İnşaat ruhsatının kazanılmış hak olarak geçerli olması için inşaata başlanmış olması gerekiyor (benim bildiğim ve okuduğum kadarıyla).
Hatta inşaat ne aşamadaysa ancak inşaatın o seviyesine kadar kazanılmış hak sayılıyor.
"Bu iki karar ile Danıştay 6. Dairesi, imar planı uyarınca alınan yapı ruhsatına dayalı olarak yapılan yapının sonradan planın iptal edilmesi ile hukuka aykırı hale gelmeyeceğini, tamamlandı ise yapı kullanma izin belgesi verilebileceğini, tamamlanmadı ise tamamlanan seviyenin ruhsat sahibi bakımından kazanılmış hak/statü olduğunu açıkça vurgulamıştır. Nitekim Danıştay 6. Dairesi 2002/6073 sayılı kararında "mahkeme kararının verilmesini takiben davalı idarece yapının ruhsatının iptal edilerek inşaatın mühürlenmesi, bu aşamaya kadar gelmiş yapının fiili durumunun da kazanılmış hak olarak kabul edilmesi gerekmektedir.” ifadelerini haizdir. Görüleceği gibi Yüksek Mahkeme; inşaat ruhsatının düzenlenmesini kazanılmış hak oluşumu açısından tek başına yeterli saymamış, ayrıca inşaat ruhsatının dava konusu olduğu bir iptal kararına kadar yapının belli bir aşamaya gelmesini ve ilgilinin hatası, hilesi ya da kusuru olmamasını da müktesep hakkın oluşumu için bir koşul olarak öngörmüştür."
Yüksek mahkeme 2011 yılına kadar inşaat ruhsatını kazanılmış hak sebebi sayarken 2011 yılından sonraki içtihatlarında bu görüşü terkedip ruhsatı tek başına kazanılmış hak sebebi sayılmaktan çıkarıyor.
Hatta inşaat seviyesi ile ilgili şu örneği vermek mümkün. Örneğin 8 katlı inşaat için ruhsat verildi ve inşaatın 5. katı yapılırken plan değişti veya revize edildi / iptal edildi ise 5. katın tamamlanmasına müsaade ediliyor, ancak 6., 7. ve 8. katların inşaasına müsaade edilmiyor.
İnşaata başlanmamışsa ruhsatı veren kurumun iptal etme, değişiklik yapma vesaire gibi hakları bulunuyor.