Türk Savunma Sanayi Ürünleri, Projeleri ve İhracat Haberleri

KORKUT ve Bayraktar Mini İHA sıfır noktasında görevde​

Haber Merkezi5 Nisan 2024

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hakkâri bölgesinde incelemelerde bulundu. İncelemelerde, ASELSAN üretimi KORKUT Hava Savunma Sistemi ile BAYKAR üretimi Mini İHA dikkat çekti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, 3 Nisan 2024 tarihinde Hakkâri/Yüksekova’daki 3’üncü Piyade Tümen Komutanlığında ve Hakkâri/Çukurca’daki 2’nci Hudut Tugay Komutanlığında inceleme ve denetlemelerde bulundu.

Orgeneral Bayraktaroğlu’nun incelemeleri sırasında, Türk savunma sanayii tarafından geliştirilen ürünler dikkat çekti. Paylaşılan görüntülerde, ilk olarak ASELSAN tarafından geliştirilen Hava Savunma Top Sistemi’ne ait Komuta Kontrol Aracı (KKA) görüldü.

Akabinde ise Orgeneral Bayraktaroğlu, BAYKAR tarafından geliştirilen Mini İHA’yı inceledi.

KORKUT Hava Savunma Top Sistemi​

Türk Silahlı Kuvvetlerinin alçak irtifa hava savunma top sistemi ihtiyacının giderilmesi amacıyla KORKUT Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi (AİHSS) seri üretim anlaşması, 19 Mayıs 2016 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında imzalanmıştır. 1 adet Komuta Kontrol Aracı (KKA) ve 2 adet Silah Sistem Aracından (SSA) oluşan ilk kafile, 2016 yılı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmiştir.

Silah Sistem Aracı (SSA) ve Komuta Kontrol Aracı (KKA) olmak üzere iki temel birimden oluşan KORKUT; İnsansız Hava Araçları (İHA) , Helikopterler, Seyir Füzeleri ve Hava-Kara Füze hedeflerine karşı etkilidir. Bir KORKUT AİHSS Sistemi, 3 adet Silah Sistem Aracı (SSA) ve 1 adet Komuta Kontrol Aracından (SSA) oluşmaktadır.

Bugüne kadar çok sayıda sistemin teslimatı gerçekleştirilmiştir.

Komuta Kontrol Aracı (KKA)

Komuta Kontrol Aracı, 3-boyutlu arama radarı ile hedef tespit ve takibini gerçekleştirmektedir. Ayrıca yerel hava resmini oluşturmakta ve tehditleri değerlendirerek, Silah Sistem Araçlarına hedef ataması yapmaktadır.

KKA’da bulunan ASELSAN Mobil Arama Radarı (MAR); X-Band yayın frekansına, 75+ kilometre azami menzile, 25+ kilometre savaş uçağı tespit menziline ve aktif faz dizinli anten mimarisine sahiptir.

Silah Sistem Aracı (SSA) Genel Özellikleri​

Silah Sistem Aracı; hedefi, atış kontrol radarı ya da elektro-optik algılayıcılar ile takip ederek, 2 adet 35 mm’lik topuyla ateş altına almaktadır. Sistem, Komuta Kontrol Aracı üzerinden, üst düzey komuta-kontrol sistemleri ile entegre bir şekilde de çalışabilmektedir.

Bayraktar Mini İHA​

Bayraktar Mini İnsansız Hava Aracı Sistemi tamamen özgün ve milli olarak geliştirilmiş elektronik, yazılım ve yapısal bileşenleri ile Türkiye’nin ilk mini robot hava aracı sistemidir. BAYKAR Ar-Ge ekibinin yoğun çalışma ve gayreti ile geliştirilen sistem tüm testleri başarı ile geçerek ilk olarak 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunulmuştur. Yabancı ülkelerde geliştirilmiş rakiplerine nazaran birçok gelişmiş özelliği bulunan Mini İHA Sistemi zor coğrafi ve meteorolojik koşullar altında dahi kullanılabilmektedir.
  • Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girmiş ilk Milli Hava Aracı Sistemi
  • Bugüne kadar 100,000 üzerinde operasyonel uçuş sortisi ile güvenilir ve etkin bir sistem
  • Tamamen Milli ve Özgün Tasarım
  • İhraç edilen İlk Hava Aracı

Gelişmiş Özellikler​

  • Otomatik Hedef Noktası Takibi
  • Otomatik Gövde Üzeri İniş / Otomatik Paraşüt İnişi
  • Joystick Destekli Yarı Otomatik Uçuş
  • Stall Hızı Kontrol Kabiliyeti
  • Sert ve Darbeli Rüzgarlı Havalarda Viril Kontrol Özelliği
  • Güvenilir Sayısal Haberleşme Sistemi
  • Haberleşme Kaybı Durumunda Otomatik Eve Dönüş ve Otomatik İniş Özelliği
  • Çoklu İHA Komuta / Kontrol / İzleme Desteği
  • Akıllı Batarya Yönetim Sistemi
  • Uzaktan Komuta Kontrol ve İzleme Fonksiyonu (İstemci Sunucu Mimarisi)
  • Yer Kontrol İstasyonu Değiştirebilme Özelliği
  • Otomatik Kalkış ve Seyir
 

Türkiye Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşma’sından çekildi​

Haber Merkezi 5 Nisan 2024

Türkiye, alınan kararla ‘Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan çekildi. Karar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlülüğe girdi.

Konuyla ilgili olarak Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararında, “19/11/1990 tarihinde Paris’te imzalanan ve 1/7/1992 tarihli ve 92/3250 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma (AKKA)”nın Türkiye Cumhuriyeti ile Antlaşmanın tarafı diğer devletler arası da 8/4/2024 tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3 üncü maddesi gereği karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

 

Türk Dışişleri’nde “savunma sanayii” düzenlemesi​

Haber Merkezi6 Nisan 2024

Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkilerine, savunma sanayii ile ilgili maddeler de dahil edildi.

Bir süredir Dışişleri Bakanlığı teşkilat yapısında, sektörünün desteklenmesi ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile eşgüdümün arttırılması amacıyla değişilik yapılması bekleniyordu. Bugün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile beklenen değişilik yapıldı.

Edinilen bilgiye göre; Cumhurbaşkanlığı kararı ile Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki “Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü”nün adı, “Uluslararası Güvenlik Genel Müdürlüğü” olarak değiştirildi. Müdürlüğün görev ve yetkileri ise savunma sanayii sektörüyle ilgili bazı hususları da içerisine alınacak şekilde genişletildi.

Bahsi geçen yeni görev alanları şu şekilde:
  • “Savunma ve savunma sanayi ile ilgili konularda üçüncü ülkelerle ilişkilerin Bakanlık içindeki koordinasyonunu yürütmek,
  • Üçüncü ülkelerle savunma sanayi ilişkilerine dair konuların ilgili kurum ve kuruluşlarla eşgüdümünü yapmak,
  • Uluslararası güvenlik ve savunma alanındaki gelişmelerin dış politika ve dış güvenliğimize etkisini takip ve analiz etmek, bu konuda politika çalışmaları yürütmek,
  • Küresel ve bölgesel güvenlik mimarileri konusunda çalışmalar yapmak.”
Uluslararası Güvenlik Genel Müdürlüğü aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’nin savunma sanayii ihracatının arttırılması için yeni dönemde Savunma Sanayii Başkanlığı’na daha etkin destek vermesi bekleniyor. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın yurt dışı teşkilatının oluşturulmasına yönelik faaliyetler de geçtiğimiz aylarda başlamış ve ilk “ ” atamaları gerçekleştirilmişti.

 
Türkiye, alınan kararla ‘Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan çekildi. Karar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlülüğe girdi.
Bu konuyla ilgili sosyal platformlarda Polonya’nın ardından ülkemizden bu anlaşmadan ayrılması ile yeni bir savaşa hazırlık olduğu konusunda söylemler var.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali_Adana

Bayraktar KALKAN DİHA’nın uçuş testleri başarıyla sürüyor​

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar KALKAN Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA), 30. uçuş testini başarıyla tamamladı.​

 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan

Burkina Faso’da AKINCI TİHA dönemi başladı​

Haber Merkezi 8 Nisan 2024

Afrika ülkesi Burkina Faso, AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı)’yı kullanıma aldı. Daha önce Bayraktar TB2 SİHA da tedarik eden Burkina Faso, AKINCI’nın yanında bazı Türk güdümlü mühimmatını da teslim aldı.

AKINCI TİHA’nın Burkina Faso Silahlı Kuvvetleri envanterine girişi nedeniyle tören düzenlendi. Burkina Faso Devlet Başkanı Ibrahim Traore’nin de katıldığı törende, ‘ya ilaveten daha önce tedarik edilen Bayraktar TB2 SİHA’lar da görüntülendi.

Burkina Faso, AKINCI TİHA’lar ile birlikte; TEBER ve HGK ile ve MAM-L gibi Türk yapımı akıllı mühimmatı da teslim aldı. En az iki adet AKINC TİHA tedarik ettiği görülen Burkina Faso’nun, nihai aşamada kaç adet hava aracı tedarik edeceği henüz belirsizliğini koruyor.

Haluk Bayraktar’dan açıklama​


BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, AKINCI’nın Burkina Faso’nun envanterine girişiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Radikal örgütlere karşı yaşam mücadelesi veren Afrika’nın en yüksek terör tehditi altındaki ülkesi olan Burkina Faso, bugün Bayraktar AKINCITİHA’ları törenle envanterine aldı. Burkina Faso’da her yıl binlerce masum sivil terör saldırılarında hayatını kaybediyor.

Global Terorism Index 2022’ye göre dünyadaki terör saldırılarının %48’i Sahel bölgesinde düzenleniyor. Kara kıta Afrika’da her yıl on binlerce masum insan hayatını kaybederken, milyonlarca kişi evlerinden ve yurtlarından oluyor.

Afrika’da Burkina Faso gibi birçok ülke parçalanmalarını önlemek ve masum vatandaşlarını korumak için savunma kabiliyetlerini Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar #KINCI TİHA ile güçlendiriyor. Milli SİHA’ların devreye girmesiyle tablo değişmeye başladı. Devletler hakimiyetlerini güçlendirirken, masum insanlar ise geleceğe daha güvenle bakıyor.”
ifadelerini kullandı.

 

Ekli dosyalar

  • 814E8845-073D-450F-B606-F02073D39CD7.jpeg
    814E8845-073D-450F-B606-F02073D39CD7.jpeg
    185.7 KB · Görüntüleme: 0

ASELSAN’dan Latin Amerika hamlesi: Santiago ofisi açıldı​

Haber Merkezi 9 Nisan 2024

Türk savunma sanayiinin önde gelen şirketi ASELSAN, Santiago ofisini açtığını duyurdu. ASELSAN’ın Santiago ofisi, Latin Amerika’daki ihracat faaliyetleri için kritik öneme sahip.

Ayrıca ASELSAN, Şili’nin başkenti Santiago’da 9-14 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı FIDAE 2024’te milli sistemlerini vitrine çıkarıyor. ASELSAN, FIDAE Fuarında askeri haberleşme çözümlerinden, aviyonik sistemlere; radar ve elektronik harp ürünlerinden, sınır güvenliği çözümlerine kadar uzanan yelpazede geliştirilen teknolojilerini sergiliyor.

FIDAE Fuarı ile eş zamanlı olarak ASELSAN Şili / Santiago Ofisinin açılışı da gerçekleştirildi. Açılış törenine Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türkiye’nin Santiago Büyükelçisi Gülcan Akoğuz ve diğer yetkililer katıldı.

ASELSAN’ın Latin Amerika’da uzun dönemli büyüme stratejisi ve ihracat potansiyeline büyük katkı sağlayacak olan Santiago Ofisi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay’ın da katılımı ile açıldı. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Şili’de açılan ofisin Latin Amerika’daki faaliyetler açısından merkez görevi üstleneceğini belirterek, “Stratejik bir noktada açtığımız ofisimizle Latin Amerika pazarındaki büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Şili’nin tank modernizasyonu ihalesi kritik nokta​

ASELSAN Şili Ofisinde misafirleri karşılayan ASELSAN Genel Müdürü Akyol, Şili’de çok önemli projelere imza atıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Şili’ye tank modernizasyonu konusunda kattığımız değerle, ASELSAN güvenini sunduk. Şimdi daha büyük atılımlar için iş birliğimizi genişletmek istiyoruz. Bu nedenle ülkemizden binlerce kilometre uzaklıktaki Şili’de bir taraftan önemli oyuncuları buluşturan FIDAE Fuarında ürünlerimizi sergilerken, diğer taraftan Santiago Ofisimizin açılışını gerçekleştiriyoruz. FIDAE Fuarı bizim için, Latin Amerika bölgesindeki kullanıcılarla etkileşim kurabileceğimiz ve yeni iş birliği görüşmeleri gerçekleştirebileceğimiz önemli bir platform oldu.

Latin Amerika kıtasında ilk yerel ofisimizi Santiago’da açmış olmamız, ASELSAN’ın bölgedeki varlığını güçlendirmemiz yolunda stratejik bir hamleyi temsil ediyor. ASELSAN Latin America adı verilen yerel iştirakimiz, bölgede fiziksel olarak da var olmamızı sağlayarak buradaki iş ortaklarımıza erişimimizi güçlendirecek. Yerel düzeydeki varlığımız, ASELSAN’ın bölgenin savunma ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kararlılığını da gözler önüne seriyor. Santiago, Latin Amerika’daki faaliyetlerimiz açısından bir merkez görevi üstleniyor.

Santiago Ofisimiz, ASELSAN’ın Latin Amerika’daki varlığını genişletmesi ve bölgede savunma sektöründeki fırsatların değerlendirilmesi anlamında önemli bir eşik atladığımız anlamına geliyor. Bu stratejik hamlenin faaliyetlerimizi olumlu yönde etkileyerek Latin Amerika kıtasında uzun dönemli büyüme ve başarımıza katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. ASELSAN Santiago Ofisimiz ile Latin Amerika ülkelerinin savunma yatırımlarından daha fazla pay alacağız.”
görüntü


 

Bayraktar AKINCI TİHA 50 bin saati geride bıraktı​

Haber Merkezi 9 Nisan 2024

görüntü


BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, 50 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı. AKINCI Projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülüyor.
Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar ı, 50 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Şu ana kadar 9 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalanan Bayraktar AKINCI, etkin bir şekilde görev yapmaya devam ediyor.

Milli TİHA havacılık tarihinde ilk defa gerçekleştirilen uçuşlarda yer aldı. Bayraktar AKINCI ve Bayraktar KIZILELMA’nın ilk kez 24 Nisan 2023’te Çorlu’da yapılan testte gerçekleştirdiği ve dünya havacılık tarihinde bir ilk olan yakın kol uçuşunun ardından TEKNOFEST 2023’te ise yeni bir ilke imza attı.

İstanbul semalarında taarruzi insansız hava aracı AKINCI ile insansız savaş uçağı KIZILELMA aynı uçuşu birçok kez halka açık olarak icra etti. 2022’de yapılan TEKNOFEST Azerbaycan’da Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın da kokpitinde olduğu MIG-29 savaş jeti ile kol uçuşu icra eden Bayraktar AKINCI, yine TEKNOFEST’te SOLOTÜRK, Hürkuş ve Türk Yıldızları akrobasi timi ile kol uçuşları gerçekleştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girdiği 29 Ağustos 2021 tarihinden beri operasyonel olarak başarıyla görev yapan Bayraktar AKINCI TİHA, milli havacılık tarihimizin irtifa rekorunu da elinde bulunduruyor. Milli TİHA Bayraktar AKINCI, 21 Haziran 2022 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı heyetleri huzurunda gerçekleştirilen dayanım, yüksek irtifa ve yüksek hız testleri kapsamında 45.118 feet (13.716 metre) irtifaya yükselerek rekor kırdı.

MİLLİ MÜHİMMATLAR İLE ATTIĞINI VURUYOR

Bayraktar AKINCI TİHA’ya milli olarak üretilen mühimmatların entegrasyon süreci başarıyla devam ediyor. Bugüne kadar TİHA’nın geliştirme faaliyetleri kapsamında MAM-L, MAM-T, MAM-C, Tolun, Teber-81, Teber-82, LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Gözde Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-230 Süpersonik Füze, İHA-122 Süpersonik Füze ve Çakır Seyir Füzesi başarıyla test edildi.

Bayraktar AKINCI, atış testleri kapsamında milli mühimmatlar ile hedefini tam isabetle vurdu. Etkin taarruz gücünü, farklı hedeflere karşı kullanılabilen geniş yelpazedeki milli mühimmatlardan alan Bayraktar AKINCI, etkinliğini ve caydırıcılığını gün geçtikçe artırıyor.

SÜPERSONİK FÜZELERLE TAM İSABET

Bayraktar AKINCI TİHA, Mart ayında süpersonik füzeler ile gerçekleştirdiği atış testlerini başarıyla tamamladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testlerini icra edebilmek için Sinop’a uçtu. Roketsan tarafından geliştirilen süpersonik füzeler İHA-122 ve ile gerçekleştirilen atış testlerinde Karadeniz üzerinde konumlanan uzak mesafedeki hedefleri tam isabetle vurdu.

ÇAKIR İLE 100 KİLOMETREDEN VURDU

Bayraktar AKINCI, 29 Şubat 2024 Perşembe günü Roketsan’ın geliştirdiği ile gerçekleştirilen atış testinde Karadeniz üzerinde 100 kilometre uzaktaki hedefi tam isabetle vurdu.

ASELFLIR-500 İLE NOKTA ATIŞ

22 Şubat’ta icra edilen test kapsamında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen sınıfında dünyanın en iyi elektro-optik sistemi olan Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

AKINCI-C GÖKYÜZÜNDE

24 Şubat’ta gerçekleştirilen test faaliyetinde Bayraktar , 1 saatten fazla havada kaldı. Uçuş sırasında aerodinamik parametre adımları başarıyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP sahip olduğu güç ile sınıfının en etkili ve kabiliyeti muharip platformu olacak. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019’da yapan Bayraktar AKINCI TİHA, 29 Ağustos 2021’de envantere girdi. Yakın dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra başta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katılmaya başladı.

EN BÜYÜK HAVACILIK İHRACATI

18 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın huzurunda Baykar ile Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayı Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari imzaladı. Bu kapsamda Bayraktar AKINCI TİHA’lar, Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde görev yapacak. Bu anlaşma neticesinde Türkiye’nin tek seferde yapılan en büyük havacılık ihracatı gerçekleşti.

İHRACAT ŞAMPİYONU

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

 

TULGAR’ın testleri başladı: F-35’teki muadili 400 bin dolar​

Haber Merkezi 10 Nisan 2024

ASELSAN tarafından geliştirilen TULGAR Kaska Monteli Gösterge Sistemi (HMDS)’nin, F-16 platformunda uçuş testleri başladı. TULGAR, KAAN savaş uçağında kullanılacak.

Milli ve yerli imkanlarla ASELSAN tarafından geliştirilen Kaska Monteli Gösterge Sistemi’nin, uçuşlu testleri başladı. Milli savaş uçağı KAAN için geliştirilen TULGAR’ın testlerine, bir süre daha F-16 platformunda devam edilecek.

Kaska Monteli Gösterge Sistemi (HMDS), askeri havacılıkta pilotların kasklarına entegre edilmiş bir gösterge sistemi olarak biliniyor. Bu sistem, pilotun uçuş sırasında ihtiyaç duyduğu bilgileri doğrudan kaskın vizörüne yansıtarak durumsal farkındalığını arttırıyor ve uçuş performansını iyileştiriyor.

F-35’teki muadili 400 bin dolar!​

Müşterek Taarruz Uçağı F-35 Lightning II’de, ABD-İsrail üretimi bir HMDS kullanılıyor. Bahsi geçen CEVS (Collins Elbit Vision Systems) F-35 GEN III HMDS’nin birim fiyatının, 400 bin doların üzerinde olduğu biliniyor.

Angajman sırasında da kullanılıyor​

HMDS’nin sağladığı bilgiler arasında hava hedeflerinin pozisyonu, hızı ve mesafesi, yere ilişkin bilgiler, dost uçakların konumu, hedeflerle ilgili sistem durumu gibi veriler bulunabilir. Bu sisteme ayrıca gece görüş yeteneklerini artırmak için termal görüntüleme ve diğer ileri teknolojileri de entegre edebilir.

HMDS, modern savaş uçaklarında ve helikopterlerinde sıklıkla kullanılan bir teknolojidir. Bu sistemler, pilotların dikkatlerini uçuşa odaklanmalarını sağlayarak, görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olur ve operasyonel avantajlar sağlar.

 

Türk SİHA’larına hava hava füzesi: Oyun değiştirici​

Haber Merkezi 14 Nisan 2024

Türk SİHA’larına havadan havaya füze atım kabiliyeti kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. SUNGUR Hava Hava Füzesi’nin son hali görüntülendi.

BAYKAR ve Roketsan, Türk silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) hava hava angajmanı kabiliyeti kazandırılması için çalışmalara devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan SUNGUR Omuzdan Atılan Hava Savunma Sistemi (MANPADS) üzerinden geliştirilen Hava Hava Füzesi, bu kapsamda ile Bayraktar TB2 SİHA’ya entegre edilecek.

Ekim 2022’de BAYKAR ile Roketsan arasında imzalanan anlaşma sonrası resmiyet kazanan ‘SUNGUR Hava Hava Füzesi’ için özel bir salan (hava aracından füzeyi atmayı sağlayan aksam) tasarlanıyor. Öte yandan Roketsan da normalde karadan havaya atılan SUNGUR’un havadan havaya atılması için çeşitli modifikasyonlar gerçekleştiriyor.

SUNGUR Hava Hava Füzesi ile salan ünitesine ait en yeni görsel, tarafından Katar’da gerçekleştirilen DIMDEX Fuarı sırasında elde edildi. SUNGUR Hava Hava Füzesi sayesinde Türkiye’nin, dünyada muharebe sahasında havadan havaya füze kullanan ilk SİHA’ları envanterine katması hedefleniyor. Daha önce ABD tarafından Reaper SİHA’ya entegre AIM-9 Hava Hava Füzesi ile bazı testler gerçekleştirilmiş olsa da bu faaliyetler nihayete ermediği biliniyor.

İHA’lara, seyir füzesi ve helikopterlere karşı etkili​

Son dönemde yaşanan muharebelerde, özellikle kamikaze İHA ve seyir füzelerinin aktif olarak kullanıldığı gözlemleniyor. Maliyeti 30 ila 50 bin dolar arasında değişen kamikaze İHA’lar ile yapılan saldırılar, İHA’larının boyutlarının küçük ve sayılarının fazla olması nedeniyle hava savunma sistemlerini zor duruma sokuyor.

Öte yandan bahsi geçen 30-50 bin dolarlık İHA’lara karşı ateşlenen hava savunma füzeleri, 1 ila 2.5 milyon dolar birim fiyata sahip. ile teçhiz edilen AKINCI ve Bayraktar TB2 gibi insansız platformların, SUNGUR Hava Hava Füzesi ile kamikaze İHA, seyir füzesi ve helikopter gibi hava hedeflerine karşı çok daha etkili ve ucuz angajman gerçekleştirebileceği değerlendiriliyor.

Geliştirme faaliyetleri devam eden SUNGUR Hava Hava Füzesi’nin, çok yakın gelecekte operasyonel hale gelmesi bekleniyor. AKINCI TİHA’ya entegre edilen ASELSAN AESA Radarı ise yakında uçuşlu testlere başlayacak.

 
KEMANKEŞ 2 Mini Akıllı Seyir Füzesi’nin test atışı gerçekleştirildi. BAYKAR’ın özkaynaklarıyla geliştirdiği KEMANKEŞ 2 Füzesi, 200+ kilometre menzili sahip.

Baykar tarafından geliştirilen yüksek teknoloji ürünü insansız sistemlerin testleri başarıyla devam ediyor. KEMANKEŞ 2 Mini Akıllı Seyir Füzesi’nin Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezinde sürdürülecek olan test süreci başladı.

 

KAAN savaş uçağında yeni aşama için sözleşme imzalandı​

Haber Merkezi18 Nisan 2024

KAAN savaş uçağının detay tasarım ve kalifikasyon testlerinin gerçekleştirilmesini kapsayan Faz-1 Aşama-2 faaliyetleri içni sözleşme imzalandı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda, ‘İnsanlı Hava Platformları İmza Töreni’ gerçekleştirildi. Tören kapsamında; , HÜRJET, HÜRKUŞ-B ve GÖKBEY platformları için bir dizi yeni karar ve sipariş sözleşmeye bağlandı.

Törene; Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr. Haluk Görgün, Kuvvet Komutanları ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanları ve Emniyet Genel Müdürü katılım sağladı.

Milli Muharip Uçak KAAN için yeni aşama başladı​

tarafından edinilen bilgiye göre; imzalanan sözleşme ile KAAN savaş uçağının Faz-1 Aşama-1 faaliyetlerinin ardından gelen olan Faz-1 Aşama-2 faaliyetleri başlamış oldu.

KAAN Savaş Uçağı


Faz-1 Aşama-1 kapsamında, 2018-2022 yılları arasında KAAN’ın ön dizayn faaliyetleri icra edildi.

Faz-1 Aşama-2 kapsamında ise 2022-2029 döneminde, MMU KAAN’ın detay tasarım ve kalifikasyon faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu doğrultuda KAAN; 2023 yılında hangardan çıkış yaptı. 2026 yılına kadar, 2 adet prototipin daha üretilmesi planlanıyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek Blok-10 konfigürasyonunun ise 2029 yılına kadar geliştirilmesi hedefleniyor. Faz-2 kapsamında üretilecek 10 adet KAAN Blok-1 savaş uçağı, 2030-2033 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Ancak Türk Hava Kuvvetleri tarafından açıklanan bu tarih, TUSAŞ tarafından 2028 olarak revize edildi.

2034-2040 yılları arasındaki Faz-3 kapsamında ise diğer KAAN bloklarının geliştirilmesi ve seri üretim faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu tarih de TUSAŞ tarafından 2030 olarak revize edildi.

 

SSB’den 40 adet HÜRKUŞ-B siparişi: Mayıs 2025’e envanter​

Haber Merkezi18 Nisan 2024

Türk Hava Kuvvetleri için 40 adet ilave HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edilecek. İlk teslimatın Mayıs 2025’te başlayacağı HÜRKUŞ-B’den 55 adet tedarik edilecek.

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) Nuri Demirağ Salonu’nda, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın katılımıyla, “İnsanlı Hava Platformları İmza Töreni” gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, buradaki konuşmasında, savunma sanayiinin, geçmişinden gelen bilgi ve tecrübeyi birleştirmesi ve cesur ve kararlı adımlar atması sonucunda önemli bir seviyeye ulaştığını söyledi.

Havacılık tarihinin en önemli kilometre taşlarından olan ve 15 Mart 2006’da imzalanan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme Sözleşmesi kapsamında iki adet HÜRKUŞ-A prototip uçağının üretiminin tamamlandığını hatırlatan Görgün, ilk prototip uçağın uçuşunun 29 Ağustos 2013’te başarıyla gerçekleştiğini anımsattı.
görüntü


HÜRKUŞ-A’nın uluslararası standartlardaki başarısını, EASA CS-23 standartlarını edinerek kanıtladığını bildiren Görgün, şu bilgileri paylaştı:
“HÜRKUŞ uçağının 15 adet seri üretimine yönelik, , Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı Projesi Sözleşmesi 26 Aralık 2013’te imzalandı. Söz konusu projeye ilişkin üretim ve montaj faaliyetleri devam ediyor. İlk HÜRKUŞ-B uçağının Mayıs 2025’te, 15’nci uçağın ise Eylül 2025’te Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesini planlıyoruz. Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın gelişen ihtiyaçları doğrultusunda uçuş eğitim faaliyetlerini etkin bir şekilde yürütülebilmesi için 40 adet daha HÜRKUŞ-B tedariki için bugün sözleşmemizi imzalıyoruz.”

Görgün, söz konusu sözleşmeyle toplam 55 HÜRKUŞ-B uçağının envantere girecek olmasının imza altına alındığını belirterek, “Bu çerçevede 55’inci uçağın Haziran 2027’de Hava Kuvvetlerimize teslim edilmesini planlıyoruz. Kendi sınıfında en kabiliyetli uçak konumunda olan HÜRKUŞ-B 1600 beygir gücünde motora sahip olacak.” dedi.

Görgün, HÜRKUŞ-B’nin alt sistemlerinin birçoğunun millileştirilmiş olarak teslim edileceğini dile getirerek, HÜRKUŞ’un yurt dışına satışının da gerçekleştiğini ifade etti.

 
Son düzenleme:

GÖKBEY helikopteri için tarihi imza: 100’den fazla tedarik​

Haber Merkezi18 Nisan 2024

GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri için teslimat dönemi başlıyor. Orta vadede, 100 adetten fazla GÖKBEY helikopteri tedarik edilecek.

Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün tarafından yapılan açıklamada, “7 adet Kara Kuvvetleri Komutanlığı, 4 adet Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 3 adet Jandarma Genel Komutanlığı, 3 adet Sahil Güvenlik Komutanlığı ve 3 adet Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere ilk etapta 20 adet helikopterin tedariki gerçekleştirilecek.

Test faaliyetleri sonrasında 2022’de imzalanan sözleşme kapsamında, bu yıl Jandarma Genel Komutanlığına ilk Helikopteri’nin teslimatı gerçekleştirilecek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile yürütülen sivil sertifikasyon faaliyetlerinin tamamlanmasını müteakip Sağlık Bakanlığımızın ambulans helikopter ihtiyacını karşılamak üzere 3 adet GÖKBEY Helikopteri teslim edeceğiz.

Önümüzdeki dönemde kalan yurt içi ihtiyaç olan 112 adet GÖKBEY Helikopteri’nin tedarikine ilişkin çalışmalarımızı ve yurt dışına helikopter satışına yönelik girişimlerimizi var gücümüzle sürdüreceğiz. GÖKBEY Helikopteri, 2023 yılında TEI tarafından geliştirilen TS1400 motoru ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TS-1400 motorunun seri üretim aşamasına geçmesi ile 2027 yılından itibaren yerli motor ile GÖKBEY Helikopteri seri üretimlerine hız kesmeden devam etmeyi planlıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

GÖKBEY Helikopteri​

6 ton toplam kalkış ağırlığına, 12 yolcu kapasitesine, 306 km/sa azami sürate, 20.000ft servis tavanına 3,8+ saat havada kalış süresine sahip GÖKBEY, harici yakıt tankıyla 5+ saat havada kalabiliyor ve azami 948 kilometre menzile ulaşabiliyor.

GÖKBEY Helikopteri ile güvenlik güçleri başta olmak üzere birçok kullanıcının, hafif genel maksat helikopteri ihtiyacı karşılanmış olacak. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde çok sayıda bulunan ABD üretimi UH-1 Helikopterleri, son yıllarda hizmetten çekilmeye başlanmıştı. GÖKBEY Helikopteri, emekli edilen UH-1 helikopterlerinin yerini alacak.

 

Nijerya’nın OPV’si denize indi: Aziz Yıldırım’ın tersanesi​

Haber Merkezi19 Nisan 2024

görüntü


Aziz Yıldırım’ın tersanesi Dearsan tarafından inşa edilen Nijerya’nın ikinci Açık Deniz Karakol Gemisi (OPV), düzenlenen törenle denize indirildi.
Türk savunma sanayii, deniz alanındaki ihracat başarılarını sürdürüyor. Nijerya Donanması için inşa edilecek ilk 76 metrelik Açık Deniz Karakol Gemisi, 26 Ekim 2023 tarihinde denize indirilmişti. İkinci ve son gemi de bugün düzenlenen törenle denize indirildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımıyla düzenlenen törene; Nijerya First Lady’si Bayan Remi Tinubu, Nijerya Savunma Bakanı Dr. Bello Muhammed Matawalle ve Nijerya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Emmanuel Ogalla da katıldı.

Törende bir konuşma yapan Prof. Dr. Görgün, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra dost ve müttefik ülkelerin güvenlik güçlerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak sürdürülebilir bir savunma sektörü oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Görgün, Türk mühendisliğinin gelişmiş bir platformunun Nijerya’nın savunma kuvvetlerine teslim edilmesinden gurur duyduğunu dile getirdi.

İnşa edilen gemilerin Nijerya’nın donanmasını güçlendireceğine işaret eden Görgün,”Savunma sanayi işbirliklerini her alanda ikili ilişkileri zenginleştirecek bir kaldıraç olarak görüyoruz. Bu başarılı teslimatlar, savunmasanayisinde daha fazla işbirliğine yeni kapılar açacak. Ülkelerimiz daha fazlasını hak ediyor.” dedi.

Açık Deniz Karakol Gemisi OPV 76’nın Özellikleri:​

OPV 76 gemisi, çeşitli denizcilik operasyonları için çok yönlülük sunan modüler bir tasarıma sahiptir. Barış zamanında, açık deniz devriye görevleri için konuşlandırılacak, deniz güvenliği ve gözetimi sağlayacaktır. Geminin tasarımı aynı zamanda sensör ve silahlarla hızlı bir şekilde donatılmasına olanak tanıyarak savaş ve deniz savunma amaçları için etkili bir güce dönüştürebilme imkânı sunmuştur.

Gemiler, Nijerya Deniz Kuvvetlerinin kabiliyetlerini artırarak denizde keşif, gözetleme, özel kuvvetler görevleri, kara kuvvetleri için deniz ateş desteği, arama ve kurtarma, korsanlıkla mücadele, kaçakçılıkla mücadele, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele operasyonları ve afet yardım görevleri gibi operasyonları mümkün kılacaktır.

OPV 76 gemileri etkileyici özellikleriyle dikkat çekmektedir. Uzunluğu 76,8 metre, genişliği 11 metre ve draftı 2,9 metredir. 43 personel barındıracak olan çelik gövdeli gemiler 1.100 ton ağırlığındadır. OPV 76 gemilerinin kıç güvertesi orta boy bir helikopteri barındırabilmektedir. Gemide, Marlin 40 (40 mm) ana batarya topu, ASELSAN 30 mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Deniz Topu ve 12,7 mm STAMP RCWS gibi güçlü silahlar bulunmaktadır. Ayrıca HAVELSAN, OPV’ler için ADVENT savaş yönetim sistemini sağlayacaktır.

 

ASELSAN, EJDERHA ile elektronik harpte fark yaratacak​

ASELSAN’ın ürettiği elektronik harp sistemi EJDERHA, terör örgütlerinin sıklıkla başvurduğu el yapımı patlayıcı, dron veya elektronik sistemlerin kullanımını engellemeyi amaçlıyor.​

GİRİŞ 23.04.2024 17:35
GÜNCELLEME 23.04.2024 17:41

görüntü


ASELSAN’ın ürettiği elektronik harp sistemi EJDERHA, terör örgütlerinin sıklıkla başvurduğu el yapımı patlayıcı, dron veya elektronik sistemlerin kullanımına darbe vuracak.
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SAHA MBA Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri Eğitimi kapsamında yaptığı sunumda EJDERHA ile ilgili son test görüntülerini paylaştı.

Akyol’un sunumda verdiği bilgilere göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve güvenlik güçleri için geliştirilen EJDERHA, elektronik devre içeren her türlü sivil/askeri aracı elektromanyetik sinyallerle uzaktan durdurabilecek.

EJDERHA, özel olarak tasarlanmış yönlü anten/reflektör seti kullanılarak tek darbe veya birçok darbe aracılığıyla kısıtlı bir süre boyunca yüksek güçlü elektromanyetik (EM) ışıma yapabiliyor.

Yüksek güçlü mikrodalga kaynaklarınca üretilen elektromanyetik enerji, hedef alınan elektronik cihazların çalışmasının engellenmesi, hatalı çalışmaya sevk edilmesi veya hasara uğratılarak çalışamaz hale getirilmesi amacıyla kullanılıyor.

EJDERHA, taktik sahada ve tesis giriş-çıkış alanlarında tehdit olarak sınıflandırılabilecek elektronik devre içeren her türlü sivil/askeri aracı ve hava hedeflerini, elektromanyetik sinyallerle uzaktan durdurabiliyor. Bunun, terör örgütlerinin sıklıkla başvurduğu el yapımı patlayıcı, dron veya elektronik sistemlerin kullanımına darbe vurması amaçlanıyor.

Yeni nesil teknolojilerle konvoy koruma/intikal faaliyetleri için fark yaratan EJDERHA, taktik tekerlekli zırhlı/paletli araçlara entegre edilebilen sistemle insanlı ve insansız (uzak komutayla) kontrol edilebiliyor. Böylece saha koşullarında zengin bir kullanım senaryosu sunulmuş oluyor.

ASELSAN, elektronik harp sistemi EJDERHA’yı IDEF 2023 Fuarı’nda sergilemişti.

[Haber7]
 

Türk güvenlik robotları ABD’de vitrine çıktı​

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen gözetleme ve bomba imha robotları, Amerika Birleşik Devletleri’nin San Diego kentinde düzenlenen XPONENTIA 2024 fuarında tanıtıldı.​

24.04.2024 - Ankara

Türkiye’nin ilk bomba imha robotu tasarım ve üretimine imza atan, bu alandaki dışa bağımlılığı sonlandıran Elektroland Defence, San Diego Kongre Merkezi’ndeki fuarda, Atılabilir Mini Keşif Gözetleme Robotu ACROB ile TMR-I Khan Bomba İmha Robotu’nu sergiledi.
görüntü


ACROB, Türk Silahlı Kuvvetlerinin farklı kuvvet ve birimlerinde etkin şekilde görev yapıyor. Firmaya en fazla ihracat geliri sağlayan ürün olma özelliği taşıyan ACROB, çeşitli ülke orduları tarafından kullanılıyor.
TMR-I KHAN Bomba İmha Robotu ise kendi sınıfında ihracat ürünü olarak konumlandırıldı. KHAN’ın Türk güvenlik birimleri için üretilen versiyonları Türk Silahlı Kuvvetleri, jandarma ve emniyet birimleri bünyesinde başarıyla görev yapıyor.

Fuarda ayrıca İnsansız Kara Aracı BOĞAÇ ve HANÇER ile firmanın diğer bomba imha robotları katalog üzerinden tanıtılıyor.

Elektroland Defence Genel Müdürü Ferhat Uğur, konuya ilişkin değerlendirmesinde, fuardaki ziyaretçi ilgisinden memnun olduklarını, yeni ihracat başarılarına imza atmak için çalıştıklarını ifade etti.

Envanterdeki araçlarının uzun süredir başarıyla görev yaptığına işaret eden Uğur, şu bilgileri verdi:

“Bunların yanında Orta Sınıf İnsansız Kara Aracımız Hançer’i de Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettik. HANÇER şu anda kullanılıyor. Bir diğer Orta Sınıf İnsansız Kara Aracımız ki henüz envantere girmediği halde efsane oldu; Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile sözleşmesini imzaladık. Yakında BOĞAÇ’ı da teslim edeceğiz. Bu ürünleri güvenlik güçlerimizin geri beslemeleri ışığında, onların ihtiyaçları doğrultusunda, onlarla birlikte geliştiriyoruz. Yeni bir insansız kara aracı tasarımımız var, BOZKURT. Bugüne kadar elde ettiğimiz tecrübeleri barındıracak bünyesinde. Türk güvenlik birimlerine bu ürünleri teslim ettikçe tıpkı İHA’ların konsepti değiştirdiği gibi harekat/muharebe konseptleri de değişecektir.”

İhracatta da iddialı olduklarını ve çok sayıda dost/müttefik ülkeye ürünlerini ulaştırdıklarını belirten Uğur, şunları kaydetti:

“16’yı buldu ihracat yaptığımız ülke sayısı. Bu sayıyı önce 20’li daha sonra 50 ve 100’lü rakamlara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunun için de tanıtım gerekiyor. Hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki fuarların büyük bölümüne katılıyoruz. Burada ihracatta çok iddialı olduğumuz iki ürünü fiziki olarak, diğer ürünlerimizi ise katalog üzerinden tanıtıyoruz. Standımızı ziyaret edenler ürünlerimize büyük ilgi gösteriyor. ACROB halihazırda en fazla ihracat geliri elde ettiğimiz ürün. Görenler zaten önce şekline sempati duyuyor ardından yeteneklerini öğrenince bu ilgi artıyor. Bir de Türk Silahlı Kuvvetleri ile farklı dünya ordularında görev yaptığını duyunca bu ilgi katlanarak artıyor. En büyük referansımız Türk Silahlı Kuvvetleri gibi dünyanın en aktif, güçlü ordularından birinin ürünlerimizi tercih etmesi. Bu husus önümüzü hayli açıyor ve böyle bir orduya sahip olmaktan, böyle bir ordunun harekat ihtiyaçlarına kendi uzmanlığımız kapsamında cevap verebilmekten büyük gurur duyuyoruz.”

Anadolu Ajansı
 

KAAN ve KIZILELMA’nın boyasını üreten BOTEK’e uluslararası görev​

Haber Merkezi24 Nisan 2024

KAAN, KIZILELMA, ANKA-3 ve diğer birçok Türk savunma sanayii ürünün boyasını üreten BOTEK Ar-Ge Kimya, Society of Automotive Engineers Fondation (SAE) isimli uluslararası kuruluşta görev aldı.

Savunma sanayii alanında havacılık standartlarına uygun boyalar üreten BOTEK Ar-Ge Kimya, uluslararası alanda yeni bir başarıya imza attı. BOTEK, 1916 yılında ABD’de kurulan Society of Automotive Engineers Foundation’da, Sivil Havacılık ve Uzay alanında kullanılan malzemelerin standartlarının (Aerospace Material Specifications- AMS) belirlendiği ve geliştirildiği kurulda üye olarak yerini alacak.

Türk havacılığı, otomotiv ve ticari araç endüstrilerinde; profesyoneller, mühendisler ve ilgili teknik uzmanlardan oluşan ve bir nevi ‘devler ligi’ olarak bilinen Society of Automotive Engineers Foundation’da AMS G8 (Aerospace Organic Coating Comittee ) kurulunda BOTEK aracılığıyla temsil edilecek.

Bahsi geçen kurul aracılığıyla BOTEK, sivil havacılık alanında kullanılan boya ve dolgu macunları standartları (AMS 3095, AMS G8, AMS 3265) konuları başta olmak üzere boya ve kaplamaların geliştirilmesine katkı sağlayacak.

BOTEK’te Ar-Ge ve Teknik süreçlerden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Birdane, Society of Automotive Engineers Foundation’da havacılık boya ve kaplama komitelerinde standart belirleme ve geliştirme kurul üyesi olarak görev yapacak.

Böylelikle Türkiye’den ilk defa bir firma Boeing, Airbus, Lockheed Martin, PPG Aerospace,3M,Henkel, Sherwin-Williams gibi dünyanın en büyük havacılık ve kimya firmalarının üyelerinin de aralarında bulunduğu platformda temsilciye sahip olacak.

Halihazırda BOTEK; KAAN Savaş Uçağı, [KIZILELMA]İnsansız Savaş Uçağı, ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı, HÜRJET Jet Tekamül Uçağı, HÜRKUŞ Başlangıç Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı, Bayraktar TB3 İnsansız Hava Aracı ve bu projelere ilişkin ekipmanlar ile ROKETSAN üretimi mühimmat ve ASELSAN’ın çeşitli platformlarının boya tedarikçisi konumunda bulunuyor.

Kaynak Savunma SanayiST com​

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular