Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri | Sayfa 101 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• #2,001
Plancı 2023'de bazı parsellere "satış vaadi vardır" şerhi koydurdu. Parsellerde bu şerh yokken arsa alan kişilerin durumu ne olacak? Eğer satıcı söylemediyse böyle bir sözleşmenin varlığından haberi olamaz sonuçta.

• #2,002
Plancı 2023'de bazı parsellere "satış vaadi vardır" şerhi koydurdu. Parsellerde bu şerh yokken arsa alan kişilerin durumu ne olacak? Eğer satıcı söylemediyse böyle bir sözleşmenin varlığından haberi olamaz sonuçta.
Bu şerh olan parsellerde müteahhit ile yapılacak anlaşma sırasında sıkıntı olur mu?

• #2,003
Bu şerh olan parsellerde müteahhit ile yapılacak anlaşma sırasında sıkıntı olur mu?
Olur çünkü 3.kişiye satış olacak yani bir hissedar daha eklenecek. Tabi satış 3.kişiye olunca şufa hakkınız doğar normal şartlarda. Ama kullanabilir misiniz bilemiyorum. Çünkü sözleşme gereği olacağı için emin değilim. Yinede bilen birine sormak lazım

• #2,004
Gayrimenkul satış vaadi noter huzurunda duzenleme şeklinde yapılmış olmakla geçerlilik kazanır. Sözleşmeyi geçersiz kılacak bir husus bulunmaz ise, planlamaci, sözleşmeden doğan haklarını taşınmaz sahiplerinden isteyebilecektir. Tabi, temelde belediye ile planlamacı arasında da işin gördürülmesi hususunda da bir hukuka aykırılık bulunmaması gerekmektedir.

• #2,007
Bu tür olaylar maalesef geçen dönemde yaşanan vurgunların buzdağı gibi açık seçik ortada olan halidir.

Nazım imar planında konut-konut geliştirme bölgesi gibi görünen yerlerde arsa sahipleriyle bu tür sözleşmeler yapılıp arazinin çoğunluğundan vekalet alınarak belediyelere başvurular yapılıyordu. Belediye meclisi de çoğunluk hisseyi temsil ediyor diye imar yapma yetkisini devrediyordu. Sonuçta getirilen imar planı da meclisten geçirilerek hukuken geçerli hale geliyordu.

1 sene kadar büyükşehirin başına geçen Mustafa Tuna da aynı şekilde Dikmen'de kendi kardeşine 2018 rakamlarıyla 200 milyonluk avanta sağlamaya kalkıştı, neyse ki o plan derhal iptal edildi.

Düşünün, kendi kardeşinin inşaat firmasıyla anlaşan bir kooperatife alelacele hem 1,8 emsalle imar planı geçirtti, daha da arsızca bir rezilliği ise o arazide bulunan 7 dönümden fazla belediye arazisini de ölmüş eşek fiyatına kooperatife devretmeye kalktı.

Bu işlerde maalesef hep iştakipçiliği şeklinde vekalet sözleşmesi yapmışlar, öyle ki vekaleti alan eninde sonunda bir şekilde o avantayı koparacak şekilde düzenlenmiş.

Bakın benzeri bir durum yakında Belören'de yaşanacak. Hukuka aykırı işleri çok olan kooperatiflerin vekaletle %6, hatta şimdi %10 pay vermek için çırpındıkları bir plancı var, daha önce bir kaç kez püskürttük, ama adamlar pes etmiyor. Arsanın %10 kadarını bu tip sözleşmeyle devredip hem kendi açıklarını kapatmak, hem de o devasa paydan yedi sülalelik dünyalıklarını çıkarma peşindeler.

İnşallah mahkeme de böyle değerlendirir.
Kademeli emsal ortadan kalktığından dolayı plancıyla yapılan sözleşme tehdit ve şantaja dayandığından sözleşme mahkemece gecersiz sayılır diyorlar.ama bu hamur çok su götüreceğede benziyor

• #2,008
Kademeli emsal ortadan kalktığından dolayı plancıyla yapılan sözleşme tehdit ve şantaja dayandığından sözleşme mahkemece gecersiz sayılır diyorlar.ama bu hamur çok su götüreceğede benziyor

Tehdit ve şantaj ifadelerini mahkemenin kabul edeceğini hiç sanmıyorum.

Ortadaki sözleşme menfaat sözleşmesi, getirisinin iki tarafça paylaşıldığı bir sözleşme.

Peki, sözleşme süresi bitiminde bu sözleşmeyi feshetmeye çalışan oldu mu acaba? Ve sonuç ne oldu?

• #2,009
Eğer bizle anlaşmazsanız arsanız 0.5 emsal olarak kalır arsanızı parçalara ayırırız yerini arka taraflardan veririz demek tehdit değil mi??

• Beğen
Tepkiler: musa
  • #2,011
Eğer bizle anlaşmazsanız arsanız 0.5 emsal olarak kalır arsanızı parçalara ayırırız yerini arka taraflardan veririz demek tehdit değil mi??

Mahkemenin bunu tehdit, şantaj olarak yorumlayacağını sanmıyorum. Esasında tabii ki öyle, ancak hukuken bu şekilde sayılmaz.

Sonuçta planda temel emsal 0,5 olarak belirlenmiş. Sözleşme ile arsanın büyük parsele yerleştirilmesi karşılığında paylaşılacak menfaat vadedilmiş.

Kaldı ki plancının elini en sağlam kılan şey, bu sözleşmenin asıl olarak iş takipçiliği sözlesmesi olarak düzenlenmesi. Sözleşmede resmen, planı başkası da yapsa plancının müşavir olarak, iş takipçisi olarak o ücreti hakedeceği yazılı. Bu şekilde sözleşmenin iptalinin çok zor olacağını sanıyorum. Daha sözleşme resmini görmeden, bunun iş takipçiliği sözleşmesi olduğunu tahmin ettiğimi yazmıştım.

• Beğen
Tepkiler: Osman_Tunç
  • #2,012
Burada yanıltma var.
Plancı benle anlaşmazsanız , arsanız 0.50 olacak diye yanıltma yapıyor .
Buda sebepsiz zenginleşmede
YANILTMA YA girer .

• #2,013
burda çok fazla etken var. planci anlastigi kisilere yuksek emsalden istediklerini verip, anlasmadiklarinin ise hakkini yemis oluyor. Zaten bu haksizligida mahkeme duzeltti. Ama aralarindaki sozlesmeyide nispeten yerine getirmis oldu. Sozlesmede eger bu imtiyaz sadece bana (sozlesme yapanlara) yapilacak gibi bir ibare varsa o zaman tabiki iptal olur.

Bir baska açidan herkes 1.75 aldiysa benim planci ile anlasmamin ne anlami kaldi? Anlasanda 1.75/2.00 emsal aldi anlasmayanda. Bu sekilde dusunuldugunde anlasmanin iptali gerekir.

• #2,014
Mahkemenin bunu tehdit, şantaj olarak yorumlayacağını sanmıyorum. Esasında tabii ki öyle, ancak hukuken bu şekilde sayılmaz.

Sonuçta planda temel emsal 0,5 olarak belirlenmiş. Sözleşme ile arsanın büyük parsele yerleştirilmesi karşılığında paylaşılacak menfaat vadedilmiş.

Kaldı ki plancının elini en sağlam kılan şey, bu sözleşmenin asıl olarak iş takipçiliği sözlesmesi olarak düzenlenmesi. Sözleşmede resmen, planı başkası da yapsa plancının müşavir olarak, iş takipçisi olarak o ücreti hakedeceği yazılı. Bu şekilde sözleşmenin iptalinin çok zor olacağını sanıyorum. Daha sözleşme resmini görmeden, bunun iş takipçiliği sözleşmesi olduğunu tahmin ettiğimi yazmıştım.
O konuda haklısınız açıkça orada da yazıyor iş takipçisi olmasından dolayı.
Bu sözleşmede illaki hukuka uygunsuz şeyler vardır mesela Arsa sahiplerinin bu sözleşmeye mahkum edilmek zorunda bırakılması gibi…
Soley beyin yorumunu nasıl değerlendirsiniz acaba sebepsiz zenginleşme durumu var mıdır sizce

• #2,015
O konuda haklısınız açıkça orada da yazıyor iş takipçisi olmasından dolayı.
Bu sözleşmede illaki hukuka uygunsuz şeyler vardır mesela Arsa sahiplerinin bu sözleşmeye mahkum edilmek zorunda bırakılması gibi…
Soley beyin yorumunu nasıl değerlendirsiniz acaba sebepsiz zenginleşme durumu var mıdır sizce

Sözleşmede plancının "benimle anlaşmazsanız arsanız 0,50 emsal olacak" şeklinde şantaj sayılabilecek bir ifadesi olduğunu sanmıyorum. Sözleşme yapmış arkadaşlar emsal konusu ile ilgili paragraf varsa resmini atabilir mi?

Sözleşme esas olarak imar konusunda iş takipçiliği sözleşmesi, bu sebepten dolayı plancı payını iptal ettirmek tahminimce çok çok zor olacaktır.

Kaldı ki sebepsiz zenginleşme iddiası sözleşmenin her iki tarafını bağlar, çöyle ki plancı %19 pay alırken, arsa sahibi de 3,5 hatta 4 misli emsal ile çok daha fazla menfaat sağlamış oluyor.

Her iki tarafın da menfaat sağladığı, menfaat paylaşımına dayalı sözleşmeleri tehdit, şantaj vesaire kalıplara koymak hukuken mümkün değildir.

• #2,016
Sözleşmede plancının "benimle anlaşmazsanız arsanız 0,50 emsal olacak" şeklinde şantaj sayılabilecek bir ifadesi olduğunu sanmıyorum. Sözleşme yapmış arkadaşlar emsal konusu ile ilgili paragraf varsa resmini atabilir mi?

Sözleşme esas olarak imar konusunda iş takipçiliği sözleşmesi, bu sebepten dolayı plancı payını iptal ettirmek tahminimce çok çok zor olacaktır.

Kaldı ki sebepsiz zenginleşme iddiası sözleşmenin her iki tarafını bağlar, çöyle ki plancı %19 pay alırken, arsa sahibi de 3,5 hatta 4 misli emsal ile çok daha fazla menfaat sağlamış oluyor.

Her iki tarafın da menfaat sağladığı, menfaat paylaşımına dayalı sözleşmeleri tehdit, şantaj vesaire kalıplara koymak hukuken mümkün değildir.
Sözleşmede plancı ile anlaşmazsanız arsanız 0-50 emsalda kalacak gibi bir ibare geçemez elbette. Ama uygulamada bu böyle oldu. Yani plancı ile anlaşmayanlar 0.50 emsalde kaldı. Mahkemede bunun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı görerek iptal etti. Ve 1.75 emsal herkese verildi. Aslında plancının yaptığı iş mahkeme tarafından hukuksuz görüldü ve iptal edildi. Meseleye buradan bakmak lazım. Hukuk sadece yazılı metinler değil aynı zamanda olaylar ve olgular üzerine de hükme varır. Burada plancı kendisi ile anlaşanlara 175 emsal vadederken aslında anlaşmayanların 0.50'de kalacağını zımnen ifade ediyor zaten sözleşmede. Kendisiyle anlaşanların 1.75 emsale çıkarılacağını zikrettikten sonra ,ayrıca "anlaşmayanlar 0.50 emsal'de kalır "gibi bir ibare kullanması zaten gereksizdir. Türkçe anlatım tekniğinie de aykırıdır . Mahkeme de olgular üzerine hareket ederek anlaşanların 1.75 emsal anlaşmayanlarında 0 50 emsal aldıklar için bu hükmü iptal etti.

• #2,017
Plancıyla anlaşmayanlara 0.50 verdiğini mahkeme bile teyit ettiğine göre, ayrıca sözleşmede yazıp yazılmaması o kadarda önemli değildir.yani 0.50 yi tehdit olarak kullanarak sözleşme imzalamıştır.tehditte sözleşmeyi geçersiz kılar.

• #2,018
Planci isi cozulse ne olacak yapilasma baslamadiktan sonra

Bildigim kadariyla burada yol, egitim ve saglik gibi hic bir yatirim yok.

Gelecek yil icin bir yatirim plani yok.

3-5 yil sonrasi icin bir yatirim plani da yok.

10 yil sonrasi icin bir yatirim plani yok.

Bisey yok yani. Hersey laf.

Burada ev sahibi olmak isteyenler daha cok bekler.

• #2,020
Planci isi cozulse ne olacak yapilasma baslamadiktan sonra

Bildigim kadariyla burada yol, egitim ve saglik gibi hic bir yatirim yok.

Gelecek yil icin bir yatirim plani yok.

3-5 yil sonrasi icin bir yatirim plani da yok.

10 yil sonrasi icin bir yatirim plani yok.

Bisey yok yani. Hersey laf.

Burada ev sahibi olmak isteyenler daha cok bekler.

Dodurga öyle hızlı bir şekilde hem altyapı hem de yapılaşmaya kavuşacak ki hayretler içinde kalacaksınız.

Konu görüntüleyen kullanıcılar