Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri | Sayfa 58 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• #1,142
Konfor payı diyince jeton düşmedi 😁. Senin demek istediğin %30 emsal hesabı galiba.

İmar yönetmeliğinde bu var. Madde 22 olması lazım.

Misal yangın merdiveni ve yangın holü emsal hesabına katılmaz. Yanlış hatırlamıyorsam sığınakta hesaba katılmıyordu. 20m2 yangın merdivenide yapsan 50m2 de yapsan hiç bir alana dahil edilmez.

Açık balkonlar yine %30 emsal hesabı içindedir.

İsteyene daha detaylı anlatabilirim 😅
Evet evet. + Emsal olarak lehimize bir şey diye düşünüyorum. Pazartesi ola hayır ola inşallah. Beklediğimize değsin çok bekledik.

• #1,143
Evet evet. + Emsal olarak lehimize bir şey diye düşünüyorum. Pazartesi ola hayır ola inşallah. Beklediğimize değsin çok bekledik.
Yönetmeliğe bakıp yazarım bir ara. İnşaattan çok iyi anlarım ama çok uzun yıllar uzak kaldım inşaat işlerine. Haliyle yönetmeliklerde değişti. Hatalı bir şey yazıp yanlış yönlendirmek istemem.

Plan, proje her türlü soruyu sorabilirsiniz ilerleyen dönemlerde 😅

• #1,144
Yönetmeliğe bakıp yazarım bir ara. İnşaattan çok iyi anlarım ama çok uzun yıllar uzak kaldım inşaat işlerine. Haliyle yönetmeliklerde değişti. Hatalı bir şey yazıp yanlış yönlendirmek istemem.

Plan, proje her türlü soruyu sorabilirsiniz ilerleyen dönemlerde 😅

Konfor payı diyince jeton düşmedi 😁. Senin demek istediğin %30 emsal hesabı galiba.

İmar yönetmeliğinde bu var. Madde 22 olması lazım.

Misal yangın merdiveni ve yangın holü emsal hesabına katılmaz. Yanlış hatırlamıyorsam sığınakta hesaba katılmıyordu. 20m2 yangın merdivenide yapsan 50m2 de yapsan hiç bir alana dahil edilmez.

Açık balkonlar yine %30 emsal hesabı içindedir.

İsteyene daha detaylı anlatabilirim 😅

• #1,145
Abb’nin imar yönetmeliğine göz ucuyla baktım. Tamamı 131 sayfa. İsteyen sitesinden bakabilir.

IMG_0740.jpeg

• Beğen
Tepkiler: claymore ve Makita
  • #1,146
Emsal hesabı ile ilgili biraz daha bilgi paylaşayım.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği‘nin 22. maddesine göre; 5. maddenin sekizinci fıkrasında belirtilen esaslar dâhilinde; aşağıdaki kullanımlar emsal hesabına dahil edilmez. Ancak Yönetmeliğin 5. maddesinin 8. fıkrasına göre; 22. maddeyle veya ilgili idarelerin imar yönetmelikleri ile getirilebilecek emsal harici tüm alanların toplamı; parselin toplam emsale esas alanının % 30’unu aşamaz. İşte buna yüzde 30 emsal hesabı denir.

a) Yüzde 30 Emsal Hesabına Dahil Olan Kullanımlar​

Öncelikle 22. madde hükümlerine göre katlar alanı hesabına dâhil edilmeyen kullanımları görelim. Yönetmeliğin 22. maddesine göre; 5. maddenin sekizinci fıkrasında belirtilen esaslar dâhilinde; aşağıdaki kullanımlar emsal hesabına dahil edilmez. Ancak Yönetmeliğin 5. maddesinin 8. fıkrasına göre; 22. maddeyle veya ilgili idarelerin imar yönetmelikleri ile getirilebilecek emsal harici tüm alanların toplamı; parselin toplam emsale esas alanının % 30’unu aşamaz.

a) Taban alanına dâhil edilmeyen kullanımlar, b) Üstü sökülür-takılır hafif malzeme ile kenarları rüzgâr kesici cam panellerle kapatılmış olsa dahi açık oturma yerleri, c) Bu Yönetmelik uyarınca yapılması zorunlu olan kapıcı dairelerinin toplam 70 m2’si, ç) Atrium ve galeri boşlukları, d) Ortak alan niteliğindeki mescit ve müştemilat, e) Bina için gerekli minimum sığınak alanı, f) Ticari amaç içermeyen, ortak alan niteliğindeki çocuk oyun alanları ve çocuk bakım üniteleri, g) Otopark alanları,

ğ) Yapı yüksekliği 60.50 metreden fazla olan binalar ile özelliği gereği tesisat katı oluşturulması zorunlu binalarda sadece tesisat için oluşturulan tesisat katları,

h) Bina veya tesise ait olan ısıtma, soğutma, tesisat alanı, su sarnıcı, havalandırma sistemleri ve enerji verimliliği sistemlerinin bulunduğu alanlar, arıtma tesisi, gri su toplama havuzu, yakıt ve su depoları, silolar, trafolar, jeneratör, ısı merkezi, enerji odası, kömürlük, eşanjör ve hidrofor bölümleri,

ı) Bütün cepheleri tamamen toprağın altında kalan bodrum katlar ile kısmen açığa çıkan yol cephesi haricindeki bodrum katlarda yer alan, tek başına bağımsız bölüm oluşturmayan, bir bağımsız bölümün eklentisi olmayan, ticari amaç içermeyen, sadece binada oturanların kullanımına yönelik, toplamda emsal hesabına konu alanın % 5’ini ve 1000 m2’yi geçmeyen ortak alan niteliğindeki yönetim ve toplantı odaları ile spor ve sosyal mekânlar,

i) Bütün cepheleri tamamen toprağın altında kalan bodrum katlarda yer alan, tek başına bağımsız bölüm oluşturmayan, bağımsız bölüm net alanının %50’sini geçmeyen depo amaçlı eklentiler,

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 5. maddesine göre; tamamen toprağın altında kalması nedeniyle; 22. madde uyarınca emsal hesabına konu edilmeyen alanlar ile kat adedine konu edilmeyen katların hiç bir cephesi kazı ve tesviye yapılarak açığa çıkarılamaz.

j) Bağımsız bölüm net alanının %15’ini geçmemek kaydıyla açık çıkma şartlarını taşıyan balkonlar, kat ve ara sahanlıkları dâhil açık veya kapalı merdiven evi,

katlar alanına dâhil edilmez. Ancak daha önce de vurguladığımız gibi bunların toplam alanı, toplam emsal alanının % 30’unu geçemez.

b) Yüzde 30 Emsal Hesabına Dahil Olmayan Kullanımlar​

Yönetmeliğin 5. maddesinin 8. fıkrasına göre; aşağıda sayılan alanlar, % 30’luk sınıra dahil olmaksızın emsal haricidir.

a) Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince yapılması zorunlu olan, korunumlu ya da korunumsuz normal merdiven dışındaki yangın merdiveni ve korunumlu koridorun asgari ölçülerdeki alanı ile yangın güvenlik holünün 6 m² si,

b) Son katın üzerindeki herhangi bir kullanıma konu edilmeyen ortak alan niteliğinde teras çatılar, c) Yapının ihtiyacı için bahçede yapılan açık otoparklar, ç) Konferans, spor, sinema ve tiyatro salonları gibi özellik arz eden umumi yapılarda düzenlenmesi zorunlu olan boşluklar, d) Alışveriş merkezlerinde yapılan atrium boşluklarının her katta asgari ölçülerdeki alanı,

e) Binaların bodrum katlarında yapılan; Zorunlu otopark alanları, Sığınak, asansör boşlukları, merdivenler, bacalar, şaftlar, ışıklıklar, ısı ve tesisat alanları, yakıt ve su depoları, jeneratör ve enerji odası, kömürlüklerin ilgili mevzuat, standart ya da bu Yönetmeliğe göre hesap edilen asgari alanları, Ortak alan niteliğindeki mescit ve müştemilatın konutlarda 150 m²’si, konut dışı yapılarda 300 m²’si, Bütün cepheleri tamamen gömülü olmak ve ortak alan niteliğinde olmak kaydıyla; otopark alanları ve 22. maddede belirtilen tamamen gömülü ortak alanlar, Ticari amaç içermeyen, ortak alan niteliğindeki çocuk oyun alanlarının ve çocuk bakım ünitelerinin toplam 100 m²’si, % 30’luk bu hesaba dâhil edilmeksizin emsal haricidir.

• Beğen
Tepkiler: egeata ve Makita
  • #1,150
Bugün büyük gün diyebilirmiyiz artık inşallah
Sonraki süreç nedir bilmiyorum. Büyük gün dememiz için kesinleşmesi gerekiyor. Bundan sonraki süreç nedir? Bu akşamki mecliste onaylanırsa sonrasında ne olacak? Tıpkı mahkemedeki gibi 4-5 duruşma oluyor en sonunda bugün karar büyük gün deniliyor karar lehinize çıksa bile istinafa gidiyor oradan düzenleniyor tekrar ilk derece mahkemesine geliyor en son karar verdiğinde yine istinafa gidiyor oradan da onay aldınız bu seferde temyiz edilip yargıtaya gidiyor ve son noktayı yargıtay koyuyor. Kararın itiraza kapalı kesinleşmesi hangi aşamada onu merak ediyorum bu akşamki karara itiraz edilebiliyor mu mesela yada buradan sonra nereye onaya sunuluyor? @RKK sanırım bu konuda en çok bilgi sahibi hocamız aydınlatırsan sevinirim. Teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: ahmet alici
  • #1,151
Yapay zekaya sordum bundan sonraki aşamaları sıraladı. @RKK hocam bu aşamalar doğru mu?

İmar planınızın şu anki aşamasını ve bundan sonraki adımları şu şekilde özetleyebilirim:

1. İlk Onay: İmar planınızın ilk aşamada onaylandığını belirtmişsiniz. Bu, planın ilk değerlendirme aşamasından geçtiğini gösterir.
  2. İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu: İmar planınız, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na gitmiş ve komisyon raporu hazırlanmış. Bu rapor, planın teknik, yasal ve stratejik açılardan değerlendirilmesini içerir.
  3. Komisyon Raporunun Onaya Sunulması: Bu akşam, komisyon raporu belediye meclisine veya ilgili karar mercisine onaya sunulacak. Bu aşamada:
    • Belediye Meclisi Kararı: Plan ve rapor, belediye meclisi tarafından tartışılır. Meclis, planı onaylayabilir, değişiklikler yapabilir veya reddedebilir.
  4. Askıya Çıkma: Eğer meclis planı onaylarsa, plan askıya çıkarılır. Bu süreçte:
    • Plan, belirli bir süre (genellikle 1 ay) boyunca belediyede halkın incelemesine açılır.
    • Bu süre içinde hak sahipleri ve ilgililer, plana itiraz edebilirler.
  5. İtirazların Değerlendirilmesi: Askı süresinin ardından, yapılan itirazlar değerlendirilir:
    • İtirazlar haklı bulunursa, plan üzerinde değişiklikler yapılabilir.
    • İtirazlar sonucunda plan tekrar meclise gelebilir veya doğrudan değişiklikler yapılabilir.
  6. Son Onay ve İlan: İtirazlar değerlendirildikten ve gerekirse plan revize edildikten sonra, planın son hali belirlenir:
    • Meclis, revize edilmiş planı tekrar onaylar veya reddeder.
    • Onaylandıktan sonra, plan resmi olarak yürürlüğe girer ve ilan edilir.
  7. Kesinleşme: Planın kesinleşmesi için:
    • Herhangi bir dava sürecinin sonuçlanması gerekebilir. Eğer dava açılmazsa veya dava sonucunda plan onaylanırsa, plan kesinleşmiş olur.
  8. Uygulama: Planın kesinleşmesinin ardından imar uygulamaları başlar:
    • Parselasyon, yol açma, kamulaştırma gibi işlemler yapılır.
    • Ruhsatlandırma süreci başlar ve inşaat faaliyetleri plana uygun olarak ilerleyebilir.

• #1,152
Bugün gerçekten de Dodurga planı için büyük gün. Ve tek dileğim komisyonun Çankaya belediyesinin gönderdiği yazıdaki (bizim de defalarca bahsettiğimiz) bütün pürüzleri gideren revizyonu yapmış olması.

Çünkü o pürüzler haklı olarak itiraz konusu olabilecek şeyler ve revizyonda halledilmiş olursa artık planın önünde hiç bir engel kalmaz, feriştahı bile gelse planı hukuken engelleyemez. (Hukuken diyorum, çünkü plan taş gibi sağlam hale gelir. Hukukla alakası olmayan birşeylerden engel çıkarsa onu bilemem.)

Planın revizyonu istedimiz gibi olursa yapılacak itirazların tamamı rahatlıkla reddedilir ve plan 1 ay sonra kesinleşir.

Çünkü itiraz konusu olabilecek herşey davalık oldu ve sonuçlandı, mimarlar odasının hava akımı, tarım alanı, orman alanı vesaire itirazları hiç bir sonuç getirmedi. Ayrıca yoğunluk ve benzeri konularda bilirkişi raporları da bizim yanımızda.

Dediğim gibi komisyon bütün pürüzleri giderdiyse 10 Şubat'ı Dodurga bayramı ilan etmek gerekli.

Benim de daha önce hiç değinmediğim, ancak Çankaya'nın yazısıyla farkına vardığım 150 m2 konut büyüklüğü konusunda ise maalesef mağdur olanlar olacak (kooperatifler veya 1+1 hissesi diye küçücük hisseler satılan alıcılar), ancak planların üst plana uyumlu olma şartı nedeniyle yapılacak itirazlar reddedilecektir. Çünkü 5000 lik planda 150 m2 konut büyüklüğü varken, 1000 lik planda işlenmemiş olması kazanılmış hak getirmiyor. İnşallah onların da mağduriyetini giderecek, veya azaltacak bir yöntem bulunur.

Komisyonun, umarım bütün pürüzleri gideren revizyonu bugün mecliste kabul edilince askıya çıkarılacak. 1 ay boyunca elbette itirazlar olacaktır. Ancak 1 ay sonra o itirazların hepsi reddedilip plan kesinleşecektir.

Ardından belediye ruhsat vermeye başlayabilir. Daha önce yazdım: Bu sene Dodurga'da şantiyelerin kurulmaya başlandığını göreceğiz.

• #1,153
Konfor payından bahs edilmiş,fakat benim bildiğim konfor payı yüzde 30 olarak kentsel dönüşüm projelerinde veriliyor diye biliyorum.

• #1,155
Ne oldu şimdi yarına mı kaldı? Madde 8 de bitirdiler yarın görüşürüz dediler :)) Dalga mı geçiyonuz böyle meclis toplantısı mı olur . Şoktayım. 150 madde var ilk 8 i okuyup kalktılar

• Beğen
Tepkiler: joker, mmc ve ...
  • #1,157
Adamlar keyfi alem yapıyor. Sanırsın bütçe gorusuluyor. Çok yoruldularda ara verdiler. Canım ülkem sen ne hallere kaldın.

• Beğen
Tepkiler: joker ve ...
  • #1,158
Akşam canlı izleyim diyordum 5 gibi uyku bastırdı. Uyanınca oturum bitmişti. Demekki yarına kalacağı için uykumuz gelmiş 😁Bir şey kaçırmamışız. Yarın gündüz bir kaç yeri arayacağım. Bilgi alabilirsem paylaşırım.

• Beğen
Tepkiler: Makita ve ...
  • #1,159
Konfor payından bahs edilmiş,fakat benim bildiğim konfor payı yüzde 30 olarak kentsel dönüşüm projelerinde veriliyor diye biliyorum.
Yok bütün projeler için geçerli. Yukarda paylaşım yaptım. Daha detaylı bilgi için hem belediyenin hemde bakanlığın imar yönetmeliğine bakabilirsiniz. Google’a yazarsanız çıkar hemen.

Onun dışında merak ettiğiniz bir şey varsa bilgim dahilinde dilim döndüğünce anlatmaya çalışırım.

• #1,160
Sadece 8 madde görüşüp bırakmak nedir yahu? Gündem 160 küsur maddeden oluşuyor. 3-4 günde görüşülecek olsa bile bugün en 30.-40. maddeye gelirler saıyordum.

Anlaşılan o kadar sene beklediğimiz yetmedi, biraz daha sabredeceğiz.

Dodurga ve Susuz belören hissedarları için KPSS'de özel peygamberlik kadrosu açılması lazım, bu kadar sabır sahiden ancak peygamberlerde olur. Artık kimse bizi fanilerle karıştırmasın :D:D:D

Konu görüntüleyen kullanıcılar