Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri | Sayfa 54 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• #1,061
Hocam bu zamana kadar demekki ruhsatlar yeterince para gelmediki, bir sürü proje yarım kaldı Ankarada. 6 yıldır tamamlanmayan köprüler ve yollar var. Dodurgadaki imara göre tüm altyapı ve yolların tahmini bütçe tutatarı, elektriğii ve doğlgazında katarsanız 1 millyar dolar üstü olur. İmar planı bütün olarak onaylanacak. Alacatlıya yakın olmayan, köyün diğer tarafında kalan arsalar müteahhite verilince, belediye, biz buraya altyapı yamıyacagizmi diyecek? Yada ruhsat mı vermeyecek? Ruhsat vermiyecek ise neye gore dayanarak ruhsat vermeyecdek?. Ruhsat harcları hakkında bilgim yok. Bilgisi olan varda 100 daireli 10.000 m2 lik parsel icin ruhsat harcı kabaca nedir?
1 milyar dolar (35.6 milyar tl) biraz fazla degil mi? ABB'nin 2025 yili butçesi 95 milyar tl gelir, 100 milyar tl gider olarak görunuyorda o yuzden sordum.

Bütçeyle ilgili olarak detayina ABB sitesinden bakilabilir ben pek incelemedim. 220 sayfalik bir rapor var.

• #1,063
ruhsat fiyati ile ilgili net bir bilgi goremedim. isteyen abb'yi arayabilir. onun disinda geçen senenin KDV hariç fiyatlari böyle.

imar çapi istesek 10000 m² için 10000tl+KDV odeyecegiz galiba yanlisim yoksa

ruhsat.jpg

• #1,065
Herşey bitti şimdide mütahitliğe başlıcaz grupta şu dodurga bi bitseydi yok hepimiz profesör olacağız kafa yormaktan
Böyle düsunmek yerine daha farkli açidan bakmakta fayda var. Yarin öbür gün neredeyse buradaki herkes bir muteahitle yüz göz olacak. Bazi seyleri bilmek bizim lehimize. Burada 1 kisi bile verilen bilgiden yararlansa ne mutlu.

Sonuçta çogumuzu ilgilendiren bir durum yok. Ruhsat kaçaymis, iskan kontrol ücreti neymis, asansör tescil ücreti ne kadarmis vs. En kotu ihtimal müteahitlerinde masraflarini bilmis oluruz.

Ben bile arsaya ilk bakipta 0.50 emsal görunce acaba kendim yapsam ne olur diye hesap kitap yapmistim. Sonradan emsalin farkli olabilecegini ogrenince vaz geçtim cunku emsal 1.75 olunca rakamlar inanilmaz büyuyordu. Bugün bir insaatin maliyeti $500/m² civarinda. 10bin m² arsa için emsal 1.75den 17500m² insaat alani çikarki 310 milyon tl civari bir masrafi olur.

• #1,066
Arsası olan arkadaşlar için bu işlerden anlayanların bilgilendirme yapması önemli. Mesela elindeki arsasını müteahhitle nasıl pazarlık yapmalı? Kat karşılığında müteahhit üste para isteyecek mi? Nelere dikkat edilmeli?

• #1,067
Arsası olan arkadaşlar için bu işlerden anlayanların bilgilendirme yapması önemli. Mesela elindeki arsasını müteahhitle nasıl pazarlık yapmalı? Kat karşılığında müteahhit üste para isteyecek mi? Nelere dikkat edilmeli?
Bu işlerin bir kuralı vardır. Yapılacak proje durumuna göre kişiye düşen gayrimenkul oranı belli zaten. Örneğin %50 ile mutahite verilecek bölgeler için her parsel eşittir ve kişinin parselde bulunan hissesi neyse ona göre pay alır. Yani 150 MT 2 emsal % 50 ile verilince 150 mt daire sahibi olursun. (++ Konfor payı) 10 MT hissesi olan adama kalkıp 1 daire verilmez ya hisseni satarsın yada üstünü tamamlar daire alırsın.

• #1,068
Buyuk ihtimal parselinde baska hissedarlar olacak ve hepsinin parseldeki payı bellidir. Bir parselde 3 4 hissedar da olabilir 20+ hissedarda. sansına kalmıs birazda.

Muteahitle diyelim %50-%50 anlastiniz. Bu demek oluyorki arsanıza muteahit kaç daire yaparsa yarısi mal sahiplerinindir. Misal arsanıza 140 daire yaptı, bunun 70i sizindir yani mal sahiplerinin. Bu 70 daireyide hissedarlar arasında hissesine gore paylasir. Diyelim arsanin yarısı sana aitse 35 daire senindir. Kalan 35'ide diger hissedarlar arasında paylasirlar. Yani muteahitin sizden para isteme gibi bir durumu soz konusu degildir.

Velevki muteahitle anlastiniz adam basladi insaata siz dedinizki benim dairemin banyosunu fayans degilde mermerden yapin. Muteahit burada farkını ister haliyle. Kabulde etmeyebilir kendiniz yaptirin diyebilir. Bu tür anlasmada olmayan seyler disinda para kesinlikle istemez.

Kat irtifaki ve kat mülkiyeti tapularınıda muteahit ödüyor diye biliyorum.

• #1,069
Bu yukarıda yazdıklarimin haricinde sizin binada olmasını istediginiz seyler nelerdir?

Yüzme havuzu ister misiniz açık veya kapalı, spor salonu, kapalı otopark, çocuk parki, basket sahası?
Daire içlerinde amerikan panel kapı mı yoksa lake kapı mı istersiniz, mdf mutfak, 1. sınıf laminat parke, 1.kalite fayans, alüminyum dograma veya pvc vs vs.

istediginiz seylerin bir listesini yapıp müteahitle anlasirken konusun. Yaptıginiz sozlesmede zaten bunlar yazacak ama keske bunun yerine sunu yaptirsaydik dememek için hazırlıklı gidin. Sonuçta anlasma haricinde bir sey yaptırma gibi bir durum söz konusu degil.

Aklıma gelenler simdilik bunlar.

• #1,075
Bu yukaridaki tabloyu bizim açimizdan degerlendirmek gerekirse;

Muteahit bu artışları bir şekilde tolere etmek zorunda. Bunuda bir kaç yoldan yapabilir. ilk olarak inşaat kalitesini dusurebilir, mal sahibi ile anlasma yuzdesini yuksek tutabilir (atıyorum %48 mal sahibi, %52 müteahit gibi), veya artiş farkıni dairelerin satiş fiyatlarına yansıtır. 10 milyonluk daire 12 milyonu geçer.

Diger istenmeyen bir durumda sözleşme disina çıkıp yapması gereken isleri yapmaz veya kaliteyi dusurur. Bizler için sorunlu bir durum çünkü mahkemeye versek sonuçlanmasi yıllar alır. O yüzden inşaat aşamasinda işleri yakindan takip etmekte fayda var. olmuşla ölmüşe çare yok çunkü.

Not: önümüzdeki meclis toplantisina kadar bilinmesi gereken bazi konularda konusup zamani degerlendirmek gerek diye düsunuyorum, sinirlenen birisi çikmadan söyleyim :giggle:

• #1,077
Bende %50'den hesap kitap yapiyorum ama ne olur bilemem tabi. Bölgedeki diger is yapan muteahitlerlede konusmak lazim. Fakat %40 çok düsük açikcasi kabul edebilecegim bir oran degil.

Binanin kalitesine gore %48'e kadar bir pazarlik payim olur. Bunun disinda diger hissedarlar ne dusunuyor bilemiyorum çokta oyunbozanlik yapmakta istemem. Tek basima böyle olur dememde zor. iki ucu pisli degnek :ROFLMAO:

• #1,079
geçen ilanlara bakiyordum, 22 kisi varmis hissedar bir parselde. Tabiki isteyen paylasabilir ada/parsel'ini. Ama bir parselin butun hissedarlarini burada bulmak çok dusuk bir ihtimal.

Konu görüntüleyen kullanıcılar