Adana'nın Yöresel Lezzetleri

HasanTürk

Moderatör
Moderatör
Adana’nın Meşhur Yemekleri
adana-hakkinda


Burada Sadece Adana nın Yemekleri Paylaşılacak. 🍗
 
Son düzenleme:

.Adana Kebap​

Adana Kebap


Adana Kebap

Şehrin en ünlü yemeği olan Adana kebap zırh olarak isimlendirilen özel bir bıçak ile kıyılmış kuzu etiyle hazırlanır. Kebabın içerisinde kuzunun kuyruk yağı bulunur. Ustalık gerektiren bir kebap türü olan ve hazırlanması uzun süren Adana kebap yemek için şehirde bulunan kebapçılarını tercih edebilirsiniz. Merkezde ve ilçelerde bulunan kebapçıların neredeyse tamamında bulabileceğiniz bir lezzet olan Adana kebap çoğunlukla bol yeşillik, ayran ya da şalgam ile servis edilir.

Yöre halkı tarafından dört mevsim boyunca severek tüketilen Adana kebap içerisinde bulunan kuyruk yağı sebebiyle yoğun ve baharatlı bir lezzettir. Çoğunlukla akşam yemeklerinde tüketilen Adana kebap çeşitli salata ve mezeler ile bir arada tüketiliyor
 
Son düzenleme:

.Fellah Köfte​

Fellah Köfte


Fellah Köfte

Adana usulü fellah köftesinin en önemli özelliği yöresel lezzetlerden biri olmasına rağmen içerisinde et bulunmamasıdır. Köftelik bulgur, sıcak su, un, irmik, yumurta, tuz, baharatlar ve salça ile hazırlanan fellah köftesi vejetaryen beslenme tarzına sahipseniz ya da et yemek istemiyorsanız Adana mutfağında tercih edebileceğiniz nadir seçeneklerden biridir.

Malzemelerden hazırlanan harcın küçük toplar haline getirilerek kaynatılması ile hazırlanan fellah köftesi kendine özel bir sos ile servis edilir. Özel sosun içerisinde zeytinyağı, salça, domates rendesi, sarımsak, baharatlar, nar ekşisi, maydanoz ve limon bulunur. Sıcak şekilde servis edilen fellah köftesi yöre halkı tarafından dört mevsim boyunca evlerde hazırlanan bir lezzettir. Bu lezzeti denemek için esnaf lokantalarını veya yöresel yemekler hazırlayan restoranları ziyaret edebilirsiniz.
 

Bici Bici​

Bici Bici


Bici Bici

Adana’nın en meşhur tatlısı olan ve ünü dünyaya ulaşmış bici bici, içerisinde nişastalı bir muhallebi olan ve şerbetli şekilde servis edilen tatlıdır. Adana yaz aylarında çok sıcak olduğu için yöre halkı hazırladıkları yemeklerde kendilerini ferahlatacak farklı alternatiflere ihtiyaç duyar. Bu alternatiflerden biri olan bici bici soğuk şekilde servis edilir. Nişasta, su ve şeker bir muhallebi haline getirilir ve donduktan sonra küçük parçalara bölünür. Gül suyu, soğuk su ve şeker ile hazırlanan şerbetin içerisinde parçalara bölünen muhallebiler ilave edilir. Üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir. Sıcak yaz günlerinde içerisinde buz da ilave edilir. Bici biciyi girdiğiniz her sokakta, seyyar satıcılarda bulabilirsiniz. Seyyar satıcılar neredeyse her sokakta bulundukları için bici bici ararken zorlanmazsınız.

Sıkma​

Sıkma


Sıkma

Adana usulü sıkmanın hamuru için un, yaş maya, tuz ve su kullanılır. İç harcında ise lor peyniri, beyaz peynir veya çökelek, domates, maydanoz, yeşil soğan, pul biber ve sıvı yağ kullanılır. Yöre halkının sabah kahvaltıları için en çok tercih ettikleri alternatiflerden biri olan sıkma, pratik bir şekilde hazırlanmasına rağmen oldukça lezzetlidir.

Sıkma lezzetini denemek için yöresel yemekler hazırlayan restoranları tercih edebilirsiniz. Bu restoranlarda sıkma genellikle sacda pişirilir. Sıcak şekilde servis edilen ve çoğunlukla yanında çay içilen sıkma, güne enerjik bir başlangıç yapmanızı sağlar.
 
Adana yöresine ait bir tarifle karşınızdayız. İçerisinde bulunan nohut, minik bulgur köfteleri ve etle oldukça doyurucu olan bu sofranıza geldiğinde ana yemek yemeğe ihtiyacınız kalmayacak. Şaşaalı, iddialı ve çok besleyici olan topalak çorbası, en özel misafirleriniz için en güzel ziyafet sofralarında yerini almaya hazır.
Şimdiden afiyet olsun.
 
Son düzenleme:
  • Babagannuş

Adana’da et yemekleri dışında farklı bir lezzet denemek isterseniz, soğuk servis edilen bir ara sıcak olan babagannuş tam size göre. Adana mutfağında olduğu kadar Hatay yöresinde de meşhur bir tarif. Akdeniz mutfağının en sık yapılan ara sıcak tariflerinden. Ayrıca yemeğin yanına tüketilebilecek salata alternatifi olarak da değerlendirebilirsiniz.
images (55)
 
Kabak Çitmesi
kabak-cintmesi-scaled

Kabak her yörede farklı farklı lezzetlerin ana öğesi olarak karşımıza çıkıyor. Adana’da kabakla yapılan yöresel lezzetlerden biri de kabak çintmesidir. Bu harika lezzeti denemeden Adana’dan ayrılmamanız öneriliyor. Çintme kelimesi başlarda yabancı gelebilir. Yöre halkı tarafından konulan bu isim aslında oldukça mantıklıdır. Çintmek temelde herhangi bir şeyi parçalamak, daha ufak parçalara ayırmak anlamına gelir.

Kabak çintmesi, tamamı ile kendi yağında pişen ilginç tariflerden biri. Tadı bir hayli hafif olması nedeni ile neredeyse herkes tarafından seviliyor. Özellikle sıcak havalarda sürekli tercih edilen bir lezzettir. Yapılışı da bir o kadar kolay olan bu yöresel lezzeti denemek için Adana restoranlarına gidebilirsiniz.

Adana bölgesinde gezi yapanların restoran ve lokantalar kapsamında rahatlıkla bulabileceği kabak çintmesi belirttiğimiz üzere özellikle de sıcak yaz günlerinde daha çok tercih ediliyor.
 
Son düzenleme:
Başlangıç menülerinde ikram edilen analı kızlı çorbası, Türk mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alır. Adana ile özdeşleşen bu besin, özellikle Akdeniz Bölgesi’nde sık sık tüketilir. Ana malzemeleri et, kıyma, bulgur ve irmiktir. Zengin bir yemek olan analı kızlı çorbasının içerisinde misket köfte kullanılır.
images (2)
 
images (98)


Adana Halka Tatlısı; 10- 12 cm çapında ve yaklaşık 1,5 cm kalınlığında halkalar şeklinde üretilen şerbetli bir hamur tatlısıdır. Her bir tatlının ağırlığı yaklaşık 60 gramdır. Adana Halka Tatlısı; buğday irmiği, buğday unu, karbonat ve su kullanılarak hazırlanan mayasız hamurun 7-8 köşeli yıldız uçlu bir sıkma torbası veya pompası ile kızgın ayçiçek yağı içerisine halkalar şeklinde sıkılarak kızartılması ile elde edilir. Kızaran hamurlar, oda sıcaklığında bulunan şerbet içerisine daldırılarak tatlandırılır. Adana Halka Tatlısının yağı çekmeden kızartılması ve günlük olarak hazırlanması, dışının çıtır iç kısmının ise yumuşak olmasını sağlar. Adana mutfağında önemli bir yeri olan ve turistlerin Adana’da en çok tükettiği tatlılardan olan Adana Halka Tatlısının, yöreyle ün bağı bulunur.
 
  • 1 tane bazlama
  • 1 tane yumurta
  • 70 gram sucuk
  • 1/2 tane domates
  • 1/2 çay kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber (tepeleme)
  • ketçap
Ütü Tost Nasıl Yapılır
  1. recipe_1930_0_99779903977dad782653fe8bf0ce337e-IMG_20220610_111816_PerfectlyClear.jpg

    Tavamıza tereyağını koyup ince doğranmış sucuklarımızı ilave edip sucukların beyaz yerleri kalmayana kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Kısık ateşte pişirirseniz tostunuz daha iyi olur.
  1. recipe_1930_1_7c9b600e2b92e2ec0041adb3336713ba-IMG_20220610_111954_PerfectlyClear.jpg

    Yumurtamızı kırıp, karıştırarak pişiriyoruz.
  2. Tuzumuzu döküp bir kere karıştırıyoruz.
  3. Pul biberi döküp bir kere karıştırıyoruz.
  4. recipe_1930_4_ff4b889a253177540403c54914f4e3dd-IMG_20220610_112405_PerfectlyClear.jpg

    Domatesleri koyup çok pişirmiyoruz.
Püf noktası domatesleri çok öldürmememiz.
  1. recipe_1930_5_4f23dc3b10f2bcaa9a822c864b5939fc-IMG_20220617_111713_PerfectlyClear.jpg

    Bazlamamızı ikiye kesiyoruz.
  2. recipe_1930_6_e35911e5b61c27aa8e20ee9afa01c645-IMG_20220617_113752_PerfectlyClear.jpg

    Bazlamamızın alt parçasını tost makinamıza alıyoruz, üzerine iç harcımızı koyup, ketçap sıkıp, üzerini bazlamamızın diğer parçasıyla kapatıp, tost makinamızda pişiriyoruz.
  3. recipe_1930_7_0cd89e8bba75a2807774388e044a0fe5-IMG_20220610_113252_PerfectlyClear.jpg

    Piştikten sonra kesip servis edebiliriz.
 
Geçtiğimiz haftalarda ilk kez Adana yemekleri yapan bir mekanda bulundum.
Adana mutfağına ve insanına hayranlığı olan birisi olarak geç bir adımdı ama çok şükür kavuştuk.

Ciğer, Kebap, Şırdan ve Şalgamdan oluşan karışık menü yedim.

Öncelikle Ciğer efsane olmuştu. Kebap zaten bilinen bir lezzet.
Benim parantez açmak istediğim şırdan olayı.
Birçok kişi şekli nedeni ile uzak duruyor lakin, enfes bir tatmış. Özellikle bol baharatlı ve limonlu olarak yemesi gayet güzel bir menü. Tipini beğenmiyorsanız gözünüzü kapatın ve ısırın, gerisi gelecektir 🙂

Şalgam olayında da, biz genelde market şalgamı olarak acılı doğanay kullanıyorduk. Bir sefer acısı olanı almıştık ve içemedik. Onu içiren acısı sanıyorduk. Fakat gittiğimiz mekan el yapımı şalgam getirdiğinde, biz daha önce acılı su içtiğimizi, gerçek şalgamı içirenin acısı değil tadı olduğunu anladık. Ek olarak acı da katabiliyorsunuz ama gerek hissetmedik.

Kısacası geç tanıştığımız adana mutfağı ile bundan sonra ki samimiyetimizi arttırarak devam ettireceğiz 😉
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular