Bu Siteyi Ziyaret Etmek İçin Lütfen Tarayıcınızda JavaScript'i Etkinleştirin.

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri | Sayfa 37 | WowTurkey Kaliteli Genel Forum Sitesi Bilgi Resim Ulaşım

Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

  • #721
Yani Rkk bey Danıştayın verdiği karar uygulanırsa yıllarca vakit kaybedilir,Çankaya belediyesinin saçma sapan revize planı isteği yapılırsa hiçbir sorun kalmaz öyle mi?
Bir kere danıştayın verdiği karar kesindir değiştieilemez ,verdiği kararın üstüne dava açılamaz
Bu revize planı gerçekleşsin o zaman planın uzadığını hep beraber üzülerek göreceğiz
 
  • Beğen
Tepkiler: ...
  • #722
Danıştay'ın verdiği karar birebir uygulansa ne olur ?

Danıştay kademeli emsali açıkça kendisi yasakladığı halde dokunmadan 1. maddede bıraktığı konut parselleri için 1,75 ve 0,5 şeklindeki kademeli emsal uygulanır ve daha üzerinden ay geçmeden hem davalık olur hem de planın yürütmesi durdurulur.

Hukuken kimsenin eşitsizlik sebebiyle mağdur edilemeyeceği şartı vardır.

O durumda en az 20 parseldeki, sayıları yüzleri bulan arsa sahipleri 0,5 emsalde bırakılarak mağdur edildikleri iddiasıyla dava açarlar ve haksızlık açıkça belli olduğu için de mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verir.

Hadi ondan aylar sonra yeni bilirkişi ataması, tekrar aylar sonra bilirkişinin keşfi, tekrar aylar sonra bilirkişi raporunu bekle.

Danıştayın kademeli emsali yasaklayan Dodurga kararı emsal teşkil ederek haksızlık mahkemece tespit edilir ve başa döneriz.

Bende e-devlet olmadığı için bilmiyorum acaba CİMER üzerinden kararı vermiş olan mahkeme heyetine şöyle bir soru yöneltmek mümkün olabilir mi?

"Sayın mahkeme heyeti, Dodurga imar planı hakkında ..... tarih ve .....dosya numaralı kararınızda planda kademeli emsal uygulamasını iptal etmiş ve buna uyumlu olarak Özel Hükümler 2. maddede yer alan kademeli emsal uygulamasını da iptal etmiş olmanıza rağmen, aynı planın Özel Hükümler 1. maddesinde yer alan kademeli emsal uygulamasını neden iptal etmediniz? İki maddeden birindeki kademeli emsal iptal edilirken diğerinde aynı uygulamanın dokunmadan bırakılması hukuken bir çelişki teşkil etmiyor mu?"

Bu soruyu CİMER üzerinden yönelten biri olursa çok müteşekkir olurum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mevlüt_Kahraman
  • #723
Bir tasinmaz icin idarece belirlenen emsal oranı kazanilmis hak teşkil etmez. Hak dogurucu nihai islem değil zira. Ancak bu insaat ruhsati için geçerli değildir. Yani insaat ruhsati nihai hak dogurucu bir işlem olup, kazanilmis hakkın konusunu oluşturur. Öte yandan, verdikleri kararlar nedeniyle hakimlerin kişisel hukuki sorumlulukları bulunmamaktadır.
 
  • #724
Peki humman bey ufuk mülkün ve elit yapının ruhsatları verilmişti.Bu firmalar 67 metre ile proje yaptı.150 metre sınırı gelirse bu firmalar dava açma hakkı kazanamaz mı?
 
  • #726
Insaat ruhasati alınmış ise bu kazanilmis hak olur. Firma aldığı ruhsat doğrultusunda inşaatını yapar. Dava açması gerekmez. İdare inşaatı durdurur ise bu işleme karşı dava açabilir. Ayrıca idareye tazminat davası yani tam yargı davasi da açabilir. Özetle ruhsati alan için bir sorun olmaz. Insaat yapamasa bile tazminat alır. İnsaat ruhsati kazanilmis haktır. Net bilgi.
 
  • #727
Peki humman bey aynı bölgede 70 metre ile inşaat yapacak olan firma olursa 150 metre sınırı geldikten sonra 70 metre inşaat yapamayanlar için haksızlık olmaz mı? Bu insanlarda diğer kooperatiflere de dava açma hakkı doğmaz mı
 
  • #728
Defaatle ifade ettim. Emsal oranı kazanilmis hak oluşturmaz. Kazanilmayan hakkın davası da olmaz. Haksızlık olup olmaması ayrı mesele. Ancak hukuken işin varacağı yer orası. Tartışmaya vardirmamak üzere söylüyorum, idare size 70 m daire yapabilirsin diye ruhsat vermemis ki! Emsal oranı üzerinden hesap yapıp daire satan kimse onun sorunu. Davaların mevcudiyeti bilindiği halde ve buradan ve önceki platformdan defalarca yazılmasına rağmen bunlara kulak tikayanlardan hesap sormalı. Onlar kendilerini gayet iyi biliyor.
 
  • #729
Osman bey sizce 75 metre hissesi olanlar dava açar mı??
Burada önemli olan inşaatların bir an önce bitmesi değil mi hisse sahipleri açısından??
örneğin 2 adet 75 metre hissesi olanlara 1 adet 4+1 verilmesi bu kişileri tatmin etmez mi?
veya 3 adet 50 metre hissesi olan 3 kişiye hisseli 1 adet 4+1 verilmesi.

Benim için bu şekilde ortak daire verilmesi herhangi bir olumsuz durum yaratmaz da.
Başkaları için ne gibi olumsuzluk ortaya çıkar da dava açarlar.
Hisseli daire satılır ve ortaklar paylarını alırlar.
sonra da istedikleri yerden 2+1 veya 1+1 dairelerini alırlar.
 
  • #730
İnşaat ruhsatının kazanılmış hak olarak geçerli olması için inşaata başlanmış olması gerekiyor (benim bildiğim ve okuduğum kadarıyla).

Hatta inşaat ne aşamadaysa ancak inşaatın o seviyesine kadar kazanılmış hak sayılıyor.

"Bu iki karar ile Danıştay 6. Dairesi, imar planı uyarınca alınan yapı ruhsatına dayalı olarak yapılan yapının sonradan planın iptal edilmesi ile hukuka aykırı hale gelmeyeceğini, tamamlandı ise yapı kullanma izin belgesi verilebileceğini, tamamlanmadı ise tamamlanan seviyenin ruhsat sahibi bakımından kazanılmış hak/statü olduğunu açıkça vurgulamıştır. Nitekim Danıştay 6. Dairesi 2002/6073 sayılı kararında "mahkeme kararının verilmesini takiben davalı idarece yapının ruhsatının iptal edilerek inşaatın mühürlenmesi, bu aşamaya kadar gelmiş yapının fiili durumunun da kazanılmış hak olarak kabul edilmesi gerekmektedir.” ifadelerini haizdir. Görüleceği gibi Yüksek Mahkeme; inşaat ruhsatının düzenlenmesini kazanılmış hak oluşumu açısından tek başına yeterli saymamış, ayrıca inşaat ruhsatının dava konusu olduğu bir iptal kararına kadar yapının belli bir aşamaya gelmesini ve ilgilinin hatası, hilesi ya da kusuru olmamasını da müktesep hakkın oluşumu için bir koşul olarak öngörmüştür."

Yüksek mahkeme 2011 yılına kadar inşaat ruhsatını kazanılmış hak sebebi sayarken 2011 yılından sonraki içtihatlarında bu görüşü terkedip ruhsatı tek başına kazanılmış hak sebebi sayılmaktan çıkarıyor.

Hatta inşaat seviyesi ile ilgili şu örneği vermek mümkün. Örneğin 8 katlı inşaat için ruhsat verildi ve inşaatın 5. katı yapılırken plan değişti veya revize edildi / iptal edildi ise 5. katın tamamlanmasına müsaade ediliyor, ancak 6., 7. ve 8. katların inşaasına müsaade edilmiyor.

İnşaata başlanmamışsa ruhsatı veren kurumun iptal etme, değişiklik yapma vesaire gibi hakları bulunuyor.
 
Son düzenleme:
  • #731
1-)Abb nin ve diğer bakanlıkların ihalelerle sattıkları yerlerde metre sınırlaması yoktu.
Bu sınırlamanın gelmesi hukuka uygun değildir ve plan aksar.Alınan ruhsat kazanılan hak olduğu gibi Dodurganın imarı da kazanılmış haktır planın ticari ve ticari +konut larda 1.75 ve 2 emsal olarak uygulanacağı kesinleşmiştir.Abb nin Yazısı uygulanırsa hiçbir dava açılamaz çünkü Danıştayın kararı bozulamaz.revize plana da asla gerek yoktur.Ufuk mülkün elit yapının projesi asla da bozulamaz.İlerleyen süreçlerde göreceğiz bunu.
Revize plan yapıldıktan sonra her türlü dava açılabilir bu kadar da net
 
  • #733
Osman bey sizce 75 metre hissesi olanlar dava açar mı??
Burada önemli olan inşaatların bir an önce bitmesi değil mi hisse sahipleri açısından??
örneğin 2 adet 75 metre hissesi olanlara 1 adet 4+1 verilmesi bu kişileri tatmin etmez mi?
veya 3 adet 50 metre hissesi olan 3 kişiye hisseli 1 adet 4+1 verilmesi.

Benim için bu şekilde ortak daire verilmesi herhangi bir olumsuz durum yaratmaz da.
Başkaları için ne gibi olumsuzluk ortaya çıkar da dava açarlar.
Hisseli daire satılır ve ortaklar paylarını alırlar.
sonra da istedikleri yerden 2+1 veya 1+1 dairelerini alırlar.
Neden dava açılmasın ??? mimari onayı onaylanmış ruhsatı biten yerden proje alıyorum ben neden evimi başka birisine ortak edeyim ki? Ben satıp yeniden ev almak istemiyorum ya da satıp başka ev almakta istemiyorum oturmak ya da kiraya vermek istiyorum.i
Ayrıca benim arsam ticari+konut arsası bu durum beni değil konut alanlarını ilgilendiren bir durum.
Asıl böyle bir kararda planı durdurma kararı çıkar
 
  • Beğen
Tepkiler: ...
  • #734
Yani Rkk beyin sahip olduğu akla imar başkanı,Danıştay üyeleri BİM üyeleri sahip değil mi karar çok net ve açık uygulanabilir bir karar.Abb revize plana gerek yok ruhsatları tekrar verin diye yazı çıkartsa Çankaya Belediyesi ruhsatları verecektir artık
 
  • #735
Çankaya Belediyesinin tek niyeti bu planı nasıl sekteye uğratabilirim ve nasıl kendime pay çıkarabilirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: ...
  • #736
Keyfim istedi 150 metre yapayım keyfim istedi planlamacıyı devre dışı bırakayım hiçbir şey yapamaz Çankaya Belediyesi için sonunda avucunu yalayacak sadece olan biz yatırımcılara olacak süreç uzayacak sadece
 
  • #737
İncekte 0.30 emsal olan yer 2 emsale çıkarılıyor ondan sonra planı durdurma kararı çıkarılıyor daha sonra karşı dava açıyorlar kazanılmış hak diye mahkeme o bölgenin emsalini tekrardan 2 emsal yapıyor.
Burada öyle bir durum da yok belediye istediği gibi at koşturamaz bu şekilde revize plan olursa karşı davaları görürsünüz
En fazla yapılması gereken şey revize planda
Ticari+konut parselleri 2 emsal
Konut parselleri 1.75 emsale çıkartılır daha da fazla hiçbir şey eklenemez
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ...
  • #738
Son kez de şunu söylüyorum Dodurga imar planı belli bir nüfusu geçtiği için 1/1000 lik planı ve revize planını Abb yapmak zorunda Çankaya Belediyesi hiçbir şey yapamaz
 
  • Beğen
Tepkiler: ...
  • #739
Mrb ben uzun zamandır formu takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum. Yararlı bilgi ve paylaşım yapan arkadaşlara tşk ediyorum. Ben 1 ay önce Çankaya belediyesinden bilgi talep ettim. Bana birturlu cevap vermediler ben ilgilenmediklerini düşündüm ta ki belediye meclisi sabahı bana cevap yazdılar
Cevabı paylasiyorum.
""Talebinizi istinaden belirtmiş olduğunuz **** Ada 1 Parsel imar planında konut alanıdır. Plan notlarında; -Konut alanlarında, minimum parsel büyüklüğü 5000 m², Emsal=0.50 Yençok=serbesttir. Bu alanlarda 10.000 m² ve üzeri ada/parsellerde Emsal=1.75, Yençok=serbesttir. Toplam emsalin %5’ini aşmamak kaydıyla günübirlik ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte ticari kullanımlar yer alabilir. hükmü bulunmaktadır. Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri Çevre Yolu İçi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu Değişikliği ile konut alanında maksimum yapı yüksekliği Yençok=24 kat olarak belirlenmiştir. Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri Çevreyolu İçi 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliklerinin iptali amacıyla açılan davalarda, son olarak konut ve ticaret+ konut alanları ile ilgili olarak Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari dava Dairesinin 26.04.2024 tarih ve 2024/454E. 2024/478K. sayılı kararı ve bu kararı onayan Danıştay 6. Dairesinin 10.07.2024 tarih ve 2024/5133E. 2024/4631K. sayılı kararında bahsedilen hususlar çerçevesinde gerekli düzeltmelerin yapılması amacıyla Çankaya Belediye Meclisinin 02.10.2024 tarih ve 382 sayılı kararı alınarak, hakkında kesin karar alınmak üzere Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına iletilmiştir.""

Şimdi ben bundan anladığım işlemler prosedüre uygun ve gayet olumlu ilerliyor. Elbette kıymetli bir yer olduğundan rant da büyük olur ama bizim için netice önemli. Şimdi diyelim benim 50 MT arsam var ve 150 MT daire yapılıyor ee ben yine 1/3 oranında bı daire Alaçam ve değeri en az 1+1 kadar ben niye itiraz edeyim yıllarca mahkemeye gideyim. Arsamı murdar edeyim. Yatırımcı olan getirisine baksın ama işin icinde bir cin lik varsa o ayrı. Yaniliyormuyum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Makita
  • #740
mrb. Cankaya imar daire baskanliginin verdigi cevaplardan ben sunu anliyorum revize edilecek yerler 10 bin metrekare altinda olan ve emsalinin 0,50 oldugu yerler icin, bu yerler birlestirilerek 10 bin metrekarenin üstüne cikarilarak diger parsellerle esit emsale getirilecek bun dada arsa sahiplerinin acik bir menfaati olacagi icin fazlaca bir itiraz edilmiyecektir ve itirazi olanlarin da itirazi kabul edilmeyecektir insallah yeni yila bu konuda bütün sorunlari bitirmis olarak girecegiz diye ümit ediyorum. emsalin kazanilmis hak olup olmadigi konusunda sunu düsünüyorum belediyenin verdigi bilgiler dogrultusunda 2 emsal diye alinan bir yerin tekrardan 0,50 yapildi denile bilmesi cokta kolay bir sey degil bu isin sakasi yok!!!
 
  • Beğen
Tepkiler: Makita

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular