA
Klasik TR-122 roketlerinin ateşlendiği çok namlulu roketatar sistemi (ÇNRA)’nden atılan 70 kilogram ağırlığındaki Paraşütlü TR-122 Roketi sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri, anlık olarak havadan elektronik-harp ve görüntü istihbaratı kabiliyetine erişmiş oldu. Öte yandan, sabit ve döner kanatlı hava araçları hava savunma sistemlerinin hedefi olabilirken; Paraşütlü TR-122 Roketi’ne karşı hava savunma sistemlerinin çok daha kısıtlı bir önleme kabiliyetine sahip olacağı değerlendiriliyor.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

AKINCI’dan atılan İHA-230 füzesinde göze çarpan değişiklikler​

Haber Merkezi5 Haziran 2024


Roketsan ve BAYKAR, İHA-230 Havadan Atılan Balistik Füze (ALBM)’nin yeni bir test atışını gerçekleştirdi. Füzedeki tasarımsal değişiklikler göze çarptı.

Bir süredir Roketsan, satıhtan satha taktik balistik füzesini havadan atılacak şekilde konfigüre ediyor. Son olarak Roketsan, lazer arayıcı başlığa sahip [İHA-230] ALBM’in yeni bir test atışını gerçekleştirdi. Baykar üretimi Bayraktar AKINCI TİHA’dan atılan İHA-230 ALBM üzerindeki değişiklikler dikkat çekti.

Savunma SanayiST’nin derlediği bilgilere göre; İHA-230’un arka kanatçık sayısı arttırıldı. Ayrıca öndeki kanardlar da daha keskin hale getirildi. Böylelikle füzenin stabilizasyonunda ciddi miktarda artış yaşandığı değerlendiriliyor. Yeni tasarım değişikliklerinin, füzenin terminal aşamadaki manevra kabiliyetini arttıracağı üzerinde duruluyor.

Roketsan, İHA-230’a ilaveten İHA-122 ALBM üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Gerek İHA-230 gerekse İHA-122, farklı arayıcı başlıkları kullanabilmeleriyle hasebiyle farklı kullanım konseptlerine uygun füzeler. En önemli özellikleri ise yüksek hıza ve uzun menzile sahip olmaları.

Son olarak Roketsan, TV Arayıcı Başlıklı İHA-122’yi geliştirdi. Lazer arayıcı başlıklı İHA-122/230 metre hassasiyete sahipen, TV Arayıcı Başlıklı [İHA-122] ise santimetre hassasiyete sahip. Öte yandan bahsi geçen füze, hedefe varıncaya kadar operatörün kontrolünde olacak ve burun kısmındaki TV Arayıcı Başlık tarafından elde edilen görüntüyü anlık olarak harekat merkezine iletecek.

14 km menzilli MAM-L mühimmatı ile muharebe sahasında ciddi etki uyandıran Baykar-Roketsan ikilisinin, 150km menzilli ve çok daha yüksek hıza/hassasiyete sahip bu iki füzeyle yeni bir konsept oluşturacağı değerlendiriliyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST com
 

Ekli dosyalar

  • E6C7E91D-E72D-4756-90E0-726814092314.jpeg
    E6C7E91D-E72D-4756-90E0-726814092314.jpeg
    42.1 KB · Görüntüleme: 0

İhracatta savunma sanayiinin yıldızları açıklandı​

Haber Merkezi8 Haziran 2024

TİM, Türkiye’nin 2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 1000 şirketini açıkladı. Savunma sanayii şirketleri de listeye girdi.

Listeye göre BAYKAR, 2023 yılında Türk savunma ve havacılık sanayii sektöründe en fazla ihracat gerçekleştiren şirket oldu. 2023 yılında 1.7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren BAYKAR, tüm firmalar arasında ise 13’üncü sırada yer aldı.

Konuyla ilgili olarak BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “BAYKAR, bugün Türkiye’nin en büyük 10 ihracatçı firmasından biri oldu. Son 3 yıldır ise savunma ve havacılık sektöründe açık ara ihracat lideriyiz. Yüksek teknolojiye sahip SİHA’lar alanında ise dünyanın en çok ülkesine ihracat gerçekleştiren firmasıyız. Türkiye ihracat tarihinde ilk kez bir savunma ve havacılık firması ilk 10 ihracatçı arasına girdi.” ifadelerine yer verildi.
görüntü


TUSAŞ, 889 milyon dolarlık ihracatıyla sektörde BAYKAR’ın ardından ikinci sırada yer aldı. MKE A.Ş., ihracatını 2022 yılına göre %947 arttırdı ve 2023 yılında 447 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörde dördüncü sırayı ise TEIaldı. TEI, 2023 yılında 341 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.
286 milyon dolarlık 2023 yılı ihracatıyla beşinci sıraya BMC yerleşirken, 2022 yılına göre ihracatını %84.5 arttırarak 163.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Roketsan ise altıncı sırada kendisine yer buldu.

ASELSAN ise 2023 yılında 117 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Kaynak: TİM​

Kaynak: Savunma SanayiST com

 

TEBER Güdüm Kiti’ne kanat entegrasyonu​

Haber Merkezi10 Haziran 2024

Roketsan tarafından geliştirilen TEBER Güdüm Kiti’nde tasarım değişikliği gerçekleştirildi. TEBER Güdüm Kiti’nin tasarımına kanatlar da entegre edildi.

Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan Mk-81 ve Mk-82 tipi uçak bombalarını akıllı hale getiren TEBER Güdüm Kiti’nde tasarım değişikliğine gidildi. Daha önce kuyruk kısmındaki kanatlardan, bombayı saran ‘gömlekten’ ve uç kısımdaki lazer arayıcı başlıktan oluşan [TEBER], artık gövde kısmında birer adet kanada da sahip. Kanatlar, TEBER’in İHA’lar tarafından kullanımını kolaylaştıracak.

Kanat entegrasyonuyla birlikte TEBER’in manevra kabiliyetinde artış yaşandığı ve özellikle yüksek G çekişi gerektiren atış profillerinde çok daha iyi bir performans sergileyeceği üzerinde duruluyor. Savaş uçağı, sabit kanatlı çeşitli hava araçları ve insansız hava araçları tarafından kullanılabilen TEBER; yarı aktif lazer arayıcı başlık, küresel konumlama sistemi ve ataletsel navigasyon sistemine sahip.

Sabit ve hareketli her türlü yer hedefine karşı kullanılan TEBER, Mk-81 bombasıyla birlikte 150kg ağırlığa ve azami 23 kilometre menzile sahip. Mk-82 bombasını kullanan TEBER-82 ise 260 kilogram ağırlığa ve azami 28 kilometre menzile sahip. TEBER-81/82’nin menzili, atıcı platformun süratine ve irtifasına bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Yaklaşma Sensörü Entegrasyonu​

Opsiyonel olarak yaklaşma sensörü de entegre edilebilen TEBER-81/82, bu sayede hedefe yakın bir mesafede otomatik olarak infilak ediyor. Uygun şartlarda TEBER-81/82 mühimmatı ile 3 metrenin altında hassasiyetle vuruş elde edilebiliyor.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

İşlem tamam: Malezya Türkiye’den 3 MİLGEM Korveti alıyor​

Haber Merkezi10 Haziran 2024

Malezya, Türkiye’den 3 adet MİLGEM Korveti tedarik edecek. Üç korvet için Kabul Mektubu (Letter of Acceptance/LoA) takdimi gerçekleştirildi.

Türkiye’nin milli imkanlarla tasarladığı MİLGEM ADA Sınıfı Korvetler, ihracat yolculuğuna devam ediyor. Türk Deniz Kuvvetleri için şu ana kadar 4 adet üretilen [MİLGEM] Korvetleri’nden; Pakistan’a dört adet ve Ukrayna’ya ise 2 adet ihraç edilmişti. Pakistan ve Ukrayna’nın ardından Malezya da MİLGEM’i tercih etti.

Malezya, Kıyı Görev Gemisi (LMS Batch II) İhalesi kapsamında ilk etapta Türkiye’den 3 adet MİLGEM Korveti tedarik edecek. Malezya ileTürkiye arasında “Savunma Ürünlerinin Devletten Devlete Tedarikine Dair Mutabakat Zaptı” (Memorandum of Understanding/MoU)imzalandı ve STM tarafından inşa edilecek üç korvet için Kabul Mektubu (Letter of Acceptance/LoA) takdimi gerçekleştirildi.”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda gerçekleşen törene; Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkan YardımcılarıProf. Dr. İhsan Kaya, Mustafa Murat Şeker,Hüseyin Avşar ve Gökhan Uçar; Malezya Savunma Bakanlığı ve Malezya İçişleri Bakanlığıheyetlerive sektör temsilcileri katılım sağladı.

“Malezya’nın Savunma Ürünleri Tedarikine Yönelik Devletten Devlete İlk Anlaşması”​

SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Mutabakat Zaptı (MoU) İmza ve Kabul Mektubu(LoA)Takdim Töreni kapsamında gerçekleştirdiğikonuşmasında şunları kaydetti:

“Bugün, Türkiye ile Malezya arasında imzalanan“Savunma Ürünlerinin Devletten Devlete Tedarikine Dair Mutabakat Zaptı” (MoU) ve Kıyı Görev Gemisi (Littoral Mission Ship)Batch 2 Projesi’nin Kabul Mektubu (LoA) TakdimTöreni’ne hep beraber şahitlik etmekteyiz.

Malezya ile savunma ürünlerinin tedarikine dair imzalamış olduğumuz Mutabakat Zaptı(MoU),ülkemiz ile dost ve müttefik ülke Malezya arasındaki savunma sanayii iş birliğinde yeni birstratejik ortaklık döneminin müjdecisidir.Malezya’nın savunma ürünlerinin tedarikineilişkin devletten devlete imzaladığı ilk resmi belge niteliğindeki bu Mutabakat Zaptı (MoU), Türk Savunma Sanayii’nin geldiği noktayı ve müttefiklerimizin bize duyduğu güveni göstermektedir.

Öte yandan, bugün Kabul Mektubu (LoA) takdim edilen LMS Batch 2 Projesi, iki ülke arasında deniz platformları alanında inşa edilecek uzun vadeli iş birliğinin başlangıcıniteliğindedir. Bu projenin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi; Malezya Kraliyet Donanması’nın “15′ten 5’e Dönüşüm Programı”nın önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek diğer projelerinde de Türk savunma sanayiinin çözüm ortağı vasfıyla öncelikli olarak yer almasını sağlayacaktır.

Önümüzdeki dönemde Malezya gibi dost ve müttefik ülkeler ile ortak geliştirme ve üretim, teknoloji transferi ve kazan-kazan modeli yaklaşımlarımızı güçlendirerek sürdüreceğiz.

Türkiye’nin Yeni Yüzyılında, savunma sanayii alanında sahip olduğumuz teknolojilerimizi, bilgi birikimimizi ve uzmanlığımızı dost ve kardeş ülkeler ile birlikte paylaşarak, hep beraber gelişeceğiz.”

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

BAYKAR’dan KEMANKEŞ-2 Füzesi testi: Araçtan atıldı​

Haber Merkezi13 Haziran 2024

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 2 Mini Akıllı Seyir Füzesi’nin test süreci başarıyla devam ediyor.

Baykar tarafından geliştirilen yüksek teknoloji ürünü insansız sistemlerin testleri başarıyla devam ediyor. KEMANKEŞ 2 Mini Akıllı Seyir Füzesi’nin Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezinde yürütülen test süreci de başarıyla yürütülüyor.

Test takvimi kapsamında gerçekleştirilen ikinci sistem doğrulama testi de başarılı bir şekilde tamamlandı.

RİSKLİ HEDEFLERE KARŞI ETKİN​

görüntü


Yaklaşık 1 saat havada kalabilen mini akıllı seyir füzesi, sahip olduğu jet motoru sayesinde süratle yol alarak düşman hattı gerisindeki en riskli hedeflere karşı etkinlik gösterebilecek. 200+ kilometre görev menziline sahipKEMANKEŞ 2, yapay zekâ destekli optik güdüm sistemi sayesinde hedefini tanıyarak zorlu hava şartlarında dahi tam isabetle imha kabiliyetine sahip olacak.

YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ​

Yapay zekâ destekli oto pilot sistemi ile otonom uçuş gerçekleştirip stratejik hedefleri yüksek hassasiyetleetkisiz hale getirerek muharebe sahasında dengeleri değiştirecek. Gece ve gündüz şartlarında kullanılabilecek KEMANKEŞ2, barındırdığı anti-jamming teknolojisi sayesinde elektronik karıştırmalardan etkilenmeden görev yapabilecek.KEMANKEŞ 2, elde ettiği tüm veri ve görüntüleri yer kontrol istasyonuna ileterek kullanıcıya veri takibi konusunda destek sağlayacak.

İLK KEZ TEKNOFEST’TE SERGİLENDİ​

Stratejik hedeflere karşı kullanılmak üzere Baykartarafından milli ve özgün olarak geliştirilen mini akıllı seyir füzesinin ilk versiyonuKEMANKEŞ 1, 27 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST 2023’te ilk kez halka açık bir şekilde sergilenmişti. İlk atış testini ise 14 Haziran 2023’te Bayraktar TB2 SİHA’danateşlenerek başarıyla tamamlamıştı.

İHRACAT ŞAMPİYONU​

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı ve TİM tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı olan Baykar’ın hâlihazırda imzalanan sözleşmelerinin %97.5’i ihracat kaynaklıgerçekleşti. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Bangladeş’e BORAN Obüsü teslimatı: Tarihte bir ilk​

Haber Merkezi12 Haziran 2024

MKE, Bangladeş’e yönelik BORAN Obüsü teslimatına başladı. BORAN Obüsü’nün ihracatı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olma özelliğine sahip.

105mm BORAN Havadan Taşınabilir Obüs’ün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatları devam ediyor. Son olarak EFES 2024 Tatbikatı sırasında da kullanılan [BORAN Obüsü], MKE A.Ş. tarafından 2 farklı ülkeye de ihraç ediliyor. Bu kapsamda, 18 adet BORAN Obüsü siparişi veren Bangladeş, obüslerin kabul faaliyetlerini tamamladı.

Konuyla ilgili olarak MKE A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk Obüs ihracatı olarak bir Asya ülkesine teslim edilecek olan BORAN’ın, Karapınar Atış Alanında yapılan “Sevkiyat Öncesi Test ve Muayene İşlemleri” başarıyla tamamlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Şu ana kadar BORAN obüsüyle ilgili olarak 150’ye yakın sipariş olduğu değerlendiriliyor. 100’den fazla obüs, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

BORAN Obüsü​

105 mm Havadan Taşınabilir Obüs, BORAN, MKE A.Ş. tarafından; tugay hedefi üzerinde baskı kurmak, TSK’nın iç güvenlik operasyonları, hava operasyonları ve komando tugaylarına destek vermek için tasarlanmıştır.

BORAN, uzun menzilli mühimmatlar ile 17 kilometreden fazla menzile, 6 atım/dakika atım hızına ve 105 milimetrelik namluya sahiptir. 5 personel ile kullanılan obüs, 1 dakikadan az bir sürede atış pozisyonu alabilmektedir.

Atış kontrol sistemi ile birlikte toplam ağırlığı 1780 kilogram olan obüs, Sikorsky S-70 helikopterleri ve çeşitli hafif araçlarla taşınabilmektedir.

Obüs, 8 saat boyunca kesintisiz olarak her türlü atış görevini yerine getirebilmektedir. Atış Kontrol Sistemi, GPS ve panoramik dürbün gibi ekipmanlara sahiptir.
görüntü


Boran Obüsü özellikleri şu şekilde:
• 105 mm/30 cal Silah Sistemi,

• Uzun Menzilli Mühimmat ile 17 km etkili menzil,

• 6400 milyeme atış yapabilme,

• 5 adet mürettebat ile kullanım,

• 6 atım/ dk hız ,

• -32/+44 °C çevre koşullarında kesintisiz 8 saat çalışma,

• 1 dk’dan az bir sürede atışa hazır hale gelebilme,

• Toplam ağırlık 1760 Kg (Atış Kontrol Sistemi dahil),

• Sikorsky S-70 ile harici yük, Chinookhelikopterleri ile dahili yük ve çok çeşitli hafif araçlarla taşınabilme,

• Boran -3°, +70° yükseliş ve 8° sağ-sol yanca atış kabiliyeti,

• Atış Kontrol Sistemi , İlk Hız Ölçüm Radarı, ANS, Atış Kontrol Bilgisayarı, Nişancı Görüntüleme Ünitesi, Panoramik Top Dürbünü, Batarya Alt Sistemleri bulunmaktadır.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Malezya’nın askeri hava araçları artık Türkiye’ye emanet​

Haber Merkezi11 Haziran 2024

ASFAT, Malezya merkezli Airod şirketiyle A400M, S-70A, CN-235 ve C-130 hava araçlarının teknik ve lojistik hizmetlerine ilişkin “İş Birliği Çerçeve Anlaşması” imzaladı.

Türkiye ile Malezya arasındaki savunma sanayii iş birliği, her geçen gün yoğunlaşıyor. Son olarak ASFAT, Malezyalı Airod şirketiyle bir iş birliği çerçeve anlaşmasına imza attı. Bahsi geçen anlaşma, Malezya Hava Kuvvetleri envanterindeki A400M, CN-235 ve C-130 tipi askeri nakliye uçakları ile S-70A Genel Maksat Helikopteri için teknik ve lojistik hizmetler verilmesini kapsıyor.

Anlaşma, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled bin Nordin’in katılımıyla düzenlenen tören sırasında imzalandı.

Ankara’da imzalanan İşbirliği Çerçeve Anlaşması (CFA), başta A400M, S-70A, CN-235 ve C-130 uçak platformları olmak üzere bölgedeki havacılık savunma kabiliyetlerinde işbirliği ve inovasyona yönelik güçlü bir kararlılığı ifade ediyor.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Türkiye’nin F-16 Blok 70 tedarikinde kritik aşama tamamlandı​

Haber Merkezi13 Haziran 2024

görüntü


Türkiye ile ABD arasında, F-16 Blok 70 savaş uçağı tedariki için sözleşme imzalandı. Böylelikle kritik bir aşama tamamlandı.
Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı kaynakları tarafından yapılan açıklamada, “Sözleşmeler imzalanmıştır, detayları üzerindeki çalışmalar karışlıklı heyetler arasında görüşmeler vasıtasıyla sürdürülmektedir. Detaylar üzerinde verilecek kararlar sonrasında ortaya çıkacak ayrıntılar bilahare kamuoyu ile paylaşılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Ocak 2024’te ABD, Türkiye için yaklaşık olarak 23 milyar dolar tutarında bir bütçeyle 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı, 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti ve beraberindeki birçok teçhizatın satışını kapsayan bir bildirim yayınlamıştı. ABD ile Türkiye arasında imzalanan [F-16 Blok 70]sözleşmesinin, 23 milyar dolardan çok daha düşük bir bedele sahip olduğu değerlendiriliyor. Sözleşmenin toplam bedeli, yakında açıklanacak.

6 ülkeden toplam 131 sipariş: Fabrika 3 yıl dolu​

Ayda 4 adet F-16 Blok 70 üretim hızına ulaşmak için son aşamada olan Lockheed Martin, şu ana kadar Bahreyn, Bulgaristan, Slovakya, Tayvan, Ürdün ve biri de ismi açıklanmayan toplam 6 ülkeden 131 adet sipariş aldı.
görüntü


Greenville fabrikası, şimdiye kadar bu siparişlerin 9’unu ilgili ülkelere teslim etti. Fabrika hedeflediği üretim hızına ulaştığında bile mevcut siparişlerin tamamlanması 3 yılı bulacak.
Aralarında Türkiye’nin 40 adet F-16 Blok 70 talebinin de yer aldığı 300 uçağın satış süreci ise devam ediyor ve yeni siparişin kesinleşmesi durumunda da üretim kapasitesi yeniden gözden geçirilecek.

Yeni F-16’larda hayat kurtaran otonom teknolojiler​

Blok 70 ve 72 serisi F-16’larda en önemli özellik olarak, F-35’lerde kullanılanlara benzer radar teknolojisine sahip olması gösteriliyor. Northrop Grumman SABR APG-83 radarı sayesinde pilot, daha geniş bir görüş yarıçapına sahip oluyor. Dost ve düşman unsurları ekranında daha erken görebilen pilot, müttefik uçak ve kara unsurlarıyla iletişim kurabiliyor.

Kokpitteki ekranlar da eskisine göre çok daha büyük ve grafik özellikleri daha yüksek çözünürlük kalitesine sahip. Pilotun, renkli hareketli haritaları, genişletilmiş havadan havaya durum göstergeleri ve yakınlaştırma işlevselliği sayesinde her katmanda muharebe alanı algısı artıyor.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Hava savunmada ASELSAN ve BAE Systems rekabeti Fransa’da​

Haber Merkezi14 Haziran 2024

görüntü


ASELSAN tarafından geliştirilen 8×8 Zırhlı Araca Monte 35mm KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ile BAE Systems tarafından geliştirilen 6×6 Kamyona Monte 40mm Tridon Mk2 Hava Savunma Top Sistemi, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek Eurosatory 2024 Savunma Fuarı’nda sergilenecek.
Dünyanın en büyük savunma sanayii fuarı olan Eurosatory 2024, 17 haziranda kapılarını açacak. Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen fuara, Türkiye’den yaklaşık 50 savunma sanayii firması katılım sağlayacak. ASELSAN, Eurosatory 2024 Fuarı kapsamında 8×8 bir zırhlı araç üzerine monte ettiği 35mm [KORKUT] Hava Savunma Top Sistemi’ni sergileyecek.

Son dönemde bir trend haline gelen tekerlekli araca monteli hava savunma top sistemi alanında bir diğer ürün ise fuarda BAE Systems standında yer alacak. BAE Systems’in ürünü ise 6×6 bir kamyona monte edilen 40mm Tridon Mk2.

Şu ana kadar FNSS üretimi paletli zırhlı araçlara monte edilen çok sayıda KORKUT Hava Savunma Top Sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ASELSAN tarafından teslim edildi. Her bir KORKUT Sistemi, 3 adet silah sistem aracı ile 1 adet komuta kontrol aracından oluşuyor. Komuta kontrol aracında MAR Arama Radarı bulunurken, silah sistem araçlarında ise çift namlulu 35mm top, AKR Atış Kontrol Radarı ve Elektro-Optik Sistem bulunuyor. KORKUT, bu haliyle 4+ kilometredeki hedefelere angaje olabiliyor.
görüntü


8×8 Zırhlı Araca Monte KORKUT Sistemi de aynı teknik özelliklere sahip. Öte yandan KORKUT, 35mmm ATOM Akıllı Parçacıklı Mühimmat kullanabiliyor. Böylelikle ateşlenen mühimmat, hedefe istenilen mesafede infilak ettiriliyor ve hedefe şarapnellerden oluşan bir set çekiliyor.
Tridon Mk2 ise esasında deniz platformları tarafından kullanılan bir 40mm Bofors topuna sahip ve 12 kilometre menzili bulunuyor. KORKUT’ta araç üzerinde elektro-optik sistem ve atış kontrol radarı bulunurken, Tridon Mk2’de ise yalnızca elektro-optik sistem bulunuyor. KORKUT, 1100 atım/dakika Tridon Mk2 ise 300 atım/dakika atış süratine sahip. Tridon Mk2, Eurosatroy 2024 sırasında 8×8 bir araca monte şekilde sergilenecek.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

Ağır silahların yerli askeri araç platformu yurt dışında ilk kez vitrine çıktı​

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve mobil ağır silah sistemleri için güvenilir bir çözüm oluşturan yerli 8X8 askeri araç platformu, yurt dışında ilk kez boy gösterdi.​

17.06.2024 - Ankara

Türkiye’nin lider ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Avrupa’nın en büyük, dünyanın önde gelen savunma sanayisi fuarı Eurosatory 2024’te askeri araçlarını sergiliyor.

Türk savunma sanayisinin “kara aracı ihracat şampiyonu” olarak fuarda yerini alan BMC, Eurosatory 2024’te mayına karşı korumalı araç KİRPİ’nin bağımsız süspansiyon ve son teknoloji ile donatılarak geliştirilmiş versiyonu KİRPİ II, modüler tavan konsepti ile tek platformda çoklu görev kabiliyeti sunan ALTUĞ 8x8, yenilenen tasarımı ve yüksek manevra kabiliyetiyle AMAZON 4X4, güçlü motor ve yüksek çekiş gücü ile öne çıkan 8X8 askeri araçlarını tanıttı.
görüntü


BMC bünyesinde güç grupları geliştiren BMC POWER ise Türk mühendislerinin geliştirdiği 400 beygir gücündeki TUNA, deniz araçları için tasarlanan 600 beygir marin motor LEVEND ve 1000 beygir gücündeki UTKU ile fuarda yerini aldı.

İlk kez vitrine çıktı​

BMC tarafından geliştirilen, ARPAN-155 obüs sisteminde kullanılan 8X8 askeri araç platformu, Eurosatory’de ilk kez yurt dışında vitrine çıktı.
görüntü


Yüksek balistik korumalı kabin ve mühimmat dolaplarına sahip 8X8 askeri araç platformu, 675 beygir motor ile yüksek çekiş performansına ve saatte 80 kilometre hıza ulaşıyor.
Hidrolik kontrollü arka mahmuz ve ön ayakları bulunan platform, manuel veya otomatik yüklemeye imkan veriyor.

1228 milyem yükseliş, 302 milyem yanca silah hareket kabiliyeti sunan araç platformu, 8X8 çekiş sistemi ile yüzde 60 dik, yüzde 30 yan eğimde görev yapabiliyor.
görüntü


Bu hareket kabiliyetleriyle 24 mühimmat taşıma kapasitesine sahip platform, 2 dakikada atışa hazırlanma veya mevzi değiştirme imkanı sunuyor.
BMC, sahip olduğu tasarım ve geliştirme kabiliyetlerini 8X8 askeri araç platformunun modüler yapısına yansıtarak Türk savunma sanayisi bünyesinde son dönemde geliştirilen silah ve füze sistemleri için ihtiyaç duyulan araçları üretebilecek.

Anadolu Ajansı​

 

Ekli dosyalar

  • 27FEA2E2-E7F7-47E7-ACDB-975508DFF133.jpeg
    27FEA2E2-E7F7-47E7-ACDB-975508DFF133.jpeg
    131.1 KB · Görüntüleme: 0

ASELSAN’dan elektronik harbe meydan okuyan TOLUN testi​

Haber Merkezi16 Haziran 2024

görüntü


ASELSAN, TOLUN Minyatür Bomba’nın elektronik harp unsurlarının yoğun faaliyette bulunduğu ortamda atışlı testlerini gerçekleştirdi.
Milli imkanlarla geliştirilen [TOLUN Minyatür Bomba] ‘nın test faaliyetleri, çeşitli muharebe sahalarını simüle edecek şekilde devam ediyor. Bu kapsamda ASELSAN, son olarak TOLUN’un elektronik harp unsurlarının yoğun faaliyette bulunduğu bir test ortamında atışlarını gerçekleştirildi.

Test faaliyetleri sırasında TOLUN, birden fazla karıştırma kaynağının bulunduğu ortamda dahi hedefleri GPS güdümlü olarak tam isabetle vurdu. Böylelikle ‘Anti-Jam GNSS’ faydalı yüküyle teçhiz edilen TOLUN mühimmatının doğrululuğu tescil edilmiş oldu.

Konuyla ilgili olarak ASELSAN tarafından. yapılan açıklamada, “Oyun değiştirici sistemlerde bugün… Konya Karapınar’da yoğun GPS karıştırmasına rağmen F-16’dan atılan ASELSAN TOLUN Mühimmatı, hedefi yüksek hassasiyetle vurdu. Bu sayede GNSS karıştırma şemsiyesiyle korunan düşman unsurlarını vurabilme yeteneğini de başarıyla test ettik. Hava Kuvvetlerimizin önemli bir güç çarpanı olan TOLUN bir kez daha kendini sahada kanıtladı.” ifadelerine yer verildi.

ASELSAN TOLUN Minyatür Bomba​

TOLUN Güdümlü Minyatür Bomba, durağan hedeflerin yanı sıra hareketli hedeflere karşı da etkili. [SADAK-4T] Akıllı Çoklu Taşıma Salanı ile tek bir silah istasyonunda dört adet taşınabilen TOLUN, GPS/INS navigasyon sistemine ilaveten IIR Arayıcı Başlık sayesinde man-in-the-loop kabiliyetine sahip. Bu özellik sayesinde pilotlar atılan bombaları, havada anbean manuel olarak yönlendirebiliyor.

Uygun şartlarda yaklaşık 100 km menzile sahip olan Minyatür Bomba, yaklaşık 250 librelik ağırlığı ile MK-81 bombalarının muadili konumunda bulunuyor. Minyatür Bomba, aynı zamanda 1 metrelik güçlendirilmiş betonu delme kabiliyetine de sahip. Bu kabiliyet, atışlı testler sırasında da doğrulandı.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

ASELSAN’ın bu yıl imzaladığı yeni iş ilişkilerinin bedeli 71 milyar liraya çıktı​

Payları Borsa İstanbul’da işlem gören savunma sanayi şirketleri, yıl başından bu yana 72,3 milyar liralık yeni iş sözleşmesi imzalarken, bunun 71 milyar liralık kısmı ASELSAN tarafından gerçekleştirildi.​

18.06.2024 - İstanbul

AA muhabirinin, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firmaların Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamalardan derlediği bilgilere göre, şirketlerin bu yıl içinde duyurdukları yeni iş ilişkilerinin bedeli, güncel kur üzerinden hesaplandığında 72 milyar 330 milyon 993 bin 167 liraya çıktı.

Sektörde yer alan 4 şirketin imza attığı yeni iş ilişkilerinin yanı sıra ASELSAN’ın yurt içi ve dışı müşterileri ile imzaladığı, toplam bedeli güncel kur ile hesaplandığında 70 milyar 953 milyon 71 bin 615 lira olan yeni iş sözleşmeleri dikkati çekti.

2024’ün ilk yarısı tamamlanmamışken, söz konusu bu tutarın, ASELSAN’nın 2023 yılına ait konsolide bilançosunda yer alan hasılatına oranı yüzde 96’ya ulaştı.

Şirket, geçen yıl 73,6 milyar liralık gelir elde etmişti.

İlgili iş anlaşmaları detaylı incelendiğinde, ASELSAN’ın bu yıl KAP’a açıkladığı 24 yeni iş ilişkisi ve güncellemeler arasında, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan askeri ekipman tedariki maksadıyla imzaladığı 556 milyon 500 bin dolarlık anlaşma, en yüksek bedelli yeni iş ilişkisi olarak öne çıktı.

Öte yandan, 16 Mayıs’ta payları borsada işlem görmeye başlayan Altınay Savunma, bu yıl şimdiye kadar 16 milyon dolarlık yeni iş ilişkisine imza attığını duyuruken, 28 Mayıs’ta halka arz olan Onur Teknoloji de aynı dönemde 11,6 milyon dolar, 3 milyon avro ve 4,1 milyon liralık anlaşma imzaladığını bildirdi.

Hisseleri, 4 Ocak 2023’te borsada işlem görmeye başlayan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri de yıl başından bu yana 9,3 milyon dolar ve 1,7 milyon avroluk yeni iş sözleşmesine imza attı.

Söz konusu şirketlerin, 2024 yılı içerisinde duyurdukları yeni iş ilişkileri şöyle:
DOLARAVROTLGÜNCEL KUR ÜZERİNDEN HESAPLANAN TOPLAM TL TUTARI
ASELSAN1.394.889.998652.202.0962.349.327.95370.953.071.615
Altınay Savunma16.000.000--524.480.000
Onur Teknoloji11.577.6832.993.5484.100.000488.630.113
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri9.346.0001.666.179-364.811.439
TOPLAM1.431.813.681656.861.8232.353.427.95372.330.993.167
Döviz kurlarının, 14 Haziran Cuma günü gerçekleştirdiği kapanış değerleri baz alınmıştır.

Anadolu Ajansı​

 

MKE’den ABD ile 30 milyon dolarlık sözleşme: Eurosatory 2024​

Haber Merkezi19 Haziran 2024

Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), CENTURY ARMS ile ABD’ye silah ihracatıyla ilgili olarak 30 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzaladı.

Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen Eurosatory 2024 Uluslararası Savunma Fuarı, tüm hızıyla devam ediyor. 50’den fazla Türk savunma şirketinin katıldığı fuarda MKE, önemli bir anlaşmaya imza attı. ABD’li CENTURY ARMS şirketi ile bir sözleşme imzalayan MKE, bu kapsamda Amerikan pazarına 30 milyon dolarlık bir silah ihracatı gerçekleştirecek.

Halihazırda MKE, 9mm makineli tabancalardan 7.62mm piyade tüfeklerine kadar çeşitli hafif silahların üretimini gerçekleştiriyor. 30 milyon dolarlık anlaşma ile MKE üretimi tüfeklerin, Amerikan pazarına sunulması hedefleniyor.

1961 yılında kurulan Century International Arms, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir ateşli silah ithalatçısı ve üreticisi olarak biliniyor. Şirket, diğerlerinin yanı sıra G3, L1A1, AK-47 ve sporlaştırılmış Mauser tüfeklerinin üretimini gerçekleştirirken ayrıca Türk yapımı Canik tabancalarını ithal etmektedir.

İhracat ile ilgili olarak MKE A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, “Bu önemli anlaşmanın, MKE’nin uluslararası pazarda büyüme hedeflerine katkı sağlaması ve Amerikan pazarındaki varlığını güçlendirmesi bekleniyor. MKE, yüksek kalite standartları ve ileri teknoloji ürünü silahlarıyla, global savunma sanayinde tercih edilen bir marka olmayı sürdürüyor.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Savunma SanayiST com
 

CANiK ve bağlı olduğu SYS Grup şirketleri, Paris’te Eurosatory Fuarı’nda ürünlerini sergiliyor​

Ateşli silah üreticisi CANiK’in de içinde bulunduğu SYS (Samsun Yurt Savunma) Grubu Genel Müdürü Cahit Utku Aral, top sistemlerini gelecek sene itibarıyla Türkiye’de de üretmeye başlayacaklarını belirtti.​

görüntü


19.06.2024 - Paris
Fransa’nın başkenti Paris’te başlayan savunma ve güvenlik endüstrisi alanında önde gelen uluslararası etkinliklerden biri olan Eurosatory Fuarı’na katılan Aral, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
görüntü


Grubunun Türkiye, İngiltere ve ABD’de fabrikalarının olduğunu anlatan Aral, bu fabrikalarda çeşitli kalibrelerde savunma sanayi ürünü ürettiklerini söyledi.

Aral, hafif silah üretimiyle alanındaki en büyük 5. firma, ayrıca 30x113, 20x110 gibi orta kalibre silah sistemlerini ve bunların uzaktan kumanda atış kontrol sistemlerini üreten dünyadaki yegane firmalardan biri olduklarını ve bu ürün gruplarında sadece ABD, İngiltere ve kendilerinin bulunduğunu bildirdi.
görüntü


Top sistemlerini gelecek sene itibarıyla Türkiye’de de üretmeye başlayacaklarını kaydeden Aral, birçok önemli potansiyel projelerinin bulunduğunu, kara ve insansız deniz araçlarına, hava platformlarına entegre edilebilen sistemlere sahip olduklarını dile getirdi.
görüntü


“Bizim yapmış olduğumuz üretimin yüzde 97’si ihracat. Dünya genelinde kendi ekosistemimizde 350 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyorsak bunun yaklaşık 200 milyon doları da Türkiye’den ihraç ediliyor. İhracatta, Türkiye’deki en büyük 10 şirket içerisindeyiz. Özel sektörden silah üreticisi olarak ilk 10’da yer alan tek firmayız. Alanımızda az öncede bahsettiğim gibi 5. en büyük firmayız. Tabii daha yolumuz var, daha yapacak çok iş var.” ifadelerini kullanan Aral, hedeflerinin en tepeye ulaşmak olduğunu söyledi.
görüntü


Aral, 2022’de İngiltere’deki fabrikanın bünyelerine katılmasıyla ürün portföyünde çok ciddi bir genişleme olduğunu ve bunların uzaktan kumandalı atış kontrol sistemlerini de İstanbul’daki tesislerinde geliştirip ürettiklerini aktardı.
görüntü


Gelecek dönemde üretmekte oldukları kalibrelerin sayısının artacağını belirten Aral, şunları kaydetti:
“Önümüzdeki süreçte daha büyük silahların da üretimini yapıyor olacağız. O yüzden tabii bizim önümüzde daha bir süreç var. Daha ağır, 6x6, 8x8 araçların üzerine de entegre edebileceğimiz silah sistemlerimizi ve kulelerimizi bünyemizde üretiyor olacağız.”
görüntü

Anadolu Ajansı​

 

Ekli dosyalar

  • 7DD21E21-5FA5-4176-9E41-ABFDAFCDAF99.jpeg
    7DD21E21-5FA5-4176-9E41-ABFDAFCDAF99.jpeg
    215.6 KB · Görüntüleme: 0

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular