Türk Savunma Sanayi Ürünleri, Projeleri ve İhracat Haberleri

  • #241
{#ElektroOptik}
ASELFLIR 410’un keskin gözleri, uluslararası sahada kullanılan ATAK helikopterlerini de yüksek performanslı hedef tespiti ve görüntü işleme yetenekleriyle donatıyor.
#TUSAŞ #ASELSAN
🌐
{#ElectroOptical}
The sharp eyes of ASELFLIR 410 equip ATAK helicopters used international markets with high-performance target detection and image processing capabilities.

081631.jpg


Kaynak: ASELSAN / X
 
  • #242

Makedonya BORAN Obüsü için tarih verdi​

15 Ekim 2024

FF236C2B-4854-4F6C-B3B1-758C423C08BF.jpeg

Kuzey Makedonya, Türkiye’den üç batarya YANİ toplamda 18 adet BORAN Hafif Çekili Obüs’ün 2025’in ilk çeyreğinde teslim alınacağını açıkladı.

MKE A.Ş. ile yaptığı anlaşma kapsamında Kuzey Makedonya Savunma Bakanlığı, BORAN 105 mm Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüsleri ordusuna dahil edecek. BORAN obüsleri, Makedonya Ordusu’nun topçu tümenlerini modernize etmek amacıyla tedarik ediliyor. Kuzey Makedonya Savunma Bakanı Misajlovski, 9 Ekim’de Üsküp’te düzenlenen basın toplantısında, satın alınan BORAN obüslerinin 2025 yılının ilk çeyreğinde teslim edileceğini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olma özelliğine sahip olan BORAN Obüs’ü, daha önce de Bangladeş’e ihraç edilmişti. Obüs, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da envantere girişine müteakiben aktif olarak kullanılma başlandı.
CC7593B2-365B-4E62-83AF-72579601041E.jpeg

BORAN Obüsü​

105 mm Havadan Taşınabilir Obüs, MKE A.Ş. tarafından; tugay hedefi üzerinde baskı kurmak, TSK’nın iç güvenlik operasyonları, hava operasyonları ve komando tugaylarına destek vermek için tasarlanmıştır. BORAN, uzun menzilli mühimmatlar ile 17 kilometreden fazla menzile, 6 atım/dakika atım hızına ve 105 milimetrelik namluya sahip olup; 5 personel ile kullanılabilirken 1 dakikadan az bir sürede de atış pozisyonu alabilmektedir.

Atış kontrol sistemi ile birlikte toplam ağırlığı 1780 kilogram olan obüs, Sikorsky S-70 helikopterleri ve çeşitli hafif araçlarla taşınabilmektedir. 8 saat boyunca kesintisiz olarak her türlü atış görevini yerine getirebilirken, Atış Kontrol Sistemi, GPS ve panoramik dürbün gibi ekipmanlara sahiptir.


Kaynak: Savunma SanayiST com
 
  • #243
FNSS, Nurol Holding’in BAE Systems’tan tüm hisseleri devralacağını ve %100 Nurol Holding bünyesinde faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı.

35 yılı aşkın bir süredir Nurol Holding ve Amerikan BAE Systems’ın ortak girişimi olarak faaliyet gösteren FNSS’te, tüm hisseler millileşiyor. Nurol Holding, BAE Systems’ın %49’luk hissesini devralmak üzere anlaşma imzaladı. Yapılan açıklamaya göre; hisse devri, Rekabet Kurumu’nun onayıyla resmiyet kazanacak ve Nurol Holding, işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte FNSS’nin %100 hissesine sahip olacak. Bu süreçle birlikte FNSS, mevcut faaliyetlerine tüm hisseleri Nurol Holding’e ait olacak şekilde devam edecek.

CE084802-3F7E-463A-871C-5271D416B252.jpeg


Kaynak: savunma SanayiST
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #244

Türkiye’nin 2025 yılı savunma bütçesi açıklandı: Tarihi rekor​

Haber Merkezi17 Ekim 2024

Türkiye, 2025 yılında savunma ve güvenlik sektörüne rekor bütçe tahsis edecek. Açıklama, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yapıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘2025 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU TEKLİFİ BASIN BİLGİLENDİRME VE BÜTÇE BAĞLAMA TOPLANTISI’ sırasında, Türkiye’nin 2025 yılında savunma ve güvenlik sektörüne ayıracağı bütçeyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Türkiye, 2025 yılında savunma ve güvenlik sektörüne rekor bütçe tahsis edecek. Açıklama, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yapıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘2025 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU TEKLİFİ BASIN BİLGİLENDİRME VE BÜTÇE BAĞLAMA TOPLANTISI’ sırasında, Türkiye’nin 2025 yılında savunma ve güvenlik sektörüne ayıracağı bütçeyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Halihazırda Savunma Sanayii Başkanlığı uhdesindeki Savunma Sanayi Destekleme Fonu ile TSK, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ihtiyaç duyduğu savunma sanayii ürünlerinin tedarikleri gerçekleştiriliyor. Çeşitli kaynaklar ile beslenen SSDF’nin, yükselen tehditler doğrultusunda artan savunma sanayii ürünü ihtiyaçlarından ötürü gelir kaynaklarının arttırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, 100.000₺ ve üzeri bütçeli kredi kartı kullanıcılarından yıllık 750₺ savunma sanayii katılım payı kesilmesi değerlendirmeye alınmış ancak sonradan buna yönelik kanun teklifinin sunulması 2025 yılına ertelenmişti. SSDF’nin kaynaklarının arttırılması için daha farklı alternatifler üzerinde çalışmalarının devam ettiği biliniyor.

Mehmet Şimşek’in açıklamaları​

Konuya ilişkin olarak kısa süre önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamada, “En son toplantıda Savunma Sanayii Başkanlığına yeni birtakım görevler verildi, denildi ki ‘Çelik Kubbe inşa edilecek’, Türkiye’yi dışarıdan gelecek füzelere ve saldırılara karşı bütün ülkeyi koruyacak hava savunma sistemi. Bunlar gelişmiş teknoloji açısından pahalı sistemler.

Biz 5. nesil uçağa uzun süredir para yatırıyoruz. Ürettik, uçuşlarına da başladı. Şimdi motor geliştirilmesi lazım. Şu anda savunma sanayisinde 1000’in üzerinde proje var. Hepsi yüksek teknoloji. Hepsi ileride ihracat kabiliyetimizi, kapasitemizi ciddi şekilde artıracak. Son toplantıda ilave kaynak talebi oluştu.

Dedik ki: ‘Bütçede şu anda biz deprem yaralarını sarmakla meşgulüz.’ 2023’te Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na 90 milyar lira vermişiz. Bu sene bunu 165 milyar lira çıkartmışız. Bunu belki daha da katlamamız gerekecek. Uzun menzilli enstrümanlardan tutun, 5. nesil savaş uçağından tutun, hava savunma sistemleri… Bunlar hepsi pahalı. Tasarımı bir yana geliştirilmesi, üretilmesi, bunlar ciddi kaynak gerektiriyor.” ifadelerine yer verilmişti.


Kaynak: Savunma SanayiST com
 
  • #246

Milli savaş gemileri ve taktik İHA’lar "SAHA"ya çıkıyor​

STM, milli mühendislik kabiliyetleriyle geliştirdiği milli savaş gemileri ve taktik mini İHA sistemlerini SAHA EXPO’da sergileyecek.​

18.10.2024-Istanbul
F9B72C60-8307-445D-877E-09C389C2DE8E.jpeg

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'den yapılan açıklamaya göre, STM milli teknolojilerini ulusal ve uluslararası fuarlarda sergilemeye devam ediyor.
STM, Avrupa ve Türkiye'nin en büyük savunma, havacılık ve uzay kümelenmesi SAHA İSTANBUL tarafından İstanbul Fuar Merkezi'nde (IFM) 22-26 Ekim'de düzenlenecek Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı SAHA EXPO’ya katılım sağlayacak.

Milli Fırkateyn SAHA EXPO’ya demir atacak​

STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, bu yıl Türk donanmasında göreve başlayan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) ve STM’nin ana alt yüklenici olarak kritik görev aldığı MİLGEM Ada Sınıfından bir korvet SAHA EXPO kapsamında, Sarayburnu ve Ataköy limanlarına demir atacak.
STM stant alanında ise İstif Sınıfı Fırkateyn, Ada Sınıfı Korvet, Lojistik Destek Gemisi, STM500 denizaltısı, STM MPAC Hücumbot, Sahil Güvenlik Gemilerinin maketlerini sergileyecek.

KARGU ve TOGAN SAHA EXPO’da havalanacak​

Taktik mini İHA’da Türkiye ve dünyada öncü sistemler geliştiren STM, üç farklı kıtada 10’dan fazla ülkeye ihraç edilen Türkiye’nin ilk milli vurucu İHA’sı KARGU’yu anti-personel ve zırh delici mühimmat başlığı ile fuar katılımcılarının beğenisine sunacak.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine giren, terörle mücadelede aktif olarak kullanılan ve ihracat başarıları yakalayan gözcü İHA TOGAN ile mühimmat bırakan İHA BOYGA da SAHA EXPO'da olacak.
Akıllı dolanan mühimmat sistemi ALPAGUT ve sabit kanatlı vurucu İHA ALPAGU da STM standında yerini alacak. SAHA EXPO kapsamında oluşturulacak FPV drone alanında KARGU ve TOGAN’ın uçuşları da katılımcılar tarafından izlenebilecek. STM, SAHA EXPO’da yeni teknoloji ve projelerin geliştirilmesi için de bazı işbirliği anlaşmalarına imza atacak.

"SAHA’da sürprizlerimiz olacak"​

Açıklamada görüşlerine yer verilen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, SAHA EXPO’nun kısa bir zaman diliminde dünyanın en önemli savunma sanayii fuarlarından biri olduğuna dikkati çekerek, "SAHA EXPO’da hem uluslararası heyetlerle bir araya geliyor hem de tedarikçi ekosistemimizle buluşarak yeni iş birliklerine zemin hazırlıyoruz. STM olarak bu yıl da, kendini sahada başarıyla kanıtlamış, askeri deniz platformlarımız ve taktik mini İHA sistemlerimiz ile SAHA EXPO’da yerimizi alacağız. SAHA EXPO’da ilk kez tanıtımını gerçekleştireceğimiz sürprizlerimiz olacak." ifadelerini kullandı.
Açıklamaya göre ayrıca, Güleryüz SAHA EXPO fuarı kapsamında, “Muharebe Sahasının Yeni Aktörü: FPV Dronları” panelinde konuşmacı olarak yer alacak.

Anadolu Ajansı
 
  • #247
images (23).jpeg

Uluslararası arenada savunma sanayisi ürünleri rağbet gören Türkiye, Nijer’e Türk İHA’sı teslim edecek. Fransa merkezli haber sitesi Africa Intelligence, Nijer’in 80 milyon avro bedelle 5 adet Türk İHA’sı alacağını ileri sürdü.
 
  • #248

Kale Arge yerli turbojet motorlarında dünyaya açılıyor: 500 motor​

19 Ekim 2024
DEEF04AF-0C95-4D10-AC58-69B074C5FCF8.jpeg

Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt Kenger, turbojet füze motorları için ihracat sürecinde son aşamaya gelindiğini ve kısa süre içinde uluslararası müşterilere teslimat yapılacağını açıkladı.

Yerli turbojet füze motorları KTJ-1750, KTJ-3200 ve KRJ-3700’ün üretim faaliyetlerini sürdüren Kale Arge’nin Genel Müdürü Cüneyt Kenger, SavunmaSanayiST’nin soruları yanıtladı.

Kenger ihracat faaliyetleri konusunda son aşamaya geldiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Son 1-2 yılda özellikle atışlarımızın başarılı geçmesiyle birlikte motorlarımız ve onların başarısı uluslararası platformlarda da ilgi çekmeye başladı. Uzun süredir sıcak görüşmelerin devam ettiği müşterilerimiz söz konusu. Bunlardan bazıları artık son aşamaya geldi. Sipariş alma noktasına çok yaklaştığımızı söyleyebilirim. Dolayısıyla çok yakında ihracat faaliyetlerimize de başlamış olacağız.”

Yılda 500’den fazla motor üretimi​

Kenger, tesisin üretim kapasitesini artırdıklarını vurgulayarak, “Geçtiğimiz yıldan itibaren kapasitemizi artırdık ve şu an yılda 500 motordan fazla üretim kapasitesine sahibiz. Dört haneli üretim rakamlarına da çok uzak değiliz, onu söyleyebilirim.” diye konuştu.

Yerli motorlarla başarılı atışlar gerçekleştirildi​

Kale Arge’nin geliştirdiği turbojet motorları, ilk test atışlarını başarıyla gerçekleşti. KTJ-1750 motoru ile Roketsan Çakır Seyir Füzesi’nden birçok atış başarıyla yapılırken, KTJ-3200 motoru RoketsanAtmaca Seyir Füzesi ve KTJ-3700 motoru Roketsan Kara Atmaca Seyir Füzesi ile de test atışları başarıyla tamamlandı. Atmaca’nın seri üretimi devam ederken, yerli motorlu KTJ-3200 ile ilk SOM Seyir Füzesi atışının yakında yapılması planlanıyor.

Türk füzelerinde kullanılan turbojet motorlarla ilgili olarak Türkiye, daha önce ambargolar ile karşılaşmış ve füzelerin üretimi kesintiye uğraşmıştı. Yerli füze motorlarıyla bu alanda dışa bağımlılık sonlandırılırken, füzelerin üretimi ve ihracatı faaliyetleri de hız kazandı. Ayrıca bu durum, yeni füze projelerinin başlatılmasına da olanak sağladı.
Kaynak: Savunma SanayiST com
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #249

ASELSAN, oyun değiştirici teknolojileriyle SAHA EXPO'da yer alacak​

ASELSAN, oyun değiştirici teknolojileri ve yeni ürünleriyle SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'na en büyük stant alanıyla en geniş katılımı gerçekleştirecek.​

19.10.2024-Ankara
Kurumdan yapılan açıklamaya göre SAHA EXPO, 1400'den fazla firmanın katılımıyla 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.
ASELSAN, fuarda en büyük stant alanına ve en geniş ürün yelpazesine sahip firma olarak boy gösterecek.
Fuarda en geniş katılımla yer alacak ASELSAN, insansız sistemler, uydu teknolojileri, askeri haberleşme, uçuş destek birimleri, elektro-optik sistemler, radar çözümleri ve çok katmanlı hava savunma sistemlerini içeren ileri teknolojilerini sergileyecek.
Alanında en iyi ürünleri üreterek ihracat odaklı büyümeye odaklanan ASELSAN, 100'ü aşkın oyun değiştirici ürün ve sistemini uluslararası delegasyonların beğenisine sunacak.

Dron avcıları da SAHA EXPO'da yerini alacak​

ASELSAN, uçtan uca milli ve güvenli haberleşmeye olanak sağlayan yeni ağ tabanlı haberleşme sistemlerini, özgün mühendislik eseri yeni elektronik harp podlarını, hava tehditlerine karşı ileri çözümler sunan yeni anti dron sistemlerini de ilk kez SAHA EXPO’da tanıtacak.
Şirket, sunumlarda yeni ağ tabanlı haberleşme sistemleri arasındaki AcroSAT-Ka45-A, T-Link LOS-A, T-Link LOS-MG ile ARTCom 6993-A URAL'ı, KORKUT 25, BUKALEMUN ve KANGAL FPV olarak adlandırılan dron avcısı sistemleri küresel oyuncularla buluşturacak.
Yeni elektronik harp podları ile SAHA EXPO'da dikkatleri üzerine çekmeyi amaçlayan ASELSAN, ANTIDOT 2-U LB/MB/HB, ANTIDOT 2-U/S ve ANTIDOT 2-U sistemlerini tanıtma fırsatı bulacak.
100'den fazla milli sistemin sergileneceği fuarda boy gösterecek bazı ürünler şunlar:
"KORKUT 25mm, ŞAHİN 130 Fiziki İmha Sistemi, İHTAR Mobil Anti-Drone Sistemi, HİSAR A 150 Hava Savunma Sistemi, HİSAR O 100/ER Hava Savunma Sistemi, SİPER Atış Kontrol Merkezi, ALP-300 G Erken İkaz Radarı, GÜRZ 100 Hibrit Hava Savunma Sistemi ve ALP-100 G Alçak İrtifa Radarı, DRAGON-EYE Gözetleme ve Hedefleme Sistemi, DORUK 120 EO Sensör Sistemi, YILDIRIM-100 EO Kendini Koruma Sistemi, MURAD 110-A Burun Radarı, KORAL-NG, ASELFLIR-500 Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi, TOLUN-IIR Tam Atım Mühimmat, ADEN KDU-44 Klayve Gösterge Birimi, AcroSAT Ku 27cm ve 45cm Uydu Terminali, ARTcom 5433 EHKET El Telsizi, ASTELA 3700 el ile araç ve sabit merkez telsizleri."

"ASELSAN’ın gücünü gösteriyoruz"​

Açıklamada görüşlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, oyun değiştirici etkiye sahip teknolojilerin gücüyle SAHA EXPO'da yer alacaklarını bildirdi.
Fuar kapsamında milli üretim güçlerini göstereceklerini ve stratejik ortaklıklarını genişleterek işbirliği fırsatlarını değerlendireceklerini belirten Akyol, "Zengin ürün portföyümüzle dünyanın dört bir yanındaki potansiyel iş ortaklarının yanı sıra küresel oyuncularla da görüşeceğiz. Böylece hem mevcut işbirliklerini geliştirmeyi hem de yeni ortaklıkların kapısını aralamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Firma olarak sıfırdan ürettikleri ve küresel ölçekte ses getiren sistemlerle fuarda yer alacaklarını vurgulayan Akyol, şunları kaydetti:
"ASELSAN için artık ihracat odaklı büyümeyi ajandamızın ilk sırasına aldık. İhracatla dünyaya açılma hedefimiz doğrultusunda ASELSAN'ın teknolojik kabiliyetlerinin geldiği noktayı SAHA EXPO'da savunma devlerine göstermenin gururunu yaşıyoruz. Dünyanın en büyük 42'nci savunma sanayi şirketi olarak ihracat odaklı büyüme stratejimiz çerçevesinde çözümlerimizi başta Avrupa, Orta Doğu, Latin Amerika, Güney Asya olmak üzere farklı coğrafyalarda daha fazla ülkeye ulaştırmayı hedefliyoruz. AselsaneXt vizyonumuz doğrultusunda, ASELSAN'ı 2030 yılına kadar dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. SAHA EXPO'nun ASELSAN'ın global hedeflerini gerçekleştirmesi için önemli bir fırsat kapısı açacağına inanıyorum."

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #250

Denizdeki yeni avcı İHA, SAHA EXPO'da ortaya çıkacak​

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve "dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı" (İHA) iddiasına sahip TALAY, ilk kez SAHA EXPO'da tanıtılacak.​

20.10.2024-Ankara
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından organize edilen, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortaklığı ile 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar alanında gerçekleştirecek.
Bugüne kadar çeşitli insansız hava aracı projelerine imza atan ekibin bir araya gelmesiyle kurulan Solid Aero, askeri ve taktik uygulama amaçları için özel olarak tasarlanmış insansız hava aracı sistemleri ve çözümleriyle fuarda yer alacak.
Yenilikçi tasarımlara imza atan Solid Aero, "dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı" iddiasına sahip TALAY'ı ilk kez SAHA EXPO'da sergileyecek.
Fuarda bire bir modeli yer alacak TALAY, 2,60 metre kanat açıklığı, 2 metre gövde uzunluğu ile deniz üstü alçak irtifada operasyon yapabilme ihtiyacına bir cevap olarak geliştirildi. TALAY, savunma, saldırı ve caydırıcılık görevlerinde etkili, yüksek performanslı bir platform olarak görev yapacak.
TALAY, düşman gemilerini ve deniz kenarındaki üsleri operasyon dışı bırakabilecek, deniz üzerinde hızlı müdahale gerektirecek görevleri yerine getirebilecek.
TALAY, sudan yalnızca 30 santimetre yükseklikte uçabilme kapasitesine sahip bulunuyor ve 150 metreye kadar irtifa alabiliyor. Bu özelliklerin deniz operasyonlarına yeni bir boyut kazandırması ve küresel pazarda büyük bir ilgi görmesi bekleniyor. TALAY'ın operasyonel seyir irtifası da 3-5 metre arasında yer alıyor.
Alçak irtifada uçuş yeteneği sayesinde radara yakalanma olasılığı çok düşük olan TALAY, saatte 200 kilometrenin üzerinde sürate ulaşıyor ve hedefindeki olası deniz platformlarının hepsinden hızlı hareket ediyor. 3 saate kadar havada kalabilen TALAY, karada da belli bir mesafe alçak irtifa uçuş yapabiliyor.
Yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi ile TALAY, çok çeşitli görevlerde kullanılabiliyor ve operasyonel esnekliği artırıyor. TALAY, ağırlığının yarısına karşılık gelen 30 kilograma kadar faydalı yük taşıyabiliyor.
Sistem ve uçuş testleri devam eden TALAY'ın elektrikli modelinin geliştirme sürecinin 3 ay sonra tamamlanması hedefleniyor.
Yüksek yerlilik oranına sahip TALAY'ın, 7 metre kanat açıklığına sahip deniz karakolu modelinde yerli motor kullanımına yönelik olarak yıl sonunda TEI ile çalışmalara başlanacak.

Anadolu Ajansı
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #251
🦅 Gökyüzünün Teknolojik Kuşları ‘İHA’lar

🛸2024 yılının 9 aylık sürecinde İHA sayısı 68 bin 647,
🧑🏻‍✈️İHA pilotu sayısı 1 milyon 536 bin 993 oldu.

📌İHA Takip ve Trafik Yönetim Sistemi (İHATTYS) Projesi ile erişilebilir, karşılanabilir, verimli, emniyetli, çevre dostu ve dijital bir yaklaşım ile İHA’ların mevcut hava sahasına entegrasyonunu sağlayacağız.

151454.jpg


Kaynak: Abdulkadir URALOĞLU / X
 
  • #252

GÖKKURT Akıllı Mühimmat ilk kez tanıtılacak​

Türk savunma sanayisi bünyesinde, dünyanın en çok ülkesine ihraç edilen milli silahlı insansız hava araçlarının vurucu gücünü artırmak amacıyla GÖKKURT (SKYWOLF) Akıllı Mühimmat Ailesi geliştirildi.

21 Ekim Pazartesi
BE514815-CA5E-4D6A-9A87-DF1CD011F5B3.jpeg

ASTECH DEFENCE, Anadolu Ajansının global iletişim ortaklığı ile 22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarında (SAHA EXPO 2024), GÖKKURT Akıllı Mühimmat Ailesi'ni (GAM) ilk kez sergileyecek.

Türk savunma sanayisi bünyesinde bugüne kadar seri üretime geçen çeşitli füze ve mühimmat projelerinde görev alan, 20 yılı aşkın deneyime sahip mühendis ekibinin bir araya gelmesiyle oluşturulan startup şirketi ASTECH, bu bilgi birikiminden hareketle yenilikçi ve özgün silah sistem çözümlerini hayata geçiriyor.

ASSAN Group Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Emin Öner'in desteğiyle kurulan ASTECH, mühimmat sistemleri, hava araçları, füze ve alt sistemlerinin tasarımından; sensörler, arayıcı başlıklar, güç sistemleri ve roket motorlarına kadar geniş bir yelpazede teknolojik çözümler sunuyor.

Küçük ama uzman mühendislik ekipleriyle kısa sürede ileri teknoloji ürünlere yoğunlaşan ASTECH, küresel işbirlikleri ve sektörel ortaklıklarla uluslararası sahnede de yer edinmeyi hedefliyor.

Modern savaş alanının ihtiyaçlarını hızla karşılayacak çözümlere odaklanan şirketin ilk ürün grubu GAM Ailesi oldu.

SİHA'ların yumruğu güçlenecek, daha uzağı vuracak

İHA/SİHA'lar ve sabit kanatlı hava araçları için geliştirilen bu mini akıllı silah sistemleri ailesi, 20 kilometre menzilli GAM-A, 40 kilometre menzilli GAM-B ve 80 kilometre menzilli GAM-D olmak üzere 3 farklı silah sisteminden oluşuyor.

Modüler yapısı sayesinde 4 farklı arayıcı başlık ve 2 farklı harp başlığı seçeneğiyle görev gereksinimlerine göre özelleştirilebilen GAM ailesi, ANS/KKS güdüm ve arayıcı teknolojileri ile sabit ve hareketli hedeflere hassas vuruş kabiliyeti sağlıyor.

Tüm sistemlerde ana gövde, aviyonik sistemler ve platform arayüzü ortak bileşenlerden oluşuyor. GAM-A temel konfigürasyonu temsil ederken, GAM-B ve GAM-D modellerinde ana gövdeye farklı kanat kitleri entegre ediliyor. GAM-D modelinde, artırılmış menzil ve dolanma (loitering) kabiliyeti sağlayan itki sistemi yer alıyor. GAM ürün ailesi, 20, 40 ve 80 kilometrenin üzerindeki menzil seçenekleri ve 16 kilogramlık harp başlıkları ile muharebe alanında kullanıcıya operasyonel üstünlük sağlayacak.

Zırhlı hedeflere karşı GAM Extra​

GAM ürün ailesinin zırhlı veya korumalı hedeflere karşı özel olarak geliştirilen en büyük üyesine ise GAM-X (Extra) ismi verildi. Delicilik, yüksek tahribat ve yıkım için tasarlanan GAM-X, GAM ailesinin diğer varyantlarından çok daha büyük bir harp başlığı taşıyarak yüksek tahrip gücünde hassas vuruş kabiliyetini yeni bir seviyeye çıkarıyor.

GAM ailesinin, özellikle milli SİHA sistemleri ile entegre şekilde çalışarak harp ortamında önemli bir oyun değiştirici olması hedefleniyor. GAM mühimmatları, sektördeki muadillerine göre 2-3 kat daha güçlü harp başlıkları, uzun menzilleri ve geniş atış zarfıyla dikkati çekiyor.

Tekli veya sürü konseptine uygun olarak kullanılabilecek GAM mühimmatları, at-unut özelliğiyle kullanılabildiği gibi, iki yönlü iletişimle döngüde insan (Man in the Loop) atış moduna da sahip bulunuyor. Bu modda pilotla mühimmatın etkileşimi sağlanırken anlık olarak hedef güncellenmesi yapılabiliyor.

Kaynak: savtek
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #253

HÜRJET ilk kez süpersonik uçtu​

Ankara Valiliği, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından geliştirilen HÜRJET'in Ankara'da ses hızı üzerinde ilk uçuşunu gerçekleştireceğini belirterek, "yüksek ses" uyarısında bulundu.

21 Ekim Pazartesi
FFDF984F-2462-42B6-B0DB-879C6E2FD90B.jpeg
E86A57C7-6EAE-4652-93E9-1212C077C715.jpeg

Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından planlı ve kontrollü olarak, kalkış ve iniş için Mürted Hava Meydanı kullanılmak suretiyle HÜRJET uçağımız, ilk kez ses hızı üzerinde uçuş gerçekleştirecektir. Herhangi bir tedirginlik yaşamamaları ve telaşa kapılmamaları için vatandaşlarımızın bilgisine sunulur." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada uçuşun, saat 09.30 ile 10.30 arasında gerçekleştirileceği belirtildi.

HÜRJET, ses hızı üzerinde ilk kez gerçekleştirdiği uçuşu tamamladı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından üretilen HÜRJET'in ses hızı üzerinde ilk kez gerçekleştirdiği uçuş tamamlandı.

TUSAŞ tarafından üretilen jet eğitim uçağı HÜRJET, planlı ve kontrollü bir şekilde Mürted Hava Meydanı'ndan saat 09.45'te havalanarak gökyüzü ile buluştu. Ses hızı üzerinde ilk kez uçuş gerçekleştiren HÜRJET, 38 dakika havada kaldıktan sonra saat 10.23'te kontrollü bir şekilde inişini gerçekleştirdi. Uçuş için gökyüzüne doğru havalanan HÜRJET'e bir adet F-16 savaş uçağı eşlik etti.

Kaynak: savtek
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35
  • #254

Roketsan PUSU sistemini ilk kez tanıttı​

21 Ekim 2024

DB3C201A-1944-4A69-9809-FF5D38EAB65A.jpeg

Roketsan tarafından geliştirilen PUSU Kule Üstü Silah Sistemi, düzenlenen basın toplantısıyla birlikte ilk kez açıklandı. PUSU, 4 adet CİRİT Füzesi ile görev yapabilecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen Roketsan tarafından geliştirilen KÜSS kule üstü silah sistemi, ilk kez Ateş Serbest 2024 Tatbikatı sırasında görülmüştü. Pick-up tipi bir araca CİRİT Lazer Güdümlü Füze Lançeri ile gerekli elektro-optik sistemleri ve konsolları entegre eden Roketsan, PUSU adını verdiği bu ürünün teslimatlarına başladı.

Arka tarafında 4 adet atışa hazır 8 kilometre CİRİT Lazer Güdümlü Füze taşıyan PUSU Aracı, ön kısımdaki KARAKURT Elektro-Optik Sistemi ile CİRİT Füzelerini hedefe yönlendirebiliyor. Öte yandan araç, üzerinde yedek CİRİT füzelerini de taşıyabiliyor.

Oldukça kolay bir kullanım konseptine sahip olan PUSU Aracı’nın özellikle kolay konumlandırılabilir yapısı dikkat çekiyor. Bu sayede aracın; Irak, Suriye, Libya ve diğer asimetrik çatışma alanlarında kolaylıkla kullanılabilinmesinin önü açılıyor. Ayrıca CİRİT Füzesi’nin PUSU Aracı’ndan atımı sonrasında, gerekli lazer işaretlemeyi farklı bir platform veyahut ileri hattaki özel kuvvet unsurları gerçekleştirebilecek.

CİRİT Lazer Güdümlü Füze​

CİRİT Lazer Güdümlü Füze, Kara, deniz ve hava araçlarından hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek vuruş hassasiyetli ve maliyeti etkin bir çözümdür. Yeni nesil bir füze olan CİRİT, güdümsüz 2,75” roketler ile güdümlü tanksavar füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla tasarlanmıştır.


Teknik Özellikler​


Çap2,75” [70 mm]
Uzunluk1,9 m
Ağırlık15 kg [Fırlatma Tüpü Hariç]
Harp Başlığı TipiÇok Maksatlı Başlık [ÇMB *] Yüksek İnflaklı Başlık [YİB ****]
GüdümMEMS**, AOB***
Lazer Arayıcı Başlık

Kaynak: SavunmaSanayiST com
 
  • Beğen
Tepkiler: Tam35

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular