Türkiye Bölünmüş Yol - Tünel - Viyadük Projeleri ve Haberleri

YOLLARDA AKILLI ULAŞIM DEVRİMİ​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ilk etapta Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara, Antalya ve İstanbul bölge müdürlüğündeki otoyol kontrol merkezlerinde Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu yapılacağını duyurdu. Bakan Uraloğlu, “Oluşturulan Akıllı Ulaşım Sistemleri mimarisi standartları ile Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemi verilerini tek bir merkezde IoT yazılım çatısı altında toplayarak AUS uygulamalarında koordinasyonu sağlayacağız. Bu sayede sistemler arası bütünlük ve birlikte çalışabilirliğin tesis edilmesi, karayollarındaki sistemlerin izlenebilirliğinin ve yönetilebilirliğinin sağlanması, ortaya koyulacak gereksinimler ile teknolojik gelişmelere yön vererek operasyonel kabiliyetin arttırılmasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemleri alanında Bakanlığımızın bir diğer projesi olan ve bu alanda standartları belirleyen Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi’nde de bütün süreçlerin tamamlandığını belirterek, “Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisinde veri akışı, Türksat uyduları ile desteklenerek kesintisiz hale getirilecek.” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi” ve “Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi”nde gelinen son aşamaya dair açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi’nin Karayolları Genel Müdürlüğü, Türksat ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) ile yapılan 3’lü protokol çerçevesinde bir AR-GE projesi olarak yürütüldüğünü anımsatarak, “Akıllı Ulaşım Sistemleri mimarisi standartları ile Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemi verilerini tek bir merkezde IoT yazılım çatısı altında toplayarak AUS uygulamalarında koordinasyonu sağlayacağız. Bu sayede sistemler arası bütünlük ve birlikte çalışabilirliğin tesis edilmesi, karayollarındaki sistemlerin izlenebilirliğinin ve yönetilebilirliğinin sağlanması, ortaya koyulacak gereksinimler ile teknolojik gelişmelere yön vererek operasyonel kabiliyetin artırılmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.

“30 Kilometre Pilot Uygulama”

AUS IoT Merkez Yazılımının Ankara, Antalya ve İstanbul Karayolları Bölge Müdürlüğündeki kontrol merkezlerinde yapılacağını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu ile yeni nesil iletişim teknoloji ve protokollerinin kullanılarak haberleşme ve uyarı senaryolarının gerçekleştirileceği Türkiye’de ilk defa 30 kilometrelik kesimde pilot sahada bir proje başlattık. Yolda meydana gelen kaza, duran araç, gizli buzlanma, yola düşen nesne, yol yapım ve bakım çalışmaları, şerit veya yol kapama gibi trafik güvenliği, seyahat hızı, konfor ve zamanı etkileyen olaylar tespit edilerek yol kullanıcılarına anlık olarak bilgilendirme sağlanacak. Yollara; Akıllı Sinyalizasyon, Kamera, Yol Sensörleri, Görüntü İşleme, Olay Algılama, Değişken Mesaj İşaretleri, Değişken Trafik İşaretleri, Meteorolojik Bilgi Sistemleri gibi Akıllı Ulaşım Sistemleri kurulacak. Ankara, İstanbul ve Antalya Bölgesinde kurulan kontrol merkezlerinde Sistem ve Network Ekipmanlarının kurulumları yapılacak. Ayrıca Fiber ve Enerji altyapı kurulumları da gerçekleştirilecek.” şeklinde konuştu.

Proje 2026 yılında tamamlanacak.

Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi’nin 23 Kasım 2023 tarihinde başladığını anımsatan Uraloğlu, yazılımın tamamlanması ve saha kurulum süresinin 24 ay olduğunu belirtti. Uraloğlu, projenin işletme ve bakım süresinin ise 12 ay olduğunu, 23 Kasım 2026’da projenin bitirilmesini hedeflediklerini söyledi. Projenin saha keşiflerinin tamamlandığını kaydeden Uraloğlu, “Detaylı dokümantasyon hazırlıkları yapıldı, yakın zamanda saha kurulumları başlayacak. Ayrıca yazılım analiz ve tasarım kabulü sonrası da yazılım geliştirme aşaması başlayacak.” açıklamasında bulundu.

Akıllı Ulaşım Sistemlerine Uydu Desteği

Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu, yerli ve milli uydu haberleşme teknolojilerinin akıllı ulaşım sistemleri alanında kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi’nde bütün süreçlerin tamamlandığını duyurdu. Uraloğlu, “Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisi, Türksat uyduları ile desteklenerek veri akışı kesintisiz hale getirilecek.” ifadelerini kullandı.

Proje hizmete alındığında karayolu ve haberleşme sektörleri başta olmak üzere, ulaşım sektörlerinin birbiriyle entegrasyonunu sağlamak amacıyla Türkiye’nin Ulusal AUS Mimarisi’nin oluşturulduğunu kaydeden Bakan Uraloğlu, “Böylece insansız kara araçları başta olmak üzere yeni nesil ulaşım teknolojilerinde kullanılan araçların iletişimi Türksat uyduları ile kesintisiz hale gelecek, kazaların da önüne geçilecek.” dedi.

Bakan Uraloğlu, projenin iki ana iş paketi kapsamında tamamlandığını söyleyerek, ilk pakette uydu üzerinden haberleşme sağlayabilen Ka Bant Sabit/Mobil IoT Terminal Antenlerin ve Ka Bant Kara SOTM Antenin üretimlerinin tamamlandığını bildirdi. Uraloğlu, “Üretimleri tamamlanmış antenlerin temel saha testlerini 9 Ocak’ta Türksat yerleşkesinde tamamladık. Testleri başarıyla geçen antenler AUS alanında kullanım kabiliyetleriyle tam not aldı.” dedi. İkinci ana iş paketi kapsamında ise Türkiye ve dünyadaki AUS ve AUS mimarileri alanındaki mevcut durumunun detaylı analizini yaparak Ulusal AUS Mimarisi ve yazılımını geliştirdiklerini bildiren Bakan Uraloğlu, Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi’nin bütün süreçlerinin tamamlandığını ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı (UDHAM) ile Haberleşme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak proje sonuç raporunun ardından hayata geçirileceğini söyledi.

image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

BAKAN URALOĞLU YUSUFELİ MERKEZ VİYADÜĞÜ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI​

Ulaştırma ve altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlık olarak Yusufeli Barajı kapsamında yeni Yusufeli ilçesinin ulaşımını sağlayacak bağlantı yollarını inşa etmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, Artvin’e 22 yılda 85 milyar 889 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini bildirdi. 69,2 km uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yollarını 22 Kasım 2022 tarihinde Yusufeli Barajı ile birlikte hizmete verdiklerini, Yusufeli Merkez Viyadüğü’nü ise 11 Haziran’da araç trafiğine açtıklarını anımsatan Bakan Uraloğlu, “685 metre uzunluğa ve en yüksek ayağı yaklaşık 150 metre yüksekliğe sahip projemiz sayesinde; kış aylarında meydana gelen buzlanma, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğa olayları sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçtik.” dedi. Uraloğlu, baraj gölünün etrafından dolanan 16,2 kilometrelik yol kesimini merkez viyadük ile geçerek; mevcutta 90,5 kilometre olan Yusufeli-Artvin merkez yolu uzunluğunu 75 kilometreye düşürdüklerini ve yolu 15,5 km kısalttıklarını vurguladı. Uraloğlu, “Bu kısalma sayesinde 25 dakika kazanarak ortalama 95 dakika süren yolculuk süresini de 70 dakikaya indirdik. Böylece zamandan 30 milyon lira, akaryakıttan 13 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 43 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da bin 5 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise üçüncü en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı köprülerinin son halkası olan Yusufeli Merkez Viyadüğü ‘nün açılış töreninde konuştu.

“6 Bin 101 Kilometre Bölünmüş Yol Uzunluğunu, 29 Bin 434 Kilometreye Ulaştırdık.”

Bir başka medeniyet göstergesinin ise hiç şüphesiz “YOL” olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Su ile yol birleştiği zaman orada hayat bin bir rengiyle ortaya çıkmakta, refah ve zenginlik artmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da, ‘Yol Medeniyettir’ sözünden hareketle; 2002 yılında 6 bin 101 kilometreden devraldığımız bölünmüş yol uzunluğunu, yaklaşık 29 bin 434 kilometreye ulaştırdık. Ana akslarımızın tamamına yakınını bölünmüş yol haline getirdik. Bölünmüş yollarla bağlanan şehir sayımız 6 iken, 77’ye yükselttik. Ülkemizin yalçın kayalarını, derin vadilerini tünel ve viyadüklerle aştık. Köprü yapım çalışmaları kapsamında; 2002 yılında 311 km olan toplam köprü uzunluğunu 779 kilometreye çıkardık. Tünel yapım çalışmaları kapsamında da 50 km olan tünel uzunluğumuzu 753 kilometreye yükselttik. Başlatmış olduğumuz otoyol seferberliği çerçevesinde bin 714 km olan otoyol ağımızı ise 3 bin 726 kilometreye çıkardık. Türkiye’nin dört bir noktasında; doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi demeden, köyü-kasabası ya da büyükşehri fark etmeden da yeni yol çalışmalarıyla; Ülkemizin ulaşım altyapısını güçlendirmek, modernize etmek ve vatandaşlarımıza daha konforlu bir yaşam sunmak hedefiyle önemli adımlar atıyoruz.” dedi.

“Bu Projemiz Bakanlığımızın Karadeniz Bölgesindeki En Büyük Projeleri Arasında Yer Alıyor.”

Yusufeli Barajı’nın yapımında Türkiye’nin ve milletin geleceği için doğdukları, büyüdükleri evleri, iş yerlerini ve geçmişlerini geride bırakarak sergiledikleri takdire şayan fedakarlık için teşekkür eden Bakan Uraloğlu, “Ama hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımızın desteğiyle sizler için daha modern evler, iş yerleri ve altyapısıyla yeni bir ilçe inşa ettik. Bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bizler de Yusufeli Barajı kapsamında; mevcut yerleşkesi ve karayolunun bir bölümü sular altında kalan yeni Yusufeli ilçesinin ulaşımını sağlayacak bağlantı yollarını inşa etmenin gururunu yaşıyoruz. Üstelik bu projemiz Bakanlığımızın Karadeniz Bölgesindeki en büyük projeleri arasında yer alıyor. Hatta, şöyle bir örnek daha vereyim, Bundan 22 yıl önce Türkiye’nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometre iken biz sadece burada, 56,7 kilometre uzunluğunda 39 tünel inşa ettik. Yani 80 yılda yapılan 50 kilometrelik tünel uzunluğundan fazlasını tek bir projede tamamladık. 69,2 km uzunluğundaki Yusufeli Relokasyon Yollarını, Merkez Viyadüğü dışında 22 Kasım 2022 tarihinde Yusufeli Barajı ile birlikte hizmete açmıştık. Bu projemiz ile Artvin’i Erzurum’a, Kafkasları ve Karadeniz sahil kesimini Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya bağlayan kuzey-güney aksının standardını önemli ölçüde yükselttik. Yüksek dağların ve derin vadilerin bulunduğu bölgede, doğaya meydan okuyan yüksek teknoloji ürünü viyadüklerle ulaşım standardını arttırarak daha güvenli ve konforlu bir seyahat imkânı sunduk.” dedi.

“Tabliyelerinin Yapımında 7 Bin 100 Ton Çelik Kullandık.”

Resmi açılışını gerçekleştirdikleri Çoruh Nehri üzerinde bir gerdanlık gibi duran Yusufeli Merkez Viyadüğünden bir an evvel faydalanmaya başlansın diye 11 Haziran’da araç trafiğine açtıklarını anımsatan Bakan Uraloğlu, “Viyadüğümüzün tamamlanmasıyla; Yusufeli Barajı’nın su tutması sonucunda su altında kalan Artvin-Yusufeli-İspir-Erzurum güzergahında yeniden bütünlük sağladık. Yolun büyük bölümünü tünel, köprü ve viyadüklerle geçerek Artvin’in yüksek turizm potansiyeline sahip eşsiz doğasını koruduk. Bildiğiniz üzere Tekkale Viyadüğü, Yusufeli Baraj Viyadüğü ve Şilenkar Viyadüğü’nü daha önce hizmete almıştık. ‘Çelik Ortotropik Köprü’ olarak projelendirilen Yusufeli Merkez Viyadüğü’nü de itme-sürme yöntemiyle hayata geçirdik. Tabliyelerinin yapımında yaklaşık 7 bin 100 ton çelik kullandık. Bakın, Fransa’nın simge yapılarından biri olan Paris’in ortasındaki Eyfel Kulesi’nde 7 bin 300 ton çelik kullanıldığını düşündüğümüzde Yusufeli’nde hayata geçen projemizin ne kadar büyük bir proje olduğu daha da iyi anlaşılıyor. Köprümüz 8 orta ayak, 2 de kenar ayak olmak üzere 10 ayaktan oluşuyor. 685 metre uzunluğa ve en yüksek ayağı yaklaşık 150 metre yüksekliğe sahip projemiz sayesinde; Kış aylarında meydana gelen buzlanma, kaya düşmesi ve heyelan gibi doğa olayları sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçtik. Trafiği güvenli hale getirerek, seyahat konforunu arttırdık. Yusufeli-Sarıgöl-Öğdem ile Yusufeli-İspir gibi yerel yol ağlarının da konforlu karayolu bağlantısını sağladık.” diye konuştu.

“Yusufeli-Artvin Arasında Ortalama 95 Dakika Süren Yolculuk Süresini De 70 Dakikaya İndirdik”

Bakan Uraloğlu, “Baraj gölünün etrafından dolanan 16,2 kilometrelik yol kesimini 685 metrelik merkez viyadüğü ile geçerek mevcutta 90,5 kilometre olan yusufeli-artvin merkez yolu uzunluğunu 75 kilometreye düşürdük; yolu 15,5 km kısalttık. Bu kısalma sayesinde 25 dakika kazanarak Yusufeli-Artvin arasında ortalama 95 dakika süren yolculuk süresini de 70 dakikaya indirdik. Böylece viyadüğümüzle zamandan 30 milyon lira, akaryakıttan 13 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 43 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 1005 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

“Artvin’e; 108 Adet Tek Tüp, 4 Adet Çift Tüp Tünel Olmak Üzere Toplamda 110 Bin 308 Metre Uzunluğunda 112 Adet Tünel, Bin 681 Metre Uzunluğunda 23 Köprü İnşa Ettik”

Artvin’e; son 22 yıl içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 85 milyar 889 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Yüksek dağların ve derin vadilerin şehri Artvin’e; 108 adet Tek Tüp, 4 adet Çift Tüp Tünel olmak üzere toplamda 110 bin 308 metre uzunluğunda 112 adet tünel, bin 681 metre uzunluğunda 23 Köprü inşa ettik. 22 yıl önce Türkiye’nin toplam tünel uzunluğu 50 kilometre iken biz Artvin’in hem eşsiz doğasını korumak hem de gelişen ulaşım ağıyla insanımızı konfora ve refaha ulaştırmak için 110 bin 308 metre tünel inşa ettik. Artvinli kardeşlerimizin havayoluyla seyahat etmeleri içinde doğaya meydan okuyan dev bir projeye imza attık. Dünyanın deniz üzerine inşa edilen sayılı, ülkemizin ise Ordu-Giresun Havalimanı’ndan sonra ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı’nı 2022 yılında hizmete açtık. Bu iki havalimanımız gibi deniz üzerine inşa edilmiş bir havalimanı Avrupa’da yok ve dünyada da örnekleri çok az. Hatta, Rize-Artvin Havalimanımız dünyadaki 5. havalimanı oldu. 3 bin metre uzunluğundaki pisti ve yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitede terminal binası ile bölgenin havayolu ulaşımı ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamaktadır. Daha bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 530 bin yolcu havalimanımızı kullanarak yolcu sayısında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 22 artış yakaladık. Rize-Artvin Havalimanı’mız açıldığı günden bu yana 15 binin üstünde uçak trafiğiyle 2 milyon 115 bin yolcuya hizmet verdi.” dedi.

Bakanlık olarak Artvin için planladığımız her bir projemizin bölgenin ticaret, üretim ve turizm faaliyetleri potansiyelini katbekat arttıracağına inanıyoruz. Geçmişte yaptıklarımızdan gelen güvenle, Türkiye Yüzyılı’nın üzerinde yükseleceği büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa edeceğiz. Bu düşüncelerle Yusufeli Merkez Viyadüğü’müzle birlikte Yusufeli yollarının tamamını başarıyla inşa eden işçisinden, teknik personeline, uzmanından, denetmenine tüm yüklenici firma ve Karayolları Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum.

image


13 TEMMUZ 2024

Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

KARAYOLLARI ENERJİSİNİ GES’TEN ALACAK​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, enerji tüketiminden tasarruf edilmesi amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde kurdukları Güneş Enerji Santralleri çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini söyledi. Bakan Uraloğlu, “Enerji ithalatını azaltma hedefiyle hem çevreyi koruyan hem de ekonomik olan yenilenebilir enerji kaynaklarımızı ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürlüğü’nün enerji ihtiyacının bir kısmını karşılayan 1 megavat gücündeki Çeşme Güneş Enerjisi Santrali ve 5 adet trafo, 45 adet inverter ile 10 bin 400 adet panelden oluşan Van Güneş Enerjisi Santralimizin ardından, Elazığ’daki Karayolları Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali’ni de ağustos ayında hizmete almayı planlıyoruz. Şanlıurfa ve İstanbul’da da Güneş Enerji Santralleri kurma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Van’da da ikinci santralimizi kuracağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, enerjiden tasarruf edilmesi amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde Güneş Enerji Santralleri kurma çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Doğa dostu Güneş Enerjisi Santrallerini (GES) ülke genelinde yaygınlaştıracaklarını belirten Bakan Uraloğlu, “2017 yılında elektrik üretmeye başlayan İzmir Çeşme Güneş Enerji Santrali ile bugüne kadar 43,4 milyon TL’lik üretim gerçekleştirdik. 2023 yılında kullanıma aldığımız Karayolları Genel Müdürlüğünün ikinci Güneş Enerji Santrali olan Van Güneş Enerjisi Santrali de 5 bin 600 kilovatlık kurulu güce sahip. Buradan da yıllık toplam 7,2 milyon TL tasarruf sağladık.” diye konuştu.

Van’a 2. Güneş Enerji Santrali Yapılacak

Van’da 3,6 megavat kapasiteye sahip ikinci bir santral kurmak için çalışma başlattıklarını dile getiren Bakan Uraloğlu, “Santralimizin ihalesini yapmayı planlıyoruz. Bu santral ile de yıllık toplam 4 milyon TL tasarruf sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

“Elazığ’da GES için geri sayım başladı”

Bakan Uraloğlu, 5 Nisan 2024 tarihinde yapımına başlanan Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali’nde de çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, “Elazığ’da kurulumuna devam ettiğimiz Güneş Enerji Santrali’nde sona gelmiş durumdayız. Aladikme Köyü’nde inşa ettiğimiz santralimizi ağustos ayında hizmete almayı planlıyoruz. ‘Bin 231 kilovat peak’ gücündeki santral ile yıllık 1 milyon 846 bin 800 kilovat saat enerji üretmeyi ve Kömürhan Tüneli’nin aydınlatma ihtiyacını karşılamayı planlıyoruz. Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali ile de yıllık toplam 6 milyon TL tasarruf edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Şanlıurfa ve İstanbul’a da GES yapılacak”

Bakan Uraloğlu, Şanlıurfa ve İstanbul’da da GES kurulumu için çalışmalarına başladıklarını bildirerek, “Şanlıurfa Otoyol Bakım İşletme Şefliği sınırları içerisinde 5 megavat gücünde bir Güneş Enerji Santrali kurmak için temaslara başladık.” dedi. Uraloğlu, Karayolları İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü bünyesinde de 5,2 megavat gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu için hazırlık çalışmalarına başladıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, “Çevresel Etkileşim Değerlendirme Raporu’nun hazırlanması için gerekli işlemleri yürütüyoruz. Proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapım ihalesi yapmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Bakan Uraloğlu, Enerji tüketiminden tasarruf edilmesi amacıyla başlattıkları Güneş Enerji Santrallerini hızla yaygınlaştırmaya devam edeceklerini vurguladı.

image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

YUNANİSTAN İLE 2. SINIR KÖPRÜSÜ’NDE ÇALIŞMALAR HIZLANDI​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İpsala ve Kipi sınır kapıları arasına yapılacak ikinci sınır geçiş köprüsü hakkında açıklamalarda bulunarak, proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve 2024 yılı içerisinde tamamlanmasının ardından yapım ihalesine çıkılacağını söyledi. Meriç Nehri üzerine inşa edilecek köprü ile Türkiye’nin, Selanik – Sofya – Berlin güzergahındaki fonksiyonel bağlantısının güçleneceğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, köprünün 4 şeritli, 841 metre uzunluğunda ve ekstradoz köprü olacak şekilde tasarlandığını bildirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ulaşım altyapısını güçlendirmek amacıyla yürütülen İpsala – Kipi Sınır Köprüsü Projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, 22 Ocak 2004 tarihinde, iki ülkeyi bağlayan ulaşım altyapısını geliştirmek için İpsala-Kipi sınır geçiş bölgesinde yeni bir karayolu sınır geçiş köprüsünün ortak olarak inşa edilmesi maksadıyla Atina’da Mutabakat Zaptı imzalandığını anımsatarak, “Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri ve iş birliğini geliştirmek amacıyla önemli adımlar atıyoruz. 10 Haziran 2006 tarihinde Türkiye ile Yunanistan arasında İpsala-Kipi İkinci Sınır Geçiş Köprüsü’nün yapılması için imzalanan mutabakat kapsamında köprü projesinin Yunanistan tarafından yapılacağı kararı alınmıştı. Yürütülen proje çalışmalarında sona yaklaştık.” ifadelerini kullandı.

İpsala-Kipi İkinci Sınır Geçiş Köprüsü Proje Çalışmaları 2024’te Tamamlanacak

Yunanistan tarafından yürütülen proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve 2024 yılı içerisinde bitirilmesinin beklendiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, “17 Nisan 2024’te Selanik’te gerçekleşen Ortak Planlama ve İzleme Projesi Komitesi 9. Toplantısında da bu konu görüşüldü. Projelerin onaylanmasını takiben yapım ihale hazırlıklarına başlayacağız. Bu köprü, iki ülke arasındaki ulaşımın daha da kolaylaşmasına ve ticaretin artmasına katkı sağlayacak.” dedi.

Köprü 841 Metre Uzunluğunda ve 4 Şerit

Bakan Uraloğlu, "Bu proje, sadece Türkiye ve Yunanistan için değil, tüm bölge için büyük önem taşıyor. Yapım ihale hazırlıkları tamamlandığında, inşaat çalışmaları en kısa sürede başlayacak. Proje, iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğinin güçlenmesine katkı sağlamakla kalmayacak aynı zamanda da Türkiye’nin, Selanik – Sofya – Berlin güzergahındaki işlevsel bağlantısını güçlendirecek. Ayrıca, Türkiye’nin Egnatia Otoyolu üzerinden Pan-Avrupa Koridoru ve Balkan ülkeleri ile olan fonksiyonel bağlantısına da hizmet edecek.” şeklinde konuştu. Uraloğlu, Meriç Nehri üzerine inşa edilecek köprünün 841 metre uzunluğunda ekstradoz köprü olacak şekilde tasarlandığını belirterek, 1958 yılında yapılan eski köprünün artan trafiği karşılamaması nedeniyle bu köprünün çift gidiş geliş şeklinde 4 şerit olarak yapılacağını bildirdi.

image


image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 
Son düzenleme:
BAKANIMIZ URALOĞLU ŞIRNAK’TA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu Şırnak’ta yapımı devam eden Cizre- Silopi ve Şırnak-Van Yolu şantiyelerini ziyaret ederek yerinde inceledi. Karayolları Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen’in de yer aldığı ziyaretin ardından Bakanımız Uraloğlu basına açıklamalarda bulundu.

“Şırnak’ta 10 ayrı karayolu çalışmasına devam ediyoruz"

Şırnak’ın karayolu ulaşım ağının gelişimine çok önem verdiklerinin altını çizen Uraloğlu, “2002 yılına kadar sadece 25 kilometre bölünmüş yolu var iken, 172 kilometre daha bölünmüş yol inşa ederek toplamda 197 kilometreye ulaştık. Yollarının sadece 20 kilometresi BSK (bitümlü sıcak karışım) kaplamalı iken, 234 kilometre daha BSK kaplama yaparak toplamda 254 kilometreye yükselttik. 4 bin 955 metre uzunluğunda 4 adet tek tüp, 2 adet çift tüp tünel olmak üzere 6 tünel açtık. 4 bin 190 metre uzunluğunda 43 köprü inşa ettik." dedi. Uraloğlu, 17 milyar 812 milyon lira proje tutarıyla 10 ayrı karayolu çalışmasına da devam etiklerini belirtti.

Cizre-Silopi Yolu ile ilgili bilgiler veren Bakanımız, “Yolun Cizre Köprülü Kavşağı’ndan Silopi Çevre Yolu girişine kadar olan 21,8 kilometrelik kesiminin BSK onarımına başlamıştık. Bugüne kadar; 10,5 kilometrelik kesimi binder seviyesinde tamamladık. Bu yıl içinde 5 kilometrelik kesimi daha tamamlamayı hedefliyoruz. Mevcut ihale kapsamında 15,5 kilometrelik kesimi tamamlamış olacağız. Kalan 6,3 kilometrelik kesimin yapılması için de en yakın zamanda ikmal ihalesini yaparak çalışmalarımıza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

“Çok önemli bir ticaret koridorunu hayata geçiriyoruz"

Yeni İpek Yolu olarak tabir edilen Kalkınma Yolu Projesi’nin Güney Doğu Anadolu Bölgesi özelindeki önemine vurgu yapan Uraloğlu, “Basra Körfezi’nde inşa edilmekte olan FAV Limanı’ndan başlayıp Şırnak Ovaköy’e, oradan Şanlıurfa’ya, oradan Kapıkule Sınır Kapısı’na kadar Ege Denizi’ne, Karadeniz’e ve Akdeniz’e açılacak olan çok önemli bir ticaret koridorunu hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

Uraloğlu, FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacaklarını belirterek, Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendireceklerini söyledi.

Proje kapsamında Şırnak Ovaköy’e bir lojistik merkez de kazandıracaklarını ifade eden Uraloğlu, Şanlıurfa-Ovaköy arasında 331 kilometre uzunluğunda yeni otoyol yatırımı yaparak projenin Türkiye’deki karayolu geçişini tamamlamayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

“Şırnak-Van Yolu’nun tamamlanmasıyla güzergah 184 kilometreye inecek"

Şırnak programı kapsamında son olarak Şırnak-Van Yolu şantiyesini ziyaret eden Bakanımız Uraloğlu, yolun tamamlanmasıyla birlikte mevcut güzergahın 351 kilometreden 184 kilometreye ineceğini kaydetti.

Şırnak-Van Yolu’nun bitümlü sıcak karışım kaplamalı ve yüksek standartlı bir yol olacağını hatırlatan Uraloğlu, “Güzergahın konum olarak stratejik ve güvenlik açıdan ayrı bir önemi var. Arazi ve çalışma koşullarını biliyoruz ancak her türlü ekip ve ekipmanımızı iş başına getirdik. Kalan işlerin ihale edilmesiyle ilgili de bir süreç başlattık, önümüzdeki ay kalan işlerin ihalesini yaparak yolumuza hızlıca devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte akaryakıt ve zamandan yıllık yaklaşık 4-4,5 milyar lira tasarruf edeceklerini söyleyen Uraloğlu, karbon salınımının da yaklaşık 135 bin ton azalacağını ifade etti.

image


image


image


image


Karayolları Genel Müdürlüğü
 

Gökçebelen Tüneli İle 27 Dakikalık Seyahat 10 Dakikaya İnecek​

Alanya-Gazipaşa Yolu Gökçebelen Tünel Şantiyesi’nde incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Halihazırda 27 dakika süren seyahat, tünelimizi bitirdiğimizde yasal hız sınırlarıyla birlikte sadece 10 dakikaya inecek ve güvenli bir trafik sağlamış olacağız.” dedi.​

Bakan Uraloğlu, şantiyede incelemelerde bulunmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, gazetecilere hem Antalya hem de Mersin tarafında program düzenlediklerini söyledi.

Antalya bölümündeki Gökçebelen Tüneli ile ilgili çalışmaları yerinde görmek istediğini anlatan Uraloğlu, “Gökçebelen Tüneli bizim için kıymetli. Çünkü birbirine en uzak illerden Antalya ve Mersin arasında halihazırda Karayolları sorumluluğunda olan yoldan ulaşımımız 483 kilometre uzunluğunda ve tabii çok eskiden yapılmış önemli bir bölümü ve standartları düşük bir yol var. Biz gerek yaptığımız çalışmalarla gerekse içinde bulunduğumuz Gökçebelen Tüneli’nin içinde olduğu bölümü de kapsayacak yapımı devam edecek çalışmalarla, yolumuzu 440 kilometreye düşürmüş olacağız. Buradaki tünelimiz iki geliş, iki gidiş toplam dört şeritli olacak. Şu anda 440 kilometrenim 404 kilometresini bitirmiş durumdayız. Bunun bir bölümü Mersin bir bölümü de Antalya il sınırları içerisinde kalıyor.” dedi.

Uraloğlu, Gökçebelen Tüneli’nin sol tüpünün 11 bin 89 metre, sağ tüpünün de 11 bin metre olduğu bilgisini vererek, tünellerde toplam sekiz aynada çalışmalara devam edildiğini söyledi.

Uzunluğu toplam 22 bin 89 metre olan tünelin yaklaşık 5 bin 700 metrelik kesiminin kazı ve destekleme işlemlerini bitirdiklerini anlatan Uraloğlu, bunun da tünellerinin yaklaşık yüzde 26 bölümünü tamamladıkları anlamına geldiğini ifade etti.

Bağlantı yolarıyla 12 bin 500 metrelik uzunluğa sahip 11 bin metrelik tünelin, yaklaşık 20 kilometrelik bir bölümü bypass ettiğini dile getiren Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halihazırda 27 dakika süren seyahat, tünelimizi bitirdiğimizde yasal hız sınırlarıyla birlikte sadece 10 dakikaya inecek ve güvenli bir trafik sağlamış olacağız. Bunun yanında hem zaman hem de yakıttan ciddi tasarruf yapmamıza vesile olacak. Yıllık yaklaşık 575 milyon liralık sadece bu tüneli açtığımızda bir tasarruf olmuş olacak. Ayrıca çevre hassasiyeti de yüksek olan bu bölgemizde karbon tanımlarından da yıllık 9 bin 31 ton tasarruf etmiş olacağız.”

Uraloğlu, çalışmalara hızlı bir şekilde devam ettiklerinin altını çizerek, yolu bitirdiklerinde birbirlerine en uzak olan iki ili birbirine daha da yaklaştırmış olacaklarını sözlerine ekledi.
 

TOKAT-NİKSAR YOLU İÇİN HEDEF 2026​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tokat-Niksar Yolu’nda incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Burada yaptığı konuşmada, Sivas – Yıldızeli –Tokat – Niksar – Akkuş – Ünye arasındaki ulaşımı sağlayan Tokat-Niksar Yolu’nda gerçekleştirilen çalışmalarda yüzde 75’in üzerinde ilerleme kaydedildiğini belirten Uraloğlu, “40 dakika süren seyahat süresini 25 dakikaya indirerek zamandan ve akaryakıttan 550 milyon lira tasarruf sağlayacağız. Yolumuzu, 2026 yılının sonuna kalmadan bitirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivas – Yıldızeli –Tokat – Niksar – Akkuş – Ünye yerleşimleri arasındaki ulaşımı sağlayan Tokat-Niksar kesiminde incelemelerde bulundu. Bakan Uraloğlu burada yaptığı açıklamasında, Türkiye’nin kuzey-güney aksları arasında Karadeniz’i İç Anadolu’ya, Akdeniz’e ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan güzergâhta yer alan Tokat – Niksar Yolu’nun, en önemli kesim olduğunu belirterek, “Özellikle Dönekse kesimi coğrafi olarak şartların iyice zorladığı, mevcut yolun ancak laselerle sürdürülebildiği bir kesim. Bu 49 kilometrelik kesimin hali hazırda 35 kilometrelik bölümünü bitirerek, vatandaşımızın kullanımına açtık. Geri kalan 14 kilometrenin bir kısmı Dönekse ile Niksar arasında, önemli bir kısmı da Dönekse dediğimiz kesimde. Tabi bu alanda büyük sanat yapıları var. Bin 440 metrelik çift tüp tünel var, onda da çalışmalarımız devam ediyor. Yine 292 metre uzunluğunda olan 3 adet köprümüz var. 101 metre uzunluğunda ayrıca çift köprü ve 3 metre uzunluğunda ayrıca bir köprü, 19 adet hemzemin kavşak ve köprülü kavşak bulunuyor.” dedi.

Bakan Uraloğlu, bütün teknik problemlerin de çözüme kavuşturulduğunu bildirerek, “Heyelan riskinden tutun oradaki zemin iyileştirmelerine kadar çözüldü. Kamulaştırma ile ilgili problemler işe engel olmayacak boyuta geldi. Vatandaşımızı mağdur etmeden çalışmaya devam ediyoruz.” dedi. İdari olarak çözülmesi gereken bir sorunun kalmadığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, taş ocaklarından malzeme ocaklarına, çevreyle ilgili hassasiyetlere kadar bütün problemlerin çözüldüğünü, bu aşamadan sonra yapım işlerini ödenek olarak daha fazla destekleyerek kısa zamanda bitireceklerini söyledi.

“40 Dakika Süren Seyahat Süresi 25 Dakikaya Düşecek”

Projenin tamamlanmasıyla, 40 dakika süren seyahat süresinin 25 dakikaya ineceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, zamandan 429 milyon lira, akaryakıttan 121 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 550 milyon lira tasarruf edeceklerini belirterek, “Bir tarım, tarih ve kültür şehri olan Tokat’ımızda araçların karbon emisyonunu da 9 bin 200 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayarak burada çevreci bir projeyi hayata geçirmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Tokat – Niksar arasında çalışmaların 2026 yılının sonuna kalmadan tamamlanacağını da duyuran Bakan Uraloğlu, “Tasarruf tedbirleri kapsamında bazen bir kafa karışıklığı olabiliyor. Bu projemiz yüzde 75’in üzerine gelmiş durumdadır, dolayısıyla kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında bizim destekleyeceğimiz projedir.” diye konuştu.

image


image


image


image


image


Kaynak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
 

Konyalılara Müjde! Beklenen Yol Projesi Onaylandı​

Konya’daki yol projelerinden birisiyle ilgili önemli adım atıldı. İhaleye çıkılması için onay verildi.

Konya’da birçok yol projesi devam ediyor. Çevre Yolu projesini vatandaş merak ediyor. Söz konusu proje biraz yavaş ilerliyor. Bunun dışında diğer illerle bağlantılı olan yollarda yapılması beklenen projeler var. Isparta ve Konya arasındaki yol sorunu çözülüyor.

yol-9393


Eğirdir-Gelendost-Yalvaç Ayrımı duble yolu yapım ihalesini yeniden yapılacağı duyuruldu. Konuya ilişkin açıklama yapan AK Parti Milletvekili Osman Zabun, ihalenin en yakında zamanda yeniden gerçekleştirileceğini belirtti. Milletvekili Zabun, “Bölge halkının bu önemli projenin hayata geçmesini sabırsızlıkla beklediğini biliyoruz ve bu konuda üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

yol-1


Eğirdir-Gelendost-Yalvaç yolunun duble hale getirilmesi, hem trafik akışını rahatlatacak hem de bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunacak. Projenin tamamlanmasıyla, ulaşımda önemli bir iyileşme sağlanması hedefleniyor. Isparta’dan Konya’ya gelmek bu proje sayesinde kolaylaşacak.

Kaynak: Konya Merhaba Gazetesi
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular