Türk Savunma Sanayi Ürünleri, Projeleri ve İhracat Haberleri

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu​

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.​

22.02.2024-İstanbul

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu


Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), ASELFLIR-500 ile ilk atış testinde deniz üstünde seyreden hareketli hedefi başarıyla imha etti.

Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Bayraktar AKINCI, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen testte ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu.

İcra edilen test kapsamında ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi Entegrasyonu başarıyla yapıldı.

Hareketli deniz hedefini başarıyla vurdu​

Açıklamaya göre, ASELFLIR-500’ün bugün yapılan testte Bayraktar AKINCI TİHA’ya entegre edilmesi ile Türk savunma sanayi önemli bir eşiği daha geçti.

Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Böylece Bayraktar AKINCI, ASELFLIR-500 ile gerçekleştirdiği ilk uçuş ve atış testinde muharebe sahasındaki etkisini gözler önüne serdi.

İhracat şampiyonu​

Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti.

2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı.

Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da X hesabından yaptığı paylaşımda “Türk havacılığının altın çağı. Gökte Bayraktar #AKINCI Denizde Albatros-T İDA 2 x MAM-T 1 x MAM-L ve kendi sınıfında dünyanın en iyi elektro-optik sistemi ASELFLIR-500 ile gerçekleşen hareketli deniz hedefi atışları tam isabetle vuruldu.” ifadelerini kullandı.

 

Bayraktar AKINCI C ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi​

Bayraktar AKINCI C, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yapılan ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi.​

24.02.2024-İstanbul

Bayraktar AKINCI C ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi


Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Taarruzi İnsansız Hava Aracı Bayraktar AKINCI C, ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.

Böylece Bayraktar AKINCI TİHA’nın 2X850 HP gücündeki üçüncü varyantı gökyüzü ile buluştu.

1700 HP gücünde​

Bayraktar AKINCI C, 2X850 HP olmak üzere toplamda sahip olduğu 1700 HP güç ile sınıfının en etkili ve kabiliyetli muharip platformu olacak.

Bugün gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi.

d32c51bffeca8819828b3e2e632a7cbdf9c22c44_2_690x414.jpeg

En büyük ihracat anlaşması​

İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da yapan Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021’de envantere girdi.

Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katılmaya başladı.

69134d8899547d5355e6d82479f3048847753f24_2_690x328.jpeg


Azerbaycan envanterine giren Bayraktar AKINCI TİHA’nın 9 Şubat’ta gerçekleştirdiği ilk uçuşunu Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar birlikte izledi.

Suudi Arabistan ile geçen yıl yapılan ihracat ve işbirliği anlaşması, Cumhuriyet tarihinde Türk savunma ve havacılık sanayisinin tek seferde yaptığı en büyük ihracat anlaşması oldu.

b746d294c2cdacd6b16c00487bfc87ae77cc4efc_2_690x460.jpeg

ASELFLIR-500 ile vurdu​

22 Şubat’ta icra edilen test kapsamında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

961e85ede3d8f9c9df7b41e93aa9e833a99159dd_2_690x379.jpeg


AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

94e753efc0e3a11270b4f3b334a5a5c1db091f31_2_690x373.jpeg


45 bin 118 feet ile milli havacılık irtifa rekoruna sahip olan Bayraktar AKINCI, 2023’te 3 ülkeyi uçarak geçmek suretiyle Bakü’ye gitmişti. Bu uçuş için Tekirdağ-Çorlu’dan havalanan TİHA, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’ı bir uçtan bir uca katetti. Ayrıca, 2022’de Efes Tatbikatı kapsamında Batman’dan kalkarak İzmir’deki hedefleri başarıyla vurmuştu.

 

Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN, TÜBİTAK’ın yerli teknolojileriyle “benzersiz” olacak​

KAAN’ın beyni niteliğindeki bilgisayar sisteminin de aralarında olduğu kritik teknolojileri üreten TÜBİTAK, uçağa radarda görünmezlik özelliği kazandıracak gerekli yazılımların geliştirilmesi için düğmeye bastı.​

26.02.2024 - Ankara

Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN’ın beyni niteliğindeki bilgisayarların da aralarında olduğu kritik teknolojileri üreten TÜBİTAK, bu kez uçağa radarda görünmezlik özelliği kazandıracak yazılımlar ile hayati görevdeki yaşam destek ve patlama önleme sistemlerini üretmek için yerli ve milli projelere odaklandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, geçen hafta pistten teker keserek “mavi vatan” ile buluşan Türkiye’nin 5. nesil savaş uçağı KAAN’ı “benzersiz” kılacak sistemler için yeni projeler uygulamaya alınıyor.

KAAN, 21 Şubat’taki ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak, 8 bin fit irtifaya çıkmış ve 230 knot hıza ulaşmıştı.

Uçak, üstün hava hakimiyetini, yeni silahlarla artırılmış havadan havaya muharebe menzilini, yüksek, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruşu, yapay zeka ve heterojen hesaplama desteği içeren “Yüksek Başarımlı ve Bütünleşik Aviyonik Sistemi” ile sağlıyor.


750×938 124 KB


TÜBİTAK’ın geliştirdiği sistemlerin de monte edildiği uçağa yeni yazılım ve donanımlar eklenecek.

Merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi ve ara katmanı yazılımlarının da aralarında olduğu TÜBİTAK imzalı teknolojiler KAAN’ın ilk uçuşunda kullanıldı.

KAAN’ın beyni TÜBİTAK BİLGEM’den​

KAAN’ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi. Sistem, planlanan tarihten önce 2022’de Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ’ye (TUSAŞ) teslim edilmişti. Aviyonik bilgisayar sistemi, emniyet kritik ve yüksek başarımlı işlemci modülleriyle deterministik ve yüksek hızlı iletişim altyapılarına sahip bulunuyor. Motor sistemleri yönetimi, uçuş sistemi yönetimi gibi kritik hava aracı yönetim fonksiyonlarıyla, görev (haberleşme, seyrüsefer, AESA radar, elektronik harp, elektro-optik hedefleme ve silah) sistemlerinin veri işleme ve yönetim fonksiyonlarını bu bilgisayar gerçekleştiriyor. Görev bilgisayarları, pilotun iş yükünü azaltacak ana ve kaska monteli göstergelerin görüntülerini de üretiyor.

Çok çekirdekli milli gerçek zamanlı işletim sistemi, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirildi. Sistem, KAAN’ın yüksek hesaplama ihtiyaçlarını karşılamak için çok çekirdekli hale getirildi ve KAAN’ın ilk uçuşunda ana yönetim bilgisayarları üzerinde kullanıldı.

TÜBİTAK BİLGEM, KAAN’ın ilk uçuşunda kullanılan, "uçuş kontrol ve hava aracı yönetim bilgisayarları"nı, "merkezi yönetim bilgisayarları"nı, "görev yönetim bilgisayarları"nı, "aviyonik ara yüz birimleri"ni, "deterministik ağ"ı, "yüksek hızlı ağ"ı, "çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi"ni, "ara katman yazılımları"nı geliştirdi.


750×869 100 KB

“Görünmezlik” için hassas projelere odaklanıldı​

Ayrıca, TÜBİTAK BİLGEM, KAAN’ın üzerinde bulunan tüm elektronik sistemlerin birbirleriyle uyumluluğunu ölçen ve analiz eden EMC test sistemini ve KAAN’ın geometrisini belirleyen ve 5. nesil hayalet uçak için radar kesit alanının düşüklüğünü sağlayan "anten test sistemi"ni (NFRTF) de üretti.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), KAAN için muharip uçak pilotlarının yüksek fiziksel dayanım gerektiren koşullarda temel yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla "yaşam destek sistemleri"ni, muharip uçağın değişken durumları göz önüne alınarak yakıt tanklarında patlama ve yakıt kaynamasını önlemek için "patlama önleme sistemleri"ni geliştirecek.

Kurum ayrıca, KAAN’a radarda görünmezlik özelliği kazandırılması için özellikle kanopinin tasarım süreçlerinde kullanılmak üzere “radar soğurucu çok katmanlı ince film yüzey kaplamasının elektromanyetik olarak modellenmesi ve optimizasyonu (RASEM)” yazılımını, KAAN’a ait hava kanalına radarda düşük görünürlük özelliği kazandırılması için, hava kanalı içine yerleştirilecek set tasarımlarını, test ve ölçümlerini, KAAN’ın radarda düşük görünürlük özelliğini sağlamak üzere, uçağa ait radomun frekans seçici özellikte elektromanyetik tasarımı ve optimizasyonu için RASEM-RADOM yazılımını hayata geçiriyor.

Milli füze ve kitler de monte ediliyor​

KAAN’ın mühimmat entegrasyonu ise TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından üretilecek.

Bu kapsamda TÜBİTAK SAGE, SOM A, SOM B1, SOM B2, HGK 82, HGK 83, HGK 84, NEB, GÖKHAN, KGK 82, KGK 83, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN gibi Türkiye’nin yerli ve milli füze ve silah sistemleri ile kitlerini KAAN’a entegre edecek.

 

Hava savunma sistemleri 2024’te vatanı uçtan uca koruyacak​

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, bu yıl yerli hava savunma sistemi SİPER’i envantere kazandıracaklarını belirterek, “Devletimizin liderliğinde uçtan uca hava savunma katmanını 2024’te tamamlamış olacağız.” dedi.​

27.02.2024 - Antalya

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak


Akyol, “Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı” için bulunduğu Antalya’da AA muhabirine, hava savunma alanında Türkiye’nin çok önemli mesafeler aldığını belirtti.

Hava savunmanın en alçak irtifa, alçak irtifa, orta ve yüksek irtifa şeklinde katmanlı bir yapı olduğunu söyleyen Akyol, mühimmatı parçacıklı KORKUT sisteminin çok yakın hava savunmasında önemli olduğunu kaydetti.

Bu sistemin TSK’ya önemli sayıda teslimatını yaptıklarına dikkati çeken Akyol, “İhracatıyla birçok ülke ilgileniyor. Türkiye artık bunları kendi imkanlarıyla üretiyor, kullanıyor ve harekatta da olumlu sonuçlar alıyoruz. İçindeki akıllı mühimmatına kadar, ASELSAN paydaş kuruluşlarıyla üretebiliyor.” dedi.

Hava savunmada önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olacak"​

Tam bağımsız savunma sanayii için çalıştıklarını ifade eden Akyol, bunun için kritik bileşenlerden olan radarda olağanüstü performans ve başarı sağladıklarını bildirdi.

Ahmet Akyol, hava savunma sistemleri için geliştirdikleri radarlarla, Türkiye’nin üzerinden geçen Alper Gezeravcı’nın vardığı ISS’nin tespit edildiğini belirtti.

SİPER’in bu yıl envantere gireceği bilgisini veren Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“SİPER ile uzun menzil yüksek irtifa hava savunmayı da envantere kazandırmayı sağlamış olacağız. ASELSAN, TÜBİTAK, ROKETSAN ve binlerce KOBİ’nin katkıları ile Türkiye bu seviyeye geldi. Devletimizin liderliğinde uçtan uca hava savunma katmanını 2024’te tamamlamış olacağız. SİPER Blok-2 ve SİPER Blok-3 var. Hibrit hava savunma dediğimiz GÜRZ sistemimiz var. Onda da önemli aşamaları geçtik. Bir platform üzerinden hem parçacıklı mühimmat atabilme hem kısa mesafe önleyebilen füzeler atabilme gibi değişik senaryolarda aynı anda angajman yapabilme gibi birkaç yeteneği bir arada bulunduran bir sistem. Bu anlayışla hava savunmada da önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olacağını söyleyebilirim.”

5af5c3e07bd238ac0d9ed64721e823921236002c.jpeg

“HİSAR-O ve HİSAR-O+ da envantere girdi”​

HİSAR-A ve HİSAR-A+'nın envantere girdiğinin altını çizen Akyol, şöyle konuştu:

“Bir üst katmanındaki HİSAR-O ve HİSAR-O+ da envantere girdi. Bazı geliştirmelerle menzili biraz daha uzatmak üzere paydaş kuruluşumuz ROKETSAN ile çalışıyoruz. Hava savunma, arayıcı başlıklarından, bu başlığın yapımındaki tozdan başlayarak malzemesine kadar yerlileştirdiğimiz bir alan. Bugün Türkiye’nin karşılaştığı zaman zaman haksız ambargolar artık bizi toz metalinden başlayacak seviyede yerlileştirmeye götürmüş durumda. Hava savunma, arayıcı başlıklardan haberleşme sistemlerine, radarlarından elektro optik sistemlerine, komuta kontrolünden navigasyonuna, dost düşman tanıma sistemlerinden atış kontrol algoritmaları komuta kontrol sistemlerine kadar tüm teknolojileri tek platformda buluşturduğumuz büyük bir sistem.”

3cc4c62f06837dd1d5b7955dcf849e1d0f0b24af.jpeg


Akyol, 2023’te ASELSAN olarak 20’ye yakın yeni ürün çıkardıklarını dile getirdi.

Geçen yıl Türkiye’nin ilk insansız deniz aracı MARLİN’in Türkiye’nin envanterine girdiğini hatırlatan Akyol, kara ve denizde olduğu gibi denizaltında da insansız sistemlere yöneldiklerini kaydetti.

d14c30a35d1c336fa1cc660a0c397f0a28ea915d.jpeg


İnsansız denizaltı aracı DERİNGÖZ’ün bir kamu kurumunun su altı faaliyetleri için kullanıma sunulmak üzere son çalışmalarının yapıldığını vurgulayan Akyol, “Su altında DERİNGÖZ, su üstünde MARLİN, karada da TUNGA ve ERTUNGA gibi ürünleri 2023’te önemli aşamaya getirdik, hatta bazılarının ihracatını yaptık. 2024’te de insansız yeni ürünler ve yeni ihracat çalışmalarına odaklanacağız.” diye konuştu.

be756e9221ea6ea102aa9a0b0a6468b6f907c1fd.jpeg


ASELSAN’ın insansız araçlara kattığı çok sayıda hareket konseptinin olduğuna dikkati çeken Akyol, su altındaki sensörlerden radarlara, elektro optik sistemlerden haberleşme sistemlerine kadar birçok fonksiyonu insansız sistemlere katma yeteneklerinin bulunduğunu dile getirdi.

69085806a70a09be92a5953fdc8d2c299543a587.jpeg

“Yüksek hızlı ağırlık ölçüm sistemi geliştirdik”​

Savunma sanayii teknolojilerini sivile aktarmak için de çalıştıklarına değinen Akyol, metro ve TCDD Taşımacılık’ta geliştirdikleri yerli ve milli sinyalizasyon sistemlerinin kullanılmaya başlandığını anımsattı.

Ulaştırma sektöründe de çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Akyol, sözlerini, “Yük taşıyan araçları, 120 kilometre hıza kadar durdurmadan ağırlıklarını ölçebilecek, boyutlarını, aks başına düşen ağırlık miktarını ölçebilecek, plakasını anlık tanıyabilecek ve bütün bunları trafiği durdurmadan yapabilecek yüksek hızlı ağırlık ölçüm sistemini geliştirdik. Bu sistemin ihracatını dost bir ülkeye yaptık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına milli teknolojilere sahip çıktığı için teşekkür ediyorum.” diye tamamladı.

 

ASELSAN’dan SİPER Ürün-3 müjdesi​

Haber Merkezi 27 Şubat 2024

görüntü


SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi için füze geliştirme çalışmaları devam ediyor. SİPER Ürün-1 ve SİPER Ürün-2’nin ardından SİPER Ürün-3 Füzesi geliyor.

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ilk uzun menzilli hava savunma sistemi olan SİPER’in, bu yıl içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi planlanıyor. Halihazırda kabul faaliyetleri devam eden , ilk aşamada 100 kilometre menzilli SİPER Ürün-1 Füzesi ile envantere girecek.

Öte yandan 150 kilometre menzilli SİPER Ürün-2 Füzesi için geliştirme faaliyetleri devam ediyor. İlk atışı başarıyla gerçekleştirilen SİPER Ürün-2 Füzesinin, 2025 yılı içerisinde hizmete girmesi bekleniyor. Öte yandan SİPER Sistemi için SİPER Ürün-3 Füzesi’nin de geliştirileceği açıklandı.

Konuyla ilgili olarak ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol tarafından yapılan açıklamada, “SİPER ile uzun menzil yüksek irtifa hava savunmayı da envantere kazandırmayı sağlamış olacağız. ASELSAN, TÜBİTAK, ROKETSAN ve binlerce KOBİ’nin katkıları ile Türkiye bu seviyeye geldi. Devletimizin liderliğinde uçtan uca hava savunma katmanını 2024’te tamamlamış olacağız. SİPER Blok-2 ve SİPER Blok-3 var.

Hibrit hava savunmadediğimiz GÜRZ sistemimiz var. Onda da önemli aşamaları geçtik. Bir platform üzerinden hem parçacıklı mühimmat atabilme hem kısa mesafe önleyebilen füzeler atabilme gibi değişik senaryolarda aynı anda angajman yapabilme gibi birkaç yeteneği bir arada bulunduran bir sistem. Bu anlayışla hava savunmada da önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olacağını söyleyebilirim.” ifadelerine yer verildi.

SİPER Sisteminin Özellikleri​

ASELSAN, Roketsan ve TÜBİTAK-SAGE iş birliğiyle Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda geliştirilen sisteminde, 100+ kilometre menzile sahip ÜRÜN-1 Füzesi kullanılıyor. Gelecek yıl ÜRÜN-1 Füzesi ile envantere girecek sistem, ilerleyen dönemde 150+ kilometre menzilli ÜRÜN-2 Füzesi başta olmak üzere farklı ‘önleyicilerle’ teçhiz edilecek.

SİPER teslimatlarına, 2024 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yönelik olarak başlanılacak.

SİPER

SİPER Hava Savunma Sistemi Genel Özellikleri​

  • Hava savunma planlama ve koordinasyon
  • Komuta kontrol kapsamında bilgilerin yönetimi ve dağıtımı
  • Birleştirilmiş hava resmi üretimi
  • Çoklu angajman ve ardışık ateşleme
  • Manuel/yarı otomatik/otomatik angajman
  • Dost Düşman Tanıma (IFF)
  • Tehdit değerlendirme ve silah tahsis
  • Otomatik teşhis yönetimi
  • Çoklu-hedef çoklu-radar füzyonuFüzeler ile çift yönlü iletişim
  • Telli/telsiz haberleşme
  • Dik/eğik atış
  • Zorlu şartlarda görev yapabilme
  • HvBS ile arayüz, Radnet bağlantı
  • Taktik veri linkleri (Link-16, JREAP-C) ile üst komuta bağlantı
  • Gömülü simülasyon
  • Her biri 6 adet füze atabilen 8 adet FFS ile görev yapabilme
Kaynak:
 

Azerbaycan ordusu, AKINCI TİHA’larla tatbikat yaptı​

Azerbaycan ordusu, Türk yapımı Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Araçlarıyla (TİHA) tatbikat gerçekleştirdi.​

29.02.2024 - Bakü

Azerbaycan ordusu, AKINCI TİHA'larla tatbikat yaptı


Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, tatbikatta, ordu envanterine yeni alınan Bayraktar AKINCI TİHA’larla hava keşif, temsili düşmana ait yüzey hedeflerinin koordinatlarının belirlenmesi ve diğer görevlerin icra edildiği bildirildi.

Bakanlığının paylaştığı görüntülerde, AKINCI TİHA’ların görevlilerce kontrol edilmesi, yakıt ikmalinin yapılması, hangardan çıkarılması, piste getirilmesi ve havalanması yer aldı.

 

Milli seyir füzesi ÇAKIR hedefi tam isabetle vurdu​

Haber Merkezi 1 Mart 2024

görüntü


Milli imkanlarla geliştirilen Roketsan ÇAKIR Seyir Füzesi, yeni bir atış testini daha başarıyla tamamladı. AKINCI TİHA’dan atılan ÇAKIR, hedefini tam ortasından vurdu.
Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’na (TİHA) yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.

Bayraktar AKINCI, Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen ÇAKIR Seyir Füzesi ile gerçekleştirilen bir atış testini daha başarıyla tamamladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden 29 Şubat 2024 Perşembe günü kanat altında ÇAKIR Füzesi ile havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop’a yol aldı.

Bayraktar AKINCI’nın Sinop Atış Alanı’nda 100 kilometre uzaktan ateşlediği , Karadeniz üzerindeki hedefi tam isabetle vurdu. Atış testinde 800 km/s sürate ulaşan ÇAKIR’ın hedefini vurduğu anlar büyük heyecanla takip edildi.

Bayraktar , yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu kapsamında ÇAKIR Seyir Füzesinin entegrasyonu başarıyla devam ediyor. Kale Arge üretimi milli turbojet füze motoruna sahip olan ÇAKIR Seyir Füzesi ile Bayraktar AKINCI, kilometrelerce mesafedeki stratejik kara ve deniz hedeflerine karşı yüksek etki gösterebilecek. Kullandığı mühimmatlar nitelik kazanarak çeşitlenen Bayraktar AKINCI, stratejik seviyede caydırıcılığını artırdı.

40 BİN SAATTİR GÖKLERDE

Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı.

ÇAKIR Seyir Füzesi​

Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi’nin lansmanı, 31 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Toplamda 3 ayrı grupta 8 farklı füzeyi içeren 150+ kilometre menzilli ÇAKIR Füze Ailesi ile birçok güvenlik biriminin ihtiyacı, eşzamanlı olarak karşılanabilecek.


ÇAKIR

Modüler bir mimaride geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi; Gemisavar Füze (IIR, RF, Hibrit), Elektronik Harp Füzesi, Seyir Füzesi (IIR, RF, Hibrit) ve Sürü Sensörlü Seyir Füzesi olmak üzere dört ana grupta geliştiriliyor. Böylelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanıyor.

150+ kilometre menzile sahip ÇAKIR Füzesi, 275 kilogramlık ağırlığıyla öne çıkıyor. Menziline göre oldukça hafif sayılabilecek ağırlığı sayesinde ÇAKIR Füzesi, faydalı yük kapasitesi oldukça kısıtlı olan hava platformlarında dahi çoklu bir şekilde taşınabiliyor.

Yaklaşık 70 kilogram ağırlığında bir ‘Yüksek Patlayıcılı Yarı Delici Parçacık Etkili Termobarik’ harp başlığına sahip olan ÇAKIR Füzesi, zırhlı veya zırhsız bütün hedeflere karşı etili olabiliyor.

ÇAKIR-FÜZESİ-Platformlar


Kara, deniz veyahut helikopter gibi düşük irtifalarda görev yapan hava platformlarından kullanılması durumunda menzil dezavantajının giderilmesi amacıyla ÇAKIR Füzesi, katı yakıtlı bir fırlatma motoru (booster) ile teçhiz edilebiliyor. Bu durumda füzenin ağırlığı, 330 kilograma çıkıyor.

Super Sea-Skimming özelliği sayesinde satha oldukça yakın uçuş gerçekleştirebilecek ÇAKIR Füzesi, düşman unsurları tarafından da oldukça zor tespit edilecek.

İHRACAT ŞAMPİYONU

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Kaynak:
 

Roketsan’dan MDK müjdesi: Obüslere hassas vuruş yeteneği​

Haber Merkezi 29 Şubat 2024

görüntü


Milli imkanlarla Roketsan tarafından geliştirilen Mesafece Düzeltme Kiti (MDK)’nde önemli aşama kaydedildi. 155mm’lik obüsler, hassas vuruş yeteneği kazanıyor.
Roketsan, geliştirme faaliyetlerini sürdürdüğü ’ni kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanımına sunulacak MDK; FIRTINA Obüsü gibi platformların kullanmış olduğu mühimmatlara güdüm yeteneği sağlayarak, daha hassas vuruş imkanı sağlayacak.

Son olarak proje kapsamında sistem kalifikasyon testleri başarıyla tamamlandı. Testler kapsamında T-155 FIRTINA Kundağı Motorlu Obüsü ile yapılan atışlarda, hedefler 50 metrenin altında sapmayla vuruldu. MDK, elektronik aldatma ve karıştırma ile elektronik harp yöntemlerine duyarsız olmasıyla öne çıkıyor. MDK’nın, güdümsüz mühimmata göre 5 kat daha fazla etkinliğe sahip olduğu bildirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, kullanım kolaylığı gibi farklı avantajlarından ötürü top sistemlerini hem yurt içi hem de yurtdışı harekatlarda çok aktif olarak kullanıyor. Halihazırda topçu obüsleri, Türk Kara Kuvvetleri’nin ana ateş destek vasıtası konumunda yer alıyor. Top mermisine güdüm yeteneği sağlayacak olan birtakım güdüm kitleri, yurtdışı pazarda daha önce tasarlanmış fakat Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından daha önce böyle bir ürün tedarik edilmemişti.

görüntü


Roketsan, MDK’yı SSB ile imzaladığı geliştirme ve seri üretim sözleşmesi kapsamında geliştirdi. MDK; güdümsüz bir top mermisini, güdümlü hale sadece farklı bir tapa kullanarak çeviriyor. Öte yandan MDK, 105mm’lik BORAN obüsünde de kullanılabilecek.

Kaynak:
 

Akıllı Dip Mayını MALAMAN’da ilk patlatma gerçekleşti​

Haber Merkezi 29 Şubat 2024

görüntü


Milli imkanlarla geliştirilen MALAMAN Akıllı Dip Mayını Projesi kapsamında ilk tam ölçekli patlatma testi başarıyla gerçekleştirildi.
TÜBİTAK kaynaklı olarak başlatılan ve MKE A.Ş., TÜBİTAK-SAGE ile Koç Savunma iş birliğiyle yürütülen MALAMAN Akıllı Dip Mayını Projesi’nde önemli bir aşama başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında ilk tam ölçekli patlatma testi geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “MALAMAN Deniz Mayını”nın Deniz Kuvvetlerimizin envanterine girmesiyle bu konudaki dışa bağımlılık da sona erecektir.” ifadelerine yer verildi.

MALAMAN Projesi​

Halihazırda devam eden projede seri üretime geçtiğinde; olası bir savaş durumunda Türk karasuları, çok daha güvenli hale gelecektir. Proje kapsamında geliştirilen Akıllı Dip Mayını, savaş gemileri ile insanlı ve insansız denizaltı platformları tarafından istenilen bölgeye dökülebilecektir. Geliştirilmekte olan mayın, bir zincir ile deniz tabanındaki ağırlığa sabit vaziyette bulunmaktadır.

En etkili akustik yalıtım malzemelerinde biri olan GRP (glass reinforced polyester/cam elyaf takviyeli polyester) gövdeye sahip olacak mayın üzerinde, sofistike teknolojiye sahip sensörler kullanılacaktır. Bu sayede dost birimler için son derece güvenli olurken, düşman unsurlar için bir o kadar tehlikeli olacaktır.

MALAMAN Projesi, Akıllı Dip Mayını, Akıllı Dip Mayını Projesi


Deniz Mayınları

Sualtı Akustik IFF (Dost – Düşman Tanımlama) sistemine sahip olacak mayın üzerinde; basınç izi, titreşim, manyetik anomali ve ses sensörleri bulunacaktır. 25-30 kg arasında bir harp başlığına sahip olacağı değerlendirilen mayının, hedef unsuru bulk charging yöntemi( genişleme/şişme hasarı) ile imha edeceği tahmin edilmektedir.

Roketsan’ın RDX-HMX üretim tesisi ve MKE’nin mevcut üretim kapasitesi sayesinde ihtiyaç duyulan enerjik ham madde ihtiyacı yurtiçinden karşılanacaktır

Sonuç olarak üretilen bu mayın ile mayın konusunda yurtdışına bağımlılık kalmayacak, gerek gerginlik gerekse harp döneminde karasularımız ya da deniz ilgi sahamızda menfaatimizle doğru orantılı olan sahalar, muhasımın kullanımına kapatılabilecektir. Ayrıca mayın harbinde, genel olarak mayın daha modern ve sofistike oldukça maliyeti arttığı için dökülen mayın miktarı azalır. MALAMAN projesi, milli bir proje olduğu için temin maliyeti düşecek ve daha sofistike mayınlar, daha yüksek miktarda dökülebilecektir. (IDEF’23, bilgi notu.)

Kaynak:
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan ve Furkan

Seri üretim ASELFLIR-500 ve ASELFLIR-410: Ambargoya yanıt​

Haber Merkezi 1 Mart 2024

ASELSAN, ASELFLIR-500 ve ASELFLIR-410 kameralarında seri üretime geçti. Teslimat için paketlenen ilk ASELFLIR-500 ve ASELFLIR-410 kameraları görüntülendi.

Hava, kara ve deniz platformlarında kullanılan elektro-optik sistemlerin millileştirilmesi için bir süredir çalışmalar gerçekleştiren ASELSAN, CATS kamerası için 10’dan fazla ülkeye 200 adede yakın teslimat gerçekleştirmişti. ASELSAN, son olarak kendi sınıflarında dünyanın en iyi kameraları olan ve ASELFLIR-410’da seri üretime geçti.

Seri üretime geçen ilk kameralar için ASELSAN’da tören düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve ASELSAN personelinin katılımıyla gerçekleştirilen törende, kameralar paketlenerek teslimata hazır hale getirildi.

Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Haluk Görgün tarafından yapılan açıklamada, “Teknolojik bağımsızlığın yeni nişanelerinden ASELSAN ASELFLIR-500 ve ASELFLIR-410’ün ilk seri üretimleri ülkemize hayırlı olsun. Ambargolara yanıt niteliği de taşıyan sistemlerimiz, milli imkanlarla geliştirildi ve kendi alanında dünyanın “en iyileri” oldu.

görüntü


Hava platformlarımızın keskin gözü olacak sistemlerimizin, milletimize kazandırılması için gece gündüz çalışan, milli mühendislik yeteneklerinin geldiği noktayı dünyaya ilan eden ASELSAN ekibini tebrik ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Ambargolar geçersiz kılındı​

Son dönemde Türkiye, özellikle SİHA’larda kullanılan elektro-optik kameralara yönelik çeşitli ambargolara maruz kalmıştı. İlk olarak geliştirme faaliyetleri tamamlanan sistemiyle acil ihtiyaca cevap veren ASELSAN, akabinde ise ASELFLIR-500’ü geliştirdi. BAYKAR tarafından gerçekleştirilen testlerde, ASELFLIR-500’ün ambargo sebebiyle tedarik edilemeyen yabancı kameradan daha üstün yeteneklere sahip olduğu doğrulandı.

Öte yandan aynı ambargo, helikopterler ile kara ve deniz platformları tarafından kullanılan kameralara yönelik de uygulandı. ASELFLIR-410 ise tıpkı ASELFLIR-500 gibi muadil yabancı ürünlerden daha üstün yeteneklere sahip olarak ASELSAN tarafından geliştirildi. İki ürün ile birlikte Türkiye’nin hava, kara ve deniz platformlarındaki kamera ihtiyacı milli imkanlarla giderilmiş oldu.

Kaynak:
 

Bayraktar AKINCI İHA-230 Süpersonik Füzesiyle vurdu​

Haber Merkezi 2 Mart 2024

görüntü


Bayraktar AKINCI TİHA, İHA-230 Süpersonik Balistik Füzesi ile gerçekleştirdiği atış sırasında hedefini tam isabetle vurmayı başardı.
Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.

Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan İHA-230 Füzesi ile 2 Mart 2024’te gerçekleştirilen test atışı başarıyla tamamlandı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testi icra etmek üzere Sinop’a yol aldı. Bayraktar AKINCI’nın Sinop Atış Alanı’nda ateşlediği KKS/ANS güdümlü İHA-230 Füzesi, Karadeniz üzerinde uzak mesafedeki noktayı tam isabetle vurdu.

Hava savunma avcısı!​

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından kısa süre önce ’a yapılan açıklamada, “İHA-230’un deneme atışları başarıyla tamamlandı, şu anda seri üretimde. Bunların harp sahasında kullanılmasını şu anda bekliyoruz.

Sesin birkaç kat üzerinde bir hızla 100-150 kilometre bandındaki, hava savunma hedefleri başta olmak üzere; hepsini, çok hızlı bir şekilde vurabilecek kabiliyeti bizim SİHA’larımıza kazandırmış olduk.” ifadelerine yer verildi.

Baykar’ın Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği AKINCI TİHA ihracatı kapsamında, İHA-230 da ilk kez ihraç edildi.

İHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füze​

Çok namlulu roketatar sistemleri ile bu sistemlerde kullanılan roket ve füzeler konusunda önemli bir yetkinliği bulunan Roketsan, Karadan Karaya Balistik Füzesi üzerinden İHA-230’u geliştirmiştir. İHA-230 Havadan Karaya Balistik Süpersonik Füzesi, 150+ kilometre menzile sahiptir.

Füzenin etkili menzili, bırakıldığı hız ve irtifaya bağlı olarak değişmekle birlikte 150 kilometredir. Parçacık etkili harp başlığına sahip olan İHA-230’un, farklı hedef tiplerine karşı zırh delici veyahut termobarik harp başlığı varyantları da bulunmaktadır.

Teknik Özellikler​

AKINCI-İHA-230

Operasyon Menzili150+ km (*irtifa ve hıza göre değişmektedir)
Harp Başlığı42 kg Parçacık Etkili, Zırh Delici ve Termobarik Seçenekli
Ağırlık225 kg
Boy3.4 m
Hedef SetiMobil ve Yerleşik Düşman Hava Savunma Unsurları, Radar veya Haberleşme Unsurları, Komuta Merkezleri, Hafif Zırhlı Kara Araçları ve Diğer Hedefler

AKINCI C GÖKYÜZÜNDE

24 Şubat’ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP sahip olduğu güç ile sınıfının en etkili ve kabiliyeti muharip platformu olacak. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da yapan Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021’de envantere girdi.

Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katılmaya başladı.

Kaynak:
 

Savunma sanayiinde ihracat rekoru​

Savunma ve havacılık sanayii, yılın ilk iki ayında ihracat rekoru kırarak 632 milyon 783 bin dolara ulaştı.​

GİRİŞ 02.03.2024 17:15GÜNCELLEME 02.03.2024 17:15EKONOMI

Savunma ve havacılık ihracatı yılın ilk iki ayında, bir önceki yıla oranla yüzde 12 artış gösterdi. Toplam ihracat 632 milyon 783 bin dolar olarak gerçekleşti.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, X hesabından yaptığı açıklamada, savunma ve havacılık ihracatının, sektörün sürdürülebilir büyümesi için öncelikli olduğunu belirtti.

Görgün, paylaşımında ayrıca şunları kaydetti;

Dünya barışı ekseninde dost ve kardeş ülkelerimizin güvenlik ihtiyaçları ve kullanıcı ülkelerimizin savunma sistemlerimize olan ilgisi sektörümüzün geleceğinin de temellerini atıyor.

Uluslararası alanda gerçekleşen bu büyüme trendinin arkasında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdogan’ın koşulsuz desteği ve vatan evlatlarımıza olan inancı yer alıyor. Ana entegratör şirketlerimizden alt yüklenicilerimize kadar kenetlenmiş bir savunma sanayii ile yorulmadan gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.
görüntü


 

ANKA, Türkiye’yi İHA’larda kanatlandırdı​

Türk savunma sanayisine insansız hava aracı (İHA) teknolojilerinde yeni bir kapı aralayan, birçok alt sistemin millileştirilmesine katkı sağlayan ANKA, bugüne kadar yaklaşık 220 bin uçuş saatine ulaştı.​

04.03.2024 - Ankara

Türk savunma sanayisinin özgün İHA’larından ANKA, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) üretim ve montaj çalışmalarının tamamlanmasıyla 16 Temmuz 2010’da hangardan çıktı ve motor çalıştırdı.

30 Aralık 2010’da ilk uçuşunu gerçekleştiren, 2017 yılında envantere giren ANKA, geçen sürede kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemlerinden biri haline geldi.

Güvenlik güçlerinin keşif, gözetleme, hedef teşhis, tespit, tanımlama ve takip ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilen ANKA’lar bu görevleri gece ve gündüz, kötü hava şartlarında bile gerçek zamanlı görüntü istihbaratı sunarak gerçekleştiriyor.

Bir keşif-gözetleme sistemi olarak operasyonel olan ANKA, sonrasında elektronik harp, deniz üstü harbi, hava-yer taarruz gibi çoklu rol yetenekleri kazandı.

Yoğun karıştırmanın olduğu zorlu muharebe koşullarında kendisini kanıtlayan ANKA, yangın ve deprem gibi doğal afet durumlarında da çalışmalara destek verdi.

Faydalı yük kapasitesi 200 kilogram olan ANKA, 30 bin feet yüksekliğe çıkabiliyor. ANKA, 30 saatin üzerinde görev yapabiliyor.

Burun kısmında bulunan kamera sistemi sayesinde hedefi tespit edip lazer işaretlemesi gerçekleştiren ANKA, taşıyabildiği 4 mühimmat ile caydırıcılık sağlıyor.

Uydudan kontrol yeteneğiyle sınırları kaldırdı​

ANKA’nın gelişim sürecindeki en önemli aşamalardan biri uydudan kontrol yeteneği kazandırılması oldu. Orta irtifa uzun havada kalışlı İHA sistemi ANKA, uydu yeteneğiyle önemli bir güç çarpanı haline geldi.

Uydudan kontrol kabiliyetiyle görüş hattı ötesinde, gece ve gündüz şatlarında otonom uçuş ve seyrüsefer yapabilen ANKA-S versiyonu, sınır güvenliği ve terörle mücadele harekatlarında etkin olarak kullanılmaya başlandı.

Operasyon sahasındaki başarılarıyla kendini kanıtlayan ANKA, ihracat başarılarına da imza attı.

Bugüne kadar yaklaşık 220 bin uçuş saatine ulaşan ANKA için 5 ülke ile sözleşme imzalandı, 3 ülke ile yürütülen görüşmelerde sona gelindi.

Bugüne kadar Blok A, Blok B, ANKA-S ve Operatif ANKA olarak 4 farklı konfigürasyon ile yurt içinde ve dışında 70 araç teslimatı gerçekleştirildi. 2024 sonu itibarıyla 140’ıncı ANKA’nın üretilmesi planlanıyor.

Milli motorlarla gökyüzüne kanat açtı​

ANKA’nın gelişim sürecindeki birçok alt sistemin yerli ve milli olarak üretilmesi sağlandı. Bu süreçteki önemli aşamalardan biri milli motor entegrasyonu oldu. Bu kapsamda TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından geliştirilen TEI-PD170 motorları başarıyla ANKA’ya entegre edildi.

TUSAŞ, ayrıca ANKA platformunu kullanarak 17 ay gibi kısa sürede yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip AKSUNGUR’u geliştirdi.

Havada 49 saat kalarak uçuş rekoruna imza atan AKSUNGUR, istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevleri için hazır hale getirildi.

 

LEVENT Hava Savunma Füzesi ilk kez görüntülendi​

Haber Merkezi 4 Mart 2024

görüntü


Roketsan tarafından geliştirilen LEVENT Hava Savunma Füzesi’nin tam boyutlu hali, ilk kez görüntülendi. LEVENT, deniz platformlarının yakın hava savunmasını gerçekleştirecek.
Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen DIMDEX 2024 Doha Uluslararası Denizcilik Savunma Fuarı, bugün kapılarını açtı. Fuara füze ve mühimmat çözümleriyle katılan Roketsan, geliştirme faaliyetlerini sürdürdüğü LEVENT Yakın Hava Savunma Füzesi’nin tam ölçekli halini ilk kez sergiledi.

Deniz platformlarının gemisavar füzeler başta olmak üzere her türlü hava hedefine karşı yakın hava savunması için geliştirilen LEVENT Füzesi, 11 kilometre menzile ve 70 kilogram ağırlığa sahip. 128mm çapındaki füzede, Pasif RF ve Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR)’dan oluşan çift modlu bir arayıcı başlık kullanılıyor.

SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzesi üzerinden geliştirilen , burun kısmındaki IIR Arayıcı ile hedefin ısısına ve burnun ön kısmındaki Pasif RF antenler ile ise hedeften yayınlanan RF dalgalarına güdümlenecek.


LEVENT

ABD Ambargosu’na Karşı Milli Çözüm

Türkiye, MİLGEM ADA Sınıfı Korvetler ile birlikte ilk kez ABD üretimi RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) Yakın Hava Savunma Sistemi’ni envantere aldı. Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen dört MİLGEM ADA Sınıfı Korvet, RAM sistemleriyle teçhiz edilmiş durumda. RAM sisteminin lançerleri Almanya’dan tedarik edilirken, füzeler ise ABD’den tedarik ediliyor.

ABD, uzun süredir Türkiye’ye RAM Füzeleri konusunda ambargo uyguluyor.

Kaynak:
 

Türk savunma sanayiinden Katar çıkarması: DIMDEX 2024​

Haber Merkezi 4 Mart 2024

görüntü


Türk savunma sanayii, Katar’ın başkendi Doha’da düzenlenen DIMDEX 2024 8. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’na rekor katılım sağlıyor.
İki yılda bir düzenlenen ve uluslararası savunma sanayii sektörü için Körfez bölgesindeki önemli bir etkinlik konumunda bulunan DIMDEX 2024, bugün kapılarını açtı. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani himayesinde düzenlenen ve Katar Silahlı Kuvvetleri tarafından organize edilen DIMDEX’e bu yıl Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın öncülüğünde yaklaşık 40 Türk şirketi katılım sağlıyor.

Türkiye, Fransa, Almanya, İran, İtalya, Pakistan ve ABD’nin pavilyon olarak katıldığı fuarda Türkiye, en fazla katılımcı firmaya sahip ülke olarak öne çıkıyor. ASELSAN, ASFAT, BAYKAR, BMC, HAVELSAN, MKE A.Ş., Meteksan Savunma ve ROKETSAN, katılımcı firmalar arasında bulunuyor.

Fuar süresince; firmalarının ürettiği çeşitli insansız kara ve hava araçları, zırhlı araç platformları, silah sistemleri, elektronik sistemler, mühimmat, simülatörler ve lojistik destek ürünleri, başta MENA bölgesi olmak üzere tüm katılımcıların beğenisine sunulacak, ileri teknolojik kabiliyetler hakkında bilgiler sunulacak ve iş birliği fırsatları değerlendirilecek.


ASELSAN SERDAR Tanksavar Kulesi / DIMDEX 2024

Türk savunma sanayii firmaları ile fuara katılan ülkeler arasında yeni projelerle iş birliği potansiyelinin geliştirilmesine ve derinleştirilmesine zemin hazırlamayı hedefleyen fuar süresince Türk Resmi Heyeti, ev sahibi ülke yetkilileri ve fuara katılacak diğer ülke heyetleri ile görüşmeler gerçekleştirecek.

Halihazırda Türk savunma ve havacılık sanayii firmaları tarafından üretilen; Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı, SERDAR Tanksavar Füze Atıcı Sistem, SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, MAM-L Mini Akıllı Mühimmat, Mobil Sınır Güvenlik Sistemi, Ani Müdahale Botları, Eğitim Gemileri ve Yara Savunma Simülatörü, Katar Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunuyor. Öte yandan Türk savunma sanayii, modernizasyon alanında da Katar’a önemli hizmetler sunuyor.

Kaynak:
 

Bayraktar TB2 SİHA’lar Arnavutluk ordusunun envanterine girdi​

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2 SİHA’ların Arnavutluk ordusunun envanterine girdiğini belirterek, “Bayraktar TB2’ler bugün Arnavutluk semalarında ilk uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi.” ifadesini kullandı.​

04.03.2024 - İstanbul

Bayraktar TB2 SİHA'lar Arnavutluk ordusunun envanterine girdi


Bayraktar, konuya ilişkin X’teki paylaşımında, bugünün tarihi bir gün olduğunu, Arnavutluk’taki ilk NATO Taktik Hava Üssü’nün açıldığını aktardı.
görüntü


Kuçova Hava Üssü’nün açılışının, Balkanlar ve Avrupa’nın güvenliği için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu törenle birlikte Bayraktar TB2 SİHA’lar Arnavutluk ordusunun envanterine girdi. Böylece Arnavutluk ordusu envanterine ilk kez NATO standartlarında bir hava aracı katılmış oldu. Saygıdeğer Başbakan Edi Rama’nın vizyoner liderliği ve değerli Savunma Bakanı Niko Peleshi’nin güçlü işbirliği ile Bayraktar TB2’ler bugün Arnavutluk semalarında ilk uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi.”

Haluk Bayraktar, “Bayraktar TB2 SİHA’larımızın bu stratejik noktada görev alması, Arnavutluk’un ve kardeş Balkan coğrafyasının güvenliğine katkımızın önemli bir göstergesi.” ifadesini kullanarak, Baykar olarak yenilikçi teknolojileriyle, bölgesel ve küresel güvenliğe katkıda bulunmaya devam edeceklerini bildirdi.

Öte yandan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Arnavutluk Savunma Bakanı Niko Peleshi de envantere giren Bayraktar TB2’lerin görüntülerini içeren videoyu sosyal medya hesaplarından paylaştı.

 

ASELSAN’dan Katar’da LGK hamlesi​

Haber Merkezi5 Mart 2024

görüntü


ASELSAN, Katar’a Lazer Güdüm Kiti (LGK) ihracatı için sözleşme imzaladı. Katar merkezli BARQ QSTP LLC, ASELSAN’ın teknoloji transferiyle LGK üretecek.
Milli imkanlarla ASELSAN tarafından geliştirilen (LGK)’nin ihracatı için çalışmalar devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere birden fazla ülke ordusu tarafından aktif olarak kullanılan LGK’nın Katar’a ihracatı için çalışmalar devam ediyor.

Son olarak Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen DIMDEX 2024 Uluslararası Denizcilik Savunma Fuarı’nda, Mark-82 Genel Maksat Bombası’na entegre Lazer Güdüm Kiti, Doha merkezli BARQ QSTP LLC. şirketinin standında sergilendi. Eylül 2018’de %51 Barzan Holding, %48 ASELSAN ve %1 SSTEK hisseli olarak kurulan BARQ QSTP LLC’nin ilerleyen aşamalarda LGK’yı lisans altında üretmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol tarafından ’a yapılan açıklamada, ASELSAN’ın bölgedeki ihracat faaliyetlerini arttırmak için çalışmalarını sürdürdüğü vurgulandı. Akyol, LGK’nın Katar’da üretiminin de bu çalışmaların önemli bir kısmını oluşturduğunu söyledi.

Lazer Güdüm Kiti Nedir?​

ASELSAN tarafından geliştirilen Lazer Güdüm Kiti (LGK); 500 lb sınıfındaki MK-82 ile 2,000 lb sınıfındaki MK-84 ve NEB bombalarını, maliyet etkin olarak yüksek güvenilir akıllı mühimmata dönüştüren lazer güdüm kitidir. Yarı-Aktif Lazer Arayıcı Başlık (LAB) ile güdümlenen LGK’nin, ithal muadili ABD üretimi Laser Guided Bomb (LGB)’dur.

Teknik Özellikler:
  • Menzil : 6,5 NM (12 km)
  • İrtifa : 0 – 40,000 ft MSL
  • Taşıma/Bırakma Hız Limiti : 600 KIAS / 1.2 Mach
  • Vuruş Hassasiyeti : < 30 ft (10 m)
  • Görüş Açısı : 15°
  • Harp Başlığı : 500 lb. MK-82, 2,000 lb. MK-84 ve NEB
Yetenekleri:
  • Sabit/hareketli hedeflere karşı daha yüksek vuruş hassasiyeti
  • Arttırılmış atış zarfı
  • Daha düşük ikincil hasar
  • Atış sonrası hedef değiştirme kabiliyeti
Kaynak:
 

Türk savunma sanayisi Körfez’den yeni ihracat çıkardı​

Türk savunma sanayisi son dönemde Körfez ülkelerindeki ihracat başarılarına Katar’da 2 yüksek hızlı hücumbotu ekledi.​

06.03.2024 - Doha

Türk savunma sanayisi Körfez'den yeni ihracat çıkardı

  1. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2024), Katar Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacına yönelik hücumbot tedarik sözleşmesi imzalandı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’ün şahitliğinde imzalanan sözleşmeye DEARSAN adına Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım ve Katar Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah bin Hassan Al Sulaiti imza attı.

3a365c358863c8c6149e733612be018238fa6c95.jpeg


Asimetrik harp, devriye, bölgesel suların korunması, deniz korsanlığı ile mücadele, keşif ve gözetleme, arama ve kurtarma, afet yardım operasyonları, sınır kontrolü, üs ve liman güvenliği kapsamında etkin görevler üstlenebilen 50 metre uzunluğundaki yüksek süratli hücumbotlarda, 3 su jeti kullanılacak, su üstü harbi, hava savunma harbi ve asimetrik harp için çeşitli silah sistemleri bulunacak.

fe27a44053ab38303c2d1318fe0d9502ff77d977.jpeg

Milli birçok ürün ihraç edilecek​

DEARSAN İş Geliştirme Müdürü Erkan Yeniçeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Katar Deniz Kuvvetleri ile yaklaşık 6 yıldır sürdürdükleri iş geliştirme sürecini imza töreni ile taçlandırdıklarını söyledi.

Proje kapsamında 2 hücumbotun dışında ileriki aşamada farklı konfigürasyonlara sahip 3 gemiyle toplam sayının 5’e ulaşacağını ifade eden Yeniçeri, bu gemilerle Katar Deniz Kuvvetlerinin su üstü ve hava harbi yeteneklerinin önemli ölçüde artacağını belirtti.

Gemilerin üzerindeki silah ve sensör sistemlerinin tamamına yakının Türk şirketleri tarafından sağlanacağını bildiren Yeniçeri, geminin üzerinde yer alan sistemlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"ASELSAN’ın sensör ve silahları ile Roketsan füze sistemlerini bu gemilerin üzerine yerleştirmiş olacağız. Böylelikle Türk savunma sanayisi Katar’da büyük bir atılımı gerçekleştirecek. Baş topu olarak İtalya’nın Leonardo firmasının 40 milimetre topu, ana silah olarak su üstü tehditlere karşı Roketsan’ın ÇAKIR füzesi, hava hedeflerine karşı Roketsan’ın SUNGUR füzesi, ASELSAN’ın 3 boyutlu arama radarı MAR-D, ASELSAN’ın AHTAPOT elektro-optik dayrektörü kullanılacak. İlaveten 2 tane stabilize 12,7 milimetre makineli tüfek, çaf ve dekoy sistemleri bulunuyor gemide.

Geminin gövdesi çelikten, üst binası ise alüminyum alaşımından inşa edilecek. Geminin maksimum süratinin 36 deniz milinden daha fazla olmasını hedefliyoruz. Ekonomik süratte de geminin menzilinin 1000 deniz mili olması hedefleniyor. Geminin 33 personeli olacak. Katar Deniz Kuvvetlerine bu başlangıçla birlikte hücumbot gemilerde çok modern ve sensör ve silahlarının tamamına yakını Türk savunma sanayisi ürünlerinden oluşan 2 önemli platformu kazandırmış olacağız."

İnşa sürecinin ön dizayn ve kritik dizayn çalışmalarıyla devam edeceğini dile getiren Yeniçeri, ilk sac kesimini 8 ay sonra yapmayı hedeflediklerini bildirdi. Erkan Yeniçeri, gemilerden ilkini 39, ikincisini 42. ayda teslim etmeyi planladıklarını kaydetti.

Katar Deniz Kuvvetleri halen Türk tersaneleri tarafından üretilen bot ve gemileri etkin şekilde kullanıyor.

 

ASELSAN ERALP radarını ihraç etti: Yüzlerce kilometre menzil​

Haber Merkezi 6 Mart 2024

ASELSAN, ERALP Erken İhbar Radar Sistemi için ihracat sözleşmeleri imzaladı. Yerlilik oranı çok ciddi miktarda arttırılan radarın üretimi için yeni yatırımlar yapılıyor.

Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen DIMDEX Uluslararası Denizcilik Savunma Fuarı sırasında ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ’un sorularını yanıtladı. Akyol, oldukça uzun menzile sahip olduğu bilinen ve hatta SİPER Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi’nin ana arama radarı olarak da farklı bir versiyonu kullanılan ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili olarak Ahmet Akyol tarafından yapılan açıklamada, “Erken ihbar radarları, Türk hava sahasının kontrolünü yapan radarlar. Uzun menzilde hava sahasındaki uçak, İHA, helikopter ve seyir füzesi gibi havadaki bütün unsurların, erken aşamada tespiti, teşhisi ve kontrolünün yapıldığı radar ailesi.

Menzilin burada önemli bir parametre olduğunu söylemek isterim. Üzerimizden geçen Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nu tespit edebilecek kabiliyette çok uzun menzilli radarlardan bahsediyoruz. EİRS Projesi kapsamında ERALP radarını Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunduk.

GaN transistörleri yerlileştirildi​

Sadece yüksek tespit menzili değil, bunun uçtan uca yerliliği de bir konu. İçerisinde 10 bine yakın transistörün olduğunu söyleyebilirim. Aslında çip seviyesinde bir millilikten bahsediyoruz. Geçtiğimiz aylarda artık içinde kullandığımız galyum nitrat (GaN) transistörleri de yerlileştirdiğimizi ve bunu da yerli olarak Türkiye’de Bilkent Üniversitesi ile kurduğumuz ortak bir şirkette üretmeye başladığımızı ifade etmek isterim.

Radarın çip tasarımları, çip üretimleri, transistörün üretimi, üzerindeki gönderme-alma modülleri, üzerindeki antenleri, yazılımları tamamen Türkiye’de milli olarak tasarlanıyor ve üretiliyor.

Seri üretim sözleşmeleri imzalandı! Birkaç yüz milyon dolarlık tesis yolda​

Sadece yüksek bir menzile çıkmadık, bunları yaparken uçtan uca milli bir sistem geliştirdik. Erken ihbar radar ailesi, şu anda seri üretim fazında. Bir taraftan dost ve müttefik ülkelerle seri üretim sözleşmeleri imzalandı, imzalanıyor. Bu aşamada üretim kapasitemizi arttırıyoruz.

ERALP


Ankara’da birkaç yüz milyon dolarlık meblağa sahip bir radar üretim tesisinin de kurulumuna başladık. Dolayısıyla radarın, giderek artan oranda faaliyet alanlarımız içerisinde çeşitleneceğini söyleyebilirim.

Bu radarları birbirine bağlayan komuta kontrol yazılımlarını da yapabilmiş durumdayız. Dolayısıyla birden çok radarı entegre yönetebilecek, hava sahasını tamamıyla milli yazılımlarla yönetebilecek yazılımları da geliştirdik, kullanıma sunduk. Bu açıdan da iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak:
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular